Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ

2

3 Ποιος ήταν ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας;
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ως αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, κάλεσε σε σύσκεψη τους φιλικούς, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να οργανώσουν τη δράση τους. Οι Φιλικοί αποφάσισαν να αρχίσει η Επανάσταση από την Πελοπόννησο, για διάφορους όμως λόγους ξεκίνησε από τη Μολδοβλαχία.

4 Γιατί ξεκίνησε η Επανάσταση από τη Μολδοβλαχία;
Ήθελαν με το τρόπο αυτό να ξεσηκωθούν και οι άλλοι βαλκανικοί λαοί, για να αναγκάσουν τους Οθωμανούς Τούρκους να διασπάσουν τις δυνάμεις τους.

5 Τι έγινε το Φεβρουάριο του 1821;
Το Φεβρουάριο του 1821 ο Υψηλάντης πέρασε από τη Ρωσία στη Μολδοβλαχία και έφτασε στο Ιάσιο. Kυκλοφόρησε μια επαναστατική προκήρυξη και ξεκίνησε την Επανάσταση.

6 Ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες;
Με την έναρξη της Επανάστασης φάνηκαν και οι πρώτες δυσκολίες. Η ξένη υποστήριξη που είχε υποσχεθεί ο Υψηλάντης δεν ερχόταν και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Τότε ο Υψηλάντης προχώρησε νοτιότερα στο Βουκουρέστι και ίδρυσε τον Ιερό Λόχο από Έλληνες σπουδαστές.

7 Ποια ήταν η στάση των Ρώσων;
Οι δυσκολίες του Αγώνα γίνονταν όμως όλο και μεγαλύτερες. Οι Ρώσοι όχι μόνο δεν έστειλαν βοήθεια αλλά επέτρεψαν στα στρατεύματα του σουλτάνου να μπουν στη Μολδοβλαχία και διέγραψαν τον Υψηλάντη από τον κατάλογο των αξιωματικών.

8 Πού και πότε δόθηκε η πιο σημαντική μάχη;
Με λίγες δυνάμεις, χωρίς βοήθεια και καλή οργάνωση οι Έλληνες αντιμετώπισαν ηρωικά τα τουρκικά στρατεύματα και στη μάχη του Δραγατσανίου, τον Ιούνιο του 1821, περισσότεροι από 200 Ιερολοχίτες, από τους 373 που πήραν μέρος, σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης.

9 Ποιο ήταν το θετικό αποτέλεσμα της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία;
Η επανάσταση στη Μολδοβλαχία που κράτησε μόνο επτά μήνες είχε και ένα θετικό αποτέλεσμα: διέσπασε τις δυνάμεις των Οθωμανών Τούρκων προκαλώντας αντιπερασπισμό.

10 ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ Ιερός Λόχος:
στρατιωτικό σώµα εθελοντών που αποτελείται από σπουδαστές και παίρνει μέρος στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας


Κατέβασμα ppt "Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google