Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής ‘’Η ανάπτυξη του Χ.Α.Α Αίτια και συνέπειες’’ Πτυχιακή εργασία Επιβλέπων.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Advertisements

 Τρέχουσα Διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης.  Στρατηγικός σχεδιασμός για τον περιορισμό των συνεπειών της.  Αντιστροφή του κλίματος στο μέλλον.
20 Φεβρουαρίου 2014 Η μόνη διέξοδος για την χώρα Επενδύσεις Σωκράτης Λαζαρίδης Διευθύνων Σύμβουλος ΕΧΑΕ.
Σωκράτης Λαζαρίδης Δ/νων Σύμβουλος ΕΧΑΕ Policy drivers for Greece’s investment landscape – what and who is shaping the agenda Global Capital Forum I.
Βασική πολιτική μικροοικονομία Μάνθος Ντελής. Ελεύθερη αγορά  Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλο βάρος στη σπουδαιότητα της έννοιας ελεύθερη αγορά.
Μια χώρα σε απόγνωση.  Το 1/3 των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (470€ μηνιαίο εισόδημα)  Το 20% των παιδιών γνωρίζουν τη φτώχεια και τον.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας
Παπαλεξίου Γιώργος ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ Ε. Λ. Ε.. ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΧΡΕΟΣ  ΖΩΓΡΑΦΟΥ  ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΥΡΩ - ΔΡΑΧΜΗΣ  ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ -
Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης- Πιστοποίησης ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΟΧΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 02 Μαΐου 2011 ΣΑΒΒΑΣ.
Τραπεζική Ι Κ.1 Ο ρόλος και η λειτουργία ενός τραπεζικού οργανισμού
ΤΟ ΧΡΗμα ΩΣ εμπΟρευμα ΟΜΑΔΑ : γερκου α. αϊβαζιδου ειρ
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΠΕ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ.
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
«Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης και Τελευταίες Εξελίξεις»
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.1 Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές για την επικύρωση των εμπειριών τοποθέτησης.
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
Οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας θα πρέπει να λειτουργούν με πλήρη «ιδιωτικοοικονομικά» κριτήρια, για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο που είναι ευρέως γνωστός.
Όνομα μαθητή / τριας , Καπετανέα Μάρθα
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σε συνεργασία με: την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος 4 ο Τριήμερο.
Εποπτεία της κεφαλαιαγοράς
Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ΣΚΟΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΟΥΤΣΑΒΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ
Η Διεθνής Κρίση και η Ανεργία Μια Αμφ ί δρομη Σχ έ ση.
“Το χρηματιστήριο”. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ► Το χρηματιστήριο είναι μια δευτερογενής αγορά, επισήμως αναγνωρισμένη από το κράτος, στην οποία γίνεται η αγοραπωλησία.
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1929.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΗΡΩ, Α.Ε.Μ 7322 ΣΕΡΡΕΣ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
1 Η Απουσία Διεθνούς Μακροοικονομικής Ισορροπίας στην Πρόσφατη Οικονομική Κρίση και η Περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γ. Δ. Δημόπουλος Καθηγητής Ευρωπαϊκής.
ΧΡΕΗ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ
Α.Τ.Ε.Ι ΣΕΡΡΩΝ ΣΔΟ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και Αίτια
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
2 ο ΜΑΘΗΜΑ Ο γάμος και το σύμφωνο συμβιώσεως στο πεδίο του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.
 Κύριοι στόχοι της είναι να εξασφαλίσει δίκαιο βιοτικό επίπεδο στους γεωργούς και ασφαλή τρόφιμα που παρέχονται σε σταθερή βάση και σε προσιτές τιμές.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9 η Ιανουαρίου 2015 Εταιρική Παρουσίαση Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Επικοινωνίας και Σχέσεων με Επενδυτές.
ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ Λ.Ε.Α.Δ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΡΟΣ 2011.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
Μακροοικονομία Διάλεξη 4. Χρήμα 1) Μέσο Ανταλλαγής -να είναι αποδεκτό από όλα τα μέλη της κοινωνίας -να μην υπόκειται σε φθορά και αλλοίωση με την πάροδο.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 4: Η εξέλιξη του Καπιταλισμού Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
«Χρηματοπιστωτική Κρίση »«Χρηματοπιστωτική Κρίση » Εργασία στο μάθημα ¨Μακροοικονομική Θεωρία ¨ Υπεύθυνη Διδάσκουσα: κ. Αθηνά Ζερβογιάννη.
ΔΟΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ-ΧΑΑ. Πρωτογενείς και δευτερογενείς αγορές Μία πρωτογενής αγορά (primary market) είναι αυτή στην οποία εισάγονται για πρώτη.
Εταιρική Διακυβέρνηση
Ενοτητα 1. διεθνη επιχειρηματικη δραστηριοτητα
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕΑΝ ΑΕ
Εταιρική Διακυβέρνηση
Νεοελληνική Ισοτρία Συνάντηση 9η 23/11/2016
8.1. Οικονομική και Νομισματική Πολιτική
5ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Το δίκτυο των σιδηροδρόμων
-Οικονομική Ιστορία- Διδάσκουσα καθηγήτρια: Ι.Πεπελάση
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τίτλος Ο ρόλος των τραπεζών, του χρηματιστηρίου και των αγορών στην πείνα και τ ην εξαθλίωση των λαών.
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Προκλήσεις για τις εισηγμένες εταιρείες: οι βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στο εταιρικό δίκαιο των εισηγμένων εταιρειών Αθανάσιος Στ, Κουλορίδας Λέκτορας Δικαίου.
ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης
ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΙΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΑΛΑ
Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής ‘’Η ανάπτυξη του Χ.Α.Α Αίτια και συνέπειες’’ Πτυχιακή εργασία Επιβλέπων καθηγητής: κ. Μπογάς Χρήστος Στούπας Ευθύμιος ΑΜ: 9613

 Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών είναι μια οργανωμένη αγορά, στην οποία διενεργούνται με βάση ορισμένους κανόνες οι αγοραπωλησίες μετοχών, ιδρυτικών τίτλων και ομολογιών. Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, στην επίσημη χρηματιστηριακή αγορά και στην παράλληλη.

 Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αρμόδια για την εποπτεία της εφαρμογής των διατάξεων της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά. Στόχος της αποτελεί η διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς, ο περιορισμός του συστηματικού κινδύνου, και η προστασία του επενδυτικού κοινού με την προώθηση της διαφάνειας.

 Ως θεσμός τα Χρηματιστήρια Αξιών, εμφανίστηκαν στις βιομηχανικές χώρες της Δύσης από τα τέλη του 18 ου έως τα τέλη του 19 ου αιώνα. Έπειτα, ο θεσμός των ανωνύμων εταιριών στην Ελλάδα εμφανίσθηκε από τους ομογενείς που ζούσαν ως τότε στην Κεντρική Ευρώπη.

 Η σταδιακή δημιουργία ανώνυμων εταιριών αλλά και η πρακτική του δανεισμού, που ακολούθησε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος για την κάλυψη των αναγκών του, δημιούργησε την ανάγκη εξεύρεσης ενός μέρους όπου οι μετοχικοί και ομολογιακοί τίτλοι θα ανταλλασσόταν.

 Το πρώτο ελληνικό χρηματιστήριο, που ιδρύθηκε στον Πειραιά, ήταν μια μικτή αγορά εμπορευμάτων και αξιών ταυτόχρονα. Βέβαια, το Χρηματιστήριο αυτό, ποτέ δεν μπόρεσε να αποκτήσει επαρκή κίνηση χρηματιστηριακών τίτλων.

 Πάνω από το ιστορικό καφενείο «Η Ωραία Ελλάς» στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αιόλου, βρισκόταν η «Λέσχη των εμπόρων Αθηνών», χώρος που χρησιμοποιούνταν ως τόπος συνάντησης των επαγγελματιών.

 Η Ωραία Ελλάς από ψυχαγωγικό κέντρο, μετατράπηκε σε Μετοχοπρατήριον, όπως ονομάστηκε από τον κ. Ευαγγελίδη. Οι συναλλαγές που εισήγαγαν οι ομογενείς ήταν γνήσιες χρηματιστηριακές πράξεις. Κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα ανεπίσημο Χρηματιστήριο στην Αθήνα.

 Έμβλημα του ήταν ο Φτερωτός Ερμής απ’ όπου και το επίσημο Χρηματιστήριο εμπνεύστηκε το έμβλημα του. Βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης ήταν οι ομολογίες των Εθνικών Δανείων.

 Το Χρηματιστήριο Αθηνών ιδρύθηκε την 30 η Σεπτεμβρίου 1876, επί κυβερνήσεως Αλ. Κουμουνδούρου. Ο πρώτος κανονισμός αναφέρετε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο φύλλο της 12 ης Νοεμβρίου Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το χρηματιστήριο θα συντηρούνταν με ετήσιες εισφορές των μελών του.

 Η πρώτη ουσιαστική κρίση του Χρηματιστηρίου έγινε όταν μετά από συνεχείς κυβερνητικές μεταβολές, ο Χαρίλαος Τρικούπης βρέθηκε και πάλι στην εξουσία και ανήγγειλε την αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών και ουσιαστικά την πτώχευση του κράτους την 1 η Δεκεμβρίου Βέβαια, είχαν προηγηθεί αρκετές κρίσεις πολύ μικρότερης κλίμακας.

 Η άνοδος του Χρηματιστηρίου ξεκίνησε με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, και το 1898 όταν και πραγματοποιήθηκε ο διακανονισμός για το εθνικό χρέος.

 Στη συνέχεια ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος ύφεσης που προήλθε από την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων το 1912 και του Α’ Παγκόσμιου πολέμου το 1914 και συνεχίστηκε μέχρι και την Μικρασιατική εκστρατεία { }.

 Μία ακόμη μεγάλη κρίση ήταν η Διεθνής Χρηματιστηριακή κρίση του 1929 όπου ξεκίνησε με την κατάρρευση των χρηματιστηρίων τον Οκτώβριο του Έως το Δεκέμβριο η κατάσταση στο χρηματιστήριο επιδεινώθηκε ανησυχητικά.

 Το Χρηματιστήριο περισώθηκε χάρη στην απόφαση του Συνδικάτου των Τραπεζών να χορηγήσει δάνειο 70 εκ δραχμών σε 30 μέλη του Χρηματιστηρίου. Επίσης απαγορεύτηκαν και πάλι οι προθεσμιακές συναλλαγές. Τα μέτρα όμως αυτά δεν στάθηκαν ικανά να συγκρατήσουν την κατακόρυφη υποχώρηση των τιμών.

 Κατά την περίοδο οι επιδράσεις του πολέμου υπήρξαν έντονες. Η βιομηχανία βρέθηκε σε πλήρη αδράνεια και σχεδόν κατεστραμμένη. Το οδικό δίκτυο και οι υποδομές είχαν υποστεί τεράστιες καταστροφές, η ναυτιλία είχε απολέσει το 70% της δυναμικότητας της

 Μετά από μία μεγάλη περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονταν πάλι από το 1972 με τη δικτατορία και την κυπριακή κρίση. Ενδεικτικά το 1974 το εθνικό ακαθάριστο προϊόν μειώθηκε κατά 3,8%.

 Η τελευταία κρίση σε εθνικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε το 1999 και παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τη χρηματιστηριακή κρίση του 1929 στη Wall Street. Και στα δύο χρηματιστήρια παρατηρήθηκαν κερδοσκοπικές τάσεις ενώ η χρηματιστηριακή κρίση οδήγησε και τις δύο χώρες σε περίοδο ύφεσης. Οι τάξεις που πλήγηκαν περισσότερο ήταν οι ιδιώτες χρηματιστηριακοί επενδυτές.

Σας ευχαριστώ πολύ