Παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών στην περιοχή Πλωμαρίου Ερευνητική εργασία της Α΄ Τάξης του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου για το Β΄ τετράμηνο του σχολικού έτους 2014-15
Το ούζο Το ούζο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται και καταναλώνεται ευρέως στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όπου είναι γνωστό ως Ρακί. Η προέλευση της ονομασίας του ούζου δεν είναι γνωστή με απόλυτη σιγουριά. Εικάζεται ότι η ονομασία προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μία εταιρία εξήγαγε το ποτό στη Μασσαλία και στα κιβώτια της εξαγώγιμης παρτίδας αναγραφόταν η φράση "uso Massalia", δηλαδή "προς χρήση στη Μασσαλία". Για κάποιους λόγους η φράση αυτή έγινε συνώνυμη του καλής ποιότητας ούζου, και στη συνέχεια η λέξη "Μασσαλία" έφυγε και έμεινε η λέξη uso=ούζο που στο εξής χαρακτήριζε το ποτό. Η άποψη αυτή τείνει πλέον να εγκαταλειφθεί, καθώς δεν έχει επιστημονικό, αλλά λαογραφικό χαρακτήρα. Εγκυρότερες πηγές δείχνουν ότι η λέξη προέρχεται από το τουρκικό üzüm, το οποίο σημαίνει "τσαμπί σταφύλι" και "αφέψημα από σταφίδες". Οι απαρχές της ιστορίας του ούζου είναι άγνωστες. Εικάζεται ότι το ποτό παραγόταν σε παρόμοια μορφή από την αρχαιότητα ακόμα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ήδη ήταν γνωστό την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κατά την Οθωμανική περίοδο το ούζο ήταν διαδεδομένο στις περιοχές της σημερινής Τουρκίας, αλλά και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής. Το ούζο είναι μείγμα αιθανόλης (οινοπνεύματος), νερού και διάφορων αρωματικών βοτάνων (κορίανδρος, μάραθος, αστεροειδής γλυκάνισος, νυχάκι, ρίζα αγγελικής, κ.α.) με προεξάρχοντα τον απλό γλυκάνισο.
Οι Ποτοποιίες της Λέσβου Μικρές και μεγάλες μονάδες παραγωγής ούζου, πάνω από τριακόσιες, υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Ενώ όμως κάθε περιοχή είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για την ποιότητα του ούζου που παράγει, μόνο το νησί της Λέσβου μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει την πανελλαδική καταξίωση και αναγνώριση, ως η πατρίδα του «καλού» ούζου. Γεγονός που οπωσδήποτε δεν είναι τυχαίο, αλλά είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας ανθρώπων, που με τα χρόνια σύνδεσαν το προϊόν «ούζο» με την προσωπική τους ζωή και με το οικογενειακό τους όνομα. Ούζο Πλωμαρίου & Ούζο Μυτιλήνης: Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης Η αναγνώριση για τους αποσταγματοποιούς της Λέσβου προήλθε, όχι μόνο από την εδώ και χρόνια κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης του προϊόντος, αλλά και με την Υπουργική Απόφαση, το 2004, ότι δηλαδή το ούζο από τις περιοχές Πλωμαρίου και Μυτιλήνης αναγνωρίστηκε, ως «Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)», που αποτελεί μοναδική διάκριση για ούζο ανώτερης ποιότητας. Ο διακριτικός αυτός τίτλος, Π.Γ.Ε., απονέμεται σε προϊόντα που παράγονται από παραδοσιακές επιχειρήσεις, βρίσκονται σε ενιαίο γεωγραφικό χώρο, ακολουθούν τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και για την σύνθεση (συνταγή) των προϊόντων (ούζο), χρησιμοποιούν πρώτες ύλες της τοπικής βιοποικιλότητας (τοπικό νερό, τοπικός γλυκάνισος, τοπικό κριθάρι, μάραθος, μαστίχα, κ.α.). Ειδικά για το «Ούζο Πλωμαρίου» από τον Ιούνιο 2013, έπειτα από σχετικό αίτημα των ίδιων των ποτοποιών, ισχύει Υπουργική Απόφαση που καθορίζει ότι για την αναγνώρισή του ως Π.Γ.Ε. οφείλει, πέραν όσων ισχύουν από το 2004 να είναι επιπλέον Από απόσταξη 100% Από 40 Vol και άνω Προϋποθέσεις που προσδιορίζουν πλέον το «Ούζο Πλωμαρίου» ως προϊόν υψηλής ποιότητας.
ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ
Ιστορική αναδρομή Ο Ευστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης (1805-1873) έφτασε στο Πλωμάρι της Λέσβου γύρω στα 1860, φορτωμένος με την εμπειρία και τη γνώση της απόσταξης από την Οδησσό της Ρωσίας. Στο Πλωμάρι εκείνη την εποχή, η βιομηχανική παραγωγή βρισκόταν σε έξαρση, το διεθνές εμπόριο άνθιζε και ο Πλωμαρίτης δάσκαλος του Γένους, Βενιαμίν ο Λέσβιος, έβαζε με τους άλλους Φιλικούς τα θεμέλια της Νεότερης Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Το λιμάνι έσφυζε από ζωή και πολλά προϊόντα εξάγονταν σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η εύφορη γη και το εξαίσιο κλίμα γεννούν, έως και σήμερα, μια αξεπέραστη ποικιλία γλυκάνισου, ένα φυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ούζου, αλλά και δεκάδες άλλα αρωματικά φυτά που συμπληρώνουν την υπέροχη γεύση του ούζου, το άρωμα της Ελλάδας. Σ’ αυτόν τον τόπο, ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης ξεκίνησε τη διαδικασία της πρώτης απόσταξης και την παραγωγή του άριστης ποιότητας ούζου, που από τότε έγινε γνωστό με την ονομασία Ούζο Βαρβαγιάννη Μπλε. Στα χρόνια που πέρασαν, πέντε γενιές της οικογένειας Βαρβαγιάννη ακολούθησαν την πορεία που χάραξε ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης. Ευστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης Πλωμάρι 1900
Ξεφυλλίστε το βιβλίο «Απόσταγμα ζωής –Ούζο Βαρβαγιάννη»
Τύποι Ούζου Το Ούζο Βαρβαγιάννη είναι 100% απόσταξης από το Πλωμάρι της Λέσβου και διαθέτει 5 τύπους: Μπλε, Πράσινο, Αφροδίτη, Εύζων και Συλλεκτικό. Κάθε τύπος παράγεται με γλυκάνισο και ποικιλία τοπικών αρωματικών φυτών, δημιουργώντας 5 ιδιαίτερα αρώματα.
Μπλε Το γλυκό άρωμα του γλυκάνισου και των βοτάνων δίνουν στο κλασικό ούζο Βαρβαγιάννη Μπλε ευχάριστη και απαλή γεύση. Πέντε γενιές της οικογένειας Βαρβαγιάννη δημιουργούν με αγάπη και γνώση, το κλασικό ούζο Μπλε, με σεβασμό στην παράδοση που απαιτεί την 100% απόσταξη του ούζου και με την οικογενειακή συνταγή που έφερε ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης το 1860 από τη Ρωσία. Γνήσιο απόσταγμα γλυκάνισου και αρωματικών φυτών, που παράγεται στους 46% Vol. με το μοναδικό νερό του Πλωμαρίου. Το φημισμένο και αγνό Ούζο Βαρβαγιάννη Μπλε έχει ευχάριστο άρωμα, διάφανο χρώμα και απαλή γεύση που χαρίζει στον ουρανίσκο αισθήσεις από ανοιξιάτικη αύρα και ηλιόλουστη θάλασσα. ΜΠΛΕ ΦΙΑΛΗ , 70 cl. Κωδικός: E0M070-46-12 Περιγραφή: Ούζο Βαρβαγιάννη Μπλε Καθαρότητα: Απόσταγμα 100% Περιεχόμενο Φιάλης: 70 cl Βαθμός Οινοπνεύματος: 46% vol. Λίτρα Άνυδρα / Φιάλη: 0.322 Συσκευασία: Κιβώτιο: 12 Φιάλες x 70 cl. Παλέτα: 60 Κιβώτια
Πράσινο Ζήστε την εμπειρία της ελαφριάς γεύσης που προσφέρει το Ούζο Πράσινο, πάντα με το ίδιο πλούσιο άρωμα του ούζου Βαρβαγιάννη. Ένα εξαιρετικό ούζο απαιτεί εμπειρία, αγάπη και μεράκι. Τηρώντας με σεβασμό τις παραδοσιακές τεχνικές απόσταξης, η οικογένεια Βαρβαγιάννη δημιούργησε το 1997 ένα νέο, απαλό ούζο, από αυστηρά επιλεγμένα αγνά υλικά και το μοναδικό νερό του Πλωμαρίου. Το Ούζο Βαρβαγιάννη Πράσινο, είναι ένα γνήσιο απόσταγμα 100% που παράγεται στους 42% Vol. ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΙΑΛΗ , 70 cl. Κωδικός: E0M070-42-12 Περιγραφή: Ούζο Βαρβαγιάννη Πράσινο Καθαρότητα: Απόσταγμα 100% Περιεχόμενο Φιάλης: 70 cl Βαθμός Οινοπνεύματος: 42 % vol. Λίτρα Άνυδρα / Φιάλη: 0. 294 Συσκευασία: Κιβώτιο: 12 Φιάλες x 70 cl. Παλέτα: 60 Κιβώτια
Αφροδίτη Μεστή γεύση και μοναδικά αρώματα σ’ ένα μπουκάλι ούζο εμπνευσμένο από την κλασική ελληνική ομορφιά. Με στόχο την απόλυτη γευστική απόλαυση και την αίσθηση της κλασικής ελληνικής ομορφιάς, γεννήθηκε το 1962 το Ούζο Αφροδίτη. Το γυάλινο κορμί της θεάς της ομορφιάς φιλοξενεί την απέριττη απαλότητα του διαχρονικού, την πολύχρονη πείρα και το πάθος της οικογένειας Βαρβαγιάννη. Το σπάνιο αυτό ούζο, που παράγεται στους 48% Vol., στηρίζεται στο εκλεκτότερο τμήμα πολλαπλών κλασματικών αποστάξεων κι έχει ως βάση του αγνά υλικά, γλυκάνισο και μια σειρά αρωματικών φυτών και σπόρων. Ξηρό και μεστό στη γεύση του, πλημμυρίζει τον ουρανίσκο κι εκφράζει την κορυφαία ποιότητα. ΦΙΑΛΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, 70 cl. Κωδικός: E0A070-48-12 Περιγραφή: Ούζο Βαρβαγιάννη Αφροδίτη Καθαρότητα: Απόσταγμα 100% Περιεχόμενο Φιάλης: 70 cl Βαθμός Οινοπνεύματος: 48 % vol. Λίτρα Άνυδρα / Φιάλη: 0.336 Συσκευασία: Κιβώτιο: 12 Φιάλες x 70 cl. Παλέτα: 44 Κιβώτια
Εύζων Ούζο Βαρβαγιάννη Εύζων: ένα εκλεκτό απόσταγμα γλυκάνισου με εξαιρετική γεύση για τους αφοσιωμένους λάτρεις του ούζου. Το 1950 μια νέα γεύση αποστάχθηκε, ειδικά φτιαγμένη για τους λάτρεις του Ούζου Βαρβαγιάννη. Το Ούζο Εύζων είναι ένα παραδοσιακό απεριτίφ που παράγεται στους 47% Vol. Το κυρίαρχο άρωμα του γλυκάνισου στο Ούζο Εύζων θυμίζει ευωδιαστό αγρό της ελληνικής φύσης, ενώ η ρωμαλέα γεύση του φέρνει στο νου την αγνή και άγρια φύση των θαλασσινών. Το Ούζο Εύζων πίνεται ακόμα και σε συνδυασμό με άλλα οινοπνευματώδη ποτά, και υπόσχεται μοναδικές και εντυπωσιακές γεύσεις. ΦΙΑΛΗ ΕΥΖΩΝ, 70 cl. Κωδικός: E0E070-47-12 Περιγραφή: Ούζο Βαρβαγιάννη Εύζων Καθαρότητα: Απόσταγμα 100% Περιεχόμενο Φιάλης: 70 cl Βαθμός Οινοπνεύματος: 47 % vol. Λίτρα Άνυδρα / Φιάλη: 0. 329 Συσκευασία: Κιβώτιο: 12 Φιάλες x 70 cl. Παλέτα: 56 Κιβώτια
ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ 50 cl. Συλλεκτικό Πρόκειται για μία ιδιαίτερα λεπτή και καλόγουστη συσκευασία που κλείνει μέσα της με σεβασμό “το απόσταγμα των αποσταγμάτων”, ένα ούζο που αποστάχθηκε ειδικά για τα 150 συνεχή χρόνια ποιοτικής παρουσίας στο χώρο του παραδοσιακού μας ποτού. Το συλλεκτικό είναι ένα ούζο με απόλυτη ισορροπία στους 46% αλκοολικούς βαθμούς με μεστό σώμα και ευχάριστη επίγευση που κλείνει μέσα του τις εμπειρίες και τα μυστικά 5 γενεών. Kάθε ανήσυχος και απαιτητικός λάτρης της ποιότητας και του καλού ούζου μπορεί να αποκτήσει το Συλλεκτικό Βαρβαγιάννη σε επιλεγμένα καταστήματα και κάβες και να κάνει έτσι ταξίδια γευστικών απολαύσεων. Αμέσως θα αντιληφθεί ότι αυτό το “απόσταγμα των αποσταγμάτων” που δημιούργησαν 5 γενιές δεν κλείνει μέσα του μόνο μυστικά και εμπειρίες αιώνων, μα πάνω απ’ όλα την αγάπη και το μεράκι για τη δημιουργία του τέλειου ούζου. ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ 50 cl. Κωδικός: ΕΟΜ050-46-12 Περιγραφή: Ούζο Βαρβαγιάννη Συλλεκτικό Καθαρότητα: Απόσταγμα 100% Περιεχόμενο Φιάλης: 50 cl. Βαθμός Οινοπνεύματος: 46 % vol. Λίτρα Άνυδρα / Φιάλη: 0.23 Συσκευασία: Κιβώτιο: 12 φιάλες x 50 cl. Παλέτα: 44 κιβώτια
ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Ο Ισίδωρος Αρβανίτης Το 1894 ξεκινά η μεγάλη αναζήτηση του Ισίδωρου Αρβανίτη, του επίμονου και τελειομανή Πλωμαρίτη που ψάχνει ακούραστα να βρει τα ιδανικά υλικά για να φτιάξει την τέλεια συνταγή για το ούζο. Μετά από πολλά ταξίδια, θα βρει επιτέλους αυτό που ψάχνει. Την περίφημη συνταγή που θα του δώσει τη γεύση ακριβώς που ονειρευόταν: μία γεύση που να δένει με την παράδοση, ένα ποτό καθαρό σαν το κύμα του Αιγαίου. Χρόνια μετά, αυτή η λεπτή αλλά και πλούσια γεύση, που συνδυάζει αρμονικά τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης με το σύγχρονο τρόπο ζωής, θα σφραγιστεί μέσα σε ένα παραδοσιακό μπουκάλι με το χαρακτηριστικό φελλό. Ισίδωρος Αρβανίτης
Το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη μεταφέρθηκε σε νέο χώρο μέσα σε έναν υπέροχο ελαιώνα και πάλι στο γραφικό Πλωμάρι, τον τόπο που δημιουργήθηκε το Ούζο Πλωμαρίου το 1894 από τον Ισίδωρο Αρβανίτη και συνεχίζει να παράγεται εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Το αποστακτήριο συνδυάζει την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης και παραγωγής με την τελευταία λέξη της επιστήμης στην εμφιάλωση και τη συσκευασία. Αποτελείται από μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες ενώ όλες οι διαδικασίες γίνονται κάτω από ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις με την σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από το πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας που έχει η ποτοποιία, για την εφαρμογή του συστήματος HACCP. Η ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης έκανε απαραίτητη την μεταφορά του αποστακτηρίου της σε μεγαλύτερο χώρο προκειμένου να καλυφθεί επιτυχώς η αυξανόμενη ζήτηση των εξαγωγών. Το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη αποτελεί μία σημαντική επενδυτική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λέσβου και ενισχύει την τοπική κοινωνία. Οι παλιές εγκαταστάσεις του αποστακτηρίου, στο Πλωμάρι της Λέσβου, θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για πολιτιστικούς σκοπούς με σεβασμό στην παράδοση. Ο γλυκάνισος και ο μάραθος που χρησιμοποιεί η ποτοποιία για την παραγωγή του αποστάγματος είναι ανώτερης ποιότητας και προέρχονται από τα ιδιόκτητα κτήματα της στο Λισβόρι της Λέσβου.
Ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά συστατικά που προσφέρει αυτός ο τόπος και την μοναδική συνταγή που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης το 1894 η οποία ακολουθείται πιστά μέχρι σήμερα, δίνουν στο Ούζο Πλωμαρίου το ιδιαίτερο άρωμα και την μοναδική γεύση που το χαρακτηρίζει.
Τα υλικά και η διαδικασία παραγωγής Τα υλικά και η διαδικασία παραγωγής Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη, με τη χαρακτηριστική γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα, περιέχει: μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, γλυκάνισο Λισβορίου, μάραθο από τη Βόρεια Εύβοια, αστεροειδές, κανέλα, μοσχοκάρυδο, εκχυλίσματα μαστίχας Χίου, διάφορα άλλα βότανα της Λεσβιακής γης και αλάτι από τις αλυκές Καλλονής Λέσβου. Η αναλογία των παραπάνω συστατικών είναι μυστική, όπως και η συνταγή που μας άφησε κληρονομιά ο Ισίδωρος. Η παραγωγή του αποστάγματος, που είναι μία πραγματική ιεροτελεστία, καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη δημιουργία της ιδανικής γεύσης, διαρκεί 9 ώρες γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε: «όσο πιο αργά γίνεται, τόσο καλύτερο απόσταγμα έχουμε». Κατά τη διάρκεια της απόσταξης ξεκινά ο βρασμός, οι ατμοί ψύχονται και το υγρό της συμπύκνωσης οδηγείται σε ένα δοχείο. Η απόσταξη εξακολουθεί να γίνεται σε μικρούς, χειροποίητους χάλκινους αποστακτήρες, τους άμβυκες, που είναι η μόνη σωστή μέθοδος παραγωγής. Στη συνέχεια, η κεφαλή και η ουρά του αποστάγματος –το αρχικό και το τελευταίο μέρος της απόσταξης– απορρίπτονται για να παραμείνει μόνο το κεντρικό μέρος, που αποτελεί το καλύτερο και το πιο εύγεστο μέρος του αποστάγματος. Πριν το κεντρικό μέρος καταλήξει στις φιάλες, αραιώνεται με το μαλακό νερό των πηγών του ποταμού Σεδούντα, ώστε το ούζο να αποκτήσει τον επιθυμητό αλκοολικό τίτλο (40%Vol).
ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ Η πρώτη ετικέτα της ποτοποιίας Πιτσιλαδή
Η ιστορία της ποτοποιίας ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ Η ιστορία της ποτοποιίας της οικογένειας Πιτσιλαδή, ξεκινά αρχές του 19ου αιώνα όταν βρίσκουμε την οικογένεια να ζει στην Πέργαμο. Οι πολλές εκτάσεις καλλιέργειας αμπέλου των γύρω περιοχών ευνοεί την απασχόληση των κατοίκων της με την παραγωγή κρασιού. Από τα δέκα αδέλφια της οικογένειας, κάποια έφυγαν για την Κωνσταντινούπολη, κάποια έγιναν ναυτικοί και κάποιοι εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη παίρνοντας μάλιστα μέρος στην Κρητική Επανάσταση του 1897. Δύο από τα αδέλφια ο Παναγιώτης και ο Γιάννης Πιτσιλαδής στα μέσα του 19ου αιώνα και με εμπειρία στην οινοποιία μιας και δούλευαν στην Πέργαμο σε αποσταγματοποιείο , φτάνουν στην Μυτιλήνη , εγκαθίστανται στο Πλωμάρι και στήνουν το πρώτο τους αποστακτήριο δίπλα στο ποτάμι. Παναγιώτης Πιτσιλαδής Βασίλης Πιτσιλαδής
Το 1892 παίρνουν την πρώτη επίσημη άδεια λειτουργίας από το τουρκικό κράτος, ενώ αργότερα την ίδια χρονιά ο Παναγιώτης Πιτσιλαδής εξαγοράζει το μερίδιο του Γιάννη και συνεχίζει πλέον μόνος του την δραστηριότητα της επιχείρησης μέχρι τον θάνατο του το 1919. Αρχικά ασχολήθηκαν με την παραγωγή κρασιού ,τέχνη που είχαν μάθει στην γενέτειρά τους. Αργότερα άρχισαν να αποστάζουν σταφύλια, κούμαρα, βατόμουρα, το δε οινόπνευμα που έπαιρναν το απόσταζαν ξανά με γλυκάνισο παράγοντας έτσι το πρώτο τους ούζο. Στην πορεία ασχολήθηκαν συστηματικά με την παραγωγή ούζου ενώ παράλληλα παρήγαγαν και ποσότητες κρασιού και ξυδιού. Ο Παναγιώτης απασχολούσε στην ποτοποιία και τους δυο γιούς του, τον Βασίλη και τον Γιάννη μέχρι το 1910 οπότε ο Βασίλης Πιτσιλαδής, έφυγε για το Σουδάν όπου και δραστηριοποιήθηκε σε παρεμφερείς επιχειρήσεις. Το 1920 επέστρεψε στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στον Πειραιά ίδρυσε μία ποτοποιία, έμαθε την παραγωγή του λικέρ, ενώ παράλληλα παρήγαγε και κονιάκ . Τελικά στα τέλη του 1928 επιστρέφει στη Μυτιλήνη και συνεταιρίζεται εκ νέου με τον αδελφό του Γιάννη. Από κει και πέρα πλέον άρχισαν την παράλληλη με το ούζο και το κονιάκ παραγωγή λικέρ και διαφόρων άλλων ηδύποτων. Τα προϊόντα της ποτοποιίας διατίθονταν πλέον με ετικέτα στην οποία απεικονίζονταν ένας αετός , σύμβολο που απαντάται και στην σημαία της Μυτιλήνης, μετά την Απελευθέρωσή της το 1912. Ο Γιάννης Πιτσιλαδής πεθαίνει το 1940 και η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί από τον Βασίλη μέχρι το 1958. Το 1950 η ποτοποιία αποκτά την νέα της ετικέτα εκείνη με τα κίτρινα και κόκκινα χρώματα που χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα. Μετά τον θάνατο του Βασίλη Πιτσιλαδή, το 1958, την ποτοποιία αναλαμβάνει ο γιός της Μυρσίνης Πιτσιλαδή (αδελφής του Βασίλη και του Γιάννη ), Παντελής Κλειδαράς ο οποίος δούλευε σαν βοηθός του.
Η σημερινή ετικέτα του ούζου Πιτσιλαδή Από το 1957 και μετά η ποτοποιία Πιτσιλαδή παράγει ούζο και κονιάκ μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 80,οπότε σταματά οριστικά την παραγωγή κονιάκ και συνεχίζει την αποκλειστική παραγωγή ούζου. Ενδιάμεσα την δεκαετία του 70 δραστηριοποιείται και στο εξαγωγικό εμπόριο για μικρό διάστημα διενεργώντας εξαγωγές στην Αυστραλία. Το 1984, η ποτοποιία περνάει στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη της ,Γιάννη Κλειδαρά (από τον πατέρα του Παντελή) ο οποίος πιστός στην οικογενειακή παράδοση συνεχίζει την παραγωγή του ούζου με τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο . Με μούσκεμα του γλυκάνισου και των σπόρων των δημητριακών σε θαλασσινό νερό ,με την μη χρησιμοποίηση ζάχαρης για την επίσπευση της απόσταξης αλλά και με μια καλά φυλαγμένη οικογενειακή μυστική συνταγή. Η νοοτροπία της ποτοποιίας μέσα σε αυτά τα 120 και πλέον χρόνια παραμένει σταθερή «η ποιότητα προέχει της παραγωγής». Η σημερινή ετικέτα του ούζου Πιτσιλαδή Γιάννης Πιτσιλαδής
ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ
Η ιστορία Στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, με την ανάπτυξη του εμπορίου, οι θάλασσες της Λέσβου έσφυζαν από ζωή και κίνηση. Καραβοκύρηδες, Έλληνες και Τούρκοι ναυτικοί, έμποροι, βιοτέχνες από το Αϊβαλί, αστοί και βιομήχανοι από τη Σμύρνη αλλά και εργάτες, πήγαιναν κι έρχονταν ανάμεσα στη Λέσβο και τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια. Το Πλωμάρι, χτισμένο σε μια απομονωμένη περιοχή του νησιού, με απότομα βουνά, βαθιές θάλασσες, απόκρημνες ακτές και βράχια, εκείνη την εποχή βγήκε σιγά-σιγά από την απομόνωσή του και έγινε μια σημαντική βιομηχανική κωμόπολη και ένα πολυάσχολο εμπορικό λιμάνι. Ελαιοτριβεία, σαπωνοποιεία, μηχανουργεία και ταρσανάδες δούλευαν ασταμάτητα. Η βιομηχανία έφερε το εμπόριο, το εμπόριο τον πλούτο, ο πλούτος την εκμετάλλευση, η εκμετάλλευση τον συνδικαλισμό. Οι εργάτες και οι ξωμάχοι γεννιόντουσαν για να δουλεύουν 12 και 15 ώρες, από νύχτα σε νύχτα, στα χωράφια, στα εργοστάσια, στα καρνάγια. Είναι η εποχή που έφτασαν στο Πλωμάρι και οι πρώτοι ρακιτζήδες.
Ένας από αυτούς ήταν κι ο Δημήτριος Γιαννατσής Ένας από αυτούς ήταν κι ο Δημήτριος Γιαννατσής. Με τις συνταγές της Ανατολής στις αποσκευές τους, βρίσκουν εδώ τα καλύτερα υλικά για να φτιάξουν τα αποστάγματά τους. Σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας, που τότε καλλιεργούνταν στην Λέσβο, γλυκάνισο από το Λισβόρι, μάραθο και αρωματικά φυτά από τα γύρω βουνά, και απαλό, μαλακό νερό από τον Σεδούντα ποταμό που σχίζει στα δύο το Πλωμάρι. Εκτός όμως από τα υλικά, βρήκαν και τους ανθρώπους του μόχθου. Το ούζο των ρακιτζήδων ήταν η παρηγοριά και το βάλσαμο για τους μεροκαματιάρηδες που σχόλαγαν με τη δύση του ήλιου από τις δουλειές τους και συναντιόντουσαν στους καφενέδες. Έπιναν ήσυχα-ήσυχα το 25ράκι τους, χαλάρωναν κι ύστερα τραβούσαν για τα σπίτια τους. “Ούζο στο σπίτι δεν υπήρχε”, λένε οι παλιοί. Το πίναν μόνο στον καφενέ, με καλή παρέα και λίγο φτωχό μεζέ. Είχε πολλές ποτοποιίες τότε το Πλωμάρι. Σήμερα απόμειναν μόνο τέσσερις. Μια από αυτές κι η ποτοποιία Δημητρίου Δ. Γιαννατσή, που επίσημα ιδρύθηκε το 1932, έκανε αυτό το μακρύ ταξίδι μέσα στο χρόνο, με αγάπη για τη μυρουδιά του ούζου, μεράκι για την τέχνη της απόσταξης και σεβασμό στο παρελθόν. O Δημήτριος Δημοσθένους Γιαννατσής γεννημένος στο Πλωμάρι ιδρύει την ποτοποιία το 1932 στον Άγιο Παντελεήμονα Πλωμαρίου, Αργότερα πουλάει αυτές τις εγκαταστάσεις και κατεβαίνει στην κεντρική αγορά του Πλωμαρίου όπου και συνεχίζει την λειτουργία της. Ο ίδιος με ένα υπάλληλο για βοηθό παράγει ούζο, κονιάκ, και κρασί. Τροφοδοτεί με προϊόντα του την αγορά του Πλωμαρίου, της Αγιάσου (στέλνει εμπορεύματα στον αδελφό του που είναι μόνιμα εγκαταστημένος εκεί) αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Μυτιλήνης , ενώ σε συνεργασία με τον αδελφό της γυναίκας του στέλνει προϊόντα του και στην Αθήνα.
Αποκτά ένα γιό και μια κόρη Αποκτά ένα γιό και μια κόρη. Ο γιός του φεύγει στην Αμερική και ο Δημήτρης Γιαννατσής μη έχοντας συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης πουλάει την ποτοποιία το 1971 σε δύο Πλωμαρίτες (τους Μαμάκο και Πρωτούλη ) που διατηρούν την επωνυμία . Στις αρχές της δεκαετίας του 90 την ποτοποιία αγόρασε ο Γ. Καβαρνός ο οποίος με την σειρά του διατήρησε κι αυτός τον διακριτικό τίτλο της ποτοποιίας. Σημερινοί ιδιοκτήτες είναι οι Συρέλλης , Μουφλουζέλλης και Γρηγορίου οι οποίοι αγόρασαν την ποτοποιία το 2006.
Τύποι ούζου Ούζο Γιαννατσή 40 Vol Ελαφρύ και ευχάριστο στη γεύση με διακριτικά αρώματα γλυκάνισου, πινελιές μαστίχας και νότες λουλουδιών. Ορεκτικό ούζο, πίνεται με προσθήκη κατά βούληση νερού ή πάγου, που του προσθέτει πλούσιο γαλάκτωμα. Συνοδεύει ιδανικά ορεκτικούς μεζέδες, όπως ελιές, παστές σαρδέλες Καλλονής, λαδοτύρι σαγανάκι, ψητό χταπόδι και ντόπια θαλασσινά χτένια και κυδώνια. Ούζο Γιαννατσή 50ml 40 vol Ούζο Γιαννατσή 200ml 40 vol Ούζο Γιαννατσή 200ml 40 vol Retro Ούζο Γιαννατσή 700ml 40 vol Ούζο Γιαννατσή 700ml 40 vol Retro
Ούζο Γιαννατσή 42 Vol Γλυκόπιοτο και ελαφρύ, συνδυάζει μετρημένο άρωμα λισβοριανού γλυκάνισου με πλούσια παλέτα γήινων αρωμάτων και άμυλου. Επιτραπέζιο ούζο από απόσταξη 100%, έχει επίγευση με μακρά διάρκεια και πίνεται κατά προτίμηση με την προσθήκη ή όχι παγωμένου νερού. Συνοδεύει εξαιρετικά μοναδικές γαστρονομικές συνευρέσεις με ψητά φρέσκα ψάρια και καλαμάρια, με γαρίδες ή μύδια σαγανάκι και με σαλάτες από τοπικά φρέσκα λαχανικά με λιαστό χταπόδι ή κολιό. Ούζο Γιαννατσή 50ml 42 vol Ούζο Γιαννατσή 200ml 42 vol Ούζο Γιαννατσή 200ml 42 vol Retro Ούζο Γιαννατσή 700ml 42 vol Ούζο Γιαννατσή 700ml 42 vol Retro
Ούζο Γιαννατσή 45 Vol Η παραδοσιακή συνταγή του Δημήτρη Γιαννατσή, άντεξε στη φθορά του χρόνου και ύστερα από διαδρομή σχεδόν ενός αιώνα, έμπειρη και με πολλούς τρόπους, έφτασε μέχρι τις μέρες μας. Προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, απόλυτα ισορροπημένο στο στόμα, γλυκόπιοτο χωρίς ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, φυσικά αρωματισμένο με μυρωδάτα βότανα της ευλογημένης λεσβιακής γης, αραιωμένο μόνο με το μοναδικό νερό των πηγών του Πλωμαριού, καταλήγει κατευθείαν από τον άμβυκα στο ποτήρι. Ούζο Γιαννατσή 50ml 45 vol Ούζο Γιαννατσή 200ml 45 vol Ούζο Γιαννατσή 200ml 45 vol Retro Ούζο Γιαννατσή 700ml 45 vol Ούζο Γιαννατσή 700ml 45 vol Retro
Μαθητές που συμμετείχαν: Βιβλιογραφία - Πηγές http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/taxidi-sto-hthes/potopoiies-lesvoy-pitsiladi http://www.lesvosoldies.gr/gr/1236363858/1236442099.html http://www.barbayanni-ouzo.com/index-gr.html http://www.ouzoplomari.gr/site/index.php http://www.giannatsis.gr/ http://www.lesvosoldies.gr/gr/1236364286.html Μαθητές που συμμετείχαν: Αληγιάννη Περσεφόνη Λένα Αουρέλ Αντωνάκη Μαρία Πιτσιλαδής Γεώργιος Βουλαλάς Ζαφείρης Πρωτούλης Παράσχος Ζηραγκάκης Κωνσταντίνος Ρεπάνης Ευάγγελος Καλδής Βασίλειος Ταταλιά Αρετή Καλλία Ειρήνη Χατζέλης Χαράλαμπος Καμπάς Ιωάννης Χατζηδημητρίου Παναγιώτης Κατωτριώτης Παναγιώτης Χατζηκυριάκου Μαρία Ελένη Κούστα Αντελίνα Χρήστου Ευαγγελία Λαγουμίδης Γεώργιος Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Μιχαλέλης Ευστράτιος Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της ερευνητικής αυτής εργασίας