Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης Στέλιος Οδυσσέως

2 Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη...
Οι Μακεδόνες τον 4ο π.Χ. αιώνα απέκτησαν μεγάλη δύναμη. Ο βασιλιάς Φίλιππος ο Β’ δημιούργησε ισχυρό στρατό και αντιμετώπισε με επιτυχία τους εχθρούς της χώρας του στο βορρά. Μακεδονική Φάλαγγα: Ο Φίλιππος εφοδίασε τους στρατιώτες με μικρή ασπίδα και μακρύ δόρυ, τη σάρισα, που είχε μήκος 5 μέτρα περίπου. Η Μακεδονική Φάλαγγα, όταν βάδιζε παραταγμένη, έμοιαζε με φρούριο που κινείται. Το 338 π.Χ. νίκησε τους Αθηναίους και τους Θηβαίους στη Χαιρώνεια. Αναλαμβάνει αρχηγός της εκστρατείας κατά των Περσών.

3 Όμως... Το σχέδιο του σχέδιο του Φίλιππου ματαιώνεται...
Το 337 π.Χ. δολοφονείται!!! Το 336 π.Χ., βασιλιάς της Σαλαμίνας ανακυρήσσεται ο Αλέξανδρος, γιος του Φιλίππου. Η ιστορία θα τον ονομάσει «Μέγα», λόγω της μεγάλης του προσφοράς στον πολιτισμό.

4 H εκστρατεία του Αλέξανδρου (1)
Το σχέδιο του Φίλιππου ανέλαβε να πραγματοποιήσει ο Αλέξανδρος. Το 334 π.Χ. Ξεκινά με πολύ στρατό για την Περσία. Έφτασε στην Τροία όπου τίμησε ξεχωριστά τον Αχιλλέα. Στη συνέχεια νίκησε τον περσικό στόλο στο Γρανικό ποταμό και στην Ισσό (333 π.Χ.) «Έλυσε» το Γόρδιο Δεσμό. Μετά από αυτές τις μάχες κατευθύνθηκε προς την Αίγυπτο, όπου οι Αιγύπτιοι του έκαναν λαμπρή υποδοχή (332 π.Χ.).

5 H εκστρατεία του Αλέξανδρου (2)
Ο βασιλιάς των Περσών, ο Δαρείος ο Γ’, προσπάθησε να εμποδίσει τον Αλέξανδρο να προχωρήσει στο εσωτερικό της χώρας του. Η πράξη του αυτή δεν είχε αποτέλεσμα. Ο Αλέξανδρος κατατρόπωσε τον Περσικό στρατό στα Γαυγάμηλα το 331 π.Χ. Ενθουσιασμένος ο Αλέξανδρος βάδισε προς την Ινδία. Αργότερα ο Δαρείος δολοφονείται και ο Αλέξανδρος ανακυρήσσει τον εαυτό του ως βασιλιά της Περσίας. Εκεί οι στρατιώτες του κουρασμένοι από την ταλάιπωρία και πικραμένοι από τη συμπεριφορά του. Ο Αλέξανδρος αποφάσισε να γυρίσουν πίσω. ‘Επειτα από πολλές δυσκολίες έφτασαν στα Σούσα.

6 Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης
H εκστρατεία του Αλέξανδρου ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης

7 Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Κύπρος...
Το 333 π.Χ. μετά την ήττα των Περσών από τον Αλέξανδρο στην Ισσό, οι Κύπριοι βασιλιάδες εκδηλώνουν υποστήριξη προς αυτόν. Συμμαχούν μαζί του. Εκείνος τους απελευθερώνει. Προνόμια Κυπρίων: Οι βασιλιάδες διατηρούν τα βασίλειά τους. Χρησιμοποιούν τα νομίσματα που έκοβε ο Αλέξανδρος. Τους απαλλάσσει από την πληρωμή φόρων. Τιμά ιδιαίτερα τον Πνυταγόρα, βασιλιά της Σαλαμίνας. Του δίνει την πόλη της Ταμασσού, που ήταν πλούσα σε χαλκό. Πολλοί Κύπριοι διορίζονται σε υπεύθυνες θέσεις (στρατός, ναυτικό, διοίκηση επαρχιών κ.α.).

8 Η απέραντη αυτοκρατορία...

9 Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου...
Από τα Σούσα, ο Αλέξανδρος πήγε στη Βαβυλώνα, οπου αρρώστησε βαριά και πέθανε. Σημασία Εκστρατείας: Η εκστρατεία του Αλέξανδρου έχει φέρει πολλές αλλαγές. Οι άνθρωποι γνώρισαν περισσότερα για μακρινές χώρες, τον πολιτισμό τους, τα ζώα, τα φυτά. Αρκετοί Έλληνες εγκαταστάθηκαν στις νέες πόλεις. Διαδόθηκε ο ελληνικός πολιτισμό μέχρι την Ινδία και την Αίγυπτο. Εξαπλώθηκε και μιλήθηκε η ελληνική γλώσσα σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

10 Η διαδοχή... Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε χωρίς να ορίσει διάδοχο.
Οι στρατηγοί του διαφώνησαν και άρχισαν τις συγκρούσεις μεταξύ τους Τελικά η αυτοκρατορία χωρίστηκε στα ακόλουθα κράτη: (α) της Μακεδονίας, (β) της Συρίας (γ) της Αιγύπτου και (δ) της Περγάμου.


Κατέβασμα ppt "Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google