Η γραφή και η τυπογραφία εξελίσσονται από τον 9ο αιώνα μέχρι και σήμερα και συμβάλουν στην καθημερινότητα μας με διάφορους τρόπους. Στόχος λοιπόν της έρευνάς.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Advertisements

ΓΡΑΦΗ.
Οι πρώτες μορφές γραφής των Ανατολικών λαών και της εποχής του Χαλκού
Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
Η διαφημιςη ςτον ημερηςιο τυπο απο το 1960 μεχρι ςημερα
Γιατί την προτιμούν οι έφηβοι;. Π.χ. Μουσικά προγράμματα, ταινίες, ντοκιμαντέρ, σίριαλ και πολλά άλλα • Μεγάλη ποικιλία στον ψυχαγωγικό τομέα.
Προγράμματα αναφοράς - Αξιοποίηση της εγκυκλοπαίδειας Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεπτέμβριος 2005.
Σκοταράς Νικόλαος, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Δρ. Ε.Μ.Π Ιστοσελίδα :
10ο δημοτικό σχολείο Κατερίνης
Είμαστε οι μαθητές του 10 ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης ( ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ)
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ.
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒEΙΑ
Ασφαλής διακίνηση στο Διαδίκτυο
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Δ1΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 10΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ:
Στάδια της έρευνας 1. Τίτλος της έρευνας 2
Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;"
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΒ «484» «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ» ΚΑΤΟΥΝΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ-Β ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ-Β
Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΦΗΒΩΝ
Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Διαδίκτυο:Νέα δεδομένα για την λογοτεχνία και την διδασκαλία της.Μία εφαρμογή Επιμέλεια-Παρουσίαση Μαρία-Ειρήνη Καραχάλιου.
Ενότητα 6 Γράφω το δικό μου άρθρο Δασκάλα: Ευρυδίκη Παπαγεωργίου.
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ AMUSE
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Τα θετικά και αρνητικά.
Η Εθνική Χαρτοθήκη συναντά τους μαθητές. Η Εθνική Χαρτοθήκη ιδρύθηκε το 1997 ως Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΕΚΕΧΧΑΚ) - Εθνική.
Έλενα Λεβιδιώτη Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:RECENT DEVELOPMENTS IN FORMAL SETTINGS.(ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ) ΌΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡ.:ΔΟΜΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Έντυπος vs Ηλεκτρονικός Λόγος
ΧΟΡΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΦΗΒΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
SAFE SEARCH Αμπαμπέι Κριστίνα, Αραπάι Ερίσα, Βίλα Ντενάντα, Γεροντίδη Φωτεινή Νεφέλη Α’
Τι είναι ; Πρόκειται για μια δραστηριότητα αρκετών χιλιάδων ετών. Κάποιος στοιχηματίζει χρήματα στο αποτέλεσμα κάποιου συμβάντος, το οποίο μπορεί να ελέγχεται.
Ως ομάδα: εξετάσαμε την ιστορική εξέλιξη του σχολείου αναζητήσαμε πληροφορίες για την ίδρυση και τη λειτουργία του.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΣΕΡΡΕΣ) ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΙΡΗΣΕΩΝ Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Η.
Τι ακριβώς είναι οι Η.Υ.; Είναι μηχανές που επεξεργάζονται δεδομένα – για την ακρίβεια επεξεργάζονται σύμβολα – και παράγουν πληροφορίες. Τα δεδομένα είναι.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - FACEBOOK
ΟΜΑΔΑ Ά Θανάσης Μυλωνάς Γιάννης Παπαδημητρίου Χριστίνα Πουλουκτσή
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ… Είμαστε οι Nos AIDS fovemus, που σημαίνει «περιβάλλουμε με αγάπη το AIDS» και σκοπός της έρευνάς μας είναι να ενημερώσουμε για.
Το σχολείο μας ξεκίνησε να λειτουργεί το 1936 με ιδρυτή τον Ιωακείμ Ξενόπουλο, ο οποίος ήταν δάσκαλος και είχε έρθει από τη Μ. Ασία. Το πρώτο κτίριο που.
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
 Δημοφιλή λειτουργικά συστήματα  Προτιμήσεις καταναλωτών  Ηλικίες που τα χρησιμοποιούν  Την διάρκεια χρήσης συσκευών  Αντικατάσταση συσκευών  Κριτήρια.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
Κύριλλος και Μεθόδιος. Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν αδέλφια, μοναχοί, με μεγάλη ιεραποστολική δράση. Σε αυτούς αποδίδεται ο εκχριστιανισμός των.
Mάθημα 2ο Η ανάπτυξη των ΜΜΕ. Από την Επικοινωνία στα μαζικά Μέσα Ο όρος «μέσα μαζικής επικοινωνίας» αναφέρεται σε μέσα που έχουν οργανωθεί για να μεταδίδουν.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Γραφιστικός Σχεδιαμός
ΝΕΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΜΕΣΑ.
Ηλεκτρονικό Περιοδικό
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ <<ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ>>
Ερευνητική εργασία (Project)
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
5o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Βασίλης Κ. Λευτέρης Μ . Γκόρικ Χ.
3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής 2o Δημοτικό Σχολείο Κρύας Βρύσης Πέλλας “Η Τάξη του Μέλλοντος” Ηλεκτρονική Εφημερίδα.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”
1ο ΓΕΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Τμήμα: Α4 Σχ. Έτος: Β΄τετράμηνο
Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας με τη μορφή ερωτηματολογίου
1.4 Επικοινωνία και προβλήματα – Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
Το Παράδοξο: ‘’Ο Αχιλλέας και η Χελώνα’’
Θέμα: «Ενημέρωση, ψυχαγωγία και σύγχρονα Μ.Μ.Ε.»
Γραφιστικός Σχεδιαμός
Κριτήρια επιλογής του θέματος
ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔιΚΤυΟΥ
Διδακτική της ιστορίας με ΤΠΕ 3ο μάθημα
ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ- ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Οι απόψεις των μαθητών του σχολείου μας για τα βιντεοπαιχνίδια
Τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο. Τα σπουδαιότερα ΜΜΕ της εποχής μας Τύπος Εφημερίδες Περιοδικά Ραδιόφωνο Διαδίκτυο Τηλεόραση.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η γραφή και η τυπογραφία εξελίσσονται από τον 9ο αιώνα μέχρι και σήμερα και συμβάλουν στην καθημερινότητα μας με διάφορους τρόπους. Στόχος λοιπόν της έρευνάς μου είναι η πληροφόρηση των μαθητών για τη συμβολή του Τύπου από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του καθώς και για την εξέλιξη της Τυπογραφίας μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, οι αναγνώστες της έρευνας θα ενημερωθούν για τη διάκριση των μορφών της γραφής, την εξέλιξη και την ανάλυση τους. Τέλος, η εργασία μου ολοκληρώνεται με την προβολή ενός βίντεο σχετικά με τις αλλαγές που έχουν πλέον γίνει στα τυπογραφεία στο πέρασμα του χρόνου. ΣΤΟΧΟΣ

Όρος του Τύπου Ο όρος ταυτίζεται αποκλειστικά με την πληροφόρηση, δηλαδή με τις εφημερίδες (καθημερινή έκδοση) και τα περιοδικά (περιοδική έκδοση). Τύπος: η ελευθερία κάθε λαού - Η δύναμη του Τύπου ελευθερία του τύπου είναι το οξυγόνο της ελευθερίας ενός λαού, γιατί από αυτόν αντλεί τη δύναμή της και το μεγαλείο της. Λειτούργημα υψηλό ο τύπος, αποτελεί την ψυχή των δημοκρατικών καθεστώτων. Διακρίσεις του Τύπου Ο Τύπος διαχωρίζεται πλέον σε ηλεκτρονικό και παραδοσιακό. Ηλεκτρονικός Τύπος είναι η τηλεόραση, οι ιστοσελίδες (web pages) κλπ. Παραδοσιακός Τύπος είναι οι εφημερίδες, τα περιοδικά κλπ. Κάπου ανάμεσα είναι και το ραδιόφωνο.

Η έννοια της Τυπογραφίας τυπογραφία είναι η τέχνη της απόδοσης και αποτύπωσης λόγου, πληροφοριών και εικόνων στο χαρτί και σε άλλα μέσα. Ιστορία της Τυπογραφίας Η τυπογραφία αποτελεί ανακάλυψη των Κινέζων. Αναπτύχθηκε αρχικά με τη μέθοδο της ξυλογραφίας. Η εμφάνιση της τυπογραφίας στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε περίπου το 1448 μ. Χ. Η εφεύρεσή της έγινε από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο στη Γερμανία και το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ήταν η Αγία Γραφή. Η εισαγωγή της Τυπογραφίας στην Ελλάδα, έγινε τον 19ο αιώνα. Το πρώτο τυπογραφείο ιδρύθηκε στην Χίο. Η βασική τυπογραφική μέθοδος ήταν το «συνθετήριο» (στοιχειοθεσία). Άλλες μορφές Τυπογραφίας ήταν η Ξυλογραφία και η Χαρακτική.

Η έννοια της Γραφής Γραφή είναι η απεικόνιση με γραπτά, γραφικά σύμβολα, όμως κυρίως με γράμματα. Η παράσταση των σκέψεων του έναρθρου λόγου του ανθρώπου. Ιστορική εξέλιξη μέσα από τις μορφές Γραφής Πρώτη μορφή της γραφής είναι η «εικονογραφική». Δεύτερη μορφή γραφής στάθηκε η «ιδεογραφική». Άλλη γραφή είναι η «σφηνοειδής». Ακολουθεί η «Γραμμική γραφή Α+Β» που επικρατεί γύρω στα 1600 π. Χ. Επίσης η μινωική και η μυκηναϊκή, που ανακαλύφθηκε το 1894 από τον Άγγλο αρχαιολόγο Έβανς. Η γραφή του ελληνικού αλφαβήτου προέρχεται άμεσα από τη φοινικική. Το ελληνικό αλφάβητο πήραν στην Ιταλία και οι Ετρούσκοι για να ακολουθήσει η λατινική γραφή. Άλλες γραφές που επηρεάστηκαν από το ελληνικό αλφάβητο ήταν η «γοτθική» στην οποία μεταφράστηκε η Αγία Γραφή. Η αρμενική, η γεωργιανή, η σλαβική, η αλβανική είναι όλες παιδιά της ελληνικής γραφής.

Μέσα από όλη αυτή την έρευνα λοιπόν συμπεραίνουμε ότι ο Τύπος από τον 9ο ακόμη αιώνα μέχρι και σήμερα συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η τυπογραφία μαζί με τη γραφή μας έχουν δώσει πληθώρα πληροφοριών σε ότι αφορά την εξέλιξη τους. Διακρίθηκαν και πέρασαν από πολλά στάδια. Ωστόσο, μπορεί τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής να είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα και ικανοποιητικά, από την άλλη όμως ίσως δημιουργούνται νέα ερωτήματα σχετικά με το πόσο ο Τύπος θα συνεχίσει να εξελίσσεται, ποιες θα είναι οι διακρίσεις του στο μέλλον, πως θα συμβάλουν στη ζωή του ατόμου κ.α. Την απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήσεις δεν είναι δυνατό να τις δώσουμε αυτή τη στιγμή αφού απ΄ όσο βλέπουμε ο Τύπος, η Τυπογραφία και η Γραφή συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα. Έτσι, σε λίγα χρόνια από τώρα ίσως μπορέσουμε να δώσουμε μία σαφή απάντηση στα ερωτήματα αυτά..

Εφημερίδες ΓΕ.Λ Αλμυρού Τάξη:Α4 Υπεύθυνη: Καραψιά Βαρβάρα. Έρευνα: Ελευθερία Τσαντούρη.

Στόχος Το υπόθεμα που ανατέθηκε στην ομάδα μας είναι «Ο Τύπος» και μέσα από το θέμα αυτό θα εξεταστούν οι εφημερίδες. Στην εργασία αυτή απαριθμούνται οι εφημερίδες από τον αρχαίο κόσμο, οι πρώτες εφημερίδες στην Ελλάδα αλλά και οι εφημερίδες στην Αμερική, η ιεραρχία σε αυτήν και τα είδη ρεπορτάζ. Σκοπός της έρευνας είναι να πληροφορηθούμε για την ιστορία της εφημερίδας και τους ανθρώπους που δουλεύουν για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εφημερίδες στον αρχαίο κόσμο και στον Ελλαδικό χώρο. Εφημερίδες στον αρχαίο κόσμο και στον Ελλαδικό χώρο. Οι πρώτες εφημερίδες εντοπίστηκαν αρχικά στην εποχή του Μ.Αλεξάνδρου. Περιέγραφαν το τι γινόταν καθημερινά στο βασίλειο της Μακεδονίας. Ακόμα, εκδίδονταν εφημερίδες στην αρχαία Ρώμη, στην Αίγυπτο και σε άλλες Ανατολικές χώρες. Πρώτη ελληνική εφημερίδα χαρακτηρίζεται η Σάλπιγξ Ελληνική. Αργότερα εκδόθηκε και η Εφημερίς της Κυβερνήσεως. (Πληροφορίες για την Εφημερίς κ’ Καθημερινή)

Οι πρώτες εφημερίδες σε Ευρώπη και Αμερική. Η ανακάλυψη της τυπογραφίας δεν έφερε άμεσες αλλαγές παρά μόνο μετά από αρκετές δεκαετίες. Μπορεί να ειπωθεί ότι η εφημερίδα «γεννήθηκε» τον 16ο αιώνα. Στην Αμερική η πρώτη εφημερίδα εμφανίστηκε στη Βοστόνη το 1690.Η εφημερίδα έπαιξε αρκετά σημαντικό ρόλο στις υποθέσεις του έθνους. Το 1814 οι εφημερίδες είχαν φτάσει τις 346. (Γίνεται αναφορά και στην εφημερίδα New York Times)

Η ιεραρχία στην εφημερίδα. Από εφημερίδα σε εφημερίδα μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις οι οποίες όμως δεν αλλάζουν την γενικότερη δομή της. Υπάρχουν πληροφορίες για τον εκδότη, τον ιδρυτή, τον διευθυντή κ’ τον διευθυντή σύνταξης, τον σύμβουλο έκδοσης, τον αρχισυντάκτη, τον σκιτσογράφο κ.α.

Επίλογος Το γιγάντιο αυτό δίκτυο πληροφόρησης που ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις της ζωής έχει επιτρέψει στις εφημερίδες να επεκτείνουν την ακτίνα δράσεις τους σε ολόκληρο τον κόσμο και να συνεχίζουν το έργο της πληροφόρησης και της μόρφωσης το οποίο καλύπτει το πνευματικό, το κοινωνικό και το πολιτικό πεδίο.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαθήτρια: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αθανασία-Βαρβάρα Καραπτσία Μαθήτρια: Ά ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ Σταμούλη Ελένη 14

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Έκδοση εντύπου όπου σκοπό έχει την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία Κατηγορίες Γνωστοί συντάκτες περιοδικών Πως και πότε δημιουργήθηκαν συγκεκριμένα περιοδικά

ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Θρησκευτικά Μάρκος Φράγκο Λογοτεχνικά Ναυτικά ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Μάρκος Φράγκο Αργύρης Ζήλος Θανάσης Άνθος ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Θρησκευτικά Λογοτεχνικά Ναυτικά Νομικά Ποικίλης Ύλης κ.λ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΟΪΣΜΑ - Χαρούμενα παιδιά, Χαρούμενα νιάτα Πρώτο περιοδικό κόμικς: «ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ» Πρώτο περιοδικό αστέγων στην Ελλάδα Πρώτο περιοδικό κινηματογράφου

ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η ιστορία έχει πολύ ενδιαφέρον Εκλύει τους ανθρώπους για ψυχαγώγηση και ενημέρωση Η ιστορία έχει πολύ ενδιαφέρον

Ο ΡΟΛΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ Επιμέλεια εργασίας από τη μαθήτρια ΤΣΙΛΟΧΡΗΣΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ Αλμυρός, σχολικό έτος 2013-2014 Ο τυπος και οι σημερινοι εφηβοι

ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Απαρίθμηση πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων του Τύπου. Σύγκριση εφημερίδων και περιοδικών με τα υπόλοιπα και πιο διαδεδομένα μέσα ενημέρωσης. Εξέταση της σχέσης των σημερινών εφήβων με το Τύπο μέσα από μία έρευνα ερωτηματολογίου.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ Οργανωμένη δομή : προβάλει όλες τις πτυχές μιας είδησης. Μειωμένη πιθανότητα λάθους. Οργανωμένη παρουσία : το κύριο ξεχωρίζει από το δευτερεύον. Σαφήνεια και ακρίβεια. Προσεγμένο, πλούσιο λεξιλόγιο. Ξεκούραστο διάβασμα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ Εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων : χειραγώγηση πολιτών. Τρομερή προσήλωση και χρόνος. Αργή μετάδοση πληροφορίας Καιροσκόποι και υποκριτές δημοσιογράφοι : παραπληροφόρηση.

Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ <<ΠΕΘΑΙΝΕΙ>> Οι εφημερίδες σταδιακά αντικαθίσταται με ενημερωτικές ιστοσελίδες και συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Τα παραδοσιακά συγκροτήματα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και οδηγούνται στη πτώχευση. Οι εφημερίδες σε διάστημα 4 ετών αντιμετώπισαν πτώση εσόδων 44.24%. Ενώ από το 2007- 2010 απολυθήκαν 13.500 δημοσιογράφοι. Για κάθε 100 βιβλία σε χαρτί πωλούνται 115 σε ηλεκτρονική μορφή.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Μοιράστηκε συνολικά σε 49 παιδιά, 28 κορίτσια και 21 αγόρια. Γενικά: Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ενημερώνεται για τις ειδήσεις. Η πλειοψηφία προτίμα το διαδίκτυο για την ενημέρωση. Η εμπιστοσύνη των νέων προς τις εφημερίδες είναι μικρή. Τα αγόρια επιλέγουν κυρίως αθλητικές εφημερίδες, ενώ τα κορίτσια ψυχαγωγικές. Οι περισσότεροι πρότειναν την προσθήκη εικόνων ώστε οι εφημερίδες και τα περιοδικά να γίνουν πιο ελκυστικά.

Κύρια σημεία: Ποιο διδακτικό εργαλείο χρησιμοποιείτε πιο συχνά?

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα του τύπου σε σχέση με τα άλλα Μ.Μ.Ε.?

Τελικό συμπέρασμα: Οι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για: α) ενημέρωση β) ψυχαγωγία γ) πληροφορίες Θεωρούν τον Τύπο απηρχαιωμένο μέσο Ο Τύπος πρέπει αναθεωρήσει τον τρόπο που λειτουργεί.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ Οι εφημερίδες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα άλλα μέσα ενημέρωσης που έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν στους χρήστες την είδηση τη στιγμή που συμβαίνει. Έτσι, ο Τύπος πρέπει να αναλάβει το ρολό που του αρμόζει: την ανάλυση γεγονότων. Ο Τύπος: α) διαθέτει το χρονικό περιθώριο να αναλύσει κάποιο γεγονός , β) τα αίτια που το προκάλεσαν , γ) το αποτέλεσμα του στη κοινωνία.