Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η πτώση της Τριπολιτσάς

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η πτώση της Τριπολιτσάς"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η πτώση της Τριπολιτσάς

2

3 Ποιοι ήταν οι λόγοι που εξαπλώθηκε η Επανάσταση πρώτα στην Πελοπόννησο;
Η Επανάσταση εξαπλώθηκε πρώτα στην Πελοπόννησο για τους παρακάτω λόγους: α) Ο Οθωμανός διοικητής της Πελοποννήσου Χουρσίτ πασάς με μεγάλο τμήμα του στρατού βρισκόταν στην Ήπειρο για να αντιμετωπίσει τον Αλή πασά των Ιωαννίνων. Στην Πελοπόννησο έμεινε μικρή στρατιωτική δύναμη. Το γεγονός αυτό διευκόλυνε τις ενέργειες των Επαναστατημένων Ελλήνων. β) Στην Πελοπόννησο δεν υπήρχε μεγάλο οθωμανικό στρατόπεδο, όπως στην Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία.

4 Ποια η γεωγραφική θέση της Πελοποννήσου;
γ)Η Πελοπόννησος είχε έδαφος ορεινό βρισκόταν μακριά από τα οθωμανικά στρατιωτικά κέντρα και επικοινωνούσε με την Ελλάδα μόνο μέσω του Ισθμού της Κορίνθου. δ) Τα ελληνικά καράβια θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον οθωμανικό στόλο να αποβιβάσει στρατό και εφόδια στην Πελοπόννησο.

5 Ποιο το σχέδιο του Κολοκοτρώνη;
Ο Κολοκοτρώνης πίστευε πως έπρεπε οπωσδήποτε να πέσει στα χέρια των Ελλήνων το κάστρο της Τριπολιτσάς, που ήταν το σπουδαιότερο στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου. Πολλοί δεν συμφώνησαν μαζί του και ζητούσαν να διασπαστούν οι δυνάμεις και να πολιορκήσουν και άλλα κάστρα. Ο Κολοκοτρώνης επέμενε στο σχέδιο του και με λίγους άντρες ξεκίνησε για την πολιορκία της Τριπολιτσάς. Στο δρόμο προσθέτονταν κι άλλοι και έγιναν μια υπολογίσιμη δύναμη. Έπιασαν τα βουνά γύρω από την Τριπολιτσά και η πολιορκία άρχισε.

6

7 Γιατί οι Οθωμανοί δεν μπόρεσαν να στείλουν στρατό στην Πελοπόννησο;
Οι Οθωμανοί δεν μπόρεσαν να στείλουν στρατό γιατί στην Στερεά Ελλάδα συνάντησαν την αντίσταση των Ελλήνων. Οι μάχες στην Αλαμάνα, τη Γραβιά, τα Βασιλικά εμπόδισαν το πέρασμα των οθωμανικών στρατευμάτων προς την Πελοπόννησο.

8 Πώς ένιωθαν οι Έλληνες και οι Οθωμανοί μετά την πτώση της Τριπολιτσάς;
Πώς ένιωθαν οι Έλληνες και οι Οθωμανοί μετά την πτώση της Τριπολιτσάς; Μετά την πτώση της Τριπολιτσάς οι Έλληνες πήραν θάρρος , πίστεψαν στις δυνάμεις τους και κατάλαβαν πως οι Οθωμανοί δεν είναι ανίκητοι. Η άλωση της Τριπολιτσάς κλόνισε το ηθικό των Οθωμανών και τους προκάλεσε μεγάλη ανησυχία καθώς κατάλαβαν πως οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να απελευθερωθούν.


Κατέβασμα ppt "Η πτώση της Τριπολιτσάς"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google