Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2 ΣΕΒΝΤΑΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΚΑΗΜΟΣ ΓΛΕΝΤΖΕΣ-ΟΥ Αυτός που του αρέσει να διασκεδάζει ΑΚΑΜΑΤΗΣ-ΤΡΑ ΦΥΓΟΠΟΝΟΣ ΤΣΟΓΛΑΝΙ ΑΛΗΤΗΣ ΧΑΜΠΕΡΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΝΤΕΡΤΙ ΚΑΗΜΟΣ, ΒΑΣΑΝΟ ΑΣΛΑΝΗΣ Ο ΡΩΜΑΛΕΟΣ, ΤΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

3 ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

4 Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι οι πρόσφυγες ήταν αυτοί που μας έμαθαν να τρώμε, αφού πριν την εγκατάστασή τους, η κουζίνα της χώρας μας χαρακτηριζόταν από μια σπαρτιάτικη λιτότητα.. Αντιθέτως, η κουζίνα της Σμύρνης είναι μία κοσμοπολίτικη κουζίνα που σμίγει τα αρώματα και τις γεύσεις της Ανατολής με ορισμένα στοιχεία από τη Δύση. Τα μικρασιάτικα φαγητά βασίζονται σε τοπικά προϊόντα όπως το λάδι, τα λαχανικά, το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, τα σύκα, τα ρόδια, τις σταφίδες, χωρίς βέβαια να παραλείψουμε τα απαραίτητα μπαχαρικά.

5 Σουτζουκάκια Ντολμάδες
Σουτζουκάκια Ντολμάδες Τυρόπιτα Σπανακόπιτα

6 Κεφτέδες Ρεβανί Μουσακάς Γλυκό του κουταλιού
Κεφτέδες Ρεβανί Μουσακάς Γλυκό του κουταλιού

7 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

8 ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

9 Χάρη στους πρόσφυγες, οι Έλληνες θα γνωρίσουν δύο καινούρια αθλήματα: το βόλεϊ και το μπάσκετ. Πέρα όμως από τα καινούρια σπορ που θα μας φέρουν, οι πρόσφυγες θα ιδρύσουν ομάδες, πολλές από τις οποίες συνεχίζουν και στις μέρες μας να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι κυρίως η περίπτωση της Α.Ε.Κ. και του Π.Α.Ο.Κ που υιοθετούν το δικέφαλο αετό, σύμβολο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Άλλωστε τα αρκτικόλεξά τους περιέχουν το όνομα της βυζαντινής πρωτεύουσας: Κωνσταντινούπολη. Γεγονός απολύτως εύλογο στην περίπτωση του Π.Α.Ο.Κ που αποτελεί τον «διάδοχο» του «Ερμή» (σωματείο που ιδρύθηκε από τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης το 1875). Άλλωστε τα χρώματα της ομάδας δεν είναι τυχαία. Το μαύρο υπενθυμίζει το πένθος για τις πατρίδες που χάθηκαν, ενώ το άσπρο εκφράζει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Τα προσφυγικά σωματεία δεν είναι σαν όλα τα άλλα. Διέπονται από τη νοσταλγία και τις περισσότερες φορές τα χρώματα και τα εμβλήματα που επιλέγουν παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημειολογία.

10 Σ’αυτό το σημείο, θα πρέπει επίσης να διακρίνουμε τις ομάδες που ιδρύθηκαν μετά την καταστροφή από εκείνες που προϋπήρχαν. Π.χ. η Α.Ε.Κ. και ο Π.Α.Ο.Κ που αποτελούν ακόμη και στις μέρες μας μεγάλα σωματεία, ιδρύθηκαν το 1924 και το 1926 αντιστοίχως. Αντιθέτως ο Απόλλωνας Σμύρνης και ο Πανιώνιος υπήρχαν ήδη από το τέλος του 19ου αιώνα. Ο Πανιώνιος και ο Απόλλωνας θα έχουν παράλληλους βίους. Καταρχήν ιδρύονται περίπου την ίδια περίοδο (1890 και 1891 αντιστοίχως). Προτού ασχοληθούν με τον αθλητισμό, παρουσιάζονται και οι δύο ως φιλαρμονικοί σύλλογοι, ενώ τους πρώτους τους αγώνες θα τους δώσουν με τα πληρώματα των ξένων πολεμικών πλοίων που αγκυροβολούν στη Σμύρνη. Μετά την καταστροφή, εγκαθίστανται στην Αθήνα. Στις μέρες μας, τόσο η Α.Ε.Κ όσο και Ο Π.Α.Ο.Κ και ο Πανιώνιος αποτελούν μεγάλες ομάδες με πολλές διακρίσεις όπως τα δύο κύπελλα Ευρώπης που κέρδισαν Α.Ε.Κ και Π.Α.Ο.Κ στο μπάσκετ.


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google