Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΚΕΙΝΕΣ ΣΤΗ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός ότι το υπερβάλλον βάρος σε αυτή την ηλικία αποτελεί προγνωστικό δείκτη για παχυσαρκία και η εφηβική παχυσαρκία αποτελεί ένα φαινόμενο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η διαθεσιμότητα εύγευστων και πλούσιων σε ενέργεια τροφών και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας είναι δύο παράγοντες που έχουν μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες και είναι υπεύθυνοι για τη ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στη σωματική δραστηριότητα και στη διατροφική συμπεριφορά των νέων αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, που ενθαρρύνουν την υπερβολική πρόσληψη ενέργειας και αποθαρρύνουν την ενεργειακή δαπάνη. Οι διατροφικές συνήθειες των γονέων, η διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα σε τρόφιμα επηρεάζουν την διατροφική πρόσληψη των εφήβων.

2

3 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τα παιδιά στη Βρετανία διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες αργότερα στη ζωή τους, λόγω της κακής διατροφής, που ακολουθούσαν όταν ήταν σε νεαρή ηλικία. Ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν ότι πάρα πολλοί Βρετανοί νέοι αντιμετωπίζουν μια ωρολογιακή βόμβα, λόγω της υψηλής πρόσληψης των κορεσμένων λιπαρών, του αλατιού και της ζάχαρης. Επίσης εξαιτίας της ανεπαρκούς πρόσληψης των βασικών βιταμινών, μετάλλων και των απαραίτητων λιπαρών οξέων των ψαριών. Αν και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο οι δίαιτες έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, λένε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά προβλήματα διατροφής που προκαλούν ανησυχία και χρειάζονται αντιμετώπιση επειγόντως. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και ο ψευδάργυρος εμφανίζονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε ορισμένες ομάδες. Επισημαίνουν επίσης τα πιθανά προβλήματα με την πρόσληψη φυτικών ινών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, καθώς και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Ακόμη και στον 21ο αιώνα, δεν είναι ασυνήθιστο για τους Βρετανούς τα παιδιά να βρίσκονται σε μια ανεπαρκή διατροφική κατάσταση. Κατά συνέπεια, απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις . Υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και λιπαρών ψαριών θα βοηθήσει τα παιδιά να ανταποκριθούν στους διαιτητικούς και διατροφικούς στόχους.

4 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το 60% των εφήβων τρώνε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από τη συνιστώμενη δοσολογία. Επιπλέον, τα επίπεδα κατανάλωσης γαλακτοκομικών (όπως το γιαούρτι και το γάλα) από τους έφηβους έχουν μειωθεί κατά 36% μέσα στα τελευταία χρόνια, γεγονός που σχετίζεται με μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου, ενός απαραίτητου ιχνοστοιχείου για την ανάπτυξη της σκελετικής μάζας. Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή καθώς η ελλιπής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να συντελέσει στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των εφήβων ή στον περιορισμό της μέγιστης σκελετικής τους ανάπτυξης. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πηγή ενέργειας για τους έφηβους ήταν το ψωμί, τα μπισκότα, τα κράκερς, τα κέικ και οι πίτες που συντελούσαν στο ένα τρίτο της ενεργειακής πρόσληψης των εφήβων. Η παρατήρηση αυτή είναι αρκετά σημαντική καθώς φανερώνει ότι οι έφηβοι προσλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της ενέργειάς τους από τροφές με μικρή διατροφική αξία και πολλές θερμίδες σε βάρος άλλων τροφών, πλούσιων σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, πράγμα το οποίο εκφράζει την αυξημένη κατανάλωση φαγητού τύπου ‘φαστ φουντ’ (όπως πίτσες, χάμπουργκερ κλπ.) σε συνδυασμό με την μειωμένη κατανάλωση άπαχου κρέατος, όπως το ψάρι και τα πουλερικά μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο .

5 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Πρόσφατες μελέτες στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι η μέση κατανάλωση θερμίδων από τους εφήβους υπερβαίνει τις ημερήσιες συνιστώμενες κατά, 104% για τα κορίτσια και 116% για τα αγόρια ηλικίας ετών, με ένα ποσοστό 13-36% των εφήβων ηλικίας ετών να είναι μέτρια παχύσαρκοι, ενώ ένα ποσοστό 4-12% να παρουσιάζει σοβαρή παχυσαρκία. Ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά εμφάνισης διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία στους εφήβους. Η κοινωνικές πιέσεις που ασκούνται για την απόκτηση ‘λεπτού και καλλίγραμμου σώματος’ αναγκάζουν αρκετούς έφηβους και κυρίως κορίτσια να καταφύγουν στην ασιτία αλλά και την χρήση εμετικών, καθαρτικών και της υπερεντατικής άσκησης προκειμένου να διατηρήσουν ένα βάρος κάτω του φυσιολογικού. 1 στα 10 κορίτσια ηλικίας ετών πάσχουν από νευρική ανορεξία που μακροπρόθεσμα σχετίζεται με νεφρική ανεπάρκεια, οστεοπόρωση, φθορά των δοντιών από την πρόκληση εμετού αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων (όπως η αρρυθμία) . Ο σύγχρονος έφηβος, λόγω του γρήγορου ρυθμού ζωής του και του υπερβολικά φορτωμένου προγράμματός του με σχολείο, φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες, συχνά δεν εφαρμόζει το προτεινόμενο σχήμα των ‘τριών γευμάτων την ημέρα’ και των ‘δύο ενδιάμεσων σνακς’ που συνιστούν οι κλινικοί διαιτολόγοι. Το 25% των εφήβων ηλικίας 12 με 19 ετών ξεκινά την μέρα του παραλείποντας το πρωινό γεύμα, κάτι το οποίο συντελεί στη μείωση των επιπέδων συγκέντρωσης και ενέργειας καθώς και στη μείωση της σχολικής απόδοσης. Το 85% των εφήβων δεν καταναλώνουν τις 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών ( γρ την ημέρα).

6 Λαμβάνετε πρωινό στο σπίτι; Πόσο συχνά την εβδομάδα τρώτε ψάρι;
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Λαμβάνετε πρωινό στο σπίτι; Πόσο συχνά την εβδομάδα τρώτε ψάρι;


Κατέβασμα ppt "Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google