Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

H προσφυγική κρίση: το νέο ως μια νέα μορφή του παλαιού ή καλύτερο αναζητώντας το νέο στο παλαιό Δρ. Γεώργιος Μαυρομμάτης, Λέκτορας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "H προσφυγική κρίση: το νέο ως μια νέα μορφή του παλαιού ή καλύτερο αναζητώντας το νέο στο παλαιό Δρ. Γεώργιος Μαυρομμάτης, Λέκτορας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 H προσφυγική κρίση: το νέο ως μια νέα μορφή του παλαιού ή καλύτερο αναζητώντας το νέο στο παλαιό Δρ. Γεώργιος Μαυρομμάτης, Λέκτορας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

2 Εισαγωγή Στο σημερινό μάθημα θα μιλήσουμε για την Ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση και το ρόλο της Ελλάδας. Στο σημερινό μάθημα θα μιλήσουμε για την Ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση και το ρόλο της Ελλάδας. Ουσιαστικά, θα προσπαθήσουμε να θέσουμε το ερώτημα εάν τουλάχιστον για την Ελλάδα και την Τουρκία αποτελεί ένα εντελώς νέο φαινόμενο ή μια συνέχιση και φυσικά (τεράστια) μετεξέλιξη ενός παλαιότερου Ουσιαστικά, θα προσπαθήσουμε να θέσουμε το ερώτημα εάν τουλάχιστον για την Ελλάδα και την Τουρκία αποτελεί ένα εντελώς νέο φαινόμενο ή μια συνέχιση και φυσικά (τεράστια) μετεξέλιξη ενός παλαιότερου Διαχείριση της μετανάστευσης ως γεωπολιτικό ζήτημα. Μια αναζήτηση του παλαιού στο νέο ή μια αρχαιολογία της διαχείρισης των μεικτών μεταναστευτικών ροών Διαχείριση της μετανάστευσης ως γεωπολιτικό ζήτημα. Μια αναζήτηση του παλαιού στο νέο ή μια αρχαιολογία της διαχείρισης των μεικτών μεταναστευτικών ροών

3 Σημαντικοί σταθμοί της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική ως ένα σύστημα νομιμοποιήσεων. Οι μη νόμιμοι ως νόμιμοι. Το σύστημα μετακλήσεων και ο μικρός αριθμός ατόμων που περιλαμβάνει. Διακρατικές συμφωνίες εποχιακής μετανάστευσης (Βουλγαρία, αγροτική παραγωγή, Αίγυπτος αλιεία κτλ.). Η εμφάνιση της ένταξης στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής. Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική ως ένα σύστημα νομιμοποιήσεων. Οι μη νόμιμοι ως νόμιμοι. Το σύστημα μετακλήσεων και ο μικρός αριθμός ατόμων που περιλαμβάνει. Διακρατικές συμφωνίες εποχιακής μετανάστευσης (Βουλγαρία, αγροτική παραγωγή, Αίγυπτος αλιεία κτλ.). Η εμφάνιση της ένταξης στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής. Νόμος 1975/1991: αστυνομική φιλοσοφία και απέλαση αλλοδαπών. Η μετανάστευση ως πρόβλημα προς αποφυγήν Νόμος 1975/1991: αστυνομική φιλοσοφία και απέλαση αλλοδαπών. Η μετανάστευση ως πρόβλημα προς αποφυγήν 1998: Πρώτη νομιμοποίηση της χώρας ή η γέννηση των ‘νόμιμων’ μεταναστών (212.860 αλλοδαποί νομιμοποιηθήκαν) 1998: Πρώτη νομιμοποίηση της χώρας ή η γέννηση των ‘νόμιμων’ μεταναστών (212.860 αλλοδαποί νομιμοποιηθήκαν) Νόμος 2910/2001: Δεύτερη κατά σειρά νομιμοποίηση, διαδικασία πολιτογράφησης, δημιουργία καναλιών νόμιμης μετανάστευσης, ρυθμίσεις για οικογενειακή συνένωση (στοιχεία ένταξης) Νόμος 2910/2001: Δεύτερη κατά σειρά νομιμοποίηση, διαδικασία πολιτογράφησης, δημιουργία καναλιών νόμιμης μετανάστευσης, ρυθμίσεις για οικογενειακή συνένωση (στοιχεία ένταξης) Η Ευρωπαικοποίηση της ελληνικής πολιτικής μέσα από την εισαγωγή στην Ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκών οδηγιών, επί μακρών διαμενόντων, οικογενειακής συννένωσης Η Ευρωπαικοποίηση της ελληνικής πολιτικής μέσα από την εισαγωγή στην Ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκών οδηγιών, επί μακρών διαμενόντων, οικογενειακής συννένωσης Νόμος 3386/2005: Τρίτη νομιμοποίηση, απλοποίηση έκδοσης και ανανέωσης αδειών, ειδικές ρυθμίσεις για θύματα εμπορίας, εισαγωγή της έννοιας της κοινωνικής ένταξης Νόμος 3386/2005: Τρίτη νομιμοποίηση, απλοποίηση έκδοσης και ανανέωσης αδειών, ειδικές ρυθμίσεις για θύματα εμπορίας, εισαγωγή της έννοιας της κοινωνικής ένταξης 2007: Υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης μέσα από το ΕΤΕ 2007-13. Πολύ μικρά ποσά (4 εκ. ευρώ) 2007: Υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης μέσα από το ΕΤΕ 2007-13. Πολύ μικρά ποσά (4 εκ. ευρώ)

4 Σημαντικοί σταθμοί της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής Νόμος 3838/2010: Υπηκοότητα υπό προϋποθέσεις στη δεύτερη γενιά και μέσω απλής αίτησης στην τρίτη, δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές. Η ελληνική πολιτεία ανοίγει; Νόμος 3838/2010: Υπηκοότητα υπό προϋποθέσεις στη δεύτερη γενιά και μέσω απλής αίτησης στην τρίτη, δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές. Η ελληνική πολιτεία ανοίγει; Νόμος 3852/2010: Καλλικράτης, δημιουργία ΣΕΜ, η έμφαση στο τοπικό επίπεδο και η διαβούλευση στη βάση. Από τη διαβούλευση σε κεντρικό επίπεδο (Εθνική Επιτροπή για τη Κοινωνική Ένταξη) στη συζήτηση στη βάση (υποθετικά μιλώντας πάντα). Νόμος 3852/2010: Καλλικράτης, δημιουργία ΣΕΜ, η έμφαση στο τοπικό επίπεδο και η διαβούλευση στη βάση. Από τη διαβούλευση σε κεντρικό επίπεδο (Εθνική Επιτροπή για τη Κοινωνική Ένταξη) στη συζήτηση στη βάση (υποθετικά μιλώντας πάντα). Η αντισυνταγματικότητα του 3838, η εισήγηση του Δ τμήματος του ΣτΕ, η απόφαση της ολομέλειας Η αντισυνταγματικότητα του 3838, η εισήγηση του Δ τμήματος του ΣτΕ, η απόφαση της ολομέλειας Η αντισυνταγματικότητα του εκλέγειν/ εκλέγεσθαι Η αντισυνταγματικότητα του εκλέγειν/ εκλέγεσθαι Η «εξω-ατομικευμένη σχέση με το έθνος» Η «εξω-ατομικευμένη σχέση με το έθνος» Ο νέος νόμος για την ιθαγένεια, 15 Ιουλίου 2015 (μεσούσης της κρίσης διαπραγμάτευσης), η εγγραφή στο σχολείο και το ‘animus’ της ένταξης (αλλά και η νομιμότητα των γονέων, 5 χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού ή μακροχρόνιες κάρτες διαμονής) Ο νέος νόμος για την ιθαγένεια, 15 Ιουλίου 2015 (μεσούσης της κρίσης διαπραγμάτευσης), η εγγραφή στο σχολείο και το ‘animus’ της ένταξης (αλλά και η νομιμότητα των γονέων, 5 χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού ή μακροχρόνιες κάρτες διαμονής)

5 Διαχείριση μεταναστευτικών ροών και ο ρόλος της Ελλάδας Η γεωγραφική θέση της χώρας και ο ρόλος της σε σχέση με τη νόμιμη μετανάστευση. Αλλαγή μεταναστευτικού παραδείγματος; Από την πτώση του κομμουνισμού στην παγκοσμιοποίηση των μεταναστευτικών ροών και τις πραγματικότητες της μεικτής μετανάστευσης. Η γεωγραφική θέση της χώρας και ο ρόλος της σε σχέση με τη νόμιμη μετανάστευση. Αλλαγή μεταναστευτικού παραδείγματος; Από την πτώση του κομμουνισμού στην παγκοσμιοποίηση των μεταναστευτικών ροών και τις πραγματικότητες της μεικτής μετανάστευσης. Η Ελλάδα ως η κύρια πηγή εισόδου στην Ε.Ε. Από τα ελληνικά νησιά (2008, 2009) και την Αλβανική μεθόριο στα σύνορα του Έβρου. Και από εκεί που; Στη προσφυγική κρίση Η Ελλάδα ως η κύρια πηγή εισόδου στην Ε.Ε. Από τα ελληνικά νησιά (2008, 2009) και την Αλβανική μεθόριο στα σύνορα του Έβρου. Και από εκεί που; Στη προσφυγική κρίση Διαχρονική Ελληνική πολιτική κατά της μετανάστευσης «Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό». Από τη στιγμή που το πρόβλημα έγινε ελληνικό τότε μετατράπηκε αμέσως σε Ιταλικό. Διαχρονική Ελληνική πολιτική κατά της μετανάστευσης «Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό». Από τη στιγμή που το πρόβλημα έγινε ελληνικό τότε μετατράπηκε αμέσως σε Ιταλικό. Μη ύπαρξη συστήματος ασύλου- το σύστημα ασύλου «τρέχει» από το 2010. Ελλάδα ως η πρώτη χώρα παροχής ασύλου καθώς η Τουρκία προσφέρει άσυλο μόνο από δυτικά προς ανατολάς. Μη ύπαρξη συστήματος ασύλου- το σύστημα ασύλου «τρέχει» από το 2010. Ελλάδα ως η πρώτη χώρα παροχής ασύλου καθώς η Τουρκία προσφέρει άσυλο μόνο από δυτικά προς ανατολάς. Τα πρόβλημα των συνθηκών κράτησης των παράνομων μεταναστών/ αιτούντων άσυλο. Τα πρόβλημα των συνθηκών κράτησης των παράνομων μεταναστών/ αιτούντων άσυλο. Πολύ δύσκολο πρόβλημα το οποίο βάζει την «ηθική» μας σε δοκιμασία. Η «ηθική» των χωρών υποδοχής και οι μεταναστευτικές πιέσεις (μεικτή μετανάστευση) ως μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές προκλήσεις της εποχής μας. Πολύ δύσκολο πρόβλημα το οποίο βάζει την «ηθική» μας σε δοκιμασία. Η «ηθική» των χωρών υποδοχής και οι μεταναστευτικές πιέσεις (μεικτή μετανάστευση) ως μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές προκλήσεις της εποχής μας. Τα νέα κέντρα κράτησης και η αργοπορημένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των 400 εκ. ευρώ (επί της παρούσας Κόρινθος, Έβρος, Δράμα, Αμυγδαλέζα). Περιμένουμε να κατασκευαστούν τα νέα. Τα νέα κέντρα κράτησης και η αργοπορημένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των 400 εκ. ευρώ (επί της παρούσας Κόρινθος, Έβρος, Δράμα, Αμυγδαλέζα). Περιμένουμε να κατασκευαστούν τα νέα. Ο Σύριζα και η νέα μεταναστευτική πολιτική: Από την πολιτική κράτησης στην πολιτική μη ύπαρξης κλειστών δομών Ο Σύριζα και η νέα μεταναστευτική πολιτική: Από την πολιτική κράτησης στην πολιτική μη ύπαρξης κλειστών δομών Και τότε ξεκινάν οι μεγάλες ροές……………………………. Και τότε ξεκινάν οι μεγάλες ροές…………………………….

6 Η σκλήρυνση της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής Η σκλήρυνση της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής Ιούλιος 2012, η κυβέρνηση αποφασίζει τον καλύτερο έλεγχο της μη νόμιμης μετανάστευσης Ιούλιος 2012, η κυβέρνηση αποφασίζει τον καλύτερο έλεγχο της μη νόμιμης μετανάστευσης Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ στα σύνορα αλλά και Ξένιος Δίας στις πόλεις Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ στα σύνορα αλλά και Ξένιος Δίας στις πόλεις Αυξάνεται η περίοδος κράτησης των μη νόμιμων σε 12 μήνες και μετά σε 18 Αυξάνεται η περίοδος κράτησης των μη νόμιμων σε 12 μήνες και μετά σε 18 Μειώνεται η υποχρέωση εγκατάλειψης της χώρας από 30 σε 7 μέρες Μειώνεται η υποχρέωση εγκατάλειψης της χώρας από 30 σε 7 μέρες 1880 συνοριοφύλακες στέλνονται στα σύνορα 1880 συνοριοφύλακες στέλνονται στα σύνορα Από 2000 συλλήψεις τη βδομάδα σε 10 συλλήψεις τη βδομάδα στον Έβρο Από 2000 συλλήψεις τη βδομάδα σε 10 συλλήψεις τη βδομάδα στον Έβρο

7 Οι διάφορα οδοί μη νόμιμης μετανάστευσης πριν την προσφυγική κρίση

8 Η αρχαιολογία των συλλήψεων: Μέγεθος συλλήψεων από Q2 2012 σε Q2 2013, και το τέλος του ελληνικού φίλτρου ή η Ελλάδα ως φίλτρου

9 Eastern Mediterranean route

10 Τα αργό χτίσιμο του δρόμου των δυτικών Βαλκανίων ή η έξοδος των μεταναστών από τη χώρα

11 Ανακεφαλαίωση για πριν την προσφυγική κρίση Το τέλος του φίλτρου; Το τέλος του φίλτρου; Οι ροές στην Ελλάδα μειώνονται Οι ροές στην Ελλάδα μειώνονται Αυξάνονται όλες οι συλλήψεις από θάλασσα Αυξάνονται όλες οι συλλήψεις από θάλασσα Αυξάνονται πολύ στην Ιταλία Αυξάνονται πολύ στην Ιταλία Η μεγαλύτερη αύξηση στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας (από Κόσσοβο και μη νόμιμοι από Ελλάδα) Η μεγαλύτερη αύξηση στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας (από Κόσσοβο και μη νόμιμοι από Ελλάδα) Το πρόβλημα της μετανάστευσης από ελληνικό έγινε Ιταλικό αλλά και Σερβικό, Ουγγρικό; Το πρόβλημα της μετανάστευσης από ελληνικό έγινε Ιταλικό αλλά και Σερβικό, Ουγγρικό; Πρώτη φορά που οι πιο πολλές συλλήψεις δεν λαμβάνουν χώρα σε μεσογειακή χώρα. Πρώτη φορά που οι πιο πολλές συλλήψεις δεν λαμβάνουν χώρα σε μεσογειακή χώρα.

12 Ελληνική αστυνομία στατιστικά

13 Και οι διακινητές

14 Η γεωγραφία των συλλήψεων

15 Θαλάσσια/ χερσαία σύνορα

16 Υπηκοότητες συλληφθέντων

17 Το τέλος της Ελλάδας ως χώρας προορισμού και τράνζιτ πριν την επερχόμενη προσφυγική κρίση

18 Αριθμοί πραγματοποιηθέντων απελάσεων

19 Η διαχείριση της μετανάστευσης: Δια-εθνικό Δούναι και Λαβείν Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης και ανάπτυξης. Η Συμφωνία Αναπτυξιακής Βοήθειας μεταξύ ΕΕ και Μαρόκο (στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτική Γειτονίας) ελάφρυνε την Ισπανία μέσα από την τήρηση της συμφωνίας επαν-εισδοχής. Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Αλβανίας μας εξασφαλίζει την «κυκλική» φύση της αλβανικής μετανάστευσης στη χώρα μας. Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης και ανάπτυξης. Η Συμφωνία Αναπτυξιακής Βοήθειας μεταξύ ΕΕ και Μαρόκο (στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτική Γειτονίας) ελάφρυνε την Ισπανία μέσα από την τήρηση της συμφωνίας επαν-εισδοχής. Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Αλβανίας μας εξασφαλίζει την «κυκλική» φύση της αλβανικής μετανάστευσης στη χώρα μας. Από το 2010 έχει υπογραφεί συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Πακιστάν να δέχεται πίσω τους υπηκόους τους και αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν εισέλθει από τη χώρα αυτή. Η ταυτοποίηση σε περίπτωση μη ύπαρξης εγγράφων γινόταν και στο προξενείο Από το 2010 έχει υπογραφεί συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Πακιστάν να δέχεται πίσω τους υπηκόους τους και αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν εισέλθει από τη χώρα αυτή. Η ταυτοποίηση σε περίπτωση μη ύπαρξης εγγράφων γινόταν και στο προξενείο Η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία δεν γίνεται σεβαστή. Η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία δεν γίνεται σεβαστή. Οι προσπάθειες σύναψης συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ και Τουρκίας. Η μονογράφηση της συμφωνίας το Δεκέμβριο του 2012. Η επανεισδοχή ατόμων που έχουν εισέλθει από την Τουρκία συνοδεύεται από διευκόλυνση της μετακίνησης Τούρκων πολιτών στην ΕΕ (visa free). Το παιχνίδι του κάντο για να το κάνω, Οι προσπάθειες σύναψης συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ και Τουρκίας. Η μονογράφηση της συμφωνίας το Δεκέμβριο του 2012. Η επανεισδοχή ατόμων που έχουν εισέλθει από την Τουρκία συνοδεύεται από διευκόλυνση της μετακίνησης Τούρκων πολιτών στην ΕΕ (visa free). Το παιχνίδι του κάντο για να το κάνω, Το πόκερ που ονομάζεται ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική: οι ατελείωτες κουβέντες στις Βρυξέλες, τα κείμενα και το σκληρό πόκερ της μεταναστευτικής πολιτικής και των μεταναστευτικών πραγματικοτήτων πάντα πριν την προσφυγική κρίση Το πόκερ που ονομάζεται ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική: οι ατελείωτες κουβέντες στις Βρυξέλες, τα κείμενα και το σκληρό πόκερ της μεταναστευτικής πολιτικής και των μεταναστευτικών πραγματικοτήτων πάντα πριν την προσφυγική κρίση

20 16 Δεκέμβριου 2013

21 Αρχαιολογία διαχείρισης:Tι σας θυμίζουν όλα αυτά; Υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής από τις δύο μεριές και ξεκίνημα της διαδικασίας για κατάργηση θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ για Τούρκους πολίτες. Η διαδικασία διήρκησε δύο χρόνια. Υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής από τις δύο μεριές και ξεκίνημα της διαδικασίας για κατάργηση θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ για Τούρκους πολίτες. Η διαδικασία διήρκησε δύο χρόνια. Η αρχή των επαναδιαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ή κάποιο ειδικό καθεστώς που είχαν ξεκινήσει το 2005 αλλά είχαν «κολλήσει» για χρόνια Η αρχή των επαναδιαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ή κάποιο ειδικό καθεστώς που είχαν ξεκινήσει το 2005 αλλά είχαν «κολλήσει» για χρόνια Ο Ερντογάν δήλωσε «δεν είμαστε μια χώρα που είμαστε βάρος για την ΕΕ αλλά είμαστε η χώρα που παίρνει το βάρος από την ΕΕ» το 2013 Ο Ερντογάν δήλωσε «δεν είμαστε μια χώρα που είμαστε βάρος για την ΕΕ αλλά είμαστε η χώρα που παίρνει το βάρος από την ΕΕ» το 2013 Οι δυο πλευρές χρειάζεται να το επικυρώσουν Οι δυο πλευρές χρειάζεται να το επικυρώσουν Πρώτα ξεκινά η επιστροφή των Τούρκων υπηκόων και μετά (από τρία χρόνια) η επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών ή των ατόμων χωρίς χαρτιά Πρώτα ξεκινά η επιστροφή των Τούρκων υπηκόων και μετά (από τρία χρόνια) η επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών ή των ατόμων χωρίς χαρτιά

22 Από το τότε στο τώρα από το παρελθόν στο παρόν

23 Μια τράνσιτ διαδρομή ασύλου

24 Πολιτική κλεισίματος συνόρων

25 Η πολιτική απάντηση της ΕΕ Βασικά το βάρος μέχρι στιγμής το έχει δεχτεί η Γερμανία και για το μέγεθος της η Σουηδία Βασικά το βάρος μέχρι στιγμής το έχει δεχτεί η Γερμανία και για το μέγεθος της η Σουηδία Όλες οι άλλες χώρες ακολουθούν μέχρι στιγμής πολιτική ανοικτών συνόρων μόνο που κάποιες τώρα σταδιακά τα κλείνουν Όλες οι άλλες χώρες ακολουθούν μέχρι στιγμής πολιτική ανοικτών συνόρων μόνο που κάποιες τώρα σταδιακά τα κλείνουν Τρεις εθνικότητες επιτρέπονται να περνάνε τα σύνορα: Σύριοι, Αφγανοί και Ιρακινοί (οι χωρίς έγγραφα δεν περνάνε) τώρα δεν περνάνε οι Αφγανοί Τρεις εθνικότητες επιτρέπονται να περνάνε τα σύνορα: Σύριοι, Αφγανοί και Ιρακινοί (οι χωρίς έγγραφα δεν περνάνε) τώρα δεν περνάνε οι Αφγανοί Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από τα hot spots στις χώρες υποδοχής θα αφορά περίπου 160.000 άτομα. Η Γερμανία το 2015 δέχτηκε πάνω από 1 εκ. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από τα hot spots στις χώρες υποδοχής θα αφορά περίπου 160.000 άτομα. Η Γερμανία το 2015 δέχτηκε πάνω από 1 εκ. Το σύστημα βρίσκεται προ αλλαγής ή απλά άλλαξε Το σύστημα βρίσκεται προ αλλαγής ή απλά άλλαξε

26 29 Νοεμβρίου 2015

27 Οι αποφάσεις που πάρθηκαν Η Τουρκία θα λάβει 3 δις ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενεί στο έδαφος της (και άλλα τρία;) Η Τουρκία θα λάβει 3 δις ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενεί στο έδαφος της (και άλλα τρία;) Ανοίγει ξανά η ενταξιακή διαδικασία καθώς ανοίγει το 17 ενταξιακό κεφάλαιο (και άλλα τέσσερα;) Ανοίγει ξανά η ενταξιακή διαδικασία καθώς ανοίγει το 17 ενταξιακό κεφάλαιο (και άλλα τέσσερα;) Προωθείται η διευκόλυνση χορήγησης βίζας σε ευρωπαίους πολίτες σε ανταλλαγή για την εφαρμογή του Συμφώνου επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ή του διμερούς Ελλάδας-Τουρκίας. Από 16 Ιουνίου με σκοπό το φθινόπωρο να μη χρειάζεται βίζα για Τούρκους πολίτες (ίσως και νωρίτερα;) Προωθείται η διευκόλυνση χορήγησης βίζας σε ευρωπαίους πολίτες σε ανταλλαγή για την εφαρμογή του Συμφώνου επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ή του διμερούς Ελλάδας-Τουρκίας. Από 16 Ιουνίου με σκοπό το φθινόπωρο να μη χρειάζεται βίζα για Τούρκους πολίτες (ίσως και νωρίτερα;)

28 Αντί επιλόγου Αυτό το οποίο προσπάθησα να κάνω είναι να συνδέσω την παρούσα προσφυγική κρίση με το ευρύτερο θέμα της διαχείρισης μεικτών μεταναστευτικών ροών Αυτό το οποίο προσπάθησα να κάνω είναι να συνδέσω την παρούσα προσφυγική κρίση με το ευρύτερο θέμα της διαχείρισης μεικτών μεταναστευτικών ροών Το παρελθόν με το παρόν, δεν λέω ότι είναι το ίδιο (δεν είμαι τόσο αφελής) Το παρελθόν με το παρόν, δεν λέω ότι είναι το ίδιο (δεν είμαι τόσο αφελής) Απλά θέλω να αποκτήσουμε μια ιστορικότητα στην ανάλυση μας να μπορούμε να δούμε συνέχειες και ασυνέχειες Απλά θέλω να αποκτήσουμε μια ιστορικότητα στην ανάλυση μας να μπορούμε να δούμε συνέχειες και ασυνέχειες Το γεωπολιτικό ζήτημα της διαχείρισης των ροών, ο παραδοσιακός αλλά και μελλοντικός ρόλος της Ελλάδας και της Τουρκίας Το γεωπολιτικό ζήτημα της διαχείρισης των ροών, ο παραδοσιακός αλλά και μελλοντικός ρόλος της Ελλάδας και της Τουρκίας Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα (τάσεις διαφαίνονται) Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα (τάσεις διαφαίνονται) Πως θα συνδεθεί ο ρόλος της διαχείρισης με αυτόν της αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα; Πως θα συνδεθεί ο ρόλος της διαχείρισης με αυτόν της αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα; Πως θα συνδυαστεί το προσφυγικό με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας στη Συρία; Πως θα συνδυαστεί το προσφυγικό με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας στη Συρία; Πως θα συνδεθεί η τρομοκρατία με το προσφυγικό; Πως θα συνδεθεί η τρομοκρατία με το προσφυγικό; Απαντήσεις δεν υπάρχουν αλλά καλό είναι να βλέπουμε τα πράγματα ιστορικά. Απαντήσεις δεν υπάρχουν αλλά καλό είναι να βλέπουμε τα πράγματα ιστορικά.


Κατέβασμα ppt "H προσφυγική κρίση: το νέο ως μια νέα μορφή του παλαιού ή καλύτερο αναζητώντας το νέο στο παλαιό Δρ. Γεώργιος Μαυρομμάτης, Λέκτορας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google