Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου
Μεσογειακή Διατροφή Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου

2 ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή.Η Mεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά. 

3 Κρητική Διατροφή-Μεσογειακή δίαιτα
"Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα γίνεται πολλή συζήτηση και αναζητείται ιδανική δίαιτα για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών. Η παραδοσιακή Κρητική διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων φαίνεται να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν άριστη, όπως είχε δείξει η μελέτη των 7 χωρών, πού άρχισε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από τη μελέτη αυτή, η οποία περιελάμβανε τη διαχρονική παρακολούθηση μιας ομάδας 700 περίπου ανδρών αγροτικής περιοχής της Κρήτης, φάνηκε ότι ο πληθυσμός αυτός είχε τους λιγότερους θανάτους από έμφραγμα της καρδιάς και τις διάφορες μορφές καρκίνου σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν ο μακροβιότερος σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

4 ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Οι διαφημισεις μας αναγκασαν να εγκαταλειψουμε τη μεσογειακη διατροφη Το Πανεπιστήμιο Ρας του Σικάγο έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά τα ευεργετικά οφέλη που έχει η ελληνική και γενικά η μεσογειακή διατροφή στον εγκέφαλο και την καρδιά. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου έφτιαξαν δύο ομάδες από εθελοντές, ηλικίας, άνω των 65 ετών και ανά τρία χρόνια αξιολογούσαν τις νοητικές τους επιδόσεις. Η μία ομάδα ακολουθούσε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή ενώ η άλλη την τυπική αμερικάνικη που δεν βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στην κατανάλωση λαχανικών και ψαρικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που ακολούθησαν πιστά τον μεσογειακό τρόπο διατροφής παρουσίαζαν βραδύτερη επιδείνωση στη νοητική και γνωστική τους κατάσταση σε σχέση με την άλλη ομάδα, και η απόδοσή τους δεν επηρεάστηκε από άλλους παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης.

5 ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ελιές, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, μαγιονέζα, μαργαρίνη, βούτυρο, σάλτσες, γλυκά, ανάλατοι ξηροί καρποί. Στη σωστή ποσότητα προσθέτουν γεύση και ευχαρίστηση στα γεύματά μας αλλά σε μεγάλη ποσότητα αποτελούν την κύρια αιτία της παχυσαρκίας.  Υπάρχουν όμως κι άλλες ουσίες που τις καταναλώνουμε καθημερινά και είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Ας δούμε τις δύο σημαντικότερες από αυτές:

6

7 ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙΕΙ ΤΑ ΛΙΠΗ Ονομάζεται πολλές φορές "ξεχασμένο" συστατικό. Το 65% του σώματος μας αποτελείται από νερό. Χρησιμεύει στη μεταφορά άλλων συστατικών, απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρά, δηλαδή νερό, χυμούς κ.λ.π.

8

9 ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Μας αρέσουν οι ξηροί καρποί; Ποια είναι τα οφέλη τους και πόσα πρέπει να τρώμε; Καταρχάς, όλοι οι ξηροί καρποί βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, μειώνουν την κακή χοληστερίνη και αυξάνουν την καλή ενώ προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό μας. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι μας προσφέρει ο καθένας: Αμύγδαλα: Είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε (μια χούφτα 30γρ. αμύγδαλα, αποδίδει 165 θερμίδες, περιέχει 9 γρ. μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και προμηθεύει το 35% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε). Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη. Μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Σε μετά-ανάλυση 7 ερευνών, φάνηκε πως τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, χωρίς να μειώνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη.

10 ΚΡΕΑΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ: Πρωτεΐνες σίδηρο βιταμίνη Β12(
χοιρινό, μοσχάρι, το αρνί και το κατσίκι) «άσπρο κρέας» κοτόπουλο, η γαλοπούλα το κουνέλι κ.ά. Οι κίνδυνοι ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ: ποσότητας και της ποιότητας του κρέατος.

11 Κρασιά Σαντορίνης Η Σαντορίνη έχει μια μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία, τουλάχιστον 3500 χρόνια. Το μοναδικό της κλίμα σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους έχουν κάνει τις ποικιλίες που οινοποιούνται να δίνουν κρασιά με ξεχωριστή προσωπικότητα

12 ΖΥΜΑΡΙΚΑ Τα εν λόγω τρόφιμα ως χαμηλής υγρασίας και χαμηλής ενεργότητας νερού δεν επιτρέπουν σε μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν. Σε ότι αφορά τα ζυμαρικά προέρχονται από σιτηρά και για την παραγωγή τους υφίστανται ειδικές κατεργασίες. Το parboiled ρύζι περνάει από κάποιο είδος βρασμού. Σε ότι αφορά το λευκό ρύζι και τα όσπρια αυτά υφίστανται απλές μηχανικές κατεργασίες ξήρανσης, καθαρισμού και ίσως αποφλοίωσης. Στην συνέχεια του άρθρου τα όσπρια και τα σιτηρά αναφέρονται ως «σιτηρά» για συντομία. Η οποιαδήποτε σύνδεση των συγκεκριμένων τροφίμων με μύκητες ή βακτήρια γίνεται στην διάρκεια της παραγωγής τους όταν η υγρασία τους είναι υψηλότερη.

13

14

15 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για να κτίσουμε και να διατηρήσουμε έναν γερό οργανισμό είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, το ασβέστιο και o φώσφορος. Όλα αυτά τα υπερπολύτιμα, στοιχεία βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο αγελαδινό γάλα. Οι πρωτεΐνες αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού. Διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του καθώς και την ανάπτυξη των μυών. Το γάλα είναι το μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει τον υδατάνθρακα λακτόζη, που είναι μια χρήσιμη πηγή ενέργειας.


Κατέβασμα ppt "Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google