Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
Λευτέρης Δάλπης Δ΄2 1ο πρότυπο Πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης

2 Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
Στην Αρχαία Ελλάδα το πρώτο πολίτευμα ήταν η Βασιλεία όπου το λαό τον κυβερνούσε μόνο ο βασιλιάς. Μετά πήραν την εξουσία οι Αριστοκράτες που κατάγονταν από πλούσιες οικογένειες και τότε το πολίτευμα έγινε Αριστοκρατικό. Ύστερα ήρθαν μερικοί πλούσιοι οι Ολιγάρχες.Όταν πήραν την εξουσία το πολίτευμα έγινε Ολιγαρχικό.Στη συνέχεια το πολίτευμα έγινε Δημοκρατικό όπου κυβερνούσε ο λαός και όλοι είχαν ίσα δικαιώματα.

3 Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
Ο Σόλωνας έγινε νομοθέτης της Αθήνας όταν είχε Αριστοκρατικό πολίτευμα γιατί οι Αριστοκράτες δεν άντεχαν τις συγκρούσεις. Οι αγρότες τους ζητούσαν να ξαναμοιράσουν τη κτήματά τους.Ο Σόλωνας κατάργησε τα χρέη των αγροτών και τον νόμο σύμφωνα με τον οποίο όποιος δανειζόταν ένα ποσό χρημάτων από κάποιον άλλο και δεν του το επέστρεφε γίνόταν δούλος του.Μετά ήθελε να αφαιρέσει κι άλλη δύναμη από τους Αριστοκράτες γι’ αυτό χώρισε τους πολίτες σε 4 τάξεις ανάλογα με τα εισοδήματά τους για να πληρώνουν το κατάλληλο ποσό χρημάτων ως φόρο. Προτομή του Σόλωνα

4 Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
Οι νόμοι του Σόλωνα έφεραν ησυχία στην Αθήνα αλλά ο Σόλωνας δεν μοίρασε τα κτήματα των αγροτών όπως του ζήτησαν οι αγρότες και τότε ξανάρχισαν οι συγκρούσεις. Αυτή την περίπτωση την εκμεταλλευτικέ ο Πεισίστρατος και υποσχέθηκε στους αθηναίους ότι θα φροντίσει τους φτωχούς αν του δώσουν την εξουσία.Όταν πήρε την εξουσία έγινε τύραννος αλλά τήρησε τις υποσχέσεις του για λίγο καιρό. Όταν πέθανε την εξουσία την πήρε ο γιος του ο Ιππίας. Συμπέρασμα: Ο Σόλωνας ήταν ο 1ος νομοθέτης που οι νόμοι του έκαναν το 1ο βήμα της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

5 Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
Στα Κλασσικά χρονιά μετά την Α’ Αθηναϊκή συμμαχία εμφανίστηκε ένας σπουδαίος ρήτορας ο Περικλής.Με την δράση του επηρέασε την πολιτική ζωή της Αθήνας. Επειδή ήταν σπουδαίος ρήτορας και είχε πολλά χαρίσματα οι Αθηναίοι του είχαν εμπιστοσύνη. Μάλιστα θέλησε να κάνει την Αθήνα πνευματικό κέντρο της Ελλάδας. Για να το κάνει προσπάθησε να πείσει τους πολίτες να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για την πόλη τους για να το πετύχει πιο εύκολα φρόντισε όποιος έπαιρνε κάποιο αξίωμα να πληρώνεται. Την μεγαλύτερη δύναμη την είχε η Εκκλησία του δήμου. Προτομή του Περικλή

6 Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
Την εποχή εκείνη οι κάτοικοι της Αθήνας χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες: α) τους Αθηναίους πολίτες δηλαδή αυτούς που είχαν πατέρα και μητέρα από την Αθήνα και οι οποίοι είχαν τα περισσότερα δικαιώματα, β) τους Μέτοικους που ήταν μετανάστες και γ) τους δούλους που ήταν σκλάβοι. Στην Αθήνα ζούσαν πολλοί δούλοι οι οποίοι έκαναν τις δουλειές του σπιτιού. Αν ένας δούλος είχε παράπονα από τον αφέντη του μπορούσε να πάει σ’ ένα ναό και να ζητήσει προστασία.Αν ο αφέντης του συνέχιζε να του φέρεται με τον ίδιο τρόπο θα τον πουλούσαν σε κάποιον άλλο.

7 Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
Πηγή εικόνων: Λευτέρης Δάλπης Δ΄2 1ο πρότυπο Πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης πηγή: Λευτέρης Δάλπης


Κατέβασμα ppt "Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google