Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ελληνο – Περσικοί Πόλεμοι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ελληνο – Περσικοί Πόλεμοι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ελληνο – Περσικοί Πόλεμοι
Ελληνο – Περσικοί Πόλεμοι

2 Λίγα λόγια…. Οι Ελληνο – Περσικοί Πόλεμοι γνωστοί και ως Μηδικοί Πόλεμοι υπήρξαν από τους πιο μεγάλους πολέμους της αρχαιότητας, που αποτελούν σύνολο πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ της Περσικής αυτοκρατορίας και των Ελληνικών πόλεων της Κλασικής Ελλάδας. Έγιναν από το 520 μέχρι το 449π.Χ. Οι πόλεμοι έγιναν όταν η Περσική Αυτοκρατορία βρισκόταν στην ακμή της. Είχε καταλάβει είδη την Ασία και οι άρχοντές της θεωρούσαν καλό να καταλάβουν και την Ελλάδα και ίσως αργότερα ολόκληρη την Ευρώπη!!!

3 Περςικη Αυτοκρατορια Την Περσική Αυτοκρατορία θεωρείτε ότι την ίδρυσε ο Κύρος Α’. Οι διοικητικές περιφέρειές τους λεγόντουσαν: «σατραπείες» και οι διοικητές τους: «σατράπες». Ένα δυνατό και φημισμένο χαρακτηριστικό της Περσικής Αυτοκρατορίας ήταν ο στρατός της. Επίσης οι Πέρσες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ο πιο, αληθείς λαός και αυτό χάρης την Θρησκεία τους. Επειδή λοιπόν πίστευαν στον Αχουραμάσδα, θεό της σοφίας και της αλήθειας, όπως αναφέρει και ο Ηρόδοτος ακόμα και τα παιδιά τους μάθαιναν από μικρά «να ιππεύουν, να τοξεύουν και να λένε πάντα την αλήθεια».

4 Κύρος Β’ ο διάδοχος Ο Κύρος Β΄ ο Μέγας, ή Κύρος ο πρεσβύτερος, ήταν βασιλιάς των Περσών που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ., ο μεγάλος κατακτητής και ο σημαντικότερος βασιλιάς της Περσίας από την δυναστεία των Αχαιμενιδών. Γεννήθηκε γύρω στο 600 π.χ. και πέθανε το 530 π.χ. η βασιλεία του σύμφωνα με τις πηγές διήρκεσε από 29 ή 31 χρόνια, είναι ο ιδρυτής της μεγάλης Περσικής αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών με πλήθος από τίτλους. Κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του παππού του Κύρου Α΄ και τελικά επικράτησε. Μεγάλωσε την έκταση του κράτους του κατακτώντας τους διάφορους γειτονικούς του λαούς, στους οποίους φέρθηκε με επιείκεια.

5 Μικρασιάτες Οι Μικρασιάτες είχαν αναπτύξει πολύ καλές εμπορικές σχέσεις με όλοι την Μεσόγειο αλλά κυρίως, με τον Εύξεινο Πόντο που στα παράλιά του είχαν αποικήσει. Ζούσαν λοιπόν ελεύθεροι μέχρι που η ελευθερία τους περιορίστηκε από τους Λυδούς και μετά τους Πέρσες. Έτσι αναγκάστηκαν να πληρώνουν πολύ βαρύ φόρο για να ακολουθούν τους Πέρσες στις εκστρατείες που έκαναν και έδιναν στους Πέρσες στρατό για τις εκστρατείες τους. Τέλος τους διέκοψαν και να εμπορεύονται με την Μεσόγειο και ιδιαίτερα νε τον Εύξεινο Πόντο.

6 Ιωνική Επανάσταση Το 499 π.Χ, ο τότε-τύραννος της Μιλήτου, Αρισταγόρας, οργάνωσε μια επιχείρηση για να καταλάβει τη Νάξο, με την υποστήριξη των Περσών. Ωστόσο, η επιχείρηση έληξε με αποτυχία, και καταλαβαίνοντας ότι θα έχανε τη θέση του, ο Αρισταγόρας οδήγησε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο της Μικράς Ασίας σε εξέγερση κατά των Περσών.

7 Ιωνική Επανάσταση . Αυτή ήταν η αρχή της Ιωνικής Επανάστασης, η οποία διήρκησε έως το 493 π.Χ, καθώς συμμετείχαν και άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας. Ο Αρισταγόρας εξασφάλισε την στρατιωτική υποστήριξη της Αθήνας και της Ερέτριας, και το 498 π.Χ, αυτή η δύναμη κατέλαβε και έκαψε την περσική τοπική πρωτεύουσα των Σάρδεων.

8 . Ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος Α' ορκίστηκε να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια για αυτή τη κίνηση. Η επανάσταση συνεχίστηκε, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε αδιέξοδο από το π.Χ. Το 494 π.Χ, ο περσικός στρατός ανασυντάχθηκε, και επιτέθηκε στο επίκεντρο της εξέγερσης, τη Μίλητο. Στη ναυμαχία της Λάδης, οι Ίωνες δέχθηκαν αποφασιστική ήττα, και η εξέγερση κατέρρευσε, με τις τελευταίες μάχες να διεξάγονται τον επόμενο χρόνο. Ιωνική Επανάσταση

9 Η Ναυμαχία της Λάδης Η Ναυμαχία της Λάδης (494 π.Χ) αποτελεί θαλάσσια σύγκρουση μεταξύ Ιώνων και Περσών κατά την Ιωνική Επανάσταση. Η ναυμαχία έληξε με νίκη των Περσών, η οποία είχε αποφασιστικό ρόλο στη λήξη της επανάστασης. Η επανάσταση ξέσπασε λόγω της δυσαρέσκειας των Ελλήνων της Ιωνίας με τους τυράννους που διόριζαν οι Πέρσες. Πέντε χρόνια πριν τη ναυμαχία, ο Αρισταγόρας ο Μιλήσιος προσπάθησε να κατακτήσει τη Νάξο, αλλά απέτυχε και, για να μην εκτελεστεί, έπεισε τους Ίωνες να εξεγερθούν.

10 Η Ναυμαχία της Λαδής Αρχικά, οι Ίωνες - χάρη στους Αθηναίους και τους Ερετριείς - είχαν την υπεροχή και πυρπόλησαν τις Σάρδεις. Μετά από τρία χρόνια μαχών, οι Πέρσες συγκέντρωσαν στρατό και στόλο και επιτέθηκαν στη Μίλητο. Οι Ίωνες αποφάσισαν να δώσουν ναυμαχία στη Λάδη, αφήνοντας την υπεράσπιση της Μιλήτου στους κατοίκους της. Στην αρχή, οι Πέρσες προσπάθησαν να πείσουν τους Ίωνες να παραδοθούν, αλλά απέτυχαν. Ωστόσο, πριν την αρχή της ναυμαχίας, ο στόλος της Σάμου παραδόθηκε και απομακρύνθηκε απ' το πεδίο της ναυμαχίας. Οι Ίωνες (και κυρίως ο στόλος της Χίου), αν και η γραμμή τους κατέρρευσε, συνέχισαν τη ναυμαχία, κατά την οποία ηττήθηκαν. Παρά τη νίκη τους, οι Πέρσες συνέχισαν να καταπνίγουν την επανάσταση και το επόμενο έτος, ενώ αργότερα εισέβαλλαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

11 Λόγοι που επαναστάτησαν οι Μικρασιάτες
Οι λόγοι για τους οποίους επαναστάτησαν οι Μικρασιάτες ήταν: Έχασαν την ελευθερία τους. Δεν μπορούσαν να κάνουν εμπόριο με τις πόλεις του Εύξεινου Πόντου και της υπόλοιπης Μεσογείου. Πλήρωναν πολύ βαρύ φόρο. Αναγκαστικά έδιναν στρατό για τις εκστρατείες των Περσών.

12 Αφορμες και Αιτια για τον Ελληνο – Περςικο Πολεμο
Η Αφορμή για την οποία έγινε ο Ελληνο – Περσικός Πόλεμος ήταν η εξής: Η βοήθεια που έστειλαν η Αθήνα και η Ερέτρια στις πόλεις της Μικράς Ασίας. Η Αιτία: Οι Πέρσες ήθελαν να κατακτήσουν την Ελλάδα και στη συνέχεια όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

13 Πηγες

14 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Ελληνο – Περσικοί Πόλεμοι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google