Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
Μαθητες που ςυμμετειχαν Μητρούσης Α. Μπαζογιάν Σ. Μπουργουτζής Σ. Παπαδόπουλος Γ. Πιλιτσίδης Π. Σαϊνίδης Μ. Σαμλίδης Π. Τουνγκελίδης Ε. Τσερκεζίδης Γ. Τσότσος Β. Ψωμιάδης Α Αγγελίδης Λ. Αγελαδάρης Σ. Ελευθεριάδης Χ. Ζαχαρακόπουλος Π. Κεχαγιόγλου Ε. Κεχαΐδης Α. Κιουμουρτζής Α. Κοσμίδης Ι. Μανταρλής Γ. Μανταρλής Σ. Υπεύθυνοι καθηγητές: Σαρρίδης Σωτήριος ΠΕ 11 – Παλαιολόγος Χρήστος ΠΕ04.01

2 Ομάδες εργασίας 1Η ΟΜΑΔΑ
4Η ΟΜΑΔΑ Αγελαδάρης Σ.-Μανταρλής Σ. Πιλιτσίδης Π. – Ελευθεριάδης Χ. Κοσκερίδης Μ. – Μητρούσης Θ. Κεχαγιόγλου Ε. – Μανταρλής Γ. 2Η ΟΜΑΔΑ Μπουργουτζής Σ. -Τσερκεζίδης Γ. Μπαζογιάν Σ.- Ζαχαρακόπολος Π. 5Η ΟΜΑΔΑ Σαμλίδης Π. – Κοσμίδης Ι. Τουνγκελίδης Ε. – Κεχαΐδης Α. Αγγελίδης Λ. 3Η ΟΜΑΔΑ Ψωμιάδης Α. – Σαϊνίδης Μ.- Τσότσος Β.- Κιουμουρτζής Θ.- Παπαδόπουλος Γ.

3 Άξονες Διερεύνησης Α) Ορισμοί – κατανόηση εννοιών
Α) Ορισμοί – κατανόηση εννοιών Β) Διατροφική Πυραμίδα Γ) Ενημέρωση από Ειδικό Διατροφολόγο Δ) Έρευνα – Αποτελέσματα Έρευνας

4 Τι ειναι διατροφη; Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία, την διατήρηση της υγείας και την προστασία από διάφορες ασθένειες. Μέσω της διατροφής λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό ) Η διατροφή είναι ο κλάδος της υγείας που ασχολείται με τη μελέτη της τροφής.

5 Τι θεωρείτε κακή διατροφή ;
Όταν καταφεύγουμε στο έτοιμο φαγητό (πίτσες, σουβλάκια, σνακ, και fast food ) Όταν τρώμε μεγάλες ποσότητες φαγητού σε ώρες που δεν επιτρέπεται. Όταν δεν ελέγχουμε την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε. Όταν δεν τρώμε πρωινό και παραλείπουμε να τρώμε μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

6 Παράγοντες που την επηρεάζουν
Η οικογένεια με τον σύγχρονο τρόπο ζωής που ακολουθεί ( εργαζόμενοι γονείς, καταπίεση από την οικογένεια για μεγαλύτερη ποσότητα τροφής) Η εργασία. Η διαφήμιση.

7 Ποιες τροφές κάνουν καλό στην υγεία;
Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα γαλακτοκομικά (με χαμηλά λιπαρά), οι ξηροί καρποί (ωμοί-ανάλατοι), τα δημητριακά, το μέλι, τα ψάρια, το άσπρο κρέας, το νερό.

8 Τι είναι παχυσαρκία ; Παχυσαρκία είναι η αύξηση βάρους του ανθρώπινου σώματος όχι σε μυϊκή μάζα αλλά σε λίπος. Είναι χρόνια νόσος που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Από τη στιγμή που αυτή η αύξηση του βάρους αρχίζει να επιβαρύνει την λειτουργία κάποιων ζωτικών οργάνων όπως καρδιά, πάγκρεας, τότε την χαρακτηρίζουμε νοσογόνο παχυσαρκία. Τα αποτελέσματα της νοσογόνου παχυσαρκίας στον άνθρωπο ποικίλουν και μπορεί να είναι: υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, αύξηση της χοληστερίνης, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, χολολιθίαση, αναπνευστική ανεπάρκεια, αϋπνίες, ορμονικές διαταραχές, φλεβική ανεπάρκεια , κατάθλιψη κλπ.

9 Ποια αίτια την προκαλούν ;
Κακή διατροφή, κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής Κάπνισμα Αλκοόλ Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας Έλλειψη χρόνου Καθιστική ζωή Υπερβολική εργασία Άγχος

10 Πως συνδέεται η υγιεινή διατροφή με τον αθλητισμό και την αποφυγή της παχυσαρκίας;
Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής απαιτείται να συνδυάζεται με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας, το οποίο να εφαρμόζεται απαρέγκλητα τρεις έως τέσσερις φορές σε εβδομαδιαία βάση. Απαιτείται ισχυρή ψυχική θέληση και ψυχική δύναμη ώστε να μην επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες και παρεκκλίνει του προγράμματος διατροφής και άθλησης. Επιλέγοντας κάποιος αυτό το μοντέλο διαβίωσης είναι δύσκολο να οδηγηθεί στην παθογόνο παχυσαρκία.

11 Διατροφική πυραμίδα Η διατροφική πυραμίδα είναι ένα οπτικό εργαλείο για υγιεινή διατροφή. Η πυραμίδα βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία διαιτητικών προσλήψεων, θρεπτικών συστατικών σε διάφορα τρόφιμα και τρόπους επιλογής τροφίμων για διατήρηση της υγείας.

12 Διατροφική Πυραμίδα Προκειμένου να διερευνήσουν οι μαθητές την σπουδαιότητα αλλά και την έννοια της Διατροφικής Πυραμίδας καλέσαμε την διατροφολόγο κ. Σακόλη Ιωάννα ώστε να κάνει μια πλήρη ενημέρωση.

13 Ενημέρωση από τη Διατροφολόγο κ. Ιώαννα Σακόλη
Οι άξονες στους οποίους κινήθηκε η ενημέρωση ήταν οι εξής: α) Διατροφική Πυραμίδα β) Ομάδες τροφίμων γ) Μοντέλο θερμιδικής ανάγκης για άντρες και γυναίκες δ) Δείκτης Μάζας Σώματος

14 Οι μαθητές κατά ομάδες προσπαθούν να δομήσουν την Διατροφική Πυραμίδα

15 Κατάρτιση ερωτηματολογίου
Στην τελευταία ενότητα της έρευνάς μας οι μαθητές προσπάθησαν να καταρτίσουν ένα ερωτηματολόγιο, από το οποίο θα έβγαζαν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Η έρευνα είχε δύο βασικούς άξονες: να διαπιστωθούν οι διατροφικές συνήθειες ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια, καθώς επίσης και ανάμεσα στους εφήβους που ζουν στην πόλη της Δράμας και αυτούς που ζουν στα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

16 Τρώμε Υγιεινά Ζούμε Υγιεινά Μένουμε για πάντα
Υγιείς

17 Ευχαριστούμε

18 Ερωτηματολόγιο


Κατέβασμα ppt "Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google