Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό Έτος:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό Έτος:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό Έτος:2013-2014
ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Επιβλέπων καθηγήτρια: Κούρτη Ευανθία

2 ΥΠΟΘΕΜΑ:ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
Στην σημερινή κοινωνία, οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων τείνουν να αποκλίνουν αισθητά από εκείνες των εφήβων των παλαιότερων ετών. Ο σύγχρονος έφηβος έχει απομακρυνθεί από την παραδοσιακή Μεσογειακή κουζίνα θεωρώντας την ‘ξεπερασμένη’ ή ‘μπανάλ’ και αγνοεί τους κανόνες της υγιεινής διατροφής που είναι αναγκαίο να ακολουθεί καθώς βρίσκεται στο στάδιο της σωματικής του ανάπτυξης.

3 Πρόσφατες μελέτες στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι η μέση κατανάλωση θερμίδων από τους εφήβους υπερβαίνει τις ημερήσιες συνιστώμενες κατα 104% για τα κορίτσια και 116% για τα αγόρια ηλικίας ετών με ένα ποσοστό 13 – 36 % των εφήβων ηλικίας ετών να είναι μέτρια παχύσαρκοι,ενώ ένα ποσοστό 4 -12% να παρουσιάζει σοβαρή παχυσαρκία.

4 Η ευμετάβλητη εξαιτίας των ορμονών ψυχοσύνθεση των εφήβων καθώς και η ελλιπής γνώση γύρω από το θέμα του φαγητού είναι υπαίτιες για την υπερκατανάλωση τροφών με υψηλή θερμιδική αξία.

5 Ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά εμφάνισης διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία στους εφήβους.Οι κοινωνικές πιέσεις που ασκούνται για την απόκτηση ‘λεπτού και καλλίγραμου σώματος’αναγκάζουν αρκετούς έφηβους και κυρίως κορίτσια να καταφύγουν στην ασιτία αλλά και την χρήση εμετικών, καθαρτικών και της υπερεντατικής άσκησης προκειμένου να διατηρήσουν ένα βάρος κάτω του φυσιολογικού.Αυτές οι συνήθειες πρέπει να αποφεύγονται διότι είναι καταστροφικές για την υγεία.

6 Ο σύγχρονος έφηβος , λόγω του γρήγορου ρυθμού ζωής του και του υπερβολικά φορτωμένου προγράμματός του με σχολείο , φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες, συχνά δεν εφαρμόζει το προτεινόμενο σχήμα των ‘τριών γευμάτων την ημέρα’ και των ‘δύο ενδιάμεσων σνακς’ που συνιστούν οι κλινικοί διαιτολόγοι

7 Το 25% των εφήβων ηλικίας 12 με 19 ετών ξεκινά την ημέρα του παραλείποντας το πρωινό γεύμα , κάτι το οποίο συντελεί στην μείωση των επιπέδων συγκέντρωσης και ενέργειας καθώς και στην μείωση της σχολικής απόδοσης. Το 85% των εφήβων δεν καταναλώνουν τις 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών ( 400 – 500 ) γρ την ημέρα.

8 Μελέτες έχουν δείξει ότι η οικογενειακή συνοχή και ο γονικός έλεγχος διαμορφώνουν τις διατροφικές επιλογές των νέων καθώς οι γονείς αποτελούν πρότυπα μίμησης για τα παιδιά τους. Για παράδειγμα , έχει φανεί ότι όταν οι γονείς καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια και λίπος ,ίδια τρόφιμα καταναλώνουν και τα παιδιά τους.Αντίστοιχη μίμηση από τους εφήβους παρατηρείται όταν οι γονείς έχουν στην διατροφή τους πολλά φρούτα και λαχανικά.

9 Ομάδα μαθητών που έλαβαν μέρος:
Καραφέριας Μιχαήλ Αγγελούλης Αντώνιος Παρλάντζας Βασίλειος Νούνε Χρηστάκη Τσάνκο Χασάν


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό Έτος:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google