Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα απελευθερωτικά οράματα ο Ρήγας Φεραίος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα απελευθερωτικά οράματα ο Ρήγας Φεραίος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα απελευθερωτικά οράματα ο Ρήγας Φεραίος
Τα απελευθερωτικά οράματα ο Ρήγας Φεραίος

2 Οι ιδέες του Διαφωτισμού
Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας δεν λείπουν τα απελευθερωτικά οράματα. Στα τέλη του 18ου αιώνα, τα οράματα αυτά γίνονται πιο συγκεκριμένα και συνδέονται µε τις ιδέες της ελευθερίας και της ισότητας των ανθρώπων.

3 Οι λαοί της Βαλκανικής Με βάση αυτές τις ιδέες, το οθωμανικό
καθεστώς φαίνεται πιο άδικο για τους λαούς της βαλκανικής χερσονήσου. Γιατί δεν είναι µόνο οι Έλληνες που ζουν στη σκλαβιά. Βούλγαροι, Σέρβοι, Αρμένιοι, Αρβανίτες βρίσκονται κάτω από την κυριαρχία των Οθωμανών Τούρκων.

4 Οι εμπορικές δραστηριότητες των Ελλήνων
Οι εμπορικές σχέσεις, που αναπτύχθηκαν κυρίως από τη δραστηριότητα των Ελλήνων, έφεραν τους βαλκανικούς λαούς τον ένα πιο κοντά στον άλλο, αλλά η υποδούλωση τους στους Οθωμανούς Τούρκους τους απομόνωσε από την υπόλοιπη Ευρώπη.

5 Ο Ρήγας Φεραίος Τις ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης μετέφερε στους λαούς των Βαλκανίων ο Ρήγας Φεραίος. Γεννήθηκε στο Βελεστίνο γι΄ αυτό ονομαζόταν και Βελεστινλής, ( αρχ. Φερές γι' αυτό και Φεραίος) και τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο Βελεστίνο και στη Ζαγορά.

6 Ο Ρήγας Φεραίος Η αγάπη του για τα γράμματα γρήγορα έφερε το Ρήγα στην Κωνσταντινούπολη και από κει στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Έμαθε πολλές γλώσσες και γνωρίστηκε με πνευματικούς ανθρώπους της εποχής του. Ιδιαίτερα τον συγκίνησαν οι ιδέες της Γαλλικής επανάστασης. Παρακολουθούσε με ζωηρό ενδιαφέρον τα κατορθώματα του Ναπολέοντα και φαίνεται πως ήλπιζε στη βοήθεια του.

7 Το όραμα του Ρήγα Φεραίου
Οραματίζεται την απελευθέρωση των λαών που ζουν στα Βαλκάνια. Ο Ρήγας τυπώνει την πρότασή του σε φυλλάδια το φθινόπωρο του 1797 µε σκοπό να διαδώσει το όραμά του στους υπόδουλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

8 Ο Θούριος Τυπώνει επίσης έναν επαναστατικό ύμνο, τον περίφημο Θούριο, για να τους ξεσηκώσει. «Καλύτερα µιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Τα συνθήματα Ισότητα και Ελευθερία συναντώνται και στο βασικό σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης «Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφοσύνη».

9 Στίχοι από το Θούριο του Ρήγα Φεραίου (1797)
«Ως πότε, παλικάρια, να ζούμεν στα στενά, μονάχοι σαν λιοντάρια, σταις ράχες, στα βουνά, σπηλαίς να κατοικούμεν, να βλέπομεν κλαδιά, να φεύγωμ’ απ’ τον Κόσμον, για την πικρή σκλαβιά Να χάνομεν αδέλφια, Πατρίδα και Γονείς, τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς. Καλλιώ ΄ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή.»

10 Η χάρτα της Ελλάδος, Ρήγας Φεραίος 1797 Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Η "Χάρτα της Ελλάδας", που φανταζόταν την Ελλάδα και τα Βαλκάνια ανεξάρτητο κράτος και με πρωτεύουσα την Κων/πολη

11 Αποτελείται από δώδεκα φύλλα, τα οποία αν ενωθούν κατάλληλα, σχηματίζουν ένα μεγάλο χάρτη της Ελλάδος και του Βαλκανικού χώρου, διαστάσεων περίπου δύο επί δύο μέτρων. Εμπλουτισμένος με άφθονα στοιχεία αρχαιογνωσίας, όπως αρχαίες ονομασίες πόλεων, χωρών, ποταμών, αρχαιολογικών χώρων κ.ά.

12 Ο θάνατος του Ρήγα Φεραίου
Ο Ρήγας συλλαμβάνεται για τη δράση του από την αυστριακή αστυνομία κατά το ταξίδι του από τη Βιέννη στην Τεργέστη και παραδίδεται στους Οθωμανούς Τούρκους. Βρίσκει μαζί µε τους συντρόφους του μαρτυρικό θάνατο το 1798 στο Βελιγράδι. Ο Πύργος Νεμπόισα, στις όχθες του ποταμού Σάββα, έξω από το Βελιγράδι. Εκεί, σε αυτόν τον πύργο στραγγαλίστηκε το 1798 ο Ρήγας Φεραίος και επτά σύντροφοί του από τους Οθωμανούς

13 Ο Αδαμάντιος Κοραής Το θάνατό τους καταγγέλλει ο Αδαμάντιος Κοραής και καλεί τους Έλληνες να επαναστατήσουν Ο Αδαμάντιος Κοραής καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Χίου, αλλά γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1748. Αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία, όπου σπούδασε ιατρική.

14

15 Η Ελλάδα σήμερα τιμά τον Ρήγα Φεραίο
Η Ελλάδα σήμερα τιμά τον Ρήγα Φεραίο


Κατέβασμα ppt "Τα απελευθερωτικά οράματα ο Ρήγας Φεραίος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google