Παραθέσεις - Δεξίωση κοκτέιλ (Cocktail Party) ΣΤΟΧΟΙ Δίνει τον ορισμό και ανακαλύπτει τα χαρακτηριστικά των δεξιώσεων κοκτέιλ πάρτι Ονομάζει τον εξοπλισμό , τα φαγητά και τα ποτά που περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις Περιγράφει την διαρρύθμιση αίθουσας για κοκτέιλ πάρτι Περιγράφει την διαδικασία παράθεση κοκτέιλ πάρτι
Δεξίωση κοκτέιλ (Cocktail Party) Είναι ένας δημοφιλής τρόπος παράθεσης για τους εξής λόγους: Επιτρέπει στο πελάτη (οργανωτή) να ψυχαγωγήσει ένα μεγάλο αριθμό καλεσμένων με σχετικά χαμηλό κόστος Ο επιχειρηματίας μπορεί να οργανώσει την εκδήλωση με λίγο προσωπικό Ορισμός δεξίωσης (Cocktail Party): Είναι η δεξίωση που έχει τα πιο κάτω χαρακτηριστικά: Υπάρχει μεγάλη ποικιλία κρύων και ζεστών εδεσμάτων καθώς και ποτών (κυρίως κοκτέιλ) Οι πελάτες πίνουν και τρώνε όρθιοι Οι παρασκευές είναι μπουκιές (bouchées) και τρώγονται με το χέρι
Δεξίωση κοκτέιλ (Cocktail Party) Εξοπλισμό δεξιώσεων κοκτέιλ πάρτι Τραπέζια σε διάφορα σχήματα Φουρό Πιατέλλες Ρεσιό Στακτοδοχεία Λουλούδια
Μενού για κοκτέιλ πάρτι Κρύα παρασκευάσματα Ανοικτά σάντουιτς (canapés) Ψαρικά Κρέατα Τυριά Αυγά Ειδικά κρύα παρασκευάσματα Σέλινο, αγγουράκι ή μανιτάρι γεμιστό Γαρίδες κοκτέιλ
Μενού για κοκτέιλ πάρτι Ζεστά παρασκευάσματα Πίτσες, κούπες, σιεφταλιές, ελιόπιτες, τυρόπιτες, κεφτέδες, σουβλάκια, συκωτάκια με μπέικον, γαρίδες, στικ τυριού κλπ Διάφορα -Ελιές, ξηροί καρποί, πατατάκια Γλυκά -Προφιτερόλ, εκλέρ, μπουρέκια Ποτά Οινοπνευματώδη Κοκτέιλ Μη οινοπνευματώδη Σαμπάνιες – Σιαμπέιν κοκτέιλς
Διαρρύθμιση αίθουσας και παράθεση κοκτέιλ πάρτι Στην αίθουσα παραμένουν μόνο τα τραπέζια (φεύγουν οι καρέκλες) Ετοιμάζονται τα μπουφέ – μπαρ με ποτά και ποτήρια Σε διάφορα σημεία στήνονται τραπέζια – νησίδες με λουλούδια, σταχτοδοχεία και τοποθετούνται οι πιατέλες με παρασκευές Όλα τα τραπέζια καλύπτονται με φουρό
Παράθεση κοκτέιλ πάρτι Κατανομή καθηκόντων Ετοιμασία των ποτών (ετοιμάζεται η βάση χωρίς τον πάγο και τα αεριούχα) Υπάρχει Open Bar όπου οι πελάτες σερβίρονται από εκεί αλλά και τραπεζοκόμοι περιφέρονται με δίσκους με τα ποτά στο χώρο Υπάρχει Bar με μερικά (3 με 5 προκαθορισμένα ποτά και κόκτειλς) τα οποία σερβίρονται από buffet Bar ή με δίσκους περιφερόμενους από τραπεζοκόμους.
Παράθεση κοκτέιλ πάρτι -Τραπεζοκόμοι περιφέρονται με δίσκους και πιατέλες με τις παρασκευές στο χώρο ή τοποθετούνται οι πιατέλες με παρασκευές στις διάφορες νησίδες του μπουφέ Οι πελάτες παίρνουν με το χέρι ή με οδοντογλυφίδες τα παρασκευάσματα Οι τραπεζοκόμοι αποκομίζουν τα λερωμένα ποτήρια και αλλάζουν σταχτοδοχεία Πρώτα σερβίρονται τα κρύα μετά τα ζεστά και τέλος τα γλυκά Όταν λήξει ο χρόνος κλείνει το μπαρ
Φύλλο εργασίας Να κατονομάσετε τους λόγους που κάνουν την δεξιώσεων κοκτέιλ πάρτι πολύ δημοφιλή Να δώσετε τον ορισμό και ανακαλύπτει τα χαρακτηριστικά των δεξιώσεων κοκτέιλ πάρτι Να ονομάσετε τον εξοπλισμό Να ονομάσετε τα φαγητά και ποτά που περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις Να περιγράψετε την διαρρύθμιση αίθουσας για κοκτέιλ πάρτι Να περιγράψετε την διαδικασία παράθεση κοκτέιλ πάρτι
Μπουφέ (Buffet) Ορίζει τις δεξιώσεις μπουφέ ΣΤΟΧΟΙ MAΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο μαθητής πρέπει να: Ορίζει τις δεξιώσεις μπουφέ Ονομάζει των εξοπλισμό μπουφέ Περιγράφει τη διαδικασία πραγματοποίησης των εκδηλώσεων μπουφέ Ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του μπουφέ
Ορισμός Μπουφέ: Είναι τρόπος παράθεσης φαγητών στον οποίο οι πελάτες κινούνται κατά μήκος τραπεζιών στα οποία υπάρχουν διάφορα ζεστά και κρύα φαγητά και γλυκά παρουσιασμένα με διακοσμημένο τρόπο. Εξοπλισμός μπουφέ: Tραπέζια Τραπεζομάντιλα με φουρό και διακόσμηση Πιατέλες, Λαβίδες και πιάτα όλων των ειδών. θερμοτράπεζες ή ρεσιό ή θερμοσισσορευτικές πλάκες για τα ζεστά φαγητά και Ειδικά ψυγεία μπουφέ για τα κρύα φαγητά. Συσκευές ζεστών πιάτων (Hot plate).
Παράθεση Μπουφέ Σε κάθε θέση για πελάτη τοποθετούνται σερβίτσια για ορεκτικό, σούπα, κύριο πιάτο και επιδόρπιο, ποτήρια νερού κρασιού και πετσέτα Τα τραπέζια του μπουφέ τοποθετούνται ανεξάρτητα ή σε σχήματα Τα επιδόρπια σε ξεχωριστό μπουφέ Στην αρχή του μπουφέ τοποθετούνται τα πιάτα Τα φαγητά τοποθετούνται στο μπουφέ με σειρά Κρύα ορεκτικά, σαλάτες, καθρέφτες, σούπα, ζεστά φαγητά σε ρεσό και ολόκληρα κρέατα ή ψάρια για τεμαχισμό και στο τέλος επιδόρπια σε ειδικά ψυγεία μπουφέ. Οι πελάτες σερβίρονται μόνοι τους τα φαγητά ενώ τα ποτά τα σερβίρουν οι τραπεζοκόμοι. Οι τραπεζοκόμοι βοηθούν στο μπουφέ, σερβίρουν τα ποτά και αποκομίζουν τα λερωμένα. Οι μάγειροι βοηθούν στο σερβίρισμα των πελατών (ελέγχοντας και τις μερίδες), συγυρίζουν τα φαγητά και συμπληρώνουν
Μπουφέ (Buffet) - Μερική εξυπηρέτηση Πλεονεκτήματα Οι πελάτες βλέπουν τις παρασκευές από πριν Γρήγορο σερβίρισμα Ο τραπεζοκόμος μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους πελάτες Μείωση προσωπικού - Μικρότερος αριθμός τραπεζοκόμων Μπορεί να εξυπηρετηθεί πολύς κόσμος ταυτόχρονα και με μεγάλη ταχύτητα Μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωπικό με περιορισμένη εκπαίδευση Μειονεκτήματα Αλλοιώνεται η εμφάνιση των φαγητών, αν μείνουν εκτεθειμένα για αρκετή ώρα Χαμηλή ποιότητα εξυπηρέτησης πελατών Χαμηλά επίπεδα υγιεινής και σερβιρίσματος Δεν υπάρχει ακρίβεια στον έλεγχο μερίδων
Τα στάδια σερβιρίσματος από μπουφέ. Καλωσόρισμα και συνοδεία του πελάτη στο τραπέζι του Άναμμα του κεριού αν υπάρχει και επεξήγηση στους πελάτες ότι είναι μπουφέ και σερβίρονται μόνοι τους Λήψη παραγγελίας ποτών και σερβίρισμα ψωμιού Σερβίρισμα ποτών Οι πελάτες σερβίρονται το πρώτο πιάτο με τα κρύα εδέσματα από το μπουφέ Όταν τελειώσουν όλοι στο τραπέζι οι τραπεζοκόμοι αποκομίζουν τα πρώτα πιάτα με τα σερβίτσια τους. Οι πελάτες σερβίρονται το κυρίως πιάτο με τα ζεστά εδέσματα Όταν τελειώσουν όλοι στο τραπέζι γίνεται αποκόμιση πιάτου κυρίως, ψωμιού και σερβίτσιων. Σηκώνουν και τα αλατοπίπερα Καθαρισμός από ψυχούλα ή και υπολείμματα φαγητού Κατέβασμα σερβίτσιων γλυκού Αποκόμιση πιάτου γλυκού και σερβίτσιων Λογαριασμός όταν ζητηθεί και αποχαιρετισμός
Κρασιά και ποτά Οργανώνεται μπουφέ με κρασιά και ποτά Ανάλογα με τη συμφωνία οργανώνεται και η παράθεση των ποτών Οι πελάτες πληρώνουν απευθείας στους τραπεζοκόμους Κάποια ποτά να είναι προπληρωμένα π.χ. Ένα μπουκάλι κρασί για κάθε δύο άτομα Οι οργανωτές να φέρουν τα ποτά τους οπότε τοποθετούνται από την αρχή στα τραπέζια
Φύλλο εργασίας Να ορίσετε τις δεξιώσεις μπουφέ Να ονομάσετε των εξοπλισμό μπουφέ Να περιγράψετε τη διαδικασία πραγματοποίησης των εκδηλώσεων μπουφέ Να αναφέρετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του μπουφέ
Παράθεση φαγητών από κατάλογο εστιατορίου (A la carte) ΣΤΟΧΟΙ MAΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο μαθητής πρέπει να: Ορίζει την παράθεση φαγητών από κατάλογο εστιατορίου (A la carte) Ονομάζει τον εξοπλισμό Περιγράφει τη παράθεση από κατάλογο εστιατορίου (A la carte) Ονομάζει τα φαγητά και ποτά που περιλαμβάνει η παράθεση από κατάλογο εστιατορίου (A la carte).
Παράθεση φαγητών από κατάλογο εστιατορίου (A la carte) (menu) μεγάλης επιλογής, από όλες τις σειρές φαγητών, όπου κάθε φαγητό έχει την δική του ξεχωριστή τιμή. Εξοπλισμός Βασικό Κουβέρτ (Μαχαίρι και Πιρούνι κυρίως, πιατάκι με μαχαίρι του ψωμιού) Πετσέτα πελατών Τραπέζι, Τραπεζομάντιλο, Ναπερόν Καλύμματα πιάτων (Κλος)
Παράθεση φαγητών από κατάλογο εστιατορίου (Α la carte) Ο πελάτης μπορεί να παραγγείλει ελεύθερα από το μενού του εστιατορίου Τα τραπέζια είναι στρωμένα με το βασικό κουβέρ και διορθώνουμε αναλόγως της παραγγελίας Γνωρίζομαι τι έχει παραγγείλει κάθε πελάτης και σερβίρομε απλώς επιβεβαιώνοντας Για κάθε αποκόμιση πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι έχουν τελειώσει όλοι οι πελάτες στο τραπέζι Όταν τελειώνει το ψωμί και το κρασί περνάμε και συμπληρώνουμε
Σειρά παράθεσης Καλωσόρισμα και συνοδεία του πελάτη στο τραπέζι του Παρουσίαση μενού Επεξήγηση μενού και λήψη παραγγελίας ποτών Σερβίρισμα ποτών Λήψη παραγγελίας φαγητού Διόρθωση του κουβέρ Σερβίρισμα ψωμιού Σερβίρισμα ορεκτικού Αποκόμιση πιάτου και σερβίτσιων Σερβίρισμα κυρίως φαγητού Αποκόμιση πιάτου κυρίως, ψωμιού και σερβίτσιων Καθαρισμός από ψυχούλα ή και υπολείμματα φαγητού Κατέβασμα σερβίτσιων γλυκού Σερβίρισμα καφέ ή και άλλων ποτών Λογαριασμός όταν ζητηθεί και αποχαιρετισμός Αποχαιρετισμός
Φαγητά και ποτά που περιλαμβάνει η παράθεση A la carte περιλαμβάνει μεγάλης επιλογής και ποικιλίας εδεσμάτων από όλες τις σειρές φαγητών αρχίζοντας από: Κρύα ορεκτικά Σούπες Ζεστά ορεκτικά Ψάρια Κυρίως Φαγητά Κρεατικά (Σχάρας, Ψητά, Σοτέ) Σαλάτες Επιδόρπια Ποτά : Καφέδες, τσάγια, κρασιά, λικέρς, αποστάγματα, ενδυναμωμένα κρασιά, χυμούς-αναψυκτικά και Cocktails.
Φύλλο εργασίας Να δώσετε τον ορισμό της παράθεση φαγητών από κατάλογο εστιατορίου (A la carte) Να ονομάσετε τον εξοπλισμό Να περιγράψετε τη παράθεση από κατάλογο εστιατορίου (A la carte) Να ονομάσετε τα φαγητά και ποτά που περιλαμβάνει η παράθεση από κατάλογο εστιατορίου (A la carte).