Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

6ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων Πρόγραμμα Π. Ε

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "6ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων Πρόγραμμα Π. Ε"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 6ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων Πρόγραμμα Π. Ε
6ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων Πρόγραμμα Π.Ε. : «Το λιμάνι της Πάχης» Σχολική χρονιά Μαθητές Στ΄2 τάξης

2 Λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό όταν ακούω λιμάνι . . .
βάρκες δίχτυα ψαράδες Λιμάνι θάλασσα φάρος τουρισμός μόλυνση ψάρια

3 Ταυτότητα Είναι επίνειο των Μεγάρων Ανήκει στο Νομό Αττικής
Ανήκει στο Δήμο Μεγαρέων Βρίσκεται στο Σαρωνικό κόλπο Απόσταση από τα Μέγαρα 3 χ.μ.. Απόσταση από την Αθήνα 41 χ.μ. Μόνιμοι κάτοικοι 350 Ονομασία στην αρχαιότητα Νήσος Εμπόριο κρασιού-ψαριών

4 Πάχη . . . η ονομασία της κατά την αρχαιότητα ήταν Νίσαια και είναι το επίνειο των Μεγάρων. Στα τέλη του 19ου αιώνα αρχές του 20ου , μια ομάδα κατοίκων από τη Λάχη Λακωνίας(Βάτικα) ως σύγχρονοι θαλασσοπόροι αναζητώντας καλύτερη τύχη, ταξίδεψαν πιθανά προς άγνωστη κατεύθυνση, συνάντησαν ένα μικρό κομμάτι γης με φυσικό λιμανάκι που είχε πολλά κοινά σημεία με το χωριό τους. Έφτιαξαν τα πρώτα σπίτια τους με πέτρα και άμμο. Εκεί αποθήκευαν τα ψάρια τους. Κατοικούσαν για 9 μήνες στην Πάχη και 3 μήνες επέστρεφαν στα Βάτικα. Οι πρώτες οικογένειες ήταν αυτές του Διπλάρα και του Λαλούση. Περίπου το 1920 λετούργησε και η πρώτη ψαροταβέρνα του Αριστόδημου και Λιούλη.

5 συνέχεια. . . Απέναντι από την Πάχη υπάρχουν 2 μικρές βραχονησίδες. Στη μεγάλη υπάρχει σπηλιά που χρησίμευε ως καταφύγιο τα χρόνια της Κατοχής. Πάνω από την Πάχη δεσπόζει η εκκλησία Αη Γιώργης, χτισμένη επί Τουρκοκρατίας. Στον κόλπο της Πάχης βυθίστηκε το αντιτορπιλικό Ψαρά. Η ανέλκυσή του έγινε το Στην πλατεία υπάρχει μνημείο πεσόντων. Τις πρώτες δεκαετίες του 1900 η συγκοινωνία Μέγαρα- Πειραιάς γινόταν μέσω Πάχης με καραβάκια. Από το 1920 έως το 1970 το λιμανάκι αποτελούσε σταθμό εμπορίου κυρίως κρασιού. Σήμερα είναι ένα γραφικό ψαροχώρι λίγο έξω από την Αθήνα. . .

6 Παλιές φωτογραφίες

7 Φωτογραφίες Βραχονησίδες Πάχη από google earth

8 Σύμφωνα με τη μυθολογία. . .
στο καστράκι της Βαρέας ζούσε ένας βασιλιάς που τον έλεγαν Νίσο. Ήταν γιός του βασιλιά των Αθηνών Πανδίονα. Ο Νίσος είχε τρία παιδιά τον Άλκαθο, τον Ικαρία και την Παχοπούλα. Μια μέρα η κόρη του η Παχοπούλα (Σκύλλα) ερωτεύτηκε το βασιλιά Μίνωα, με τον οποίο είχε έχθρα ο πατέρας της. Μόλις το έμαθε ο πατέρας της την έπνιξε στη θάλασσα. Έτσι πήρε το όνομα το νησάκι απέναντι από την Πάχη.

9 Ερωτηματολόγιο- Συνέντευξη από κα. Βρυττιά Κική
Πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά η Πάχη; Το 1890 όταν ήρθαν κάτοικοι από τη Λακωνία. Πόσα άτομα ασχολούνται με το ψάρεμα; Ασχολούνται 40 άτομα. Τι είδη ψαριών αλιεύονται εκεί; Μπαρμπούνι, γαύρος, σαρδέλα, λιθρίνι, τσιπούρα και γόπα. Έχει αλλάξει το τοπίο στην Πάχη; Έχει αλλάξει, φτιάχτηκε ο Μώλος.

10 Τι είδους χλωρίδα έχει η Πάχη;
Έχει πεύκα, κάπαρη , ελιές και θαλασόκαμπα. Τι ζώα υπάρχουν; Υπάρχουν γλάροι, σπουργίτια, πέρδικες και πάπιες. Πόσα άτομα κατοικούν στην Πάχη; Περίπου 350. Υπάρχει σχολείο και πόσα παιδιά έχει; Έκλεισε το 1992 και είχε περίπου 40 παιδιά. Ποια είναι τα τρία εκκλησάκια που συναντάμε; Αγ.Νικόλαος , Αγ. Γεώργιος, Παναγία.

11 Έχει γυριστεί εκεί κάποια ταινία;
Ναι, ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά, ένας μάγκας στα σαλόνια και διάφορες σειρές. Τι προϊόντα μεταφέρονται; Κρασί, ψάρια. Με τι ασχολούνται οι κάτοικοι; Κυρίως με το ψάρεμα και ιδιοκτήτες μαγαζιών. Πόσες ταβέρνες – καφετέριες υπάρχουν; Περίπου 30.


Κατέβασμα ppt "6ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων Πρόγραμμα Π. Ε"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google