Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διατροφή και Υγεία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διατροφή και Υγεία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διατροφή και Υγεία

2 Οι συνιστώσες της εργασίας μας είναι οι εξής :
Μεσογειακή Διατροφή Η Διατροφή σε διάφορους λαούς Διατροφή και Νηστεία Η Διατροφή στον ανθρώπινο οργανισμό Αθλητική Διατροφή

3 Μεσογειακή Διατροφή Η Μεσογειακή δίαιτα: έχει αποδειχθεί ότι είναι από τις πιο υγιείς και ισορροπημένες δίαιτες στον κόσμο. Τα κύριά του στοιχεία είναι τα λαχανικά, το ψάρι, το ελαιόλαδο και το κρασί με μέτρο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της Μεσογειακής δίαιτας, αφού οι χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο θάλασσα είναι πολλές. Η τεράστια απήχηση της δίαιτας οφείλεται σε έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν γύρω από τη Μεσόγειο έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής και αντίστοιχα λιγότερες πιθανότητες να έχουν καρδιολογικά προβλήματα ή κάποια άλλα χρόνια νοσήματα.

4 Περιέχει πολλά δημητριακά και ζυμαρικά
Τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι τα εξής: Είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ιδίως σε αυτά με φύλλα- κυρίως ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα. Περιέχει πολλά δημητριακά και ζυμαρικά Υπάρχει αφθονία σε όσπρια, σε ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα ζωικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και κυρίως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Συνίσταται το κοτόπουλο. Μπορούν να καταναλώνονται έως και τέσσερα αυγά την εβδομάδα. Η δίαιτα είναι πλούσια σε ψάρι και θαλασσινά. Παρόλο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος είναι χαμηλή σε ζωικό λίπος. Αντίθετα προτιμάται το ελαιόλαδο, το οποίο αυξάνει το επίπεδο της καλής χοληστερίνης Το κρασί πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο - ένα με δύο ποτήρια την ημέρα μαζί με το γεύμα.

5 Έτσι, η Μεσογειακή δίαιτα είναι βασικά μια υγιεινή διατροφή
Έτσι, η Μεσογειακή δίαιτα είναι βασικά μια υγιεινή διατροφή. Έχει έντονο το στοιχείο της παράδοσης και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στο πέρασμα του χρόνου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, πως επιτρέπονται όλες οι τροφές και τα φαγητά αρκεί να είναι μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο και τα υλικά να είναι επιλεγμένα με προσοχή. Ακόμη και η πίτσα μπορεί να συμπεριληφθεί στη μεσογειακή διατροφή αν ακολουθηθούν τα πρότυπα της ιταλικής παράδοσης. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο διατροφής για τη Μεσογειακή δίαιτα. Ουσιαστικά αποτελείται από την κατανάλωση συγκεκριμένης ποικιλίας φαγητών, σε μικρές ως μέτριες ποσότητες. Δηλαδή κυρίως λαχανικά - φρούτα, σιτηρά, σπόρους και ψάρια και σε δεύτερη μοίρα ζωικά προϊόντα.

6 Διατροφή στους διάφορους λαούς
Αρχαία Ελλάδα: Θεμέλιο της διατροφής στην Αρχαία Ελλάδα ήταν η Μεσογειακή Τριάδα. Στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων συναντούμε τα δημητριακά, τα οποία συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά (λάχανα, κρεμμύδια, φακές και ρεβίθια). Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί. Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά αντί αυτού γινόταν χρήση κυρίως του ελαιόλαδου. Το φαγητό συνόδευε κρασί (κόκκινο, λευκό ή ροζέ) αναμεμειγμένο με νερό.

7 Διατροφή στην Σύγχρονη Ελλάδα:
Η σύγχρονη ελληνική μαγειρική έχει ευρεία χρήση λαχανικών ,ελαιόλαδου ,δημητριακών ,ψαριών ,κρασιού και κρέατος. Επίσης, άλλα σημαντικά προϊόντα είναι οι ελιές, το τυρί, οι μελιτζάνες ,τα κολοκυθάκια και το γιαούρτι κύρια χαρακτηριστικά των ελληνικών γλυκών είναι οι ξηροί καρποί και το μέλι ενώ συχνά χρησιμοποιούνται και διάφορα φρούτα κυρίως για τα λεγόμενα γλυκά του κουταλιού.

8 Μεξικάνικη Διατροφή: Τα κύρια εμπορεύματα της Μεξικάνικης κουζίνας είναι κυρίως το καλαμπόκι το ρύζι και τα φασόλια. Το καλαμπόκι είναι το παραδοσιακό βασικό προϊόν του Μεξικού, χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί η masa, η ζύμη δηλαδή για τις ταμάλες, τις τορτίγιες και πολλά άλλα φαγητά που βασίζονται σε αυτό. Τα γλυκοκολόκυθα και οι πιπεριές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη Μεξικάνικη Κουζίνα. Τα πιο σημαντικά και συχνά καρυκεύματα στη Μεξικάνικη κουζίνα είναι η σκόνη τσίλι, το κύμινο, η ρίγανη, το κόλιανδρο, η κανέλα και το κακάο. Τελος, η σοκολάτα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μεξικάνικης Κουζίνας.

9 Διατροφή Στην Γερμάνια και Αμερική:
Γερμανία: Στη χώρα αυτή υπάρχει μια εκπληκτική σειρά πάνω από 1500 είδη αλλαντικών. Το κρέας που καταναλώνεται είναι αρκετά μεγάλο που αποτελείται από χοιρινό κρέας ,τα πουλερικά και το βόειο κρέας με το λουκάνικο. Τελος, η Γερμανία φημίζεται για τις τάρτες, τους λουκουμάδες, τις τηγανίτες και την πουτίγκα με κόκκινα φρούτα. Ν. Αμερική: Παραδοσιακή κουζίνα της ηπείρου περιλαμβάνει κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (συμπεριλαμβανομένου των οσπρίων) μαζί με δημητριακά. Ωστόσο, άλλα μέρη της Ν. Αμερικής είναι διάσημα για την τεράστια μπριζόλα τους μαζί μ’ άλλα φρέσκα λαχανικά.

10 Διατροφή και Νηστεία Στη νηστεία της Σαρακοστής αρκετοί προετοιμάζονται να αδράξουν την ευκαιρία για πλήρη αποφυγή ζωικών προϊόντων με σκοπό την «αποτοξίνωση» του οργανισμού τους. Υπάρχουν 3 είδη νηστείας: Νηστεία Κρέατος Νηστεία Γαλακτοκομικών Νηστεία Λαδιού

11 Νηστεία Κρέατος Αδιαμφισβήτητα, η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Καταρχήν, η μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης είναι δεδομένη, με αποτέλεσμα οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου σχεδόν να εκλείπουν από τη διατροφή μας. Επιπλέον, η μείωση κατανάλωσης ζωικού λίπους συνήθως αποφέρει και μείωση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και προσφέρεται για απώλεια βάρους ή συντήρηση υγιούς βάρους.

12 Νηστεία Γαλακτοκομικών
Η αποχή από την κατανάλωση γαλακτοκομικών συνηθίζεται είτε καθόλη τη διάρκεια της σαρακοστής, ή σε κάποιες εβδομάδες της. Το πλεονεκτήματα αυτής της διατροφής, έγγειται κυρίως στη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών οξέων και χοληστερόλης από την αποφυγή κατανάλωσης τυριών. Επιπλέον, εάν το γάλα και το γιαούρτι που καταναλώνονται από κάποιον είναι πλήρη σε λιπαρά, σε συνδυασμό με την αποχή από τα τυριά, η καθημερινή θερμιδική πρόσληψη μειώνεται και οι συνθήκες για απώλεια ή συντήρηση βάρους ευνοούνται.

13 Νηστεία Λαδιού Η αποχή από την κατανάλωση λαδιού εφαρμόζεται από τους περισσότερους πιστούς κατά τη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας, ωστόσο δεν είναι λίγοι και αυτοί που επιλέγουν να μην προσλαμβάνουν λάδι καθόλη τη Σαρακοστή. Η εξοικονόμηση θερμίδων από την αποχή αυτή μπορεί να είναι πραγματικά μεγάλη, ιδιαιτέρως σε άτομα που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες λαδιού στο μαγείρεμα και στην παρασκευή σαλατών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα που νηστεύουν το λάδι για σαράντα ημέρες χάνουν βάρος. Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε και πολυφαινολών, θρεπτικών ουσιών μέγιστης σημασίας για την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας. Ικανοποιητική πρόσληψη παλυφαινολών και βιταμίνης Ε μπορεί να επιτευχθεί από άλλες πηγές φυτικού λίπους, όπως οι ξηροί καρποί.

14 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Διατροφή και Υγεία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google