Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο«ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» 5ος αι.π.Χ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο«ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» 5ος αι.π.Χ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο«ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» 5ος αι.π.Χ.

2 Ο Περικλής, πολύ καλός ρήτορας και αγαπητός στους Αθηναίους επηρεάζει την πολιτική ζωή της Αθήνας .

3 Την πιο μεγάλη δύναμη στην πόλη την είχε η Εκκλησία του Δήμου, στην οποία λάβαιναν μέρος όλοι οι ελεύθεροι πολίτες. Εκεί οι Αθηναίοι έπαιρναν τις πιο μεγάλες αποφάσεις

4

5 Σκηνές από την καθημερινή ζωή
Τα σπίτια τους ήταν απλά και χωρίς πολλά έπιπλα

6 Οι άνδρες ασχολούνταν με τις εργασίες τους και συμμετείχαν στη δημόσια ζωή της πόλης όπως στην εκκλησία του Δήμου, στη βουλή και στα δικαστήρια. Μια από τις συνηθισμένες διασκεδάσεις των ανδρών ήταν τα περίφημα «συμπόσια». Γενικά οι άνδρες περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας έξω απ’ το σπίτι.

7 Επαγγέλματα

8 Η ενδυμασία Αθηναίος: Για να μοιάζετε με Αθηναίο φορέστε έναν απλό χιτώνα. Ο χιτώνας είναι ένα κομμάτι υφάσματος που στερεώνεται στους ώμους. Από πάνω φορέστε έναν μανδύα. Αθηναία: Οι γυναίκες αν θέλετε να μοιάζετε με Αθηναία φορέστε χιτώνα με έντονο χρώμα, μέχρι τον αστράγαλο.

9 Οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι κι έκαναν τις δουλειές του νοικοκυριού
Οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι κι έκαναν τις δουλειές του νοικοκυριού. Έβγαιναν μόνο στις γιορτές. Οι Αθηναίες φρόντιζαν τον εαυτό τους και είχαν υπηρέτριες.

10 Η εκπαίδευση Οι γονείς πλήρωναν  στην αρχαία Αθήνα για την εκπαίδευση των παιδιών.  Τα παιδιά από τα 7 τους χρόνια  πήγαιναν στον γραμματιστή, στον κιθαριστή και στον γυμναστή. Τα συνόδευαν οι δούλοι παιδαγωγοί.

11 Φιλόσοφος Σωκράτης Ηρόδοτος ο πατέρας
Η Αθήνα γίνεται σχολείο της Ελλάδας Σπουδαίοι άνθρωποι ασχολήθηκαν με τα γράμματα Φιλόσοφος Σωκράτης Ηρόδοτος ο πατέρας της ιστορίας Θουκυδίδης ιστορικός του πελοποννησιακού πολέμου

12 Tον 5ο αιώνα πΧ στην Αθήνα η τέχνη του θεάτρου έφτασε στο απόγειό της
Σοφοκλής Αισχύλος Ευριπίδης

13 Τα αγάλματα που έγιναν την περίοδο αυτή ήταν διαφορετικά από τους κούρους και τις κόρες. Τα πρόσωπα έχουν πιο φυσικά χαρακτηριστικά. Τα χέρια και τα πόδια φαίνονται να έχουν κίνηση. Γνωστός γλύπτης, εκτός από το Φειδία, ήταν ο Πολύκλειτος.

14 Ο Περικλής αποφάσισε να ξαναφτιάξει τους ναούς που είχαν καταστρέψει οι Πέρσες. Πάνω στην Ακρόπολη στήθηκαν λαμπρά μνημεία. Η ακρόπολη τον 5ο αι.π.Χ

15

16 Tο πρώτο μνημείο που συναντούσε κάποιος ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη ήταν τα Προπύλαια.

17 ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥ
Το χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς ήταν έργο του Φειδία και το συναντούσε κανείς αμέσως μετά την έξοδό του από τα Προπύλαια. Χρονολογείται γύρω στο 460 π.Χ. Η Αθηνά αυτή ονομαζόταν Πρόμαχος ή Παλλάδα , γιατί τρόμαζε τους εχθρούς όταν «έπαλλε» (έκρουε, χτυπούσε) το δόρυ της.

18 Δεξιά είχε κτιστεί ο ναός της Αθηνάς Νίκης.

19 Το δημιούργημα που ξεχώριζε περισσότερο απ’ όλα τα άλλα, ήταν ο Παρθενώνας. Είχε σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας και αρχηγού της πόλης

20 ΤΟ ΧΡΥΣΕΛΕΦΑΝΤΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στο εσωτερικό του Παρθενώνα, στον σηκό, ήταν τοποθετημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Είχε ξύλινο σκελετό, τα γυμνά μέρη του σώματος ήταν από ελεφαντόδοντο και τα ντυμένα από φύλλο χρυσού (βάρος χρυσού περίπου 1 τόνος). Στη θέση των ματιών ήταν τοποθετημένοι πολύτιμοι λίθοι. Το συνολικό του ύψος έφτανε περίπου τα 12 μέτρα.

21 Στο μέρος όπου είχε γίνει, σύμφωνα με το μύθο, ο αγώνας ανάμεσα στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα για το ποιος θα δώσει το όνομά του στην πόλη της Αθήνας, χτίστηκε το Ερέχθειο.

22 Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Βρετανικό Μουσείο τον Απρίλιο του 2007, αναφέρεται ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο.

23 «Αν με ρωτήσετε εάν θα ζω, όταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σας λέω πως ναι, θα ζω. Αλλά κι αν ακόμη δεν ζω πια, θα ξαναγεννηθώ». Μελίνα Μερκούρη

24


Κατέβασμα ppt "Ο«ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» 5ος αι.π.Χ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google