Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑ : ΟΜΑΔΕ Σ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Τ Α ΤΡΌΦΙΜΑ ΠΕΡΙΈΧΟΥΝ ΚΆΠΟΙΕΣ ΟΥΣΊΕΣ, ΚΆΠΟΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ, ΠΟΥ ΤΑ ΟΝΟΜΆΖΟΥΜΕ ΘΡΕΠΤΙΚΆ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑ : ΟΜΑΔΕ Σ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Τ Α ΤΡΌΦΙΜΑ ΠΕΡΙΈΧΟΥΝ ΚΆΠΟΙΕΣ ΟΥΣΊΕΣ, ΚΆΠΟΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ, ΠΟΥ ΤΑ ΟΝΟΜΆΖΟΥΜΕ ΘΡΕΠΤΙΚΆ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑ : ΟΜΑΔΕ Σ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

2 Τ Α ΤΡΌΦΙΜΑ ΠΕΡΙΈΧΟΥΝ ΚΆΠΟΙΕΣ ΟΥΣΊΕΣ, ΚΆΠΟΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ, ΠΟΥ ΤΑ ΟΝΟΜΆΖΟΥΜΕ ΘΡΕΠΤΙΚΆ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ.

3 Α ΠΑΡΑΊΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΆ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ Τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά μπορεί να τα συνθέσει και ο ανθρώπινος οργανισμός. Υπάρχουν όμως κάποια συστατικά που δεν μπορεί να τα συνθέσει και γι’ αυτό πρέπει να τα παίρνουμε από την τροφή, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός. Αυτά τα συστατικά ονομάζονται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

4 Α ΠΑΡΑΊΤΗΤΑ Θ ΡΕΠΤΙΚΆ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι: 1. Οι υδατάνθρακες 2. Οι πρωτεΐνες 3. Τα λιπίδια 4. Τα ανόργανα συστατικά( μέταλλα και ιχνοστοιχεία). 5. Οι βιταμίνες και 6. Το νερό

5 Τ Α ΘΡΕΠΤΙΚΆ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ Ως δομικά συστατικά των ιστών: πρωτεΐνες, ανόργανα στοιχεία, νερό Για την παραγωγή ενέργειας, δηλαδή σαν καύσιμη ύλη για την κίνηση και την εργασία: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη Για τη ρύθμιση όλων των πολύπλοκων λειτουργιών που επιτελεί ο οργανισμός : Βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, νερό

6 Τ Α ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΆ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ ΧΩΡΊΖΟΝΤΑΙ ΣΕ : 1. Υδατάνθρακες (4Kcal/gr) 2. Πρωτεΐνες (4Kcal/gr) 3. Λιπίδια (9Kcal/gr) 1. Τα ανόργανα συστατικά ( μέταλλα και ιχνοστοιχεία). 2. Οι βιταμίνες 3. Το νερό 4. Φυτικές ίνες Θερμιδογόνα Θρεπτικά συστατικά Μη Θερμιδογόνα Θρεπτικά συστατικά

7 Α ΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΈΣ ΟΥΣΊΕΣ Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι μη θρεπτικά συστατικά, δεν θεωρούνται απαραίτητες αλλά συμβάλλουν στην πρόληψη των ασθενειών και στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Επιβραδύνουν τη φθορά των κυττάρων και έτσι ενδέχεται να αποφευχθεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, η εκδήλωση καρκίνου αλλά και η πρόωρη γήρανση.

8 Α ΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΈΣ ΟΥΣΊΕΣ Οι αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχονται στα φρούτα, στα χόρτα, στα φρέσκα μυρωδικά, στο ελαιόλαδο, στο κρασί και σε πολλές άλλες τροφές.

9 Πλούσιες λοιπόν τροφές σε αντιοξειδωτικά συστατικά είναι κυρίως το αποξηραμένο δαμάσκηνο, η σταφίδα, το βατόμουρο, η φράουλα και το σπανάκι. το μαρούλι, το μπρόκολο κλπ. Άλλες τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικες ουσίες είναι η ντομάτα, το παντζάρι, το πορτοκάλι, οι κόκκινη πιπεριά, το κόκκινο σταφύλι, το κεράσι, τα φασόλια,, το κρεμμύδι και το σκόρδο. το γιαούρτι. Επίσης το πράσινο τσάι και οι ξηροί καρποί και κυρίως το καρύδι, το αμύγδαλο, το φουντούκι.

10 Σ ΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΉΣ Όποιος δεν προβληματίζεται για την καθημερινή του διατροφή ή προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από συμπληρώματα διατροφής, όπως είναι τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα, πιθανότατα χάνει τις ευεργετικές ιδιότητες που κρύβουν οι τροφές.

11 Π ΟΙΚΙΛΊΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΈΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΌΓΙΟ Κανένα τρόφιμο δεν έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και στις ποσότητες που τα χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Γι’ αυτό πρέπει να τρώμε ποικιλία τροφίμων. Η ποικιλία στο είδος της τροφής θεωρείται προϋπόθεση για την ισορροπημένη υγιεινή διατροφή Τα τρόφιμα που έχουν περίπου τα ίδια θρεπτικά συστατικά οι διατροφολόγοι τα έχουν κατατάξει σε μεγάλες ομάδες. Όποιο τρόφιμο και αν καταναλώσουμε από την ίδια ομάδα μας προσφέρει τα ίδια περίπου θρεπτικά συστατικά.

12 Ο ΜΆΔΕΣ ΤΡΟΦΊΜΩΝ 1 η Ομάδα: Γάλα και γαλακτοκομικά. 2 η Ομάδα :φρούτα και χορταρικά 3 η Ομάδα: Δημητριακά- Ψωμί 4 η Ομάδα: κρέας- ψάρι- κοτόπουλο 5 η Ομάδα: λίπη- έλαια

13 1 Η Ο ΜΆΔΑ : Γ ΆΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΆ. Αντιπροσωπευτικές τροφές: το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

14 2 Η Ο ΜΆΔΑ : ΦΡΟΎΤΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΡΙΚΆ Αντιπροσωπευτικές τροφές: Όλα τα φρούτα και όλα τα λαχανικά/φρέσκα μυρωδικά

15 3 Η Ο ΜΆΔΑ : Δ ΗΜΗΤΡΙΑΚΆ - Ψ ΩΜΊ Αντιπροσωπευτικές τροφές: τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, όπως, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και η πατάτα

16 4 Η Ο ΜΆΔΑ : ΚΡΈΑΣ - ΨΆΡΙ - ΚΟΤΌΠΟΥΛΟ Αντιπροσωπευτικές τροφές: κρέας, ψάρια, κοτόπουλο,αυγά, όσπρια

17 5 Η Ο ΜΆΔΑ : ΛΊΠΗ - ΈΛΑΙΑ Όλα τα είδη λαδιού (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο κ.ά ) το βούτυρο, η μαργαρίνη οι ελιές η μαγιονέζα και οι ξηροί καρποί Αντιπροσωπευτικές τροφές:

18 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

19

20

21

22

23


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑ : ΟΜΑΔΕ Σ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Τ Α ΤΡΌΦΙΜΑ ΠΕΡΙΈΧΟΥΝ ΚΆΠΟΙΕΣ ΟΥΣΊΕΣ, ΚΆΠΟΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ, ΠΟΥ ΤΑ ΟΝΟΜΆΖΟΥΜΕ ΘΡΕΠΤΙΚΆ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google