Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Β.Η φάση της κάμψης της επανάστασης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΟΥΡΓΙΩΤΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΕ02 1825-1827.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Β.Η φάση της κάμψης της επανάστασης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΟΥΡΓΙΩΤΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΕ02 1825-1827."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Β.Η φάση της κάμψης της επανάστασης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΟΥΡΓΙΩΤΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΕ02

2 Ο Κολοκοτρώνης απαντά στον Ιμπραήμ,όταν αυτός απειλεί την Πελοπόννησο.
«Αυτό, όπου μας φοβερίζεις, να μας κόψης και κάψης τα καρποφόρα δένδρα μας, δεν είναι της πολεμικής έργον˙ διατί τα άψυχα δένδρα δεν εναντιώνονται εις κανένα· μόνον οι άνθρωποι, όπου εναντιώνονται έχουνε στρατεύματα και σκλαβώνουν· και έτσι είναι το δίκαιον του πολέμου˙ με τους ανθρώπους και όχι με τα άψυχα δένδρα˙ όχι τα κλαριά να μας κόψης, όχι τα δένδρα, όχι τα σπίτια, που μας έκαψες, μόνον πέτρα επάνω στην πέτρα να μη μείνη, εμείς δεν προσκυνούμεν· τι τα δένδρα μας αν τα κόψης και τα κάψης, την γην δεν θέλει την σηκώσης. Και η ίδια η γη, που τα έθρεψε, αυτή η ίδια η γη θα μένη δική μας και τα ματακάνει. Μόνον ένας Έλληνας να μείνη, πάντα πολεμούμε και μην ελπίζης, πως την γην μας θα την κάμης δική σου, βγάλτο από το νου σου». «Απομνημονεύματα» Γεώργιος Τερτσέτης

3 20 Μαΐου 1825:η ηρωική προσπάθεια του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι κατά του Ιμπραήμ
Μετά τη μάχη, ο Ιμπραήμ αναζήτησε τον νεκρό Παπαφλέσσα. Του έφεραν ένα ακέφαλο πτώμα. Διέταξε να βρεθεί και η κεφαλή του και αφού στερέωσαν όρθιο σε ένα κορμό δέντρου το σώμα του, του πρόσδεσαν και το κεφάλι, ώστε να παρέχει την εντύπωση ζωντανού ανθρώπου. Τότε ο Ιμπραήμ, κατά τον Φωτάκο, τον κοίταξε άφωνος για λίγο, έκαμε μια χειρονομία σεβασμού και θαυμασμού και είπε: «Πράγματι αυτός ήτο ικανός και γενναίος άνθρωπος. Καλύτερα να επαθαίναμεν άλλην τόσην ζημίαν, αλλά να τον επιάναμεν ζωντανόν».

4 ερώτηση Φανταστείτε ότι είστε ο Ιμπραήμ. Έχετε ακούσει την απάντηση του Κολοκοτρώνη στις απειλές σας και αναμετρηθήκατε με τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι.Τι θα λέγατε σε κάποιον έμπιστο στρατηγό σας για τους ΄Ελληνες;

5 Το Μεσολόγγι πριν την επανάσταση

6

7 Πολιορκία του Μεσολογγίου (1825-1826), Πίνακας του Π. Ζωγράφου. 1
Πολιορκία του Μεσολογγίου ( ), Πίνακας του Π. Ζωγράφου. 1. Τουρκοαιγυπτιακός στόλος, 2. Τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα, 3. Το Μεσολόγγι, 4. Το νησάκι Κλείσοβα, 5. Ελληνικά στρατεύματα, 6. Τουρκικά κανόνια

8 Ο Άγγλος ποιητής Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι.

9

10

11 Το Μεσολόγγι καίγεται

12 Η Ελλάδα ξεψυχά στα ερείπια του Μεσολογγίου

13 Ο αγώνας γύρω από την Ακρόπολη
Αφού κατέλαβε το Μεσολόγγι ο Κιουταχής έχοντας δύναμη πεζών και ιππέων καθώς και 26 πυροβόλα, κατευθύνθηκε προς την Αττική. Κατέλαβε την Αθήνα στις 3 Ιουλίου 1826 και ξεκίνησε την πολιορκία της Ακρόπολης. 

14 Εκείνη τη δύσκολη στιγμή διορίστηκε αρχιστράτηγος στη Στερεά Ελλάδα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, άντρας με μεγάλες στρατηγικές ικανότητες. Ξέροντας ο Καραϊσκάκης ότι δεν έχει τις απαραίτητες δυνάμεις ώστε να αναμετρηθεί σε μάχη κατά παράταξη με τον Κιουταχή, αποφάσισε να αποκόψει τον εφοδιασμό του τουρκικού στρατού από τη Θεσσαλία και να τον αναγκάσει να αποσυρθεί από την Αττική. Για να το καταφέρει αυτό τοποθέτησε φρουρές από τον Κορινθιακό κόλπο ως τον Ευβοϊκό.

15 Ο Καραϊσκάκης κατάφερε να νικήσει τους Τουρκαλβανούς σε αποφασιστικές μάχες στο Δίστομο και στην Αράχωβα (τέλη αρχές 1827). 

16 Παράλληλα ενισχύθηκε από τη ελληνική κυβέρνηση η φρουρά της Ακρόπολης
Παράλληλα ενισχύθηκε από τη ελληνική κυβέρνηση η φρουρά της Ακρόπολης. Την ίδια στιγμή η Εθνοσυνέλευση διόρισε τους Άγγλους Τσωρτς και Κόχραν ως αρχηγούς του στρατού και του στόλου αντίστοιχα. Έτσι το σχέδιο του Καραϊσκάκη ναυάγησε. Οι δύο Άγγλοι, σε αντίθεση με το σχέδιο του Καραϊσκάκη, αποφάσισαν να αναμετρηθούν με τους Τούρκους σε κατά μέτωπο μάχη.

17 Την παραμονή της επίθεσης, κι ενώ ο Καραϊσκάκης είχε δώσει διαταγή να μην πέσει τουφεκιά, έγινε μια μικροσυμπλοκή που εξελίχθηκε σε μάχη. Άρρωστος και με πυρετό ο Καραϊσκάκης πετάχτηκε από τη σκηνή του και προσπάθησε να περιορίσει το κακό. Αλλά ένα βόλι τον χτύπησε θανάσιμα και την άλλη μέρα ξεψύχησε (ημέρα της γιορτής του, ). 


Κατέβασμα ppt "Β.Η φάση της κάμψης της επανάστασης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΟΥΡΓΙΩΤΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΕ02 1825-1827."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google