Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Food ‘n mood Κολλιάρου Ευαγγελία Μοριακές Ασθένειες Υπεύθυνη: Φράγκου Μαρία διατροφή καρδιαγγειακές παθήσεις παθήσεις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Food ‘n mood Κολλιάρου Ευαγγελία Μοριακές Ασθένειες Υπεύθυνη: Φράγκου Μαρία διατροφή καρδιαγγειακές παθήσεις παθήσεις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Food ‘n mood Κολλιάρου Ευαγγελία Μοριακές Ασθένειες Υπεύθυνη: Φράγκου Μαρία διατροφή καρδιαγγειακές παθήσεις παθήσεις

2 Το φαγητό είναι μια από τις σημαντικότερες βιοτικές ανάγκες και ταυτόχρονα μια μεγάλη απόλαυση. Πάντα όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η υπερκατανάλωση ορισμένων νοστιμότατων τροφών μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία μας με ποικίλους τρόπους. Άλλα διαιτητικά προϊόντα από την άλλη φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη ασθενειών και στην αντιμετώπισή τους. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη διατροφή και τη δίαιτα και συνίσταται προσοχή από την παιδική ηλικία.

3 Οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι:  η υψηλή αρτηριακή πίεση  η παχυσαρκία  η υπερλιπιδαιμία  ο διαβήτης,  το κάπνισμα,  η υπερκατανάλωση λιπαρών, αλατιού και αλκοόλης

4

5 Αθηρογένεση: σχηματισμός πλάκας στο αρτηριακό τοίχωμα, η οποία προκαλεί στένωση στην αρτηρία, περιορίζει την δίοδο του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος είναι η σημαντικότερη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στις αναπτυγμένες χώρες. Προσβάλλει κυρίως τους άντρες, ηλικίας άνω των 45 ετών και τις γυναίκες άνω των 65 ετών.

6 Λίγα λόγια για τη χοληστερόλη… Εντοπίζεται στην κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων Είναι αδιάλυτη στο νερό Συντίθεται κυρίως από το ήπαρ (και λεπτό έντερο) Οι υπόλοιποι ιστοί την προσλαμβάνουν από την LDL λιποπρωτεϊνη (Low Density Lipoprotein= Λιποπρωτεϊνη Χαμηλής Πυκνότητας) μέσω του ειδικού υποδοχέα που υπάρχει στα κύτταρα (LDL receptor) με ενδοκύττωση

7 Ένα από τα πρώτα στάδια στην ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας είναι η οξείδωση της LDL.  Η οξείδωση της LDL αναφέρεται κυρίως στην οξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που υπάρχουν στο μόριο και στην τροποποίηση που τα προϊόντα οξείδωσης των λιπαρών οξέων προκαλούν στα συνυπάρχοντα μόρια των πρωτεϊνών.  Η οξειδωμένη LDL μεταβαίνει στο υπενδοθήλιο και ενεργοποιεί φλεγμονώδη απόκριση από τα γειτονικά ενδοθηλιακά κύτταρα, ελευθερώνοντας κυτοκίνες (M-CSF, MCP-1) και στρατολοηγώντας μονοκυττάρα στο αρτηριακό τοίχωμα.

8  Τα μονοκύτταρα διαφοροποιούνται σε μακροφάγα τα οποία ενσωματώνουν την οξειδωμένη LDL.  Τα μακροφάγα συνεχίζουν να ενσωματώνουν LDL αυξάνοντας το μέγεθός τους και γεμίζοντας λιπίδια.  Αυτά τα κύτταρα συσσωρεύονται στον ιστό και μετατρέπονται σε «αφρώδη» κύτταρα (foam cells) τα οποία αποτελούν τελικά μέρος της αθηρωματικής πλάκας.

9  Ο προστατευτικός ρόλος της HDL (High Density Lipoprotein=Λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας) έχει αποδειχτεί και η αναλογία της ολικής χοληστερόλης προς την HDL έχει αναδειχθεί ως ισχυρό προγνωστικό κινδύνου για στεφανιαία νόσο.  Τα τριγλυκερίδια του πλάσματος έχουν επίσης συσχετιστεί άμεσα με κίνδυνο αθηροσκληρωματικής νόσου και αγγειακής θρόμβωσης.

10 Στεφανιαία Νόσος  Κύριο αίτιο αθηροσκλήρωση (95% περιπτώσεων).  Οι πλάκες πληρούν τον αυλό των στεφανιαίων αγγείων και εμποδίζουν τη ροή του αίματος στην καρδία.  Η στεφανιαία νόσος προσβάλλει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας προκαλεί τη στηθάγχη έμφραγμα του μυοκαρδίου που είναι γνωστό ως καρδιακή προσβολή.

11 Καρδιακή Ανεπάρκεια  Πάθηση κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί πλέον να αντλήσει αρκετό αίμα για να το διοχετεύσει στο υπόλοιπο σώμα.  Ίσως το συνηθέστερο αίτιο της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η στεφανιαία νόσος.  Η πάθηση μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δεξιά πλευρά, τη αριστερή πλευρά ή και τις δύο πλευρές της καρδιάς.

12 Παχυσαρκία  Η παχυσαρκία είναι μια όλο και πιο διαδεδομένη μεταβολική διαταραχή που επηρεάζει όχι μόνο τον πληθυσμό των Η.Π.Α., αλλά και εκείνο του αναπτυσσόμενου κόσμου.  Συνδέεται με μεγάλο αριθμό νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων και μορφών καρδιακής νόσου.  Κληρονομικός  Περιβαλλοντικός παράγοντας

13 Υπέρταση  Χρόνια πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη  Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το εγκεφαλικό, το έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακές προσβολές), την καρδιακή ανεπάρκεια, τα ανευρύσματα των αρτηριών (π.χ., αορτής) και είναι η αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου.  Ακόμα και η μέτρια αύξηση της αρτηριακής πίεσης σχετίζεται με το μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

14 Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ  Συχνότερος τύπος σακχαρώδους διαβήτη  Συνήθως παρατηρείται σε μεσήλικες έως ηλικιωμένους παχύσαρκους ανθρώπους και χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία και άλλα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Χ  Ινσουλίνη σε φυσιολογικά ή αυξημένα επίπεδα  Η παχυσαρκία συχνά προηγείται της ασθένειας και είναι η κυριότερη αιτία

15 Παχυσαρκία και Στεφανιαία νόσος  Μέχρι πρόσφατα η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και στεφανιαίας νόσου θεωρούνταν έμμεση δηλαδή μέσω παραγόντων που σχετίζονται τόσο με την παχυσαρκία όσο και με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η μείωση των επιπέδων της HDL και η διαταραχή στην ανοχή της γλυκόζης  Η αντίσταση στην ινσουλίνη και η ινσουλιναιμία συνδέονται.

16 Παχυσαρκία και Καρδιακή ανεπάρκεια  Υπερτροφία της αριστερής κοιλίας είναι κοινή σε παχύσαρκους ασθενείς.  Αλλαγές στο δεξιό κόλπο κοιλία μπορούν επίσης να εμφανιστούν.  Αναπτύσσεται αμφικοιλιακή καρδιακή ανεπάρκεια.

17  Η δίαιτα και η διατροφή έχουν ερευνηθεί εκτενώς ως παράγοντες κινδύνου για σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις,  όπως η στεφανιαία νόσος (CHD) και εγκεφαλικό επεισόδιο  συνδέονται επίσης με άλλους παράγοντες κινδύνου για τέτοια νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία.

18 Διαιτητικές ουσίες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου:  trans-λιπαρά και κορεσμένα λίπη, ενώ τα πολυακόρεστα λίπη είναι γνωστό ότι έχουν προστατευτική δράση.  διαιτητικό νάτριο σχετίζεται με την ανύψωση της πίεσης του αίματος, ενώ αντιθέτως το διαιτητικό κάλιο μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου.  τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι προστατευτική κατά της υπέρτασης, της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου

19 Λιπαρά Οξέα  Τα λιπαρά οξέα διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες- τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (Saturated Fatty Acids=SFAs), τα μονοακόρεστα (MonoUnsatureted Fatty Acids=MUFAs) και τα πολυακόρεστα (Polyunsaturated Fatty Acids=PUFAs). Αν και μια τέτοια ταξινόμηση είναι χρήσιμη για τη δομική διαφοροποίηση, τείνει να υπεραπλουστεύσει της επιδράσεις των διαιτητικών λιπιδίων.  Καθένα από τα λιπαρά οξέα είναι σήμερα γνωστό ότι έχει διαφορετική επίδραση στον οργανισμό.

20 Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα  Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα γενικά αυξάνουν την ολική χοληστερόλη και την LDL. Το μυριστικό και το λαυρικό έχουν μεγαλύτερη επίδραση από το παλμιτικό οξύ, αλλά το τελευταίο βρίσκεται συχνότερα στα τρόφιμα. Τα αποτελέσματα που έχουν στη χοληστερόλη του πλάσματος τα τρία αυτά οξέα ενισχύονται όταν συνδυάζονται με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας στη χοληστερόλη. Το στεατικό οξύ δεν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος και μετατρέπεται με γρήγορο ρυθμό σε ελαϊκό in vivo.  Μεταβολικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανύψωση των επιπέδων HDL και LDL προκαλείται από δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.  Αντικατάσταση κορεσμένων και trans-λιπαρών οξέων από πολυακόρεστα φυτικά έλαια μείωσαν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

21 Trans-Λιπαρά Οξέα  Είναι γεωμετρικά ισομερή ακόρεστων λιπαρών οξέων που υιοθετούν διαμόρφωση κορεσμένου λιπαρού οξέος.  Με μερική υδρογόνωση, που είναι η διαδικασία με την οποία συντίθενται αυτά τα οξέα, μπορούν επίσης να απομακρυνθούν απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως το λινελαϊκό και το α- λινολενικό.  Μεταβολικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα trans-λιπαρά οξέα καθιστούν τα πλάσμα αθηρογενετικό, αφού όχι μόνο αυξάνουν τα επίπεδα LDL αλλά επίσης μειώνουν την HDL χοληστερόλη.  Ως αποτέλεσμα, η αναλογία LDL προς HDL είναι σημαντικά υψηλότερη κι αυτό ενισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

22 Μονοακόρεστα Λιπαρά Οξέα  Το μόνος σημαντικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ είναι το ελαϊκό οξύ, που βρίσκεται άφθονο στο ελαιόλαδο, αλλά και στους ξηρούς καρπούς.  Επιδημιολογικές έρευνες που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή έχουν δείξει ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και τα τριγλυκερίδια στο διαβήτη τύπου ΙΙ και πιθανά μειώνουν την ευαισθησία της LDL για οξειδωτική τροποποίηση.

23 Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα  Προέρχονται από τα διαιτητικά ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα.  Σημαντικά ω-6 λιπαρά οξέα Αραχιδονικό το δίχομο-γ-λινολενικό οξύ  Κύρια ω-3 λιπαρά οξέα εικοσιπεντανοϊκό (eicosapenaenoic acid=EPA) το εικοσιδιεξανοϊκό οξύ (docosahexaenoic acid=)DHA.

24 Ω-3  Το ΕΡΑ συντίθεται στον οργανιμό, υπάρχει στις τροφές και ιδιαίτερα στα ψάρια και φυσικά στο ιχθυέλαιο. Η ποσότητα του, ρυθμίζει την αναλογία ω3/ω6 λιπαρών οξέων διότι αναστέλλοντας το ένζυμο δέλτα-5-δεσατουράση, μειώνει την παραγωγή αραχιδονικού οξέος από το λενολενικό.  Το DHA είναι ένα άλλο ω-3 λιπαρό οξύ και αποτελεί βασικό συστατικό του λίπους του εγκεφάλου. Είμαι απαραίτητο για την κατασκευή νευρικού ιστού και βοηθάει τις λειτουργίες του νευρικού μας συστήματος. Γι αυτό τα ιχθυέλαια βοηθούν τη μνήμη, την κατάθλιψη και την ικανότητα συγκέντρωσης.

25 Δεν υπάρχουν καλά και κακά λιπαρά οξέα.  Τα ω-6 λιπαρά οξέα Συμβάλλουν στη σύσπαση των αγγείων αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος ευθύνονται για τη δημιουργία του θρόμβου. o συμβάλλουν στη δημιουργία θρόμβου μέσα στα αγγεία και κατά συνέπεια συντελούν στη δημιουργία εμφραγμάτων αν ο θρόμβος καταλήξει στην καρδία ή μέσω εγκεφαλικού πάει στο κεφάλι.  Τα ω-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν τη ρευστότητα του αίματος τη διαστολή των αγγείων κ.λ.π o η υπερβολική τιμή τους μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες.  Ο λόγος ω-3/ω-6 λιπαρών οξέων αποτελεί διαγνωστικό δείκτη για την καλή λειτουργία του κυττάρου.

26 Αντιοξειδωτικές ουσίες στο ελαιόλαδο Οι αντιοξειδωτικές ουσίες αναστέλλουν την οξείδωση της LDL Προταθέντες προστατευτικοί μηχανισμοί: (a) μείωση του σχηματισμού ελευθέρων ριζών (b) προστασία της α--τοκοφερόλης της LDL από οξείδωση (c) αναγέννηση της οξειδωμένης α--τοκοφερόλης (d) δέσμευση μεταλλικών ιόντων υπό σχηματισμό χημικών συμπλόκων.

27 Βιταμίνη Ε  Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε, απαντάται σε 8 φυσικά ομόλογα και δρα αντιοξειδωτικά προστατεύοντας το κύτταρο από την βλαπτική επίδραση των ελευθέρων ριζών.  Το σεληνοεξαρτώμενο ένζυμο υπεροξειδάση της γλουταθειόνης παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επαναφορά της βιταμίνης Ε στην αρχική της φάση, μετά από την αντίδρασή της με συγκεκριμένες ελεύθερες ρίζες.

28 Δράση Τοκοφερολών  In vitro αναστολή της οξείδωσης της LDL (τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές είναι ασαφή) – η βιταμίνη Ε σε υπερχοληστερολαιμικούς ασθενείς ή/και χρόνιους καπνιστές βρέθηκε να αυξάνει τα επίπεδα αυτοαντισωμάτων ενάντια στην οξειδωμένη LDL – σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο αύξησε σημαντικά την αντιοξειδωτική ικανότητα της LDL – συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης Ε, και των αυξανόμενων επιπέδων βιταμινών πλάσματος και της αντιοξειδωτικής ικανότητας της LDL -βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου

29 Τα αντιοξειδωτικά στο κρασί Η μέτρια κατανάλωση (1-2 ποτήρια ανά ημέρα) οινοπνευματωδών ποτών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου Η στεφανιαία νόσος συσχετίζεται αντιστρόφως με την πρόσληψη φλαβονοειδών του κρασιού, καταδεικνύοντας έτσι ότι οι φαινολικές ενώσεις παρέχουν την καρδιοπροστατευτική δράση. Πειραματικές μελέτες έδειχναν ότι οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού μπορεί να περιορίσουν την αθηροσκλήρυνση μέσω ενός αριθμού μηχανισμών, στους οποίους περιλαμβάνεται η αναστολή της οξείδωσης της LDL, η βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, η αναστολή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, ο περιορισμός της φλεγμονής και η ενεργοποίηση νέων πρωτεϊνών.

30 Οι πότες κρασιού έχουν σημαντικά χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο συγκριτικά με αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου οινόπνευμα. Πολυάριθμες είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη είναι μια ισχυρά καρδιοπροστατευτική ένωση στις σχετικά χαμηλές δόσεις 2.5-5.0 mg/kg/ημέρα, η ρεσβερατρόλη καθιστούσε την καρδιά ανθεκτική σε ισχαιμικό επεισόδιο μειώνοντας το μέγεθος της βλάβης στο μυοκάρδιο, και μείωνε τον αριθμό των αποπτωτικών καρδιομυοκυττάρων ως μηχανισμός ήταν η ενεργοποίηση της p38, και η ενεργοποίηση του NF-κΒ

31  Πέρα από το κρασί πλούσιο σε φλαβονοειδή είναι και ποικιλία τροφών φυτικής προέλευσης όπως το τσάι, το κρεμμύδι, τα μήλα.  Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης και άλλα φυτοχημικά που μπορούν να έχουν προστατευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των ισοθειοκυανικών ινδολών (που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά), σουλφιδίων (που βρίσκονται στα κρεμμύδια και το σκόρδο), τερπενίων (που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή).

32 Φρούτα και Λαχανικά Όταν αναλύεται ξεχωριστά κάθε τύπος φρούτων και λαχανικών, χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε υψηλή κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, όπως λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, τα πλούσια σε βιταμίνη C φρούτα και λαχανικά. Οι επιδράσεις της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην πίεση του αίματος σε συνδυασμό με μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχε καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης απ’ ότι μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά.

33 Φυλλικό Οξύ Το φυλλικό οξύ απαιτείται για την μεθυλίωση της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη. Η ομοκυστεϊνη έχει ενοχοποιηθεί ως ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο και πιθανώς εγκεφαλικό.

34 Φυτικές ίνες  Ετερογενές μίγμα πολυσακχαριτών και λιγνίνης που δεν μπορεί να αποικοδομηθεί από τα ενδογενή ένζυμα των σπονδυλωτών ζώων.  Διακρίνονται σε υδατοδιαλυτές και αδιάλυτες (όπως η κυτταρίνη). Οι περισσότερες διαλυτές ίνες μειώνουν την ολική χοληστερόλη του πλάσματος και τη συγκέντρωση της LDL, όπως αναφέρεται από αρκετές δοκιμές, χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα της HDL.  Οι μειώσεις στην ολική χοληστερόλη είναι συνήθως εύρους 5-10%.  Η προσληψη ινών (βρώμη, πίτουρο ρυζιού, δημητριακών ολικής άλεσης) έχει συνδεθεί με μείωση κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

35 Το πράσινο τσάι ωφελεί το ενδοθήλιο  Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.  Η πιθανή ευεργετική επίδραση αποδίδεται στα φλαβονοειδή του τσαγιού (κατεχίνες).  Το πράσινο τσάι περιέχει μονομερείς κατεχίνες, που δεν οξειδώνονται (σε αντιθέση με το μαύρο τσάι).  Αποτέλεσμα τα αντιοξειδωτικά του να θεωρούνται πιο ισχυρά από αυτά του μαύρου τσαγιού και κατά συνέπεια, να ασκεί μεγαλύτερη καρδιοπραστατευτική δράση από το μαύρο τσάι.

36 Σόγια και Ξηροί Καρποί  Άτομα που πρόσθεσαν την πρωτεΐνη σόγιας στη διατροφή τους έχουν μειωμένα επίπεδα της ολικής και της κακής LDL χοληστερόλης.  Οι πληθυσμοί οι οποίοι προσλαμβάνουν τη διαιτητική πρωτεΐνη κυρίως από φυτικές πηγές (σόγια, όσπρια, ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά) εμφανίζουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με πληθυσμούς που βασίζουν τη διαιτητική πρόσληψη πρωτεΐνης σε ζωικές πηγές (κρέας, πουλερικά, θαλασσινά).  Η πρώτη πληθυσμιακή ομάδα, φαίνεται να εμφανίζει χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αθηροσκλήρωσης και αρτηριακής υπέρτασης.

37  Οι άνδρες παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια μελέτες δείχνουν ότι στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων πολλαπλασιάζονται, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων.  Η αύξηση της πρόσληψης σόγιας και η συνοδός μείωση της κατανάλωσης κρεατικών και ειδικά του χοιρινού και του μοσχαρίσιου κρέατος συστήνεται λοιπόν προληπτικά τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακά, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης.

38 Σκόρδο  Οι θετικές επιδράσεις του φαίνεται να επικεντρώνονται στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, καθώς επίσης και των τριγλυκεριδίων.  Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η πρόσληψη σκόρδου μπορεί να βοηθά στην πρόληψη δημιουργίας θρομβόσεων, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν προληπτικές ιδίοτητες και σχετικά με την αρτηριακή υπέρταση.

39 Αυγά  Τα αβγά εκτός από τα 200 mgr χοληστερόλης ανά τεμάχιο που περιέχουν, διαθέτουν και μια πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα, φυλικό οξύ, πρωτεΐνες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και χολίνη που έχει ευεργετικές ιδιότητες στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.  Πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχουν και μελέτες που δεν έχουν συσχετίσει την κατανάλωση αβγών με κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

40 Μπύρα Η μέτρια κατανάλωση μπύρας ορίζεται ως η πρόσληψη 30 γραμμαρίων αλκοόλης για τους άνδρες και 20 γραμμαρίων αλκοόλης για τις γυναίκες. Ένα ποτήρι μπύρας περιέχει συνήθως από 10 έως 12 γραμμάρια αλκοόλης. Οι 3 ορμόνες που μελετήθηκαν ήσαν η θειική διυδροεπιανδροστερόνη (DHEAS), η τεστοστερόνη και η οιστραδιόλη. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι η τακτική μέτρια κατανάλωση μπύρας αυξάνει τη συγκέντρωση της DHEAS στο αίμα και στα δύο φύλα. Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα διότι είναι γνωστό ότι η DHEAS θεωρείται ότι προστατεύει από την αθηροσκλήρυνση.

41

42 Βιβλιογραφία http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FPHN%2FPHN7_1a %2FS1368980004000199a.pdf&code=624e4d559e6b8898ef0a6e06d5ccf9fa http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FPHN%2FPHN7_1a %2FS1368980004000199a.pdf&code=624e4d559e6b8898ef0a6e06d5ccf9fa http://atvb.ahajournals.org/content/23/4/622.full http://circ.ahajournals.org/content/96/9/3248.full http://www.sweetblog.gr/akou-tin-kardia-sou/12101-kardia-vradino- fagito.html http://www.sweetblog.gr/akou-tin-kardia-sou/12101-kardia-vradino- fagito.html http://www.medlook.net/%CE%91%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CE%BF% CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/2108.html http://www.medlook.net/%CE%91%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CE%BF% CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/2108.html http://www.dimosthenopoulos.gr/ipostiriksi/kariaggeiaka.html?rd=568 http://www.dimosthenopoulos.gr/ipostiriksi/kariaggeiaka.html?rd=568 http://www.newsbeast.gr/health/arthro/300091/ta-10-fagita-pou-kanoun- kalo-stin-kardia/ http://www.newsbeast.gr/health/arthro/300091/ta-10-fagita-pou-kanoun- kalo-stin-kardia/ http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/nutrition/Hmerida/11_Andriko poulos_Olive_Oil_Antioxidants.pdf http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/nutrition/Hmerida/11_Andriko poulos_Olive_Oil_Antioxidants.pdf http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/nutrition/Hmerida/12_Kaliora_ Wine_Antioxidants.pdf http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/nutrition/Hmerida/12_Kaliora_ Wine_Antioxidants.pdf

43 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B5% CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE% B1_%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%B1% CE%BA%CE%AE_%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF %82 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B5% CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE% B1_%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%B1% CE%BA%CE%AE_%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF %82 http://www.iatropedia.gr/medical/malady/248 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%84%C E%B7%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CF%8 5%CF%80%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%83%CE %B7 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%84%C E%B7%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CF%8 5%CF%80%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%83%CE %B7 http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/01/22/ajcn.11 3.074237.short http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/01/22/ajcn.11 3.074237.short ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Κλινικοί Συσχετισμοί ΙΙ Devlin

44 http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi- astheneiwn/article/3709/vitamini-e-synenzymo-q10-kai-kardiaggeiaki- ygeia.html http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi- astheneiwn/article/3709/vitamini-e-synenzymo-q10-kai-kardiaggeiaki- ygeia.html http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi- astheneiwn/article/16671/diatrofikes-symvoyles-gia-ygii-kardia.html http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi- astheneiwn/article/16671/diatrofikes-symvoyles-gia-ygii-kardia.html http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi-astheneiwn/article/12741/o- rolos-tis-diatrofis-stis-kardiopatheies.html http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi-astheneiwn/article/12741/o- rolos-tis-diatrofis-stis-kardiopatheies.html http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi-astheneiwn/article/8221/sogia- kai-kardia.html http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi-astheneiwn/article/8221/sogia- kai-kardia.html http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi- astheneiwn/article/6596/skordo-symmaxos-kata-toy-karkinoy-kai-twn- kardiaggeiakwn-noswn.html http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi- astheneiwn/article/6596/skordo-symmaxos-kata-toy-karkinoy-kai-twn- kardiaggeiakwn-noswn.html http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi-astheneiwn/article/5703/to- prasino-tsai-wfelei-to-endothilio.html http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi-astheneiwn/article/5703/to- prasino-tsai-wfelei-to-endothilio.html http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi- astheneiwn/article/3915/katanalwsi-avgwn-kai-kindynos-emfanisis- kardiakis-aneparkeias.html http://www.iatronet.gr/diatrofi/prolipsi- astheneiwn/article/3915/katanalwsi-avgwn-kai-kindynos-emfanisis- kardiakis-aneparkeias.html

45 Always laugh when you can It is cheap medecine


Κατέβασμα ppt "Food ‘n mood Κολλιάρου Ευαγγελία Μοριακές Ασθένειες Υπεύθυνη: Φράγκου Μαρία διατροφή καρδιαγγειακές παθήσεις παθήσεις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google