Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μαρία Αμπατζή 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Δ2

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στην αρχαία Ελλάδα υπήρξαν πέντε διαφορετικά είδη πολιτεύματος: Βασιλεία Αριστοκρατία Ολιγαρχία Τυραννία Δημοκρατία

3 ΒΑΣΙΛΕΙΑ Τα παλιά χρόνια ήταν ο Βασιλιάς αυτός που μόνος του κυβερνούσε το κράτος. Κάποιες φορές τον βοηθούσαν στο έργο του ορισμένοι από τους γεροντότερους και πιο σοφούς ανθρώπους. Όταν ο Βασιλιάς είχε να ανακοινώσει κάτι σημαντικό στο λαό, τον καλούσε να συγκεντρωθεί στην Αγορά.

4 ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ Με την ανάπτυξη των πόλεων, κάποιοι πολύ πλούσιοι άνθρωποι, ιδιοκτήτες πολλών κτημάτων (οι Άριστοι ή Ευγενείς), ήρθαν στην εξουσία παραμερίζοντας το Βασιλιά.

5 ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ Με τον εποικισμό αναπτύχθηκε το εμπόριο και οι άνθρωποι που πλούτισαν από αυτό, κατάφεραν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, παραμερίζοντας τους ευγενείς. Οι νέοι κυβερνήτες δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους σε πολλά ζητήματα, ενώ και ο λαός είχε πολλά παράπονα.

6 ΤΥΡΑΝΝΙΑ Τα προβλήματα της ολιγαρχίας τα εκμεταλλεύτηκαν άνθρωποι φιλόδοξοι, που, αφού κέρδισαν την εμπιστοσύνη του λαού, με τη βοήθειά του έγιναν Τύραννοι. Ο Τύραννος κυβερνούσε μόνος του, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν. Γνωστοί τύραννοι ήταν ο Πεισίστρατος στην Αθήνα και ο Περίανδρος στην Κόρινθο.

7 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σε πολλές πόλεις ο λαός μίσησε τους τυράννους για πολλούς λόγους, κυρίως όμως επειδή ο κόσμος παρέμεινε φτωχός, με πολλά χρέη. Έτσι, έδιωξε τους τυράννους με επαναστάσεις. Σε κάποιες πόλεις το πολίτευμα ξανάγινε ολιγαρχικό, ενώ στην Αθήνα ο λαός άρχισε να παίρνει την εξουσία και το πολίτευμα γινόταν δημοκρατικό.

8 ΑΘΗΝΑ – ΣΟΛΩΝΑΣ Οι Αθηναίοι ζητούσαν να ξαναμοιραστεί η γη και να καταργηθούν τα χρέη, κάτι που ήταν δύσκολο να γίνει. Τότε οι ευγενείς ανέθεσαν στο Σόλωνα, έναν πολύ αγαπητό στο λαό ποιητή, να λάβει κάποια μέτρα, και αυτός πήρε κάποιες γενναίες αποφάσεις.

9 ΑΘΗΝΑ – ΣΟΛΩΝΑΣ Κατάργησε όλα τα χρέη των αγροτών και απαγόρευσε να γίνεται κάποιος δούλος όταν δεν μπορούσε να πληρώσει τα χρήματα που είχε δανειστεί. Ο νόμος αυτός ονομάστηκε σεισάχθεια.

10 ΑΘΗΝΑ – ΣΟΛΩΝΑΣ 2. Χώρισε τους πολίτες σε τέσσερις τάξεις με βάση τα εισοδήματά τους (Πεντακοσιομέδιμνοι, Τριακοσιομέδιμνοι, Διακοσιομέδιμνοι και Θήτες) και όχι την καταγωγή τους, αφαιρώντας έτσι και άλλη δύναμη από τους ευγενείς.

11 ΑΘΗΝΑ – ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΣ Όμως, ο Σόλωνας δεν ξαναμοίρασε τη γη και η αναταραχή συνεχίστηκε. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύτηκε ο Πεισίστρατος, που κατάφερε, με τη βοήθεια των φτωχών, να γίνει τύραννος. Κυβέρνησε για πολλά χρόνια, ελάφρυνε τη θέση των φτωχών, αλλά δεν έδινε λόγο σε κανέναν και ενδιαφερόταν περισσότερο για το προσωπικό του συμφέρον.

12 ΑΘΗΝΑ – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Πεθαίνοντας ο Πεισίστρατος παρέδωσε την εξουσία στο γιό του Ιππία, τον οποίο οι Αθηναίοι δεν ήθελαν και τον έδιωξαν μετά από επανάσταση. Τότε επέστρεψε στην Αθήνα ο Κλεισθένης, ο οποίος πήρε την εξουσία και έκανε μεγάλες αλλαγές.

13 ΑΘΗΝΑ – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1. Χώρισε τους πολίτες σε 10 φυλές, τα μέλη των οποίων προέρχονταν από κάθε τάξη της κοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό οι Αθηναίοι είχαν ίσα δικαιώματα. Κάθε φυλή εξέλεγε έναν στρατηγό και 50 βουλευτές.

14 ΑΘΗΝΑ – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 2. Οργάνωσε τη Βουλή των πεντακοσίων, με βάση τις 10 φυλές. Η Βουλή των πεντακοσίων είχε ως έργο της την προετοιμασία των θεμάτων που θα συζητούνταν στην Εκκλησία του Δήμου.

15 ΑΘΗΝΑ – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 3. Στην Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή στην συνέλευση όλων των Αθηναίων πολιτών, ψηφίζονταν οι νόμοι, συζητούνταν όλα τα σημαντικά ζητήματα και λαμβάνονταν αποφάσεις γι’ αυτά. Ο κάθε Αθηναίος πολίτης μπορούσε να μιλήσει ελεύθερα στην Εκκλησία του Δήμου και να πει τη γνώμη του.

16 ΑΘΗΝΑ – ΠΕΡΙΚΛΗΣ Μετά από τους Περσικούς Πολέμους, στη ζωή της Αθήνας ξεχώρισε ο Περικλής, ο οποίος ήταν ένας σπουδαίος ρήτορας και πολιτικός. Θέλησε να κάνει την Αθήνα την πιο σημαντική πόλη της Ελλάδας και να πείσει τους πολίτες να ενδιαφερθούν περισσότερο για τα κοινά. Έτσι, πήρε κάποιες αποφάσεις:

17 ΑΘΗΝΑ – ΠΕΡΙΚΛΗΣ Όποιος πολίτης έπαιρνε κάποιο μεγάλο αξίωμα, πληρωνόταν από το κράτος. Η Εκκλησία του Δήμου είχε πλέον τη μεγαλύτερη δύναμη. Σε αυτήν συμμετείχαν όλοι οι ελεύθεροι πολίτες. Μεγάλη εξουσία είχαν και οι 10 στρατηγοί, που εκλέγονταν από τους πολίτες για ένα χρόνο και φρόντιζαν για το στρατό, το στόλο και την ασφάλεια της πόλης.

18 ΑΘΗΝΑ – ΠΕΡΙΚΛΗΣ Στην εποχή του Περικλή υπήρχαν τρεις κατηγορίες κατοίκων στην Αθήνα: Οι Αθηναίοι πολίτες, δηλαδή όσοι είχαν πατέρα και μητέρα που κατάγονταν από την Αθήνα. Αυτοί είχαν και τα περισσότερα δικαιώματα.

19 ΑΘΗΝΑ – ΠΕΡΙΚΛΗΣ Οι μέτοικοι, δηλαδή οι ξένοι που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην πόλη. Αυτοί ασχολούνταν με το εμπόριο και πλήρωναν ένα φόρο στην πόλη (μετοίκιο), σε αντάλλαγμα της προστασίας που τους έδινε η πόλη.

20 ΑΘΗΝΑ – ΠΕΡΙΚΛΗΣ Οι δούλοι. Πολλοί από αυτούς ήταν αιχμάλωτοι και έκαναν όλες τις βαριές δουλειές• η ζωή τους ήταν δύσκολη και κουραστική, αλλά καλύτερη σε σχέση με άλλες πόλεις.

21 Ο ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΣ

22 Ο ΣΟΛΩΝΑΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ

23 Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ

24 Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ

25 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

26 ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μαρία Αμπατζή 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Δ2


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google