Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“Το χρηματιστήριο”. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ► Το χρηματιστήριο είναι μια δευτερογενής αγορά, επισήμως αναγνωρισμένη από το κράτος, στην οποία γίνεται η αγοραπωλησία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“Το χρηματιστήριο”. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ► Το χρηματιστήριο είναι μια δευτερογενής αγορά, επισήμως αναγνωρισμένη από το κράτος, στην οποία γίνεται η αγοραπωλησία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “Το χρηματιστήριο”

2 ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ► Το χρηματιστήριο είναι μια δευτερογενής αγορά, επισήμως αναγνωρισμένη από το κράτος, στην οποία γίνεται η αγοραπωλησία των εμπορευμάτων και των χρεογράφων

3 ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ: ► Χρηματοδοτικός: ευκαιρίες εξεύρεσης χρηματοδότησης ► Επενδυτικός: τρόπος επένδυσης χρημάτων των ταμιευτών και των ασφαλιστικών ταμείων (υγιής τρόπος επέκτασης οικονομικώς δραστηριοτήτων μιας εταιρίας) ► Επιτρέπει την ελεύθερη διαμόρφωση τιμών των αγαθών με βάση την προσφορά και την ζήτηση (περιορισμός δημιουργίας τεχνητών τιμών) ► Διευκολύνει τις συναλλαγές γιατί επιτρέπει στους εκπροσώπους της προσφοράς και της ζήτησης να βρίσκονται ταυτόχρονα στον συγκεκριμένο τόπο διαπραγμάτευσης

4 ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝ: Αποταμιευτές Αγοράζουν μετοχές μικρού αριθμού επιχειρήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκοπεύουν στην απόδοση του μερίσματος Κερδοσκόποι Αγοράζουν μετοχές όταν η τιμή τους είναι χαμηλή με την ελπίδα ότι θα αυξηθεί. Πωλούν μετοχές όταν η τιμή τους έχει ανεβεί. Σκοπεύουν στο κέρδος της μεταβολής της τιμής.

5 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ: ► Τιμή εκκίνησης ονομάζουμε την αρχική τιμή με βάση την οποία αρχίζουν οι αγορές και οι πωλήσεις των μετοχών ► Τιμή κλεισίματος ονομάζουμε την τιμή η οποία στην επόμενη συνεδρίαση θα είναι η τιμή εκκίνησης και διαμορφώνεται με τον εξής τρόπο

6 ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ: ► Όταν στην τιμή εκκίνησης προσφέρονται λιγότερες μετοχές από όσες ζητούνται τότε η τιμή της μετοχής ανεβαίνει σιγά μέχρι οι προσφερόμενες μετοχές να είναι ίσες με αυτές που ζητούνται

7 ΕΙΔΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ: ► Χρηματιστήριο Αξιών ► Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων ► Χρηματιστήριο συναλλαγών

8 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: ► Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 (Πτώση του Dow Jones) ► Ελληνικό χρηματιστηριακό κραχ του 1999

9 Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1929 (Πτώση του Dow Jones): ► 3 Σεπτεμβρίου 1929: o δείκτης Dow Jones φτάνει στο υψηλότερο σημείο του, στις 381.17 μονάδες ► 24 Οκτωβρίου 1929: 13 εκατομμύρια μετοχές αλλάζουν χέρια, αριθμός ρεκόρ για τα χρηματιστηριακά χρονικά (Μαύρη Πέμπτη). ► 28 Οκτωβρίου1929: οι τιμές συνεχίζουν την κατηφορική τους πορεία. Ο δείκτης χάνει 12% της αξίας του και 16,4 εκατομμύρια μετοχές αλλάζουν χέρια. ► 29 Οκτωβρίου 1929: η Γουόλ Στριτ καταρρέει (Μαύρη Τρίτη).

10 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 1999: ► Καλοκαίρι του 1999: πολλοί Έλληνες ασχολούνταν με το χρηματιστήριο. Ακόμη και σε μικρά χωριά υπήρχαν ΕΛΔΕ (γραφεία αγοράς και πώλησης μετοχών) ► Οι ενεργοί κωδικοί επενδυτών στο ΧΑΑ έφτασαν το 1,5 εκατ. περίπου, όταν οι Έλληνες εργαζόμενοι υπολογίζονται σε περίπου 4,6 εκατ. ► Η πτώση ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου και συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια εξανεμίζοντας την αξία των μετοχών. Πολλές από τις μετοχές που είχαν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο αποδείχτηκαν «φούσκες», δηλαδή άνευ αντικρίσματος μετοχές με εταιρίες χωρίς έργο αλλά μόνο σκοπό την ελκυστική εικόνα στο χρηματιστήριο. ► Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου εκατό δισεκατομμύρια ευρώ άλλαξαν χέρια, μεγάλο μέρος από τα οποία έχασαν οι λεγόμενοι μικροεπενδυτές.

11 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ► Μοσχίδου Ιωάννα ► Παπαδάκης Μιχάλης ► Κάκος Ευθύμης ► Ίντου Μαρία ► Λαζαρίδης Κώστας


Κατέβασμα ppt "“Το χρηματιστήριο”. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ► Το χρηματιστήριο είναι μια δευτερογενής αγορά, επισήμως αναγνωρισμένη από το κράτος, στην οποία γίνεται η αγοραπωλησία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google