Ενώ ο Λύσανδρος βρίσκεται στη Ρόδο, οι Αθηναίοι, με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλατούν τις ιωνικές πόλεις που ανήκαν στον Κύρο.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
Advertisements

Ενώ ο Λύσανδρος βρίσκεται στη Ρόδο, οι Αθηναίοι, με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλατούν τις ιωνικές πόλεις που ανήκαν στον Κύρο.
Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου
Η λειτουργία του πολιτεύματος
Πολιτεύματα στην αρχαία Ελλάδα
 [16] Εμείς, με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλατούσαμε τη χώρα του Πέρση βασιλιά και βαδίζαμε με τα πλοία τους εναντίον της Χίου και της Εφέσου και ετοιμαζόμασταν.
Λακεδαιμόνιοι Ναύτες Το ημερολόγιο μας.
Η περιγραφή της μάχης του
Tα χρoνια του Περικλh.
Π ε ρ ι κ λ ή ς ε μ φ ύ λ ι ο ς λ ό γ ι α ο ι ρ ο π μ ε
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Στα λατομεία των Συρακουσών
Η εκστρατεία στη Σικελία Ο Δεκελεικός πόλεμος
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Οι κυριότερες φάσεις του πολέμου Βασικά σημεία του μαθήματος.
Περσικοί πόλεμοι.
Ο«ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» 5ος αι.π.Χ.
Θουκυδίδης, ο μεγαλύτερος ιστορικός (5ος αι. π.Χ.)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Αθηναϊκό Ναυτικό.
Η μάχη των Πλαταιών και η ναυμαχία της Μυκάλης
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ- ΑΘΗΝΑΙΩΝ-ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ:
Δημοσθένης Εισαγωγή. Βίος και Έργο.. Βίος  384 π.Χ. γέννηση στην Παιανία Αττικής.  322 π.Χ. θάνατος στον Πόρο Αργολίδας.  Πλούσια οικογένεια, με.
Πελοποννησιακός πόλεμος.
Η απόλυτη εγκυκλοπαίδεια
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Λακεδαιμόνιοι Ναύτες Το ημερολόγιο μας.
Θουκυδίδου Ιστορίαι Τα Κερκυραϊκά.
Ημερολόγιο Καταστρώματος Λάκωνες Κυβερνήτες:. ΤόποςΠρόσωπαΓεγονότα Ρόδος - ΙωνίαΛύσανδροςΟι ενέργειες του στόλου των Λακεδαιμονίων Ελλήσποντος - ΛάμψακοςΛύσανδρος-
Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 431π.Χ π.Χ..
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ. ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΣΧΕΔΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΡΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ- ΘΕΣΗ ΠΕΡΣΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ ΘΕΣΗ.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ Α2 ΘΕΜΑ: ΤΑ ΜΑΚΡΑ ΤΕΙΧΗ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Δημήτρης Φαλστέτας Γ ’6.   Ο Αριστείδης ( π. Χ.) υπήρξε Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός. Ήταν από τα σημαντικότερα δημόσια πρόσωπα της εποχής.
Ανάμεσα στις περιοχές που κατέλαβαν οι Σελτζούκοι ήταν και τα Ιεροσόλυμα, η ιερή πόλη που έζησε και δίδαξε ο Χριστός. O αυτοκράτορας Αλέξιος Α', ο Κομνηνός,
Aθηναίοι κυβερνήτες.
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική
Γεννήθηκε στην Αθήνα Γονείς : Κλεινίας , Δεινομάχη
ΜΑΡΘΑ, ΑΘΗΝΑ, ΓΙΩΤΑ, ΝΙΚΟΣ, ΗΛΙΑΣ
H Ιωνική Επανάσταση.
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας Οι πρωταγωνιστές
Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Κυπροκλασική Περίοδος
Εισαγωγή στη δραματική ποίηση
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Οι κινήσεις των αντιπάλων λίγο πριν από τη ναυμαχία στους Αιγός ποταμούς : ΑΘΗΝΑΙΟΙ: Από τη Σάμο (=πιστή αθηναϊκή σύμμαχο μέχρι τέλους) προς Χίο και Έφεσο.
Τρίτη φάση: Ναυτικός Πόλεμος Πελοποννησίων και Αθηναίων ( ) Την πανωλεθρία των Αθηναίων στη Σικελία, όπως ήταν φυσικό ακολουθεί μία σειρά από αποστασίες:
Ο Π ΕΡΣΙΚΟΣ Κ ΙΝΔΥΝΟΣ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ : τις αφορμές και τις αιτίες των περσικών πολέμων την 1 η εκστρατεία των Περσών τη 2 η εκστρατεία.
Εισαγωγή στην αρχαία ελληνική ιστοριογραφία 1 ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών – Γεννάδειο Στάθης Λεουτσάκος.
3. Η λειτουργία του πολιτεύματος Οι λειτουργίες( σελ )
ΑΙΓΟΣ ΠΟΤΑΜΟΙ Οι κινήσεις Αθηναίων και Λακεδαιμονίων Ξενοφώντος Ελληνικά Βιβλίο 2, κεφάλαιο 1, §16 και εξής Παρουσίαση Δοϊρανλή Άννα, φιλόλογος.
Ιστορική εισαγωγή.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ
‘’Σπαρτιάτες Οπλίτες’’ ‘’Αθηναίοι Οπλίτες’’
Ιωνική Επανάσταση - Μηδικά
Ιστορικά πορτρέτα.
‘’ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ’’
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΑΣΕΙΣ
οι κυριοτερεσ φασεισ του πολεμου
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Χαλβατζή Μαρία Α’3.
Αντικειμενικοί ιστορικοί
Πελοποννησιακός Πόλεμος
Οι όροι της συνθηκολόγησης
Η ζωή του Φαρνάβαζου Ο Φαρνάβαζος ήταν αξιωματούχος της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας από βασιλική γενιά. Η γέννησή του τοποθετείται πριν από το 444 π.Χ.
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2011.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενώ ο Λύσανδρος βρίσκεται στη Ρόδο, οι Αθηναίοι, με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλατούν τις ιωνικές πόλεις που ανήκαν στον Κύρο.

Ο Λύσανδρος κατευθύνεται από τη Ρόδο στον Ελλήσποντο με διπλό σκοπό… … να εμποδίσει τον απόπλου των αθηναϊκών πλοίων και να επαναφέρει στην Πελοποννησιακή συμμαχία τις πόλεις του Ελλήσποντου που είχαν αποστατήσει απ’ τους Αθηναίους.

Ο Λύσανδρος φτάνει πρώτος στον Ελλήσποντο Ο Λύσανδρος φτάνει πρώτος στον Ελλήσποντο. Με τη βοήθεια των Αβυδηνών λεηλατεί τη Λάμψακο. Η Λάμψακος ήταν σύμμαχος των Αθηναίων κι ήταν πλούσια σε τρόφιμα. Ο Λύσανδρος, με μια κίνηση μεγάλης στρατηγικής σημασίας, αφήνει ελεύθερους τους κατοίκους της Λαμψάκου.

Οι Αθηναίοι ακολουθούν κατά πόδι, αλλά δεν προλαβαίνουν την καταστροφή της Λαμψάκου. Αγκυροβολούν στην Ελαιούντα και από κει κατευθύνονται στη Σηστό. Ύστερα, θα αράξουν στους Αιγός ποταμούς.

Ο Λύσανδρος κατασκοπεύει την κάθε κίνηση των Αθηναίων, που βρίσκονται στους Αιγός ποταμούς. Το ότι αποφεύγει να έρθει αντιμέτωπος μαζί τους είναι μέρος του σχεδίου του.

Ο Αλκιβιάδης παρακινεί τους Αθηναίους να αράξουν στη Σηστό, για να έχουν πρόσβαση σε ανεφοδιασμό, πράγμα που ο Λύσανδρος έχει εξασφαλισμένο. Οι ναύαρχοι όμως δε δέχονται συμβουλές απ’ τον εξόριστο Αλκιβιάδη, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους γι’ αυτόν.

Ημέρα πέμπτη κι ο Λύσανδρος παραγγέλνει στους κατασκόπους του να σηκώσουν για σύνθημα μια ασπίδα, όταν δουν τους Αθηναίους να έχουν αποβιβαστεί και διασκορπιστεί στην ξηρά.

Ο Λύσανδρος δίνει το σύνθημα για μετωπική επίθεση, έχοντας στο πλευρό του και τις πεζικές δυνάμεις του Θώρακα του Λακεδαιμονίου. Οι Αθηναίοι είναι διασκορπισμένοι στη Χερσόνησο προς αναζήτηση τροφής και τα πλοία είναι άδεια από πληρώματα.

Μόνο το πλοίο του Κόνωνα, η Πάραλος και άλλα επτά είναι σε ετοιμότητα και αυτά μόνο καταφέρνουν να διαφύγουν. Ο Κόνων προσορμίζεται στην Αβαρνίδα, εκεί που ο Λύσανδρος έχει αφαιρέσει και αφήσει τα πανιά των πλοίων του εν όψει της ναυμαχίας. Ο Κόνων τα αρπάζει, για να μην είναι σε θέση να τον καταδιώξουν τα εχθρικά πλοία.

Ο Κόνων πλέει προς την Κύπρο και η Πάραλος προς την Αθήνα, για να αναγγείλει την καταστροφή. Ο Κόνων ίσως ήθελε να αποφύγει το μένος του δήμου της Αθήνας. Είναι όμως πιθανό να απέπλευσε για την Κύπρο, για να αναμείνει από κει μεταβολή της πολιτικής κατάστασης.

Ο Λύσανδρος μεταφέρει στη Λάμψακο πλοία, λάφυρα και αιχμαλώτους, συλλαμβάνει όλους τους στρατηγούς και στέλνει στη Σπάρτη αγγελιοφόρο της νίκης του τον πειρατή Θεόπομπο.

Ο Λύσανδρος συγκροτεί λαϊκό δικαστήριο, για να αποφασίσουν όλοι οι σύμμαχοι από κοινού για την τύχη των αιχμαλώτων. Οι Αθηναίοι κατηγορούνται για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν αλλά και για όσα σκόπευαν να πράξουν, αν νικούσαν.

Αποφασίζεται η θανάτωση όλων των Αθηναίων αιχμαλώτων, πλην του ναύαρχου Αδείμαντου, επειδή είχε καταψηφίσει στην εκκλησία του δήμου την πρόταση της αποκοπής των χεριών. Ο Φιλοκλής όμως σφάζεται, ως υπεύθυνος της θανάτωσης των Ανδρίων και Κορινθίων.