Λογιστική ΙΙ Λογιστική Πράξεων σε Ξένο Νόμισμα. Συναλλαγματικοί Κίνδυνοι Η συμμετοχή μιας επιχείρησης σε δραστηριότητες εκτός των συνόρων της χώρας-έδρας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΩΝ
Advertisements

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (9η)
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ FINANCIAL ACCOUNTING
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγωγή στη Λογιστική
Εισαγωγή στη Λογιστική.
Α.Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΩΝ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ;.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΗΡΩ, Α.Ε.Μ 7322 ΣΕΡΡΕΣ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Οι εγγραφές προσαρμογής (1 από 2)
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 5η
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Λογιστική παρακολούθηση και αποτίμηση αποθεμάτων
Δ.Λ.Π. 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων
Λογιστική παρακολούθηση και αποτίμηση άυλων παγίων στοιχείων
1 Αποσβέσεις πάγιων στοιχείων Ως απόσβεση θεωρείται η χρονική κατανομή της αποσβεστέας αξίας του πάγιου στοιχείου που υπολογίζεται με βάση την ωφέλιμη.
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος.
1 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Οι λογιστικές πολιτικές χρησιμοποιούνται με συνέπεια από περίοδο σε περίοδο ώστε να.
1 Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική Λογιστική Απαιτήσεων.
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
Αναγνώριση εσόδων και εξόδων Σκοπός: λογιστικός χειρισμός εσόδων και εξόδων Βασικές παρατηρήσεις: έμφαση (α) στον προσδιορισμό του χρόνου πραγματοποίησης.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος.
Έννοιες της Λογιστικής
Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Τέρμα Μαγνησίας Σέρρες ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ.
1 Λογιστικά Σφάλματα Ως Λογιστικά Σφάλματα θεωρούνται: –τα αριθμητικά λάθη –οι παραλήψεις και –οι λανθασμένες καταχωρήσεις των λογιστικών γεγονότων στα.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
Απογραφή Η εύρεση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης μιας οικονομικής μονάδας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή επιτυγχάνεται με την απογραφή.
1 Ορισμός του Λογαριασμού Λογαριασμός είναι η κατηγορία: –η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα στοιχεία μιας οικονομικής μονάδας τα οποία έχουν κάποιο.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ Hamilton Stationery Shop. Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΙ ΚΑΤΕΧΩ = ΤΙ ΟΦΕΙΛΩ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ = ΠΑΘΗΤΙΚΟ + ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
Κόστος κεφαλαίου Κόστος ευκαιρίας:
1 Το Σύστημα της Διαρκούς Απογραφής Η Διαρκής Απογραφή είναι: –ένα λογιστικό σύστημα το οποίo επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της κίνησης των αποθεμάτων.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
1 Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις Άρθρο 34. Κανόνες κατάρτισης ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων Δρ. Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία.
1 Λογαριασμοί της Ομάδας 8 Μέσω της όγδοης ομάδας παρακολουθούνται οι λογαριασμοί: προσδιορισμού των αποτελεσμάτων εκμεταλλεύσεως των εκτάκτων και ανόργανων.
Διεξαγωγή Ελέγχου Επιχείρησης Α΄ Διακομιχάλης Μιχαήλ
TEI OF WESTERN MACEDONIA M.Sc in Accounting and Auditing
Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Κάθε πράξη που πραγματοποιείται στην επιχείρηση κ μεταβάλλει 2 ή περισσότερα στοιχεία του ισολογισμού Απλοί = 2 στοιχεία αγορά εμπορευμάτων.
Χρηματοοικονομική Λογιστική
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Συστήματα χρηματοοικονομικής διοίκησης
Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (λογ. 18)
Αποτίμηση απαιτήσεων Κατά τη διαδικασία της απογραφής στο τέλος της χρήσης οι απαιτήσεις πρέπει να: Αναγνωριστούν Μετρηθούν Αποτιμηθούν.
5ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Δημοσιονομική και Nομισματική Πολιτική με Kάθετη FE
ΘΕΜΑ 4: Λογιστικά και Φορολογίες:
Η έννοια της επιχείρησης
Ασκήσεις στην οριακή κοστολόγηση
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας.
Συναλλαγματική Ισοτιμία και Αγορά Συναλλάγματος
Μεταβλητή – Άμεση - Οριακή κοστολόγηση
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Συναλλαγματικός κίνδυνος
Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων
Βασικές αρχές της Λoγιστικής
FUN FUN IS FUN! ΧΡ = ΠΙ Accounting Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ.
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Λογιστική ΙΙ Λογιστική Πράξεων σε Ξένο Νόμισμα

Συναλλαγματικοί Κίνδυνοι Η συμμετοχή μιας επιχείρησης σε δραστηριότητες εκτός των συνόρων της χώρας-έδρας δημιουργεί πολιτικούς και συναλλαγματικούς κινδύνους Οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν: – Οικονομικό κίνδυνος – Κίνδυνος συναλλαγών (σε Ξ.Ν.) – Κίνδυνος μετατροπής Ο κίνδυνος μετατροπής συχνά επηρεάζει αποφάσεις που αφορούν τους άλλους δύο κινδύνους

Τιμές (ισοτιμίες) συναλλάγματος Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες συνήθως διατυπώνονται με τον έμμεσο τρόπο, δηλαδή σταθερό ποσό ξένου προς μεταβλητό ποσό εγχωρίου νομίσματος Οι τράπεζες ανακοινώνουν δύο (τουλάχιστον) τιμές: – Τιμή αγοράς – Τιμή πώλησης – Ποιος αγοράζει, ποιος πωλεί στην περίπτωση αυτή

Μέθοδοι λογιστικής παρακολούθησης συναλλαγών σε ΞΝ Μέθοδος του αντιτίμου σε € – Οι συναλλαγές εκφράζονται σε € με την ισχύουσα τιμή την ημέρα που γίνονται – Τυχόν διαφορές στο τέλος της χρήσης πηγαίνουν στις ‘Συναλλαγματικές διαφορές’ (έξοδο) Μέθοδος του λογιστικού ισοτίμου – Δεν χρησιμοποιείται πλέον

Λογιστική πράξεων σε συνάλλαγμα Οι ελληνικοί κανόνες λογιστικής σε Ξ.Ν. είναι συνέπεια της αδύνατης ισοτιμίας της δραχμής Συναλλαγές σε ξένο νόμισμα που αφορούν: – Ακινητοποιήσεις και μακροπρόθεσμα (ίδια και ξένα) κεφάλαια δεν τις εξετάζουμε – Αποθέματα, τα περισσότερα έσοδα και έξοδα η μετατροπή γίνεται με την τιμή του Ξ.Ν. την ημέρα της συναλλαγής Δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω αποτίμησης

Απαιτήσεις / υποχρεώσεις σε Ξ.Ν. Αποτίμηση κατά την: – Δημιουργία – Είσπραξη – Ημερομηνία ισολογισμού Και στις τρεις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε την τρέχουσα (την ημέρα εκείνη) τιμή αλλά τακτοποιούμε διαφορετικά τις διαφορές

Διαθέσιμα σε Ξ.Ν. Η απόκτηση και χρήση διαθεσίμων σε Ξ.Ν. αποτιμάται με την τρέχουσα τιμή την ημέρα διενέργειας της πράξης Στο τέλος χρήσης γίνεται αποτίμηση διαθεσίμων Όλες οι συναλλαγματικές διαφορές που προκύπτουν από την μετατροπή € σε ΞΝ, ή ΞΝ σε €, καθώς και αυτές από την αποτίμηση των διαθεσίμων στην απογραφή τέλους χρήσεως, μεταφέρονται στα αποτελέσματα χρήσεως.