Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.) ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010

2 Χαρακτηριστικά Ε.Ε. Συστήνεται από δύο ή περισσότερα άτομα.
Χαρακτηριστικά Ε.Ε. Συστήνεται από δύο ή περισσότερα άτομα. Υπάρχει τουλάχιστον ένας ομόρρυθμος εταίρος. Σκοπός των εταίρων είναι η διενέργεια εμπορικών πράξεων για την πραγματοποίηση κέρδους. Οι ομόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται προσωπικά και απεριόριστα με όλη την περιουσία τους για όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας. Οι ετερόρρυθμοι εταίροι, ευθύνονται μέχρι το ποσό που έχουν εισφέρει στο κεφάλαιο της εταιρείας.

3 Διαφορά ως προς την ευθύνη
Ο ομόρρυθμος εταίρος: Ευθύνεται με όλη την προσωπική περιουσία απεριόριστα για χρέη της εταιρείας έναντι τρίτων. Ευθύνεται αλληλέγγυα με τους υπόλοιπους ομόρρυθμους εταίρους για την αποπληρωμή των δανειστών. Δεσμεύει την Ε.Ε. με τις πράξεις έναντι τρίτων.

4 Διαφορά ως προς την ευθύνη (2)
Ο ετερόρρυθμος εταίρος: Υποχρεούται να εισφέρει το συμφωνηθέν ποσό της εισφοράς του και φέρει ευθύνη για χρέη προς τρίτους μόνο μέχρι το ποσό της εισφοράς του στο κεφάλαιο. Δεν εκπροσωπεί και δεν δεσμεύει την εταιρεία με τις πράξεις του.

5 Απλή και κατά μετοχές Ε.Ε.
Στην απλή ετερόρρυθμη, τα μερίδια των ετερόρρυθμων εταίρων είναι αμεταβίβαστα και μόνο με απόφαση των εταίρων μπορούν να μεταβιβαστούν. Στην κατά μετοχές ετερόρρυθμη εταιρεία, τα μερίδια των ετερόρρυθμων εταίρων αντιμετωπίζονται σαν μετοχές ανώνυμης εταιρείας και μεταβιβάζονται ελεύθερα.

6 Σύσταση Ε.Ε. Απαιτείται η σύμπραξη δύο τουλάχιστον φυσικών ή νομικών προσώπων. Εν συνεχεία γίνονται οι απαραίτητες συμφωνίες μεταξύ των εταίρων και συντάσσεται (από δικηγόρο ή λογιστή) το καταστατικό. Διαδικασίες δημοσίευσης εντός 15 ημερών(Δ.Ο.Υ., Πρωτοδικείο, επιστροφή σε Δ.Ο.Υ. και χορήγηση ΑΦΜ) Απαραίτητα στοιχεία του καταστατικού-εταιρικού: ονοματεπώνυμα εταίρων, επωνυμία, έδρα, ονόματα εταίρων, κεφάλαιο, διάρκεια, σκοπός, λογιστικό σύστημα, ποσοστά κατανομής κερδών/ζημιών, διαχείριση και εκπροσώπηση εταιρείας, τροποποίηση καταστατικού, λύση και εκκαθάριση, ορισμός εκκαθαριστών.

7 Στάδια σύστασης Ε.Ε. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δημοσίευσης του καταστατικού η εταιρεία θα πρέπει να αποτυπώσει στα Λογιστικά βιβλία της τη σύσταση και στη συνέχεια και άλλες οικονομικές πράξεις. Η σύσταση της Ε.Ε. πραγματοποιείται σε δύο στάδια Στάδιο της κάλυψης Στάδιο της καταβολής

8 Στάδιο κάλυψης Ε.Ε. Λογαριασμοί που μας ενδιαφέρουν:
33 Χρεώστες Διάφοροι Χρεώστες Εταίροι Λογ. Καλ. Ετ. Κεφ. 40 Κεφάλαιο 40.06 Εταιρικό κεφάλαιο Οφειλόμενο εταιρικό κεφάλαιο Στη συνέχεια γίνεται μεταφορα: Οφειλόμενο κεφάλαιο

9 Στάδιο καταβολής Ε.Ε. Εάν η καταβολή γίνει με μετρητά:
38 Χρηματικά Διαθέσιμα 38.00 Ταμείο Επιχ/σης Ταμείο 33 Χρεώστες Διάφοροι Οφειλόμενο κεφάλαιο Γίνεται και αντιλογισμός Από Οφειλόμενο εταιρικό κεφάλαιο Σε Καταβεβλημένο εταιρικό κεφάλαιο.

10 Αύξηση εταιρικού κεφαλαίου
Για να πραγματοποιηθεί αύξηση εταιρικού κεφαλαίου θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του καταστατικού και να ακολουθήσει δημοσίευση σύμφωνα με το νόμο. Η αύξηση πραγματοποιείται με: Με νέες εισφορές νέων εταίρων ή με πρόσθετες εισφορές παλαιών εταίρων. Με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών ή αδιανέμητων κερδών. Με συγχώνευση ή απορρόφηση άλλης επιχείρησης.

11 Μείωση εταιρικού κεφαλαίου
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τροποποίηση του καταστατικού και η δημοσίευση σύμφωνα με το νόμο. Οι εταίροι προβαίνουν σε μείωση του εταιρικού κεφαλαίου για τους παρακάτω λόγους: Απόσβεση ζημίας Όταν δεσμεύεται χωρίς λόγο (υπερβάλλον κεφάλαιο) Όταν υπάρξει αποχώρηση κάποιου εταίρου.

12 Υποχρεώσεις εταίρων Ε.Ε.
Υποχρέωση καταβολής της εισφοράς. Υποχρέωση διαχείρισης και εκπροσώπησης της εταιρείας. Υποχρέωση διαφύλαξης των εταιρικών συμφερόντων. Ευθύνη των εταίρων για χρέη της εταιρείας.

13 Φορολογία εισοδήματος
Επιχειρηματική αμοιβή δικαιούνται μόνο τα ομόρρυθμα μέλη (μέχρι 3). Η επιχειρηματική αμοιβή προσδιορίζεται στο 50% των κερδών, σύμφωνα με τα ποσοστά συμμετοχής τους. Σύμφωνα με το Ν.3296/2004 ο συντελεστής φορολογίας ανέρχεται σε 20% από 1/1/2007. Η προκαταβολή έναντι κερδών της επόμενης χρήσης ανέρχεται σε 55%.

14 Λύση και εκκαθάριση της Ε.Ε.
Επέρχεται για λόγους που προβλέπονται από το νόμο ή το καταστατικό – εταιρικό. Συντάσσεται ‘διαλυτικό έγγραφο’. Δημοσιεύεται σε Δ.Ο.Υ. και πρωτοδικείο. Ορίζονται οι εκκαθαριστές Συνήθως προβλέπονται στο αρχικό καταστατικό – εταιρικό και είναι οι εταίροι και σε περίπτωση διαφωνίας ορίζονται εκκαθαριστές από τον πίνακα εκκαθαριστών του αρμόδιου πρωτοδικείου.

15 Αποτέλεσμα εκκαθάρισης
Ζημία η οποία εξαλείφεται η καθαρή περιουσία της εταιρείας. Τότε, ούτε οι τρίτοι (δανειστές) ούτε οι εταίροι μπορούν να πάρουν τίποτα από την εταιρεία (οι τρίτοι διατηρούν το δικαίωμα τους κατά των εταίρων. Κέρδος : τότε, τόσο οι τρίτοι όσο και οι εταίροι θα πάρουν ότι τους ανήκει. Ζημία με την οποία δεν εξαλείφεται η καθαρή περιουσία, δηλ. Ε>Π. Τότε, καλύπτονται οι τρίτοι και κατά ένα μέρος οι δανειστές.


Κατέβασμα ppt "Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google