Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προσπαθεί να σώσει την Πρωτεύουσα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προσπαθεί να σώσει την Πρωτεύουσα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προσπαθεί να σώσει την Πρωτεύουσα

2 Ο νέος αυτοκράτορας Μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Ιωάννη Η' Παλαιολόγου, πέθανε το 1448, νέος αυτοκράτορας έγινε ο αδελφός του Κωνσταντίνος, Δεσπότης (κυβερνήτης ) του Μιστρά.

3 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος φτάνει στην Κωνσταντινούπολη
Στην Κωνσταντινούπολη έγινε δεκτός με αγάπη από το λαό , γιατί διακρινόταν ως καλός στρατιωτικός και δίκαιος κυβερνήτης.

4 Όλοι πίστευαν ότι αυτός μόνο μπορούσε να ενώσει τους διχασμένους Βυζαντινούς και να σώσει την πόλη από τους κινδύνους που την απειλούσαν.

5 Η ώρα των αποφάσεων Ο Κωνσταντίνος όμως γνώριζε καλά τις δυσκολίες που τον περίμεναν και αποφάσισε να τις αντιμετωπίσει. Για αυτό, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του:

6 Η συνθήκη ειρήνης Έστειλε πρεσβευτές στο σουλτάνο Μουράτ Β' και πρότεινε συνθήκη ειρήνης ανάμεσά τους. Ο Μουράτ αναγνώρισε το νέο αυτοκράτορα και συμφώνησε μαζί του για τη συνθήκη ειρήνης που του ζήτησε.

7 Η άμυνα της Πόλης Οργάνωσε και εξόπλισε τη μικρή φρουρά της Πόλης, συντήρησε τα καράβια του στόλου κι ασφάλισε την είσοδο του Κεράτιου κόλπου με διπλή χοντρή αλυσίδα, εμποδίζοντας την είσοδο εχθρικών πλοίων σ' αυτόν.

8

9 Οι Βενετοί Κάλεσε τους ξένους που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη, να δώσουν χρήματα και άνδρες για την άμυνα της. Οι Βενετοί της Πόλης έδωσαν πλοία, μαχητές και τεχνίτες για τη συντήρηση του στόλου.

10 Οι Γενουάτες Οι Γενουάτες έθεσαν στη διάθεση του αυτοκράτορα
εφτακόσιους μαχητές και τον ονομαστό στρατιωτικό Ιωάννη Ιουστινιάνη. Ο Κωνσταντίνος ανέθεσε σ' αυτόν τη συντήρηση των τειχών και την άμυνα της Πόλης

11 Κοντά τους βρέθηκαν ακόμη πολλοί εθελοντές, Έλληνες και ξένοι
Κοντά τους βρέθηκαν ακόμη πολλοί εθελοντές, Έλληνες και ξένοι. Παρόλα αυτά όμως, το σύνολο των μάχιμων υπερασπιστών δεν ξεπερνούσε τις δέκα χιλιάδες άνδρες.

12 Υπήρχαν όμως διαμάχες ανάμεσα στους ενωτικούς και τους ανθενωτικούς
Υπήρχαν όμως διαμάχες ανάμεσα στους ενωτικούς και τους ανθενωτικούς. Οι εσωτερικές αυτές διαμάχες των Βυζαντινών γίνονταν γνωστές στους Οθωμανούς και διευκόλυναν τα σχέδιά τους για την Άλωση της Πόλης.

13 Ο Μωάμεθ ο Β΄ Μετά το θάνατο του Μουράτ Β' (1451), σουλτάνος έγινε ο γιος του Μωάμεθ Β', 21 χρόνων τότε. Αυτός έλεγε ότι: «τελευταία επιθυμία κι εντολή του πατέρα του ήταν να κυριέψει αυτός την Πόλη».

14 'Εστειλε πρεσβευτές με προτάσεις ειρήνης στο σουλτάνο Μουράτ Β'.
Βάλτε Σ ή Λ στο πλαίσιο πριν από τις προτάσεις που αποδίδουν σωστά ή λάθος τις ενέργειες του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Δικαιολογήστε την επιλογή σας: 'Εστειλε πρεσβευτές με προτάσεις ειρήνης στο σουλτάνο Μουράτ Β'. Δε δέχτηκε να αναλάβει αυτοκράτορας, σ' αυτές τις δύσκολες ώρες. Έφραξε με διπλή αλυσίδα την είσοδο του Κεράτιου κόλπου. Ανέλαβε το θρόνο από τον πατέρα του Μανουήλ Παλαιολόγο. Ζήτησε από τους κατοίκους των ξένων παροικιών να φύγουν από την Πόλη. Ανέθεσε την οργάνωση της άμυνας της Πόλης στον Ιουστινιάνη. Κατάφερε να συγκεντρώσει πενήντα χιλιάδες μάχιμους υπερασπιστές.

15 Βάλτε Σ ή Λ στο πλαίσιο πριν από τις προτάσεις που αποδίδουν σωστά ή λάθος τις ενέργειες του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Δικαιολογήστε την επιλογή σας: Σ 'Εστειλε πρεσβευτές με προτάσεις ειρήνης στο σουλτάνο Μουράτ Β'. Δε δέχτηκε να αναλάβει αυτοκράτορας, σ' αυτές τις δύσκολες ώρες. Έφραξε με διπλή αλυσίδα την είσοδο του Κεράτιου κόλπου. Ανέλαβε το θρόνο από τον πατέρα του Μανουήλ Παλαιολόγο. Ζήτησε από τους κατοίκους των ξένων παροικιών να φύγουν από την Πόλη. Ανέθεσε την οργάνωση της άμυνας της Πόλης στον Ιουστινιάνη. Κατάφερε να συγκεντρώσει πενήντα χιλιάδες μάχιμους υπερασπιστές. Λ Σ Λ Λ Σ Λ

16


Κατέβασμα ppt "Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προσπαθεί να σώσει την Πρωτεύουσα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google