Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Οθωμανική αυτοκρατορία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Οθωμανική αυτοκρατορία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Οθωμανική αυτοκρατορία

2 Η Κωνσταντινούπολη παραμένει πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης(1453), οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν. Ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής ήθελε να την κάνει πρωτεύουσα του νέου κράτους του και ζήτησε από τους κατοίκους να γυρίσουν πίσω. Τους υποσχέθηκε να τους δώσει τα σπίτια τους και εγγυήθηκε για την ασφάλεια τους.

3 Την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς η Οθωμανική αυτοκρατορία απλωνόταν σε τρεις ηπείρους: Ασία, Ευρώπη και Αφρική.

4 Η ναυμαχία της Ναυπάκτου 1571

5 Το 1571 ο ενωμένος στόλος των Ευρωπαίων νίκησε στη Ναύπακτο τον αήττητο ως τότε Οθωμανικό.

6 Το 1699 οι Οθωμανοί Τούρκοι προσπάθησαν να κατακτήσουν και την κεντρική Ευρώπη χωρίς επιτυχία. Οι Ευρωπαίοι ενώθηκαν μεταξύ τους, σχημάτισαν συμμαχία και νίκησαν τους Οθωμανούς Τούρκους.

7 Το απέραντο Οθωμανικό κράτος το κυβερνούσε ο σουλτάνος, που θεωρούνταν εκπρόσωπος του θεού στη γη.

8 Η διοίκηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας
Βοηθοί του σουλτάνου ήταν οι βεζίρηδες. Οι βεζίρηδες αποτελούσαν το αυτοκρατορικό συμβούλιο που λεγόταν και Υψηλή Πύλη. Το Οθωμανικό κράτος ήταν χωρισμένο σε επαρχίες που τις διοικούσαν οι πασάδες-διοικητές. Ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων

9

10 Γιατί οι Οθωμανοί Τούρκοι παραχωρούσαν προνόμια;
Οι Οθωμανοί Τούρκοι έκαναν παραχωρήσεις που ονομάστηκαν προνόμια. Αυτό έγινε επειδή α) Οι ίδιοι ασχολούνταν κυρίως με τα στρατιωτικά έργα και όχι με το εμπόριο, τα γράμματα και τις επιστήμες. β) για να μπορούν να εισπράττουν ευκολότερα τους φόρους. προνόµια: διευκολύνσεις που παραχωρεί η οθωμανική διοίκηση στους υπόδουλους

11 Ποιοι ωφελήθηκαν από τα προνόμια και τι πέτυχαν;
Τα προνόμια που παραχώρησαν οι Οθωμανοί Τούρκοι εξυπηρετούσαν πρωταρχικά τις δικές τους ανάγκες. Οι Έλληνες όμως ωφελήθηκαν από τα προνόμια και μπόρεσαν να προοδεύσουν στο εμπόριο, τη βιοτεχνία και τη ναυτιλία.


Κατέβασμα ppt "Η Οθωμανική αυτοκρατορία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google