Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες

2 «Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες θεωρούνται τα Άτομα που έχουν σημαντική δυσκολία μάθησης καιπροσαρμογής εξαιτίας σωματικών, διανοητικών,ψυχολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων» (Ν. 2817/2000)

3 Στα Άτομα αυτά περιλαμβάνονται όσοι έχουν νοητική ανεπάρκεια ή ανωριμότητα, προβλήματα όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες) ή ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), νευρολογικά ή ορθοπεδικά ελαττώματα (σοβαρά κινητικά προβλήματα, πολλαπλές αναπηρίες, σπαστικότητα,παραπληγία) ή προβλήματα υγείας (μεσογειακή αναιμία,νεφρική ανεπάρκεια, αιμορροφιλία) προβλήματα λόγου και ομιλίας μαθησιακές δυσκολίες (πχ. δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία) σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες (πχ. Αυτισμός, σύνδρομο Down κ.α.)

4 Στα Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες περιλαμβάνονται πρόσωπα νηπιακής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας που δεν ανήκουν σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις,αλλά έχουν ανάγκη από ειδική Εκπαιδευτική προσέγγιση και φροντίδα για ορισμένη περίοδο ή για ολόκληρη την περίοδο της σχολικής ζωής τους.

5 Δεν θεωρούνται Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Οι μαθητές για τους οποίους δεν συντρέχουν οι παραπάνω αναφερόμενες προϋποθέσεις, καθώς και οι μαθητές που εμφανίζουν μειωμένη σχολική επίδοση για το λόγο ότι η ομιλούμενη γλώσσα δεν είναι η μητρική.

6 Σκοποί της Εκπαίδευσης Βασικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι η “ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά”(Ν 1566/1985) Επιπλέον, ως ένας από τους σκοπούς της εκπαίδευσης ορίζεται “η καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας” (στο Ν. 2525/97).

7 Πέραν από τους προαναφερόμενους σκοπούς: Η ειδική Εκπαίδευση των ΑμΕΑ επιδιώκει και την αλληλοαποδοχή τους με το κοινωνικό σύνολο και την ισότιμηκοινωνική τους εξέλιξη. Η ειδική Εκπαίδευση των ΑμΕΑ παρέχεται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Γενική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η ειδική Εκπαίδευση των ΑμΕΑ παρέχεται έως την ηλικία των 22 ετών.

8 Συμβουλευτική ΑμΕΑ Συμβουλευτική είναι η επιστημονική βοήθεια και στήριξη πουδίνεται στα άτομα, ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητες για να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις δυσκολίες, να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους άλλους και να νιώθουν ολοκληρωμένα και ικανοποιημένα στην καθημερινή τους ζωή.

9 Η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός στοχεύουν στην παροχή βοήθειας προς άτομα κατά τα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους, ώστε να συνειδητοποιήσουν τις κλίσεις τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι”.

10 Συμβουλευτική ΑμΕΑ Η συμβουλευτική ΑμΕΑ στρέφεται γύρω από τρεις άξονες: Ο πρώτος αφορά τα ίδια τα άτομα, Ο δεύτερος αφορά την επανένταξη των ατόμων μέσα από την επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση, Ο τρίτος αφορά τους οικείους των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

11 Ο Ρόλος των Καθηγητών Συμβούλων Σ.Ε.Π Να γνωρίζουν, και στο μέτρο του δυνατού, να αναγνωρίζουν όλες τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις Ατόμων με ΕιδικέςΕκπαιδευτικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Να τηρούν μια θετική στάση ενεργούς βοήθειας και αποδοχής τηςιδιαίτερης ανάγκης που έχει το κάθε άτομο. Να γνωρίζουν τους φορείς που παρέχουν ειδική εκπαίδευση σεάτομα ΑμΕΑ, σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και φορείς περισσότερο εξειδικευμένης βοήθειας τόσο στα ίδια τα

12 Αντιδράσεις Γονέων στη Γέννηση – Ύπαρξη ενός παιδιού με ΕΑ Ενοχή Άρνηση Υπερπροστασία Χρόνια Θλίψη Αποδοχή Θετική Αντιμετώπιση – Ενεργή βοήθεια

13 Παράγοντες που καθορίζουν τις Αντιδράσεις των Γονέων Κοινωνικοοικονομική κατάσταση Κατανόηση του προβλήματος (Διαταραχής) Επίπεδο Προσαρμοστικότητας των Γονέων Family Stress Theory (Mc Cubbin – Tomson, 1987)

14 Δομές εκπαίδευσης ΑμΕΑ Ειδικά Νηπιαγωγεία Τάξεις Ένταξης Ειδικής Αγωγής Νηπιαγωγείου Ειδικά Δημοτικά Τάξεις Ένταξης Ειδικής Αγωγής Δημοτικού Ειδικά Γυμνάσια Τάξεις Ένταξης Ειδικής Αγωγής Γυμνασίου Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Ειδικά Λύκεια Τάξεις Ένταξης Ειδικής Αγωγής Λυκείου Ειδικά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια

15 Συμπεράσματα – Προτάσεις Η εκπαίδευση – κατάρτιση των ΑμΕΑ πρέπει να είναι τέτοια ώστε να γίνεται ευκολότερη η επαγγελματική τους αποκατάσταση. Γι’ αυτό, χρειάζεται η: Αξιοποίηση μελετών που καταγράφουν τις επαγγελματικές ανάγκες τους. Παροχή εναλλακτικών μορφών επαγγελματικής εκπαίδευσης (π.χ. εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση) Αξιοποίηση παροχών της πολιτείας (π.χ. προγράμματα κατάρτισης, προσλήψεις).


Κατέβασμα ppt "Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google