Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Μεχμετ αλη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Μεχμετ αλη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Μεχμετ αλη

2 Ο Μωχάμετ Άλη γεννήθηκε στην Καβάλα το έτος 1769, από φτωχούς γονείς και έμεινε ορφανός από μωρό. Πριν πεθάνει ο πατέρας του το έδωσε σε μια γνωστή του οικογένεια στη Θάσο όπου έγινε ομογάλακτος με τα παιδιά της οικογένειας αυτής. Κατόπιν ορφανό, τον υιοθέτησε ένας θείος του από την Πράουσια (Πράβι) που ήταν εκεί Διοικητής. Τον πάντρεψε με μια πλούσια συγγενή του και τον προώθησε στο στρατιωτικό στάδιο

3 Μικρός ακόμα, 18 ετών, ασχολήθηκε με το εμπόριο των καπνών
 Μικρός ακόμα, 18 ετών, ασχολήθηκε με το εμπόριο των καπνών. Όπλα και χρήμα ήταν πια οι δύο πόλοι γύρω από τους οποίους περιστράφηκε όλη η ζωή του. Όταν έγινε στρατολογία για την Αίγυπτο (1799) ενάντια στην απόβαση του Βοναπάρτη, πήγε εκεί και έλαβε μέρος στη μάχη του Αμπουλίρ. Φιλόδοξος, έξυπνος, δραστήριος και πονηρός, έβαλε σκοπό του να μιμηθεί τον Ναπολέοντα, αλλά και να αντλήσει παραδείγματα από την Ευρώπη.

4 Όταν έφυγαν οι Γάλλοι, ο Μεχμέτ Αλή έφερε τον βαθμό του "Σερ-Τσεσμέ" και ήταν επικεφαλής εκατοντάδων Αλβανών στρατιωτών. Το χάος που επικρατούσε τότε στην Αίγυπτο, η ανοργανωσιά, οι έριδες μεταξύ των πολιτικών φατριών και των εχθρών της Αιγύπτου και ακόμα και η κακή κατάσταση στην τουρκική αυτοκρατορία, του έδωσαν ελπίδες ότι μπορούσε να επιβληθεί. Αυτό εξηγεί και πως ένας απλός στρατιώτης μπόρεσε να αναδειχθεί σε ιδρυτής μιας νέας δυναστείας. Γι' αυτό και οι Γάλλοι των ονόμασαν Μέγα.

5 Το 1825 ως υποτελής του Σουλτάνου, έστειλε εναντίον των Ελλήνων που είχαν επαναστατήσει ισχυρό στρατό και στόλο, με αρχηγό το γιο του Ιμπραήμ πασά. Από τον Καβαλιώτη Μεχμέτ Αλή περίμεναν απ' αυτόν περισσότερα οι Φιλικοί. Όμως την εποχή εκείνη φημιζόταν σ' όλο τον κόσμο σαν επιδέξιος πολιτικός, γενναίος και ευφυής στρατηλάτης, καλός οργανωτής του Αιγυπτιακού Κράτους και συγκρινόταν με τον Ναπολέοντα τον Μέγα. Από απλός στρατιώτης του τουρκικού στρατού έφθασε να γίνει στρατηλάτης, να αποσπάσει την Αίγυπτο από την Τουρκική κυριαρχία και να την οργανώσει σε κράτος, που ανέλαβε το αξίωμα της αρχηγίας του με τον τίτλο Αντιβασιλιάς του Σουλτάνου.

6 Ο Μεχμέτ Αλή ήταν απορροφημένος στα σχέδιά του, έβλεπε διαφορετικά τα πράγματα, από το δικό του πρίσμα και όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά χαϊδεύοντας ακόμη τον Σουλτάνο έκαψε την Πελοπόννησο. Ο δημιουργός της σύγχρονης Αιγύπτου δεν διακατεχόταν από αισθήματα, ήταν σκληρός και αδίστακτος.

7 Ο Αιγυπτιακός στόλος νικήθηκε στη ναυμαχία του Ναβαρίνου (1827) και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Την ίδια τύχη είχε και ο στρατός του, που αναγκάστηκε επίσης παρά τις νίκες του, να εγκαταλείψει τελικά την Ελλάδα Όταν τελείωσαν όλα αυτά ήρθε και η σειρά του Σουλτάνου.

8  Το 1839 ξεκίνησε ο Σερασκέρης (υπουργός των στρατιωτικών) για τη Συρία, εναντίον του Μεχμέτ Αλή. Στην πόλη Νετζέπ τα τουρκικά στρατεύματα έπαθαν πανωλεθρία ( ) από τον Ιμπραήμ. Ο στόλαρχος Αχμέτ πασάς που εξεστράτευσε εναντίον της Αλεξάνδρειας, μόλις έμαθε την μεγάλη ήττα, παρέδωσε τον στόλο του στον Μεχμέτ Αλή και τον αναγνώρισε σαν τον μόνο που θα έπρεπε να κυβερνήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ίδια γνώμη επικρατούσε και στην Κωνσταντινούπολη.

9 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ

10 ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ

11 ΤΕΛΟΣ Θοδωρής Δημήτρης Αδριανός Κωνσταντίνος Γιώργος Άγγελος


Κατέβασμα ppt "Ο Μεχμετ αλη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google