Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2015 - 2016 ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

2 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2015 - 2016 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΑΖΙΓΟΣΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΟΣΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΟΥΛΗΣΡΑΦΑΗΛ ΜΠΕΓΙΩΡΓΗΖΩΗ ΜΠΟΥΓΑΔΗΠΑΝΑΓΙΩΤΑ - ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΡΑΧΙΜΙΑΡΑΝΙΤ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑΚΟΥΚΑΝΕΛΙΑ ΠΑΝΔΡΑΚΛΑΚΗΣΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΕΛΕΝΗ ΠΑΣΑΣΠΡΕΣΑ ΠΑΣΧΑΛΗΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΕΣΗΣΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΝΤΙΚΙΔΟΥΕΙΡΗΝΗ ΡΑΜΠΑΚΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΖΗΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΚΟΥΚΡΙΣΤΙΑΝ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

3 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2015 - 2016 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

4 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2015 - 2016 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α΄ΟΜΑΔΑ Β΄ΟΜΑΔΑ Γ΄ΟΜΑΔΑ Δ΄ Κάθε ομάδα 4 ή 5 μέλη. Όλες οι ομάδες μικτές (αγόρια – κορίτσια).

5 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2015 - 2016 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α΄ΟΜΑΔΑ Β΄ΟΜΑΔΑ Γ΄ΟΜΑΔΑ Δ΄ Γνωρίζουμε τη μεσογειακή δίαιτα και τα οφέλη της. Tο πρόχειρο- γρήγορο φαγητό που επιλέγουν πολλοί νέοι σήμερα και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Ποια είναι η διατροφική πυραμίδα – σωστή διατροφή. Ποια η σπουδαιότητα της σωστής και ισορροπημένης διατροφής για την επιβίωση, την υγεία, αλλά και για τη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη τους.

6

7 Μεσογειακή δίαιτα

8 Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνχελ Κι για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών. (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία κ.α.). Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του πανεπιστήμιου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής. Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση πολύπλοκων ασθενειών, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις.

9 Τι περιλαμβάνει η Μεσογειακή δίαιτα; 1. Άφθονες φυτικές ίνες 2.Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα 3.Γαλακτοκομικά προϊόντα 4.Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες. 5.Κόκκινο κρέας 6.Ελαιόλαδο 7.Τα φρούτα και τα λαχανικά

10 H πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφή Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής περιλαμβάνει 3 επίπεδα. Στη βάση της βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ενώ στην κορυφή είναι όσα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια.

11 H πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής

12 Καθημερινά πρέπει να καταναλώνονται: Δημητριακά όπως ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί

13 Καθημερινά πρέπει να καταναλώνονται: Φρούτα όπως μήλο, αχλάδι, μπανάνα

14 Καθημερινά πρέπει να καταναλώνονται: Λαχανικά όπως ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι – (Καλό είναι τα λαχανικά να βρίσκονται στην εποχή τους)

15 Καθημερινά πρέπει να καταναλώνονται: Όσπρια όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια

16 Καθημερινά πρέπει να καταναλώνονται: Ελαιόλαδο

17 Καθημερινά πρέπει να καταναλώνονται: Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, φιστικιά, φουντουκιά Παστέλι από αμύγδαλα και μέλι

18 Καθημερινά πρέπει να καταναλώνονται: Γαλακτοκομικά προϊόντα

19 Λίγες φορές την εβδομάδα : Ψάρια όπως μπακαλιάρος, τσιπούρα, γαύρος

20 Λίγες φορές την εβδομάδα : Πουλερικά όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκορας

21 Λίγες φορές την εβδομάδα : Αυγά (ειδικότερα το ασπράδι)

22 Λίγες φορές την εβδομάδα : Γλυκά όπως η τούρτα, το παγωτό, το κέικ – (όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη)

23 =

24

25 Λίγες φορές τον μήνα πρέπει να καταναλώνεται: Κόκκινο κρέας όπως το μοσχαρίσιο κρέας, το χοιρινό κρέας, το αρνί

26 Καθημερινή Άθληση

27 Η αθληση: Ενισχύει την αυτοπειθαρχία. Ενισχύει την ικανότητα αντοχής. Είναι ο πιο υγιής τρόπος εκτόνωσης. Προάγει την αυτοεκτίμηση. Διατηρεί την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος και προλαμβάνει τους τραυματισμούς σε μυς και αρθρώσεις. Πλέον είναι σίγουρο πως η συστηματική άσκηση κατά την παιδική ηλικία προσφέρει τη δυνατότητα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας και αν αυτή γίνεται μέσα σε ομαδικό πλαίσιο, τότε ενισχύει το αίσθημα ευγενούς άμιλλας και προωθεί το πνεύμα της συνεργασίας.

28 Στις μεγαλύτερες πάλι ηλικίες ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, οστεοπόρωσης κ.α. Η άθληση λοιπόν στην καθημερινότητά μας και κυρίως στην καθημερινότητα των παιδιών μας είναι σημαντική, γι’ αυτό καλό θα ήταν και οι γονείς να προτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, για να μπορέσουν να αγαπήσουν από νωρίς αυτόν τον τρόπο ζωής. Άλλωστε η γυμναστική είναι μια δραστηριότητα που ξεκινά από την αρχαιότητα και είναι σημαντικό ότι έχει φυσικά και πνευματικά οφέλη. Καθημερινή Άθληση

29 Η πρώτη κατηγορία αφορά κυρίως τη στάση του σώματος και τη μυϊκή ενδυνάμωση του αθλητή. Η δεύτερη κατηγορία αφορά το νοητικό επίπεδο των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γυμναστική. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό πάντα με άσκηση επιτυγχάνει θεαματικά και περισσότερο γρήγορα αποτελέσματα στο σώμα, στο μυαλό, στη διάθεση, στην ενέργεια και στην αποδοτικότητά μας, χαρίζοντάς μας υγεία, ευεξία, καλύτερη διάθεση και πάνω απ’ όλα, περισσότερο χαμόγελο! Καθημερινή Άθληση

30 Διατροφικές ανάγκες εφήβου Κατά την περίοδο της εφηβείας συμβαίνουν ραγδαίες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές. Η διατροφή του έφηβου της εποχής μας παρουσιάζει σημαντική ελλειψη θρεπτικών συστατικών, παρόλο που η θερμιδική πρόσληψη όχι μόνο επαρκεί, αλλά συχνά πλεονάζει. Το θετικό ισοζύγιο ενέργειας που προκύπτει έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση παχυσαρκίας ιδιαίτερα όταν απουσιάζει η σωματική άσκηση. Για την αποφυγή της παχυσαρκίας θα πρέπει να υιοθετηθεί μία ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στους κανόνες της υγιεινής διατροφής, σε συνδυασμό πάντα με άσκηση. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο κατά την περίοδο της εφηβείας, θα πρέπει να παρέχει τις απαραίτητες θερμίδες καθώς και να καλύπτει και τις ανάγκες στα επιμέρους θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων θα εξασφαλίσει την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Ο σύγχρονος έφηβος, λόγω του υπερβολικά φορτωμένου προγράμματός του με το σχολείο, τα φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες, συχνά δεν καταναλώνει τα τρία γεύματα ημερησίως και τα δύο ενδιάμεσα ελαφριά γεύματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση ανθηγιεινών σνάκ και κατα συνέπεια την αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους.

31 Διατροφικές ανάγκες εφήβου Όσο αφορά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε εφήβους, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών. Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν κυρίως ψυχολογικό υπόβαθρο, καθώς τα άτομα αυτά είναι υπερευαίσθητα, κατέχονται από συναισθήματα θλίψης, μοναξιάς και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Στο μάθημα φυσικής αγωγής στο σχολείο δείχνουν απροθυμία συμμετοχής σε αθλήματα και προφασίζονται διαφόρους λόγους για να μην συμμετέχουν στο μάθημα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι για τους έφηβους, που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, το βάρος είναι μόνο ένα σωματικό σύμπτωμα και στην πραγματικότητα ο έφηβος είναι πιθανό να πάσχει από μια βαθύτερη συναισθηματική σύγκρουση που χρειάζεται να επιλυθεί. Πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει και η άσκηση. Η φυσική δραστηριότητα στην εφηβεία έχει πολλαπλά και άμεσα οφέλη τόσο στην μείωση του βάρους όσο και γενικότερα στη υγεία του ατόμου. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία η άσκηση μέτριας έντασης 3 φορές την εβδομάδα διάρκειας 40-60 min για 5 μήνες προσφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην σύσταση του σώματος του εφήβου και έχει μακροχρόνια αποτελέσματα. Ο συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης βοηθάει στην μείωση του συνολικού σωματικού λίπους και προλαμβάνει την απώλεια μυϊκού ιστού.

32 Διατροφικές ανάγκες εφήβου Ο διαιτολόγος οφείλει να ενημερώσει τους γονείς για την βιολογική κατάσταση του παχύσαρκου ή υπέρβαρου εφήβου και να προτείνει τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος όσο πιο έγκυρα και επιστημονικά γίνεται. Οι διαιτητικές συνήθειες των γονιών επηρεάζουν τους εφήβους, γι’ αυτό και πρέπει να τηρείται το ωράριο των γευμάτων του παιδιού με υγιεινές επιλογές τροφίμων και ευχάριστη ατμόσφαιρα στο τραπέζι. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα εξαλείφονται από τη στιγμή που ο έφηβος κατανοεί πως εφαρμόζει μια σωστή διατροφή και όχι μια καταπιεστική δίαιτα, με αποτέλεσμα να χάνει το περιττό βάρος και να αποκτά αυτοπεποίθηση. Αρχίζει και δείχνει περισσότερη προσοχή στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και είναι λιγότερο επιρρεπής σε τραυματισμούς.

33 Και τώρα ας παίξουμε

34 Το παιχνίδι της διατροφής

35 Οι κανόνες Παίζουν μέχρι και 5 παίκτες. Σκοπός κάθε παίκτη είναι η συμπλήρωση της προσωπικής του καρτέλας. Κάθε παίκτης ρίχνει τα ζάρια με τα νούμερα και τiς ζώνες διατροφής. Όταν περνάει από την αφετηρία παίρνει ένα ψωμί. Όποιος συμπληρώσει πρώτος την καρτέλα του είναι νικητής. Επίσης μπορεί να αλλάζει τις τροφές με τις παρακάτω αντιστοιχίες :

36 Το παιχνίδι της διατροφής Οι κανόνες Επίσης μπορεί να αλλάζει τις τροφές με τις παρακάτω αντιστοιχίες : = 5 = 4 = 1 = 6 = 2 = 8 = 2

37 Το παιχνίδι της διατροφής Η καρτέλα του παίκτη

38 Το παιχνίδι της διατροφής Η καρτέλα του παίκτη Ομάδα Α Ομάδα Β Ομάδα Γ Ομάδα Δ Ομάδα Ε

39 Το παιχνίδι της διατροφής Ομάδες τροφών Ομάδα ΑΟμάδα Β Ομάδα Γ Ομάδα Δ Ομάδα Ε

40 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2015 - 2016


Κατέβασμα ppt "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google