Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μωχάμετ Αλή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μωχάμετ Αλή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μωχάμετ Αλή

2 Ο Μωχάμετ Άλη γεννήθηκε στην Καβάλα το έτος 1769, από φτωχούς γονείς και έμεινε ορφανός από μωρό. Πριν πεθάνει ο πατέρας του το έδωσε σε μια γνωστή του οικογένεια στη Θάσο όπου έγινε ομογάλακτος με τα παιδιά της οικογένειας αυτής. Κατόπιν ορφανό, τον υιοθέτησε ένας θείος του από την Πράουσια (Πράβι) που ήταν εκεί Διοικητής. Τον πάντρεψε με μια πλούσια συγγενή του και τον προώθησε στο στρατιωτικό στάδιο.

3 Μικρός ακόμα, 18 ετών, ασχολήθηκε με το εμπόριο των καπνών
Μικρός ακόμα, 18 ετών, ασχολήθηκε με το εμπόριο των καπνών. Όπλα και χρήμα ήταν πια οι δύο πόλοι γύρω από τους οποίους περιστράφηκε όλη η ζωή του. Όταν έγινε στρατολογία για την Αίγυπτο (1799) ενάντια στην απόβαση του Βοναπάρτη, πήγε εκεί και έλαβε μέρος στη μάχη του Αμπουλίρ. Φιλόδοξος, έξυπνος, δραστήριος και πονηρός, έβαλε σκοπό του να μιμηθεί τον Ναπολέοντα, αλλά και να αντλήσει παραδείγματα από την Ευρώπη.

4 Όταν έφυγαν οι Γάλλοι, ο Μεχμέτ Αλή έφερε τον βαθμό του "Σερ-Τσεσμέ" και ήταν επικεφαλής εκατοντάδων Αλβανών στρατιωτών. Το χάος που επικρατούσε τότε στην Αίγυπτο, η ανοργανωσιά, οι έριδες μεταξύ των πολιτικών φατριών και των εχθρών της Αιγύπτου και ακόμα και η κακή κατάσταση στην τουρκική αυτοκρατορία, του έδωσαν ελπίδες ότι μπορούσε να επιβληθεί. Αυτό εξηγεί και πως ένας απλός στρατιώτης μπόρεσε να αναδειχθεί σε ιδρυτής μιας νέας δυναστείας. Γι' αυτό και οι Γάλλοι των ονόμασαν Μέγα. Δολοπλόκος, ευπροσήγορος και γλυκός απέναντι στον Χορσέφ αρχικά, κατόρθωσε να τον εξοντώσει και να προσεταιρισθεί τους Μαμελούκους, χάριν των οποίων δήθεν είχε βραδύνει να βοηθήσει τον Χορσέφ.

5 Και μετά από όλες αυτές τις ταλαιπωρίες πέθανε στην Αίγυπτο από βαθιά γεράματα στα 80 του χρόνια.

6 ΙΜΑΡΕΤ

7 Περπατώντας στη Θεοδώρου Πουλίδου συναντά κανείς το Ιμαρέτ
Περπατώντας στη Θεοδώρου Πουλίδου συναντά κανείς το Ιμαρέτ. Ένα τεράστιο οικοδόμημα το οποίο χτίστηκε το 1817 από το Μεχμέτ Αλή Πασά. Γεννημένος στην Καβάλα το 1769 κατέλαβε το 1805 το αξίωμα του Βαλή (αντιβασιλιά) της Αιγύπτου και δεν ξέχασε ποτέ την αγαπημένη του γενέτειρα. Έτσι, έχτισε σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της πόλης (στο λόφο της Παναγίας) ένα ιεροδιδασκαλείο, το Ιμαρέτ, έκτασης 4.500τ.μ.

8 Το Ιμαρέτ διέθετε εσωτερικούς μαθητές και πλήθος δωματίων, τζαμί, αίθουσες διδασκαλίας, κουζίνες, αποθήκες και μυστικές, εσωτερικές αυλές. Εκτός από τη διδασκαλία του κορανίου στο Ιμαρέτ προσφερόταν και ζεστή σούπα σε όσους την είχαν ανάγκη. Άλλωστε και η κυριολεκτική μετάφραση της λέξης Ιμαρέτ σημαίνει «κουζίνα για σούπες».

9 Από το 1902 έπαψε να λειτουργεί ως ιεροδιδασκαλείο και υπήρξε φιλανθρωπικό ίδρυμα ως το 1923, όπου βρήκαν καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν την εποχή εκείνη από την Μικρά Ασία. Σήμερα αυτό το κομψοτέχνημα της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας. Συγκεκριμένα είναι το πρώτο ξενοδοχείο εν Ελλάδα που λειτουργεί σε έναν Ιστορικό χώρο

10 Σήμερα το Ιμαρέτ χωρίς να χάσει τίποτα από την ιστορικότητα και την επιβλητικότητά του συνεχίζει να δεσπόζει στην πόλη της Καβάλας.

11 Πριν από λίγες μέρες επισκεφτήκαμε το σπίτι του Μεχμέτ Αλή και το Ιμαρέτ.

12

13 Δημαρχείο Καβάλας

14 Πριν από λίγες μέρες με την τάξη μου επισκεφτήκαμε το δημαρχείο της πόλης μας.

15

16 Το κτίριο της οδού Κύπρου 10, μικρογραφία Ουγγρικού πύργου, κτίσθηκε περίπου το 1885 από τον Ούγγρο καπνέμπορο βαρόνο Pierre Herzog. Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό κτίσμα της πόλης, με αρχιτεκτονική γραμμή μοναδική και εντελώς «ξένη» μέσα στον χώρο της Καβάλας.

17 Το 1921 πουλήθηκε από το Moris Herzog γιο του βαρόνου Pierre Herzog, στην «Ανώνυμο Εταιρία Καπνών Ανατολής και πέραν Θαλάσσης». Το 1937 το κτίριο βγήκε σε αναγκαστικό πλειστηριασμό για οφειλές της Ανώνυμης Εταιρίας Καπνών Ανατολής και αγοράστηκε από τον Δήμο Καβάλας, επί Δημαρχίας Αθανάσιου Μπαλάνου.

18 Από το 1937 στεγάζεται εδώ ο δήμος.

19 Λίνα, Μαρία, Σοφία, Βικτώρια, Δάνα
Τέλος Λίνα, Μαρία, Σοφία, Βικτώρια, Δάνα


Κατέβασμα ppt "Μωχάμετ Αλή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google