Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ) Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε) Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: κ. Σ. Ηλιάδου – Τάχου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο Κλάδος Μαρμάρου σε Αναζήτηση Διεξόδων από την Κρίση Ανάγκες σε Εκπαίδευση – Κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού στον κλάδο Μαρμάρου ΟΣΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.
Advertisements

Διαχείριση κινδύνων εργασιακού άγχους στο KEK INA IDEC Α.Ε. Πειραιάς, Ελλάδα gr.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.5 Οι προπαρασκευαστικές επισκέψεις.
ΠΡΑΞΗ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Χαλκίδα 27 Φεβρουαρίου 2011.
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.1 Διεξαγωγή ανάλυσης αναγκών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
ΤΠΕ και γραμματισμός Επιμέλεια παρουσίασης: Νότα Σεφερλή.
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
B a c kn e x t h o m e ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας Κ.Π. «Equal”ΤεχνομάθειαΕυρωπαϊκή.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.4 Τρόπος δημιουργίας και επισημοποίησης του διακρατικού δικτύου συνεργασίας.
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
3.5. Ο συνδικαλισμός Που αποβλέπει ο συνδικαλισμός και τι είναι τα εργατικά συνδικάτα; αποβλέπει κοινάεργασιακάσυμφέροντα Ο συνδικαλισμός αποβλέπει στη.
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 6-7
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Χαράλαμπος Κιουρτσίδης Προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Β. ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ (1844 – 1880) ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1844
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
ΜΑΘΗΜΑ 4ο (Κοινωνικές ομάδες)
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3η
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Οι Εργασιακές Σχέσεις Οι εργασιακές σχέσεις αναφέρονται κυρίως στις σχέσεις εργασίας ανάμεσα στους μισθωτούς και τους εργοδότες. Οι μισθωτοί είναι οι εργαζόμενοι.
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
«Η ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μάθημα:
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 37. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ 3122 ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Δ. (2004). ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Επίδοση στο σχολείο και κοινωνική προέλευση. Δεκαετία 1960 Πολυάριθμες έρευνες σε πολλές δυτικές χώρες με στόχο να διαπιστωθεί αν το σχολείο προσφέρει.
ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΚΡΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  Γεωγραφικός χώρος  Ξηρά  Θάλασσα  Αέρας  Πληθυσμός  Κυριαρχία  Εσωτερική  Εξωτερική  Διεθνής.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
SOCIAL KEYS FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ H Κοινωνική Οικονομία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός τομέας στην Ευρώπη. Με βάση.
«Η εικόνα της ‘Ευρώπης’ και του ‘Άλλου’ στο σχολείο και στα σχολικά εγχειρίδια» « Ευρωπαϊκή Διάσταση στην εκπαίδευση. Όψεις, θεωρήσεις, προβληματισμοί,
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
 1. Διαμόρφωση Εκπαιδευτικής Πολιτικής  2. Θέση Εκπαιδευτικής Μονάδας στον τομέα διαμόρφωσης Ε. Π.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Βιολογία Γυμνασίου.
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ETTA HOLLINS “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ.
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
«Αξιολόγηση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» 14/3/2017
Η πορεία των Projects στα ΕΠΑΛ – ΓΕΛ (Πρώτος απολογισμός)
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Θεωρία Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Μεταπτυχιακης Διπλωματικης Εργασιας « Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ».
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
Κοινωνική Έρευνα.
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Επιμέλεια-παρουσίαση
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ) Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε) Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: κ. Σ. Ηλιάδου – Τάχου Ον/νυμο: Γεωργακοπούλου Ιωάννα Α.Ε.Μ: 3116 Εξάμηνο: Εαρινό (ΣΤ΄) Θέμα Εργασίας: Ερμηνευτικές προσεγγίσεις και συμπεράσματα για το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών 1

Αποσαφήνιση Όρων Συνδικαλισμός: Αναδύθηκε από τους αγώνες των εργαζομένων στις αρχές του 18ου αιώνα στην Αγγλία, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α Οι σκληροί εργατικοί αγώνες την περίοδο αυτή κατοχύρωσαν το δικαίωμα στην εργασία και άντλησαν έμπνευση από το όραμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία, ένα καλύτερο αύριο. Αποβλέπει στη συνένωση προσώπων που ασκούν το ίδιο επάγγελμα, προκειμένου να προασπίσουν τα κοινά εργασιακά τους συμφέροντα. Σήμερα αγωνίζεται να βρει νέους τρόπους να επανασυνδέσει την ανταγωνιστικότητα της παγκόσμιας οικονομίας με την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο.Λ.Μ.Ε: Ο.Λ.Μ.Ε: Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δ.Ο.Ε: Δ.Ο.Ε: Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας 2

Το θέμα της έρευνας Τα κύρια ερωτήματα της έρευνας είναι τα εξής: 1.Ποιος είναι ο τρόπος ιεράρχησης των αιτημάτων, που σχετίζονται με την αλλαγή του νομικού πλαισίου που ρυθμίζει τα εκπαιδευτικά πράγματα της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης; 2.Με ποιο τρόπο συνδέονται τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά αιτήματα από τις από τις δύο εκπαιδευτικές – συνδικαλιστικές οργανώσεις την Ο.Λ.ΜΕ. Και τη Δ.Ο.Ε; 3

Ερμηνευτικές Θεωρήσεις και Συμπεράσματα ( ) Για να διερευνηθεί ο χαρακτήρας και η αποτελεσματικότητα της συνδικαλιστικής παρέμβασης κατά την περίοδο κρίνεται απαραίτητη η μελέτη των εξής παραμέτρων: i.Ο χαρακτήρας του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού. ii.Οι συνδικαλιστικές πρακτικές. iii.Αυτοκριτική και κριτική των πεπραγμένων. 4

Ο χαρακτήρας του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού ( ). Στη δικτατορία → κρατικός και αστυνομικά ελεγχόμενος συνδικαλισμός. ≠ Στη μεταπολίτευση, η Ο.Λ.Μ.Ε και η Δ.Ο.Ε → προσπαθούν να επανακαθορίσουν το συνδικαλιστικό τους πρόσωπο. Διττός χαρακτήρας: Η προώθηση και η επίλυση επαγγελματικών και εργασιακών ζητημάτων. Η βελτίωση της ελληνικής εκπαίδευσης και ελληνικής κοινωνίας. 5

Οι συνδικαλιστικές πρακτικές Συμμετοχή,κατά περίπτωση, στις επιτροπές μελέτης εκπαιδευτικών θεμάτων. Επαφές με την πολιτική ηγεσία. Παραστάσεις. Επισκέψεις και συζητήσεις με υπεύθυνα πρόσωπα. Διαμαρτυρίες (απεργίες). Ανακοινώσεις και αρθογραφία. 6

Αυτοκριτική και κριτική των πεπραγμένων Ν. 309/76 Αυτοκριτική επιχειρείται από τα Δ.Σ της Ο.Λ.Μ.Ε και της Δ.Ο.Ε σχετικά με το Ν. 309/76, ο οποίος αναφέρεται κατά κύριο λόγο: στο 9χρονο υποχρεωτικό σχολείο, τη διαίρεση γυμνασίου λυκείου, τη δημοτική γλώσσα. Αυτοκριτική Ο.Λ.Μ.Ε Σύμφωνα με τον απολογισμό των μελών της Ο.Λ.Μ.Ε: Ασκήθηκαν πιέσεις προς την κυβέρνηση για τη βελτίωση του νόμου μέσω υποβολής τροπολογιών και απεργιών Υπήρξε άριστη συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Γ. Ράλλη Το νομοσχέδιο «δεν είναι πολύ προοδευτικό ούτε πολύ συντηρητικό. Καλύτερα θα λέγαμε ότι είναι συντηρητικό στη δομή του και προοδευτικό σε καίρια σημεία και οπωσδήποτε αποτελεί ένα θετικό βήμα για τη βελτίωση της Παιδείας». 7

Αυτοκριτική και κριτική των πεπραγμένων Στη Δ.Ο.Ε κατά τη διάρκεια της σύνταξης του νέου νόμου υπήρξε χάσμα και σύγχυση λόγω αλλεπάλληλων μεταβολών στο Διοικητικό Συμβούλιο της. Το πρώτο Δ.Σ. κινείται σε ήπιους τόνους και τηρεί θετική στάση απέναντι στο νέο νόμο, με ορισμένες επιφυλάξεις. Αντίθετα, όμως το δεύτερο Δ.Σ ασκεί έντονη κριτική και εναντιώνεται σφοδρά στις τροποποιήσεις του νόμου. Πιο συγκεκριμένα απορρίπτει και διαγράφει όλες τις ενέργειες του πρώτου Δ.Σ και ισχυρίζεται ότι «ο νόμος καταρτίσθηκε ερήμην του κλάδου και σαν τέτοιος δεν είναι αποδεκτός ούτε από έναν από τους δασκάλους» Αυτοκριτική Δ.Ο.Ε: Έλλειψη αγωνιστικότητας Ελάχιστη συμμετοχή στην τροπολογία του νόμου. 8

Η ταυτότητα του εκπαιδευτικού και των οργανώσεών του Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι ποία είναι η ταυτότητα του εκπαιδευτικού; Δημόσιος λειτουργός; Δημόσιος υπάλληλος; Επαγγελματίας; Ημιεπαγγελματίας; Το ακαθόριστο του επαγγελματικού status, Η επιθυμία για την αναγνώριση της επαγγελματική αυτονομίας Και η αίσθηση οικονομική τους θέση παρουσιάζει πτώση συγκριτικά με άλλους τομείς Οδηγούν: Στην υιοθέτηση συνδικαλιστικών πρακτικών στις οποίες είναι δυνατόν να γίνουν ειδικές παρατηρήσεις. Στην εκδήλωση απεργιακών ικανοποιήσεων 9

Η ταυτότητα του εκπαιδευτικό και των οργανώσεών του Η επαγγελματικοποίηση του εκπαιδευτικού είναι αρκετά ασαφής και οδηγεί στην αποδέσμευση από τα παραδοσιακά σχήματα, όσον αφορά το ρόλο τους και τα καθήκοντά τους στην κοινωνία. Αυτό λοιπόν οδηγεί πολλές φορές τους εκπαιδευτικούς να τηρούν αρνητική στάση σε θέματα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Αδυναμία αποδέσμευσης από τους παραδοσιακούς ρόλους. 10

Απάντηση στα Ερωτήματα(1) 1.Ποιος είναι ο τρόπος ιεράρχησης των αιτημάτων, που σχετίζονται με την αλλαγή του νομικού πλαισίου που ρυθμίζει τα εκπαιδευτικά πράγματα της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης; Τόσο η Ο.Λ.Μ.Ε όσο και η Δ.Ο.Ε όλες τις φάσεις τις μεταρρύθμισης με την οποία ασχολούμαστε ακολουθούν μια λογική ιεράρχησης των αιτημάτων τους (εκπαιδευτικών και επαγγελματικών), η οποία καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και όχι από την αξιολόγηση του κάθε αιτήματος. Επομένως Επομένως κατά κανόνα στην ιεράρχηση προηγούνται τα εργασιακά θέματα και έπονται τα εκπαιδευτικά. 11

Απάντηση στα ερωτήματα(2) 1.Με ποιο τρόπο συνδέονται τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά αιτήματα από τις από τις δύο εκπαιδευτικές – συνδικαλιστικές οργανώσεις την Ο.Λ.ΜΕ. Και τη Δ.Ο.Ε; Η διαρκής αγωνία για την αλληλεξάρτηση και τη συνύπαρξη των επαγγελματικών και εκπαιδευτικών αιτημάτων δεν λειτούργησε αποτελεσματικά. Η αναγωγή των επαγγελματικών αιτημάτων σε εκπαιδευτικά, παρά το ουσιαστικό της περιεχόμενο οφείλεται στην αδυναμία ακριβούς καθορισμού του χαρακτήρα του εκπαιδευτικού και των οργανώσεών του, χαρακτήρας που καθορίζει τόσο τις αντιλήψεις όσο και τις πρακτικές τους 12

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!!! 13