Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

2 Η εφηβεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου, κατά την οποία παρατηρούνται ραγδαίες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές που οδηγούν το άτομο στην κορύφωση της οργανικής του ανάπτυξης αλλά και την τελική διαμόρφωση της προσωπικότητας του.

3 Η εφηβική ανάπτυξη για τα κορίτσια ξεκινάει στην ηλικία των ετών και ολοκλήρώνεται συνήθως μέχρι τα 15 έτη ενώ για τα αγόρια ξεκινάει σε ηλικία ετών, φτάνει στο μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης σε ηλικία 14 ετών και ολοκληρώνεται στα 19 έτη. Οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε αυτήν την ηλικία είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, καθώς ο έφηβος χρειάζεται ενέργεια για την αύξηση του μυικού ιστού, την ανάπτυξη του σκελετού και του νευρικού συστήματος, καθώς και για την ανάπτυξη του γεννητικού συστήματος.

4

5 Ημερήσιες ανάγκες, εφήβων σε ενέργεια και πρωτείνη
Ηλικία Ενέργεια Ανάλογο Πρωτεϊνες Έτη Θερμίδες Ύψος (cm) Θερμίδες /cm (γρ./cm) Αγόρια 11-14 2500 157 15.9 0.29 15-18 3000 176 17.0 0.34 Κορίτσια 2200 14.0 163 15.5 0.27

6

7 1) Διατροφικές διαταραχές
Τα στατιστικά δεδομένα σχετικά με τη διατροφή των εφήβων είναι απογοητευτικά μιας και παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά διατροφικών ανωμαλιών, όπως η υπερφαγία (που οδηγεί μακροπρόθεσμα στην παχυσαρκία), η ανορεξία και η βουλιμία.

8 Πρόσφατες μάλιστα μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι η μέση κατανάλωση θερμίδων από τους εφήβους υπερβαίνει τις ημερήσιες συνιστώμενες κατά RDA (Recommended Dietary Allowences), σε ποσοστό 104% για τα κορίτσια και 116% για τα αγόρια ηλικίας ετών, με ένα ποσοστό 13-36% των εφήβων ηλικίας ετών να είναι μέτρια παχύσαρκοι, ενώ ένα ποσοστό 4-12% να παρουσιάζει σοβαρή παχυσαρκία.

9 Επιπροσθέτως, η παχυσαρκία στους έφηβους επηρεάζεται από την κακή διατροφή αλλά και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, καθώς το 45% των εφήβων αγοριών και το 69% των εφήβων κοριτσιών ηλικίας εκτελούν λιγότερο από μια ώρα μεσαίας έντασης άσκηση για τέσσερις φορές την εβδομάδα, που είναι και η προτεινόμενη συχνότητα άσκησης για αυτό το ηλικιακό γκρούπ. Η παχυσαρκία στην εφηβική ηλικία σχετίζεται με την ύπαρξη υπερλιπιδαιμιών, αυξημένης αρτηριακής πίεσης, αλλά και μεγαλύτερου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κατά την ενήλικη ζωή.

10 Ανησυχιτικά είναι και τα ποσοστά εμφάνισης διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία στους εφήβους. Oι κοινωνικές πιέσεις που ασκούνται για την απόκτηση ‘λεπτού και καλλίγραμμου σώματος’ αναγκάζουν αρκετούς έφηβους και κυρίως κορίτσια να καταφύγουν στην ασιτία αλλά και την χρήση εμμετικών, καθαρτικών και της υπερεντατικής άσκησης προκειμένου να διατηρήσουν ένα βάρος κάτω του φυσιολογικού.

11

12 Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής Υγείας της Μ
. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής Υγείας της Μ. Βρετανίας, ένα στα 10 κορίτσια ηλικίας ετών πάσχουν από νευρική ανορεξία που μακροπρόθεσμα σχετίζεται με νεφρική ανεπάρκεια, οστεοπόρωση, φθορά των δοντιών από την πρόκληση εμμετού αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων (όπως οι αρρυθμίες). Το 85% των εφήβων δεν καταναλώνουν τις 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών

13 2) Ποιότητα και ποσότητα γευμάτων
Ο σύγχρονος έφηβος, λόγω του γρήγορου ρυθμού ζωής του και του υπερβολικά φορτωμένου προγράμματος του με σχολείο, φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες, συχνά δεν εφαρμόζει το προτεινόμενο σχήμα των ‘τριών γευμάτων την ημέρα’ και των ‘δύο ενδιάμεσων σνακς’ που συνιστούν οι κλινικοί διαιτολόγοι.

14 Τι σημαίνει όμως να τρως καλά και ισσοροπημένα;
Μια καλή αρχή είναι να υπάρχει ποικιλία τροφών όπως προτείνει η Μεσογειακή Πυραμίδα Διατροφής. Συνιστά να τρως από όλες τις ομάδες τροφών: Φρούτα και Λαχανικά Κρέας, Κοτόπουλο, Ψάρι Ψωμί, Ζυμαρικά, Ρύζι, Πατάτες Τυρί, Γιαούρτι, Γάλα Και λιγότερο συχνά γλυκά Δηλαδή λίγο απ΄όλα!

15

16 Γιατί ; Όλες οι τροφές που τρώμε περιέχουν θερμίδες, πρωτεΐνη, υδατάνθ-ρακες, λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού:

17 ΘΕΡΜΙΔΕΣ Οι θερμίδες είναι το καύσιμο που χρειάζεται το σώμα σου να λειτουργήσει σωστά. Αν δεν καταναλώνεις τις απαραίτητες θερμίδες τότε είναι πολύ πιθανό να αισθάνεσαι κούραση, αδυναμία, νευρικότητα, αλλά και να μην μπορείς να συγκεντρωθείς στα μαθήματα σου. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι οι θερμίδες είναι καύσιμο και για τον εγκέφαλο.

18 ΠΡΩΤΕΪΝΗ Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι πρέπει να τρως τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη.  Η πρωτεΐνη χτίζει και συντηρεί πολλά όργανα του οργανισμού. Έτσι οι μυς, τα ζωτικά όργανα αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα (σε προστατεύει από αρρώστιες) είναι κυρίως από πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε τροφές που προέρχονται από ζώα όπως το κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, αυγά, γάλα, και τυρί.

19

20 ΛΙΠΟΣ Όταν ακούς την λέξη λίπος μπορεί αυτόματα να σκεφτείς ότι είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεις. Κάποια λίπη δεν θεωρούνται τόσο καλά, τα γνωστά κορεσμένα λίπη. Αυτά υπάρχουν σε όλες τις τροφές που προέρχονται από ζώα όπως το γάλα, το τυρί και το βούτυρο.

21

22 Το ακόρεστο λίπος είναι αυτό που θεωρείται το καλό λίπος και βρίσκεται σε πολλά φυτικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς. Τέλος, είναι και τα τρανς λιπαρά. Είναι λίπη που βρίσκονται κυρίως στα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα και κρακεράκια.

23

24 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου χρειάζεται μια καλή ποσότητα για να ολοκληρώσει τις δραστηριότητες της ημέρας Απλοί υδατάνθρακες: Βρίσκονται στη ζάχαρη. Τρώγοντας μια καραμέλα έχεις καταναλώσει απλούς υδατάνθρακες. Ωστόσο, υπάρχουν απλοί υδατάνθρακες και σε πιο θρεπτικές τροφές όπως το γάλα και τα φρούτα.

25 Σύνθετοι Υδατάνθρακες: Είναι γνωστοί και ως άμυλο
Σύνθετοι Υδατάνθρακες: Είναι γνωστοί και ως άμυλο. Αμυλώδης τροφές είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κρακεράκια, το ρύζι. Και εδώ, κάποια είδη αμύλου είναι καλύτερες επιλογές. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το άσπρο ρύζι και το άσπρο αλεύρι έχουν περάσει μια διαδικασία όπου τους έχουν αφαιρεθεί  πολλά διατροφικά συστατικά. .

26

27 Ασβέστιο Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό γιατί παίζει τον κύριο ρόλο στην ανάπτυξη του σκελετού. Ειδικά όμως στην εφηβεία οπού είναι η πιο κρίσιμη ηλικία. Αν δεν αποθηκεύσεις αρκετό ασβέστιο τώρα, στο μέλλον ο σκελετός και τα κοκάλα μπορεί να είναι εύθραυστα και αδύναμα. Για να λάβεις το απαραίτητο ασβέστιο πιες γάλα, αν πάλι δεν σου αρέσει δοκίμασε γιαούρτι με φρούτα η και λίγο μέλι. Και φυσικά υπάρχει και το τυρί, όσο πιο κίτρινο και όσο πιο σκληρό τόσο πιο πολύ ασβέστιο περιέχει.

28

29 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Να τρως πρωινό. Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, σε βοηθά να συγκεντρωθείς και σου δίνει ενέργεια για όλη την ημέρα. Να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή σου. Μην ξεχνάς να τρως από όλα. Η κάθε ομάδα τροφών προσφέρει και συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία, απαραίτητα για τον οργανισμό σου. Να αποφεύγεις την υπερβολική ζάχαρη. Προκαλεί τερηδόνα, και μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας. Να πίνεις 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Το νερό είναι απαραίτητο για όλες τις λειτουργίες του σώματος. Να αποφεύγεις τα πολλά λίπη. Μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον κιλά και σε προβλήματα υγείας. Να Γυμνάζεσαι. Η σωματική άσκηση θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το βάρος σου, θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλυτέρα για τον εαυτό σου και θα δυναμώσει το σώμα σου.

30

31 Και μην ξεχνάς… Δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι τύψεις αν φας ένα κομμάτι κέικ η ένα τεράστιο χάμπουργκερ. Εξάλλου δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» τροφές, σημασία έχει να τρως τα πάντα αλλά με μέτρο. Έτσι καμιά τροφή δεν απαγορεύεται, αρκεί να προσέχεις την ποσότητα και την συχνότητα. 

32

33 ΒΕΡΙΣΟΓΛΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΑ ΕΒΙΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΝΝΥ ΔΗΜΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ Γ ΄1 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Κατέβασμα ppt "Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google