Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

2 Χάρτης της Ευρώπης στα µέσα του 15ου αιώνα
Το διάστημα μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, στην Ευρώπη σημειώθηκαν αλλαγές που οδήγησαν σε πρόοδο σε όλους τους τομείς.

3 Ποιες σημαντικές αλλαγές γίνονται στην Ευρώπη στη Νεότερη εποχή;
Από το 15ο έως το τέλος του 18ου αιώνα η Ευρώπη αλλάζει. Η εποχή αυτή είναι τόσο σημαντική που οι ιστορικοί την ονομάζουν Νεότερη εποχή.

4 H τ υ π ο γ ρ α φ ί α Ως το 15ο αιώνα μ.Χ. όλα τα βιβλία ήταν χειρόγραφα. Ήταν μια δουλειά δύσκολη και κοπιαστική. Τα βιβλία ήταν πολύ ακριβά και λίγα. Λίγοι άνθρωποι ήξεραν να γράφουν και να διαβάζουν.

5 Μετά εφευρέθηκε η τυπογραφία και χρησιμοποιήθηκε το χαρτί.
Στην Κίνα χρησιμοποιούσαν την τυπογραφία από το 14ο αιώνα μ.Χ. Στην Ευρώπη τη χρησιμοποίησε πρώτος ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος. Η εφεύρεση της τυπογραφίας οδήγησε στην άνθηση των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών.

6 Α ν α γ έ ν ν η σ η Η εφεύρεση της τυπογραφίας οδήγησε στην άνθηση των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών. Ξεκινά από την Ιταλία το 14ο αιώνα και μέχρι το 16ο αιώνα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι άνθρωποι δημιουργούν σπουδαία έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής και λογοτεχνίας. Η Άνθηση των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών ονομάστηκε Αναγέννηση.

7 Εμφανίζονται σπουδαίοι επιστήμονες (Γουτεμβέργιος, Γαλιλαίος), λογοτέχνες (Μακιαβέλι, Σαίξπηρ), ζωγράφοι (Λεονάρντο ντα Βίντσι) κ.α. Εμπνέονται από τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό και φέρνουν πάλι, όπως στην αρχαιότητα, τον άνθρωπο στο επίκεντρο της δημιουργίας και της σκέψης. Η Σχολή των Αθηνών Έργο του Ραφαήλ Σαίξπηρ

8 Μόνα Λίζα (Τζοκόντα) έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι (1505)
Μουσείο Λούβρου στο Παρίσι

9 Φλωρεντία η «πρωτεύουσα» της ευρωπαϊκής Αναγέννησης

10 Διαφωτισμός Οι πνευματικοί άνθρωποι προσπάθησαν με τα έργα τους να βοηθήσουν τους λαούς να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους. Το κίνημα αυτό ονομάστηκε Διαφωτισμός. Διαρκεί όλο το 18ο αιώνα, που για το λόγο αυτό ονοµάζεται Αιώνας των Φώτων. Βολτέρος ( )

11 Σημαντικότεροι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού

12 Οι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού
Υποστηρίζουν τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη. Θέλουν να καταργήσουν τη δουλεία και υπερασπίζονται την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Πιστεύουν στην πρόοδο της ανθρωπότητας και έχουν εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και στη σκέψη του. Θαυμάζουν την επιστήμη και υποστηρίζουν τα γράμματα.

13 Γαλλική επανάσταση (1789). Ο Διαφωτισμός επηρέασε τη σκέψη και τις ενέργειες των ευρωπαϊκών λαών, με σημαντικότερο αποτέλεσμα τη Γαλλική επανάσταση (1789). Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα


Κατέβασμα ppt "Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google