Γιώργος Μαυρομμάτης.  Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας σε σχέση με τη μετανάστευση σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, και χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως παράδειγμα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Άνθρωπ οι ψηφιοποίησ η εφαρμογέ ς ρίσκο κωδικοποίησ η Πλαίσιο διαλειτουργικότητα ς Οδηγίες για τεχνικούς Οργανωμένες πηγές για υπαλλήλους Τύπου Unix Τύπου.
Advertisements

Μετανάστευση - Ένταξη των μεταναστών Βασίλειος Πανταζής Μετανάστευση, Διαδικασίες Ένταξης των Μεταναστών και των Παιδιών των Μεταναστών στην Ελληνική.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»
Η Ευρωπαϊκή K εντρική T ράπεζα ιδρύθηκε την 1 η Ιουνίου του 1998 και εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του ευρώ και.
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Σχόλια και προτάσεις σχετικά με τη διεκπεραίωση RTN προγραμμάτων… Congratulations! You got a new RTN Project… Σίσσυφος: ο ΕΥ του προγράμματος.
Μέρος Δεύτερο: Το πλαίσιο υλοποίησης Κεφάλαιο 4: Η Ηλεκτρονική κυβέρνηση. Κεφάλαιο 5: Η εκπαίδευση στην ΚτΠ. Κεφάλαιο 6: Το νέο Μοντέλο της απασχόλησης.
Πρόσφυγας είναι «κάθε πρόσωπο, το οποίο, επειδή έχει δικαιολογημένο φόβο διωγμού λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικής προέλευσης, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής.
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
Διοίκηση της Μετανάστευσης και νομική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα Στάθης Καμπουρίδης Στέλεχος Δ/νσης Αστικής Κατάστασης Αθηνών Α & Κοινωνικών.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
Ευρώπη, Ελλάδα, Νέοι : προοπτικές. Ευρωπαϊκή ένωση.
H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Τρόποι Αντιμετώπισης της Μετανάστευσης
Παρουσίαση Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
Μετανάστης είναι αυτός που έχει μεταναστεύσει, ιδίως με κίνητρο την εργασία. Οι μετανάστες ωθούνται από τη φτώχεια και την ανέχεια να αφήσουν τη χώρα.
VIΙ. Κοινή πολιτική Ασύλου
6/24/2015Βασίλης Γ. Χατζόπουλος1 VI. Κοινή πολιτική Μετανάστευσης Βασίλης Γ. Χατζόπουλος Επικ. Καθηγητής ΔΠΘ Επισκ. Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης,
ΜΑΘΗΜΑ 3 Το κράτος, το έθνος και οι υπερεθνικοί οργανισμοί.
Αλίκη Αγγελίδου Τμήμα κοινωνικής ανθρωπολογίας Πάντειο πανεπιστήμιο
Γιώργος Μαυρομμάτης.  Το 2011 ο πληθυσμός της ΕΕ (27) ήταν εκ. Σε σχέση με 1/1/ εκ. περισσότεροι. Ο.5 εκ. φυσικοί λόγοι ( γεννήσεις.
Γιώργος Μαυρομμάτης.  Στο σημερινό μάθημα θα εξετάσουμε τις πραγματικότητες της διεθνούς μετανάστευσης ιδωμένες υπό τη σκοπιά της Ελλάδας. Πως η Ελλάδα.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μετανάστευση και πολιτική, σύνορα και ταυτότητες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS + Άρθρο 45 ΤΟΥ Ν.4251/2014.
H προσφυγική κρίση: το νέο ως μια νέα μορφή του παλαιού ή καλύτερο αναζητώντας το νέο στο παλαιό Δρ. Γεώργιος Μαυρομμάτης, Λέκτορας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Γιώργος Μαυρομμάτης.  Το 2011 ο πληθυσμός της ΕΕ (27) ήταν εκ. Σε σχέση με 1/1/ εκ. περισσότεροι. Ο.5 εκ. φυσικοί λόγοι ( γεννήσεις.
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΔΠΔ) ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΕΣΜΟΙ και ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ Γιώργος Παγουλάτος
Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Πρόσφυγας, λοιπόν, είναι κάποιος που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του εξαιτίας πολιτικής, εθνικής, φυλετικής.
ΠΜΣ Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική Ευρωπαϊκές Πολιτικές Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Θεματική ενότητα 2 ου εξαμήνου / 3 τρίωρα σεμινάρια.
2 η Εργασία «ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ» Πάνος Πλαγάκης Έφη Φλώρου.
Κερδίζοντας, χάνοντας και ξανακερδίζοντας την ελληνική υπηκοότητα: κρίση, ένταξη και φυγή; Γιώργος Μαυρομμάτης.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 10
ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Γίνε μέρος της λύσης Τι; Πώς; Πότε;.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Μεταναστευτικη πολιτικη τησ Ε.Ε.
Διερευνητική εργασία Β1
Π.Μ.Σ Μάθημα: Δίκαιο Καταστάσεως Αλλοδαπών
ΘΕΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
Eτερότητα και Εκπαίδευση στην Ελληνική Διασπορά
ΙΙ. Tο σύστημα Σένγκεν - Είσοδος πολιτών 3ων χωρών
VIΙ. Κοινή πολιτική Ασύλου
ΙI. Εκτοπισθέντες, αιτούντες ασύλου και πρόσφυγες
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΑΡΔΑΝΙΔΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Με τη γεωγραφική θέση προσδιορίζουμε ακριβώς που είναι η Αλεξανδρούπολη. Από τη σχετική θέση της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα παίρνουμε και άλλες.
Το αγροτικό ζήτημα. Συνέπειες βιομηχανικής επανάστασης Αγροτικός τομέας: κυριαρχία μέχρι το 19 ο αιώνα Οικονομικές εξελίξεις (βιομηχανική επανάσταση)
Οι εμπόλεμες ζώνες και το νέο κύμα της προσφυγιάς
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η έντονη αθλητική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δεν ήταν απλώς και μόνο η αγάπη τους προς τον.
Παράτυπη Είσοδος και Έννομες Υποχρεώσεις των Κρατών Υποδοχής
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
Κοινή πολιτική κατά της παράνομης μετανάστευσης και του δουλεμπορίου
Βασίλης Γ. Χατζόπουλος Επικ. Καθηγητής ΔΠΘ
Εκπαίδευση και μειονότητες
Οργανισμός για τους πρόσφυγες
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ενιαία Ψηφιακή Πύλη.
ΚΟΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΕ (Ι)
ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γιώργος Μαυρομμάτης

 Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας σε σχέση με τη μετανάστευση σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, και χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως παράδειγμα μιας παγκοσμιοποιήμενης περίπτωσης, σήμερα θα ασχοληθούμε με τη διαχείριση της μετανάστευσης.  Τι σημαίνει διαχείριση της μετανάστευσης ;  Η έννοια της μεταναστευτικής πολιτικής. Τι περιλαμβάνει ;  Τον έλεγχο των μη νόμιμων ροών και τη δημιουργία νόμιμων καναλιών εισόδου στη χώρα.  Συγκεκριμένα σήμερα θα ασχοληθούμε με τη μη νόμιμη μετανάστευση αλλά και με τις πολιτικές επιλογές ειδικευμένων και μη μεταναστών από συγκεκριμένες χώρες (point based system, ΕΕ και μπλε κάρτα )  Από τους ‘ αν - επιθυμήτους ’ στους ‘ επιθυμητούς ’

 Η γεωγραφική θέση της χώρας και ο ρόλος της σε σχέση με τη νόμιμη μετανάστευση. Αλλαγή μεταναστευτικού παραδείγματος ; Από την πτώση του κομμουνισμού στην παγκοσμιοποίηση των μεταναστευτικών ροών και τις πραγματικότητες της μεικτής μετανάστευσης.  Η Ελλάδα ως η κύρια πηγή εισόδου στην Ε. Ε. Από τα ελληνικά νησιά (2008, 2009) και την Αλβανική μεθόριο στα σύνορα του Έβρου. Και από εκεί που ;  Διαχρονική Ελληνική πολιτική κατά της μετανάστευσης « Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό ». Από τη στιγμή που το πρόβλημα έγινε ελληνικό τότε μετατράπηκε αμέσως σε ευρωπαϊκό.  Μη ύπαρξη συστήματος ασύλου - το σύστημα ασύλου τώρα « τρέχει ». Προσπαθούμε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 7 %. Ελλάδα ως η πρώτη χώρα παροχής ασύλου καθώς η Τουρκία προσφέρει άσυλο μόνο από δυτικά προς ανατολάς.

 Τα πρόβλημα των συνθηκών κράτησης των παράνομων μεταναστών / αιτούντων άσυλο. Ο Καντ θα ήταν δυσαρεστημένος. Η κριτική του Βορρά, της Ευρώπης, του State Department του ΟΗΕ. Η μεικτή μετανάστευση και το άσυλο ως πρόβλημα του Νότου. « Η Ελλάδα ως αποθήκη ψυχών ».  Πολύ δύσκολο πρόβλημα το οποίο βάζει την « ηθική » μας σε δοκιμασία. Η « ηθική » των χωρών υποδοχής και οι μεταναστευτικές πιέσεις ( μεικτή μετανάστευση ) ως μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές προκλήσεις της εποχής μας. To θέμα του μοιράσματος των μη ταυτοποιημένων μεταναστών ως ελληνική θέση αλλά και άλλων χωρών της Μεοσγειακής Ευρώπης.  Τα νέα κέντρα κράτησης και η αργοπορημένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των 400 εκ. ευρώ ( επί της παρούσας Κόρινθος, Έβρος, Δράμα, Αμυγδαλέζα ). Περιμένουμε να κατασκευαστούν τα νέα. Αβραμόπουλος θα προωθήσει τη χρηματοδότηση

 Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική ως ένα σύστημα νομιμοποιήσεων. Οι μη νόμιμοι ως νόμιμοι. Το σύστημα μετακλήσεων και ο μικρός αριθμός ατόμων που περιλαμβάνει. Διακρατικές συμφωνίες εποχιακής μετανάστευσης ( Βουλγαρία, αγροτική παραγωγή, Αίγυπτος αλιεία κτλ.). Η εμφάνιση της ένταξης στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής.  Νόμος 1975/1991: αστυνομική φιλοσοφία και απέλαση αλλοδαπών. Η μετανάστευση ως πρόβλημα προς αποφυγήν  1998: Πρώτη νομιμοποίηση της χώρας ή η γέννηση των ‘ νόμιμων ’ μεταναστών ( αλλοδαποί νομιμοποιηθήκαν )  Νόμος 2910/2001: Δεύτερη κατά σειρά νομιμοποίηση, διαδικασία πολιτογράφησης, δημιουργία καναλιών νόμιμης μετανάστευσης, ρυθμίσεις για οικογενειακή συνένωση ( στοιχεία ένταξης )  Η Ευρωπαικοποίηση της ελληνικής πολιτικής μέσα από την εισαγωγή στην Ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκών οδηγιών, επί μακρών διαμενόντων, οικογενειακής συννένωσης  Νόμος 3386/2005: Τρίτη νομιμοποίηση, απλοποίηση έκδοσης και ανανέωσης αδειών, ειδικές ρυθμίσεις για θύματα εμπορίας, εισαγωγή της έννοιας της κοινωνικής ένταξης  2007: Υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης μέσα από το ΕΤΕ Πολύ μικρά ποσά (4 εκ. ευρώ )  Νόμος 3838/2010: Υπηκοότητα υπό προϋποθέσεις στη δεύτερη γενιά και μέσω απλής αίτησης στην τρίτη, δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές.  Νόμος 3852/2010: Καλλικράτης, δημιουργία ΣΕΜ, η έμφαση στο τοπικό επίπεδο και η διαβούλευση στη βάση. Από τη διαβούλευση σε κεντρικό επίπεδο ( Εθνική Επιτροπή για τη Κοινωνική Ένταξη ) στη συζήτηση στη βάση.  Η αντισυνταγματικότητα του 3838, η εισήγηση του Δ τμήματος του ΣτΕ, η απόφαση της ολομέλειας

 Ιούλιος 2012, η κυβέρνηση αποφασίζει τον καλύτερο έλεγχο της μη νόμιμης μετανάστευσης  Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ στα σύνορα αλλά και Ξένιος Δίας στις πόλεις  Αυξάνεται η περίοδος κράτησης των μη νόμιμων σε 12 μήνες και μετά σε 18  Μειώνεται η υποχρέωση εγκατάλειψης της χώρας από 30 σε 7 μέρες  1880 συνοριοφύλακες στέλνονται στα σύνορα  Από 2000 συλλήψεις τη βδομάδα σε 10 συλλήψεις τη βδομάδα στον Έβρο  Οι χερσαίες ροές έχουν μειωθεί δραματικά. Τι έχει προκύψει ; Βλέπετε ειδήσεις ;

 Οι ροές από τον Έβρο έχουν γίνει αμελητέες  Ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων παρουσιάζεται στο Κεντρικό Μεσογειακό μονοπάτι αντί στο ανατολικό  Θαλάσσιες διελεύσεις αντί για χερσαίες  Στον ελληνικό χώρο έχουν αυξηθεί οι διελεύσεις στο Αιγαίο επίσης  Το κλείσιμο του Έβρου αύξησε τις συλλήψεις στα Βούλγαρο - Τουρκικά σύνορα. Φράκτης και φύλαξη απέδωσαν και από το Δεκ μείωση του αριθμού συλλήψεων  Η οικονομία πιέζει τους μετανάστες να φύγουν είτε από το δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων, της Ιταλίας είτε μέσω πτήσεων με νόμιμα χαρτιά.  Μεγάλος αριθμός μεταναστών στην Τουρκία εν μέρει ένταξη του στην τοπική οικονομία ( παράτυπη εργασία, νέο παράδειγμα ;).

 Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Αλβανίας μας εξασφαλίζει την « κυκλική » φύση της αλβανικής μετανάστευσης στη χώρα μας.  Από το 2010 έχει υπογραφεί συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Πακιστάν να δέχεται πίσω τους υπηκόους τους και αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν εισέλθει από τη χώρα αυτή. Η ταυτοποίηση σε περίπτωση μη ύπαρξης εγγράφων γίνεται και στο προξενείο  Η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, η οποία δεν γίνεται σεβαστή.  Οι προσπάθειες σύναψης συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ και Τουρκίας. Η μονογράφηση της συμφωνίας το Δεκέμβριο του Η επανεισδοχή ατόμων που έχουν εισέλθει από την Τουρκία συνοδεύεται από διευκόλυνση της μετακίνησης Τούρκων πολιτών στην ΕΕ (visa free). Το παιχνίδι του κάντο για να το κάνω,  Το πόκερ που ονομάζεται ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική : οι ατελείωτες κουβέντες στις Βρυξέλες, τα κείμενα και το σκληρό πόκερ της μεταναστευτικής πολιτικής και των μεταναστευτικών πραγματικοτήτων.

 Υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής από τις δύο μεριές και ξεκίνημα της διαδικασίας για κατάργηση θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ για Τούρκους πολίτες. Η διαδικασία διήρκησε δύο χρόνια.  Η αρχή των επαναδιαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ή κάποιο ειδικό καθεστώς που είχαν ξεκινήσει το 2005 αλλά είχαν « κολλήσει » για χρόνια  Ο Ερντογάν δήλωσε « δεν είμαστε μια χώρα που είμαστε βάρος για την ΕΕ αλλά είμαστε η χώρα που παίρνει το βάρος από την ΕΕ »  Οι δυο πλευρές χρειάζεται να την επικυρώσουν  Σύντομα ξεκινά η επιστροφή των Τούρκων υπηκόων και μετά από τρία χρόνια η επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών ή των ατόμων χωρίς χαρτιά  Τόσο υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει και η διαδικασία της κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου  Προς το παρόν γίνεται πόλεμος στα σύνορα της Τουρκίας