Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1

2 ΝΕΦΕΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΜΠΗΛΟΜΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΝΤΗΣ
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ: ΛΥΔΙΑ ΜΠΑΚΑΓΙΑΝΝΗ  ΝΕΦΕΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΜΠΗΛΟΜΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΝΤΗΣ 2

3 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Η σύνδεση της σωστής διατροφής με την υγεία είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. Δυστυχώς σε περιόδους οικονοικής κρίσης η ποιότητα της διατροφής υποβαθμίζεται και σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των τροφίμων που παρατηρείται παγκοσμίως, οι άνθρωποι στερούνται σημαντικές ομάδες τροφίμων όπως ψάρια, φρέσκα λαχανικά και φρούτα και καταφεύγουν σε πιο φθηνές αλλά λιγότερο χρήσιμες ομάδες τροφίμων. Αυτό φαίνεται πως έχουν μεγάλη επίπτωση στην υγεία καθώς επίσης και στη διατροφική κατάσταση των ατόμων. Όλο και περισσότεροι Έλληνες σήμερα εγκαταλείπουν τις περιττές δαπάνες σε γαλακτοκομικά προϊόντα και φρέσκα είδη, περιοριζόμενοι στα απόλυτα βασικά τρόφιμα, εμφανίζοντας ένα μοτίβο συμπεριφοράς καταναλωτών που συσχετίζεται συνήθως με ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος. Η συνεχής ανατίμηση των αγαθών και των ειδών διατροφής, έχει κάνει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς τόσο στην επιλογή όσο και την αγορά των τροφών, σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζεται και η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. 3

4 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Η υπερφαγία είναι αυτή που προκαλεί την λεγόμενη παχυσαρκία που είναι η υπερβολική αποθήκευση λίπους. Παχύσαρκο θεωρείται το άτομο που το βάρος του είναι αυξημένο κατά % και πάνω, από αυτό που θα έπρεπε να έχει με βάση το φύλο, την ηλικία και το ύψος του και δημιουργεί μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές στον οργανισμό Η αύξηση αυτή, αφορά κυρίως τη συσσώρευση λίπους στο σώμα και όχι το μυϊκό ιστό. Στην Ελλάδα, ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχει παραπανίσια κιλά και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν και στις μέρες μας θεωρείται νόσος της σύγχρονης εποχής, η παχυσαρκία υπήρχε σε όλες τις φάσεις της εξελικτικής πορείας της ανθρωπότητας.Η σχέση της παχυσαρκίας με την τροφή και οι μορφολογικές αλλαγές που επιφέρει στο σώμα δεν θα μπορούσαν ποτέ να περάσουν απαρατήρητες 4

5 ΑΙΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Τόσο το χαμηλό εισόδημα ,όσο και το υψηλό κόστος αγοράς των τροφίμων, θα οδηγήσουν σε διατροφικούς συμβιβασμούς τέτοιους ,που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία μας. Οι φθηνότερες επιλογές τροφής όμως , συχνά είναι και πιο ανθυγιεινές!!! Τρόφιμα όπως ψάρι ,φρούτα και λαχανικά κοστίζουν περισσότερο από ένα σουβλάκι, μια μερίδα πατάτες ή μια πίτα με γύρο!!!

6 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Στη περίπτωση αυτή η τροφή λειτουργεί περισσότερο για να καλύψει συναισθηματικά κενά παρά για λόγους αυτοσυντήρησης. Λειτουργεί δηλαδή ως εξαρτησιογόνα ουσία που αποσκοπεί στη στιγμιαία ανακούφιση των ψυχικών εντάσεων και του ψυχικού πόνο. Κατά συνέπεια ο ρόλος της τροφής αλλοιώνεται και μπορεί σε ακραίες περιπτώσεις να αποτελέσει εμμονή για κάποιον, ο οποίος αναζητά μέσα από μια ακατάσχετη υπερφαγία να ηρεμήσει συναισθηματικά.

7 Δείκτης μάζας σώματος Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να αναφέρουμε και μερικά πράγματα σε σχέση με το δείκτη μάζας. Ο Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, body mass index (BMI),είναι μία γενική ιατρική ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Δημιουργήθηκε το 1832 από τον Adolphe Quetelet. Υπολογίζεται πολύ εύκολα από τον τύπο: (βάρος σε κιλά)/(Ύψος σε μέτρα)^2

8 Δείκτης μάζας σώματος Για παράδειγμα: Άτομο με ύψος 1,80 μέτρα και βάρος 80 κιλά έχει ΔΜΣ=80/(1,80*1,80)=24,69. Παγκοσμίως έχει γίνει αποδεκτή η εξής κατηγοριοποίηση: Ποσοστό λίπους μικρότερο από 18,5 δείχνει ότι το άτομο είναι ελλιποβαρές. Ποσοστό λίπους μεταξύ 18,5 και 24,9 δείχνει ότι το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος. Ποσοστό λίπους μεταξύ 25 και 29,9 δείχνει ότι το άτομο είναι υπέρβαρο. Ποσοστό λίπους 30 και μεγαλύτερο δείχνει ότι το άτομο πάσχει από παχυσαρκία. Εξαρτάται πάρα πολύ από το φύλλο, την ηλικία και το σωματότυπο του ατόμου. Άτομα που αθλούνται ή έχουν γενικά αρκετούς μυς έχουν μεγαλύτερο ΔΜΣ χωρίς να έχουν περισσότερο λίπος. Άτομα που λόγω ηλικίας ή παθήσεων έχουν χάσει μυϊκή μάζα θα έχουν μικρότερο ΔΜΣ χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν λιγότερο λίπος. Επίσης άτομα στα οποία λείπει τμήμα του σώματος (κάποιο άκρο ή κάποιο όργανο του σώματος) θα έχουν μικρότερο ΔΜΣ. Ειδικά για τα παιδιά χρησιμοποιούνται ξεχωριστοί πίνακες που προέρχονται από στατιστικά στοιχεία για κάθε ομάδα ατόμων (σε διαφορετικές ηπείρους έχουμε διαφορετικούς πίνακες), ηλικία και φύλο.

9 Δείκτης μάζας σώματος Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του παιδιού σας υπολογίζεται απλά από σχετικές κλίμακες σε εκατοστιαίες θέσεις που έχουν προκύψει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να μάθετε περισσότερα. Βήμα 10 Για να υπολογίσετε το ΔΜΣ του παιδιού σας ακολουθήστε τον παρακάτω τύπο ΔΜΣ= βάρος σε κιλά/(ύψος σε μέτρα)2 Βήμα 20 Σύμφωνα με τον αριθμό που προκύπτει, βρείτε σε ποια θέση ανήκει στον παρακάτω πίνακα. Βήμα 30 Εάν ο ΔΜΣ είναι μέχρι την 85η εκατοστιαία θέση, το παιδί θεωρητικά έχει φυσιολογικό βάρος. Εάν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος από την 85η θέση, το παιδί θεωρείται υπέρβαρο. Εάν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος από την 95η θέση, το παιδί θεωρείται παχύσαρκο.

10 Χάσαμε την "πρωτιά" στην παιδική παχυσαρκία
Έσπασε, όπως όλα δείχνουν, μετά από πάρα πολλές δεκαετίες, ο “κύκλος” της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, πλέον, περισσότεροι από έξι στους δέκα μαθητές έχουν το επιθυμητό βάρος για την ηλικία τους, ενώ αντίστοιχα υψηλό ποσοστό (64,4%) συμμετέχει συστηματικά σε κάποια αθλητική δραστηριότητα εκτός σχολείου. Έπειτα από μία μακροχρόνια περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας τα Ελληνόπουλα κατείχαν σταθερά την πρωτιά σε όλη την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία, πρόσφατη μελέτη έρχεται να καταδείξει ότι οι τάσεις αυτές δείχνουν να υποχωρούν σημαντικά,.Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Προγράμματος “Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας”, το οποίο και εμπνεύστηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Γιάννης Ιωαννίδης, το 2007, αγόρια και κορίτσια στο Δημοτικό φαίνεται να έχουν επανέλθει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους σε φυσιολογικούς Δείκτες Μάζας Σώματος, αλλά και σε περισσότερο υγιεινές συνήθειες, όπως είναι η άσκηση και τα γεύματα στο σπίτι.

11 ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με την Unicef Στην Ελλάδα παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού (16 Οκτωβρίου) και τη Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας (17 Οκτωβρίου), έρχονται στο φως της επικαιρότητας τα στοιχεία της Unicef για τη φτώχεια και τον υποσιτισμό των παιδιών, που ιδίως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης είναι εφιαλτικά. Η οικονομική κρίση συνοδεύεται από μειωμένες παροχές υγείας, ανασφάλεια σίτισης, χαμηλή ποιότητα διατροφής και αυξημένη παιδική νοσηρότητα και θνητότητα. Οι προσπάθειες μείωσης του παιδικού υποσιτισμού στον κόσμο καταπολεμά ταυτόχρονα τη φτώχεια. Ο υποσιτισμός συντελεί σε περισσότερους από το ένα τρίτο όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια και άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει αν δεν ήταν υποσιτισμένα. Περίπου το 40% των παιδιών στον κόσμο αγωνίζονται να επιβιώσουν με λιγότερο από 1 euro την ημέρα.

12 ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ Τα παιδιά που επιβιώνουν από υποσιτισμό συχνά έχουν ασθενή υγεία σε όλη τη ζωή τους και μειωμένες νοητικές ικανότητες που περιορίζουν τη δυνατότητά τους να πάνε σχολείο και να κερδίσουν όταν μεγαλώσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Έτσι παγιδεύονται σε ένα φαύλο κύκλο ασθενικής υγείας και φτώχειας από γενιά σε γενιά.. Φαινόμενα υποσιτισμού σε σχολεία έχουν εμφανιστεί σε όλα σχεδόν τα σχολεία της χώρας αλλά η συστολή των μαθητών τα κάνει δυσδιάκριτα. Το Υπουργείο Παιδείας με Εγκύκλιο προς όλα τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια   δίνει το «πράσινο φως» στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, να επικοινωνούν με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, καθώς και τις Ιερές Μητροπόλεις, οι οποίες έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση  του φαινομένου. Ωστόσο η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία θετικών αλλαγών στη διατροφή των βρεφών στη χώρα μας με την εφαρμογή των κατάλληλων πρακτικών οι οποίες θα αποτελέσουν το κλειδί για τη μείωση των συνεπειών της κρίσης στη δημόσια υγεία. Το «κλειδί» για τον περιορισμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην υγεία του παιδικού πληθυσμού είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαβέντση, ο μητρικός θηλασμός.

13 Ληγμένα στη μισή τιμή στα σούπερ μάρκετ
Η διακήρυξη των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας για τη «Νέα Υγειονομική Διάταξη» που διέπει τη διακίνηση ειδών διατροφής και τους «Νέους Κανόνες Διακίνησης/Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» διαμόρφωσε μια νέα αγορανομική διάταξη που επιτρέπει πλέον τη διάθεση ληγμένων τροφίμων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τα προϊόντα αυτά θα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή, θα τοποθετούνται σε ειδικό ράφι και θα διακινούνται μόνο από καταστήματα λιανικής.  Σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται από τα δύο υπουργεία, «...Επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».  Τα προϊόντα αυτά δεν ανήκουν στις κατηγορίες των ευαλλοίωτων όπως π.χ. το γάλα και το γιαούρτι, αλλά σε είδη όπου αναφέρεται στη συσκευασία τους η φράση "ανάλωση κατά προτίμηση".Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:  - Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα. - Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους. - Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του.

14 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ (Σύμφωνα με την UNICEF)
Ο υποσιτισμός συντελεί σε περισσότερους από το ένα τρίτο όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια και άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει αν δεν ήταν υποσιτισμένα. Τα παιδιά που επιβιώνουν από υποσιτισμό συχνά έχουν ασθενή υγεία σε όλη τη ζωή τους και μειωμένες νοητικές ικανότητες που περιορίζουν τη δυνατότητά τους να πάνε σχολείο και να κερδίσουν όταν μεγαλώσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Έτσι παγιδεύονται σε ένα φαύλο κύκλο ασθενικής υγείας και φτώχειας από γενιά σε γενιά. Σημαντικές αποδεικνύονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη διατροφή του νεοέλληνα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ΚΕ.Π.ΚΑ. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν καταναλωτές, πανελλαδικά, πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1/9/ /9/2011, μέσω ερωτηματολόγιου. Τα πορίσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι τα εξής: 14

15 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Οι καταναλωτές, στη χώρα μας, λαμβάνουν περίπου 2,5 γεύματα ανά ημέρα, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τουλάχιστον 3 γεύματα. Πάνω από 3 στους 10 καταναλωτές δεν λαμβάνουν πρωινό, που θεωρείται το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Κόβουν το φαγητό εκτός σπιτιού. Σε σχέση με το 2006, αυξήθηκε κατά 4 περίπου μονάδες το ποσοστό των καταναλωτών, που δεν τρώνε κανένα γεύμα εκτός σπιτιού (από 21,23%, το 2006, σε 25,28% το 2011). Αυξήθηκε, ελαφρώς, το ποσοστό των καταναλωτών που γευματίζουν μόνο μια φορά την εβδομάδα εκτός σπιτιού (από 36,57%, το 2006, σε 37,60%, το 2011). Μειώθηκε κατά περίπου 7 μονάδες το ποσοστό των καταναλωτών που γευματίζουν συχνά (2-4 φορές, την εβδομάδα) εκτός σπιτιού (από 35,04% το 2006, σε 28,32% το 2011). Εδώ φαίνονται καθαρά οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υποχώρησαν οι τιμές στα καταστήματα εστίασης. Οι μισοί καταναλωτές συνεχίζουν, όπως και το 2006, να μην τρώνε σε fast food. Αυξήθηκαν, κατά 4 μονάδες περίπου αυτοί που τρώνε μια φορά σε fast food (από 31,07%, το 2006, σε 35,04%, το 2011). 15

16 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Τα τρόφιμα που επιλέγουμε. Το γάλα, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν μπει σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι των καταναλωτών. Τα κρέατα (κόκκινα), ψάρια, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά έχουν περιοριστεί σε μια φορά την εβδομάδα. Τα γλυκά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο και τα αυγά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα. Τέλος, η κατανάλωση αρνιού και κατσικιού περιορίζεται σε μια φορά το μήνα. Η ακρίβεια μείζον πρόβλημα. Ενώ το 2009, το κυρίαρχο πρόβλημα με τα τρόφιμα ήταν η ακρίβεια (44,97%) σε αντίθεση με το 2006 ,που η ακρίβεια των τροφίμων αποτελούσε το τρίτο σοβαρότερο πρόβλημα των καταναλωτών(20,76%), και στην πρώτη θέση ήταν η ασφάλεια / υγιεινή (54,43%), σήμερα, το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η ακρίβεια, σε ποσοστό 44,16%.. Το 72,16 % των καταναλωτών δήλωσαν ότι έχουν αλλάξει οι διατροφικές τους συνήθειες. Το 2006, το ποσοστό, που δήλωνε ότι είχε αλλάξει διατροφικές συνήθειες, ήταν 51,78%. Παρουσιάζεται μια σημαντική αύξηση, κατά 20 και πλέον μονάδες, αυτών που άλλαξαν διατροφικές συνήθειες, σε σχέση με το 2006. 16

17 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Βασική αιτία της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών και το και το 2011 είναι η υγεία, με σχεδόν ίδια ποσοστά (41,74% και 41,76% αντίστοιχα), ενώ η οικονομική κατάσταση, που το 2006, επηρέαζε 2,61% των καταναλωτών, τώρα επηρεάζει το 19,91%. Συμπερασματικά το 65,44% των καταναλωτών έχει αλλάξει τη διατροφή του, λόγω οικονομικής κρίσης. Ψάχνουν πιο φθηνά τρόφιμα. To 26,69% των καταναλωτών δηλώνουν ότι ψάχνουν τα ίδια προϊόντα, με χαμηλότερη τιμή, σε άλλα καταστήματα, για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. 26,31% στράφηκαν, σε προϊόντα, που παράγει το super market (ιδιωτικής ετικέτας). 25,16% των καταναλωτών δηλώνουν ότι αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα. Όμως, 7 και πλέον στους 10 καταναλωτές, εξακολουθούν να αγοράζουν τις επώνυμες μάρκες, που αγόραζαν και δεν έχουν κάνει το σημαντικό βήμα της αλλαγής της μάρκας των προϊόντων. 17

18 «Ανακυκλώνοντας φαγητό»
Ωστόσο υπάρχουν λύσεις και προτάσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μας για να αντισταθούμε. «Ψωνίζοντας με λίστα» «Ανακυκλώνοντας φαγητό» «Αντικαθιστώντας το κρέας» 18

19 «Ξεχνώντας πως το φθηνό προϊόν δεν είναι και το πιο υγιεινό»
Έτσι προτιμάμε τα ντόπια και πιο φθηνά φρούτα και λαχανικά εποχής «Αποφεύγοντας τα τηγανητά, τα ανθυγιεινά και το πρόχειρο φαγητό».   πίνουμε περισσότερο νερό. καταναλώνουμε περισσότερα φυσικά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα, πορτοκάλια) κ.α. 19

20 Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
«Παρασκευάζοντας τρόφιμα, γιατί όχι και καλλιεργώντας»  Όσοι μπορούμε ας ζυμώσουμε το δικό μας ψωμί, ας καλλιεργήσουμε τα δικά μας λαχανικά και ας παράγουμε τα δικά μας φρούτα. Συμπερασματικά, μπορούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα τρώγοντας πιο οικονομικά, πιο «φροντιστικά», πιο οργανωμένα. Ας σκεφτούμε θετικά και ας δούμε αυτή την κρίση σαν μια ευκαιρία αλλαγής και «κουρέματος» των άσχημων διατροφικών συνηθειών μας! Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc 20

21 ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Στη Γ’ Δημοτικού, παιδιά συμμετείχαν στη διαμόρφωση του ερωτηματολογίου. σήμερα στην Ελλάδα, περίπου 3 στα 10 παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους, σε αντίθεση με κάποια χρόνια πριν που η αναλογία αυτή άγγιζε τα 5 στα 10 παιδιά αντίστοιχης ηλικίας. Οι μαθητές, παράλληλα, δείχνουν να έχουν βάλει στη ζωή τους και την άσκηση. 21

22 ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

23 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
23

24 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

25 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

26 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
26

27 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

28 Συμπέρασμα Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έκανε τους καταναλωτές της χώρας μας να επιστρέψουν, πιο κοντά, στη μεσογειακή διατροφή, που αποτελεί την παραδοσιακή μας διατροφή και η οποία είναι αναγνωρισμένη, παγκοσμίως, ως η πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2006, η διατροφή μας φαίνεται να βελτιώνεται. Η κατανάλωση χοιρινού, αναψυκτικών, τηγανητών πατατών μειώνεται, ενώ η κατανάλωση γάλακτος, τυροκομικών, ψαριών και οσπρίων αυξάνεται. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως ο υποσιτισμός και η φτώχεια είναι φαινόμενα αλληλένδετα. Οι ρίζες του υποσιτισμού βρίσκονται στη φτώχεια, την έλλειψη εκπαίδευσης και τις ανισότητες. 28

29 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! 29


Κατέβασμα ppt "1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google