Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στα λατομεία των Συρακουσών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στα λατομεία των Συρακουσών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στα λατομεία των Συρακουσών
Ομάδα: Σπάρτακοι (Άγγελος Κουρτίδης,Αντωνία Νεραντζή, Βασίλης Τσετίνης, Μαριάννα Σιδηροπούλου)

2 Ποια ήταν η κατάσταση στις πόλεις της Σικελίας πριν από την άφιξη των Αθηναίων;
Στη Σικελία και στην Κάτω Ιταλία υπήρχαν πολλές ακμάζουσες ελληνικές πόλεις . Η πιο ισχυρή από αυτές ήταν οι Συρακούσες . Οι άλλες πόλεις της Σικελίας ζήτησαν βοήθεια από φόβο για τη δύναμη των Συρακουσών .

3 Πόσα πλοία με πόσους άνδρες ξεκίνησαν αρχικά για το νησί;
Για τη Σικελία απέπλευσαν συνολικά περίπου 150 πλοία, πολεμικά και βοηθητικά, και περισσότεροι από στρατιώτες, εκτός από το βοηθητικό προσωπικό.

4 Πώς υποδέχτηκαν οι πόλεις της Σικελίας τους Αθηναίους;
Δεν υποδέχθηκαν καθόλου φιλικά το αθηναϊκό εκστρατευτικό σώμα. Οι περισσότερες δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο έδαφός τους, μερικές μάλιστα τους αρνήθηκαν ακόμη και τον ανεφοδιασμό με νερό.

5 Ποιο γεγονός επηρέασε αρνητικά το ηθικό των Αθηναίων;
Η Αθήνα ανακάλεσε τον Αλκιβιάδη, για να τον δικάσει για τις κατηγορίες που τον βάραιναν, είχε μάλιστα στείλει στη Σικελία για να τον παραλάβει το ειδικό ιερό πλοίο, τη Σαλαμινία. Ο Αλκιβιάδης έδειξε να υποτάσσεται πειθήνια στην εντολή, αλλά καθ' οδόν προς την Αθήνα ξεγέλασε τη συνοδεία και δραπέτευσε για να καταφύγει στον εχθρό, στη Σπάρτη. H απροσδόκητη αυτή εξέλιξη ανέτρεψε τα στρατηγικά σχέδια των Αθηναίων και είχε σοβαρή αρνητική επίδραση στο ηθικό του στρατού.

6 Ποιοι βοήθησαν τους Συρακούσιους και πώς;
H κατάσταση άλλαξε, όταν οι Σπαρτιάτες αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις συμβουλές του Αλκιβιάδη και να στείλουν ενισχύσεις στις Συρακούσες. Οι Σπαρτιάτες ανέθεσαν τη διοίκηση στον στρατηγό Γύλιππο, που έφθασε στη Σικελία επικεφαλής δυνάμεων της πελοποννησιακής συμμαχίας, τις οποίες λίγο αργότερα ακολούθησαν και άλλες.

7 Τι συνέβη στη μάχη των Επιπολών;
H πρώτη φάση της επιχείρησης πήγε καλά για τους επιδρομείς. Οι Συρακούσιοι και οι σύμμαχοί τους, που δεν περίμεναν την επίθεση, αιφνιδιάστηκαν και δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν.

8 Πώς ενήργησαν οι Συρακούσιοι, για να αντιμετωπίσουν τους Αθηναίους;
Πρώτη προέβαλε αντίσταση μια μονάδα Βοιωτών, οι οποίοι κατόρθωσαν όχι μόνο να ανακόψουν την επίθεση των Αθηναίων αλλά και να τους τρέψουν σε φυγή.

9 Σε ποια κατάσταση βρέθηκαν οι Αθηναίοι μετά τη μάχη στις Επιπολές;
Ο Δημοσθένης πρότεινε τον τερματισμό της εκστρατείας και την επιστροφή στην πατρίδα. Ο Νικίας αντιτάχθηκε αρχικά σε αυτή την πρόταση με επιχειρήματα κυρίως πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. Οι αντιρρήσεις του όμως δεν άργησαν να καμφθούν καθώς η κατάσταση χειροτέρευε διαρκώς για τους Αθηναίους.

10 Ποιοι νίκησαν στη ναυμαχία των Συρακουσών;
Νικητές στην πεισματική αναμέτρηση αναδείχθηκαν οι Συρακούσιοι.

11 Πώς προσπάθησαν να διαφύγουν οι Αθηναίοι;
Οι Αθηναίοι τράπηκαν σε φυγή και όσοι δεν χάθηκαν στη θάλασσα, βγήκαν στην ξηρά και έτρεξαν να σωθούν στο στρατόπεδό τους.

12 Τα κατάφεραν; Μάχονταν αδιάκοπα εναντίον του Γύλιππου και των Συρακούσιων που τους καταδίωκαν. Το τμήμα του Δημοσθένη, που βραδυπορούσε, παραδόθηκε πρώτο. Το τμήμα του Νικία πάσχιζε να φθάσει στον ποταμό Ασσίναρο όχι μόνο με την ελπίδα ότι διαβαίνοντάς τον θα γλίτωνε αλλά και για να σβήσει τη δίψα που το βασάνιζε. Τελικά παραδόθηκε και το τμήμα του Νικία.

13 Ποια ήταν η τύχη των Αθηναίων στρατηγών και στρατιωτών;
H τύχη των αιχμαλώτων υπήρξε τραγική. Οι στρατηγοί Νικίας και Δημοσθένης εκτελέστηκαν δημόσια. Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στα λατομεία, όπου έζησαν υπό συνθήκες αφάνταστα σκληρές. 

14 Πού φυλάκισαν οι Συρακούσιοι τους Αθηναίους αιχμαλώτους;
Στα λατομεία, τα οποία θεωρούσαν ως το ασφαλέστερο μέρος Η τύχη των Αθηναίων στρατηγών, Νικία & Δημοσθένη. Έσφαξαν Τον Νικία και τον Δημοσθένη παρά την θέληση του Γύλιππου . Γιατί διαφώνησε ο Γύλιππος με την τιμωρία των στρατηγών; Νόμιζε ότι θα ήταν λαμπρός για τον θρίαμβό του , δηλαδή να φέρει τους αρχηγούς του εχθρικού στρατού στην Λακεδαιμονία

15 Τι φοβόντουσαν οι Συρακούσιοι;
Μερικοί από τους Συρακούσιους φοβήθηκαν, μήπως, επειδή είχαν έρθει σ' επικοινωνία μαζί με το Γύλιππο , θα τα μαρτυρούσε αν τον βασάνιζαν, και θα τους δημιουργούσε φασαρίες, τώρα που είχαν όλα τελειώσει καλά

16 Τι φοβόντουσαν οι Κορίνθιοι;
Περισσότερο απ' όλους οι Κορίνθιοι φοβούνταν, μήπως δωροδοκήσει μερικούς, γιατί ήταν πλούσιος, και τον αφήσουνε να ξεφύγει, και κάποτε, εξ αιτίας του, τους γίνει κανέν' άλλο κακό.

17 Πως συμπεριφέρθηκαν οι Συρακούσιοι στους Αθηναίους αιχμαλώτους
Τους αιχμαλώτους στα λατομεία τους μεταχειρίστηκαν απάνθρωπα οι Συρακούσιοι Τους είχαν βάλει σε ένα βαθύ λάκκο και ήταν όλοι στριμωγμένοι Επίσης, τους έψηνε ο ήλιος και τους βασάνιζε η πνιγερή ζέστη, γιατί δεν είχαν σκεπή για σκιά και οι νύχτες του φθινοπώρου ήταν πολύ κρύες, και οι απότομες αυτές αλλαγές της θερμοκρασίας έφεραν πολλές αρρώστιες

18 Πως συμπεριφέρθηκαν οι Συρακούσιοι στους Αθηναίους αιχμαλώτους;
έλλειψη του χώρου οι νεκροί στοιβάζονταν ο ένας πάνω στον άλλον δίπλα στους ζωντανούς ανυπόφορη βρώμα η δίψα και η πείνα ήταν επίσης ανυπόφορη αφού τους έδιναν στον καθένα επί οχτώ μήνες ένα κύπελλο νερό την ημέρα και δυο κύπελλα αλεύρι. Και πέρασαν έτσι κάπου εβδομήντα μέρες όλοι μαζί, έπειτα όμως εκτός από τους Αθηναίους, κι όσους τυχόν Σικελιώτες ή Ιταλιώτες είχαν πάρει μέρος στην εκστρατεία μαζί τους, όλους τους άλλους τους πούλησαν για δούλους. 

19 Τραγικότερη κατάσταση αιχμαλώτων
Επί οχτώ μήνες ένα κύπελλο νερό την ημέρα και δυο κύπελλα αλεύρι Οι νεκροί στοιβάζονταν ο ένας απάνω στον άλλο κοντά στους ζωντανούς, όσοι πέθαιναν από τις λαβωματιές τους ή από τις αρρώστιες του καιρού κι άλλους τέτοιους λόγους, και η βρώμα ήταν ανυπόφορη

20 Τους πούλησαν για δούλους. Σικελιώτες & Ιταλοί
Τι απέγιναν μετά οι αιχμάλωτοι; Ήταν μόνο Αθηναίοι οι αιχμάλωτοι; Πόσοι ήταν συνολικά; Τους πούλησαν για δούλους.  Σικελιώτες & Ιταλοί Όχι λιγότεροι από εφτά χιλιάδες. Είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι όλοι μαζί, ακριβώς βέβαια θα ήταν αδύνατο να καθορίσει κανείς τον αριθμό τους.

21 Αν ήμασταν εμείς εκεί τι θα λέγαμε;
Στην περίπτωση που ήμασταν εκπρόσωποι των Αθηναίων αιχμαλώτων θα προτείναμε να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες με διάφορα επιχειρήματα: Ότι όλοι οι άνθρωποι ότι και να έχουν διαπράξει έχουνε κάποια δικαιώματα. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των καταβεβλημένων Αθηναίων αιχμαλώτων Αν οι Συρακούσιοι έπεφταν στα χέρια των Αθηναίων ως αιχμάλωτοι δεν θα ήθελαν να τους συμπεριφερθούν με έναν τόσο απάνθρωπο τρόπο

22 Η τύχη των αιχμαλώτων στην αρχαιότητα
Αιχμάλωτος = ο δια της «αιχμής» (του δόρατος) «αλωθείς» (κυριευθείς). Στην αρχαία Ελλάδα οι αιχμάλωτοι ονομάζονταν επίσης και «δορυάλωτοι». Στην Αρχαία Αθήνα η Δημοκρατία χρησιμοποιούσε τους αιχμαλώτους της στα μεταλλεία του αρχαίου Λαυρίου Δεν είχε εξαλειφθεί ακόμη και η περίπτωση της θανάτωσής τους. Τα πρώτα βήματα βελτίωσης της τύχης τους ήταν με την «ανταλλαγή αιχμαλώτων», δεν μπόρεσαν όμως να επικρατήσουν.

23 Η τύχη των αιχμαλώτων στη νεότερη και σύγχρονη εποχή
Στη σύγχρονη ιστορία έγιναν προσπάθειες για την δημιουργία καλύτερων συνθηκών και τις τύχες των αιχμαλώτων. Αυτές είναι : Η ασυλία από κατάληψη και καταστροφή όλων των εγκαταστάσεων για την περίθαλψη τραυματισμένων ή άρρωστων στρατιωτών, Η αμερόληπτη υποδοχή και περίθαλψη όλων των μαχητών, Η προστασία των αμάχων παρέχοντας βοήθεια προς τους τραυματίες, και Η αναγνώριση του συμβόλου του Ερυθρού Σταυρού ως μέσο για την αναγνώριση ατόμων και εξοπλισμού που καλύπτονται από τη συμφωνία

24 Ποιες θα ήταν οι δικές μας αντιδράσεις, αν κάτι ανάλογο συνέβαινε σήμερα;
Οι συμβάσεις : Πρώτη Σύμβαση της Γενεύης , Σύμβαση της Χάγης , η Δεύτερη Σύμβαση της Γενεύης (20ος αι.) οι τραυματισμένοι και άρρωστοι στρατιώτες που βρίσκονται εκτός μάχης θα πρέπει να τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης και ιδιαίτερα δε θα πρέπει να θανατώνονται, τραυματίζονται ή να υποβάλλονται σε βιολογικά πειράματα Ο Ερυθρός Σταυρός ή οποιοδήποτε άλλος αμερόληπτος ανθρωπιστικός οργανισμός μπορεί να παρέχει προστασία και να δώσει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματισμένους και άρρωστους στρατιώτες καθώς επίσης και στο ιατρικό και θρησκευτικό προσωπικό

25 Ποιες θα ήταν οι δικές μας αντιδράσεις, αν κάτι ανάλογο συνέβαινε σήμερα;
Ακόμη η φυλακή του Αμπού Γκράιμπ χρησιμοποιούνταν πρώτα από τους Ιρακινούς και ύστερα από τους Αμερικανούς ως μέρος βασανιστηρίων. Επίσης στο Αφγανιστάν οι Αμερικανοί πάλι εξαθλίωναν τους Αφγανούς με απάνθρωπα βασανιστήρια. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι οι νικητές ενός πολέμου γίνονται αλαζόνες και πιστεύουν πως είναι ανίκητοι και πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο σε εκείνους.

26 Πώς κρίνει ο Θουκυδίδης τη Σικελική Εκστρατεία;
Όλη αυτή η συμφορά ήταν η μεγαλύτερη που συντύχε στο διάστημα του πολέμου αυτού, κ' εγώ τουλάχιστον θαρρώ και σ' όλες τις Ελληνικές πολεμικές επιχειρήσεις όσες ξέραμε απ' ακουστά, και που στάθηκε τόσο περίδοξη για τους νικητές και τόσο φοβερή γι' αυτούς που χαλάστηκαν· γιατί νικήθηκαν απ' όλες τις απόψεις, και ολοκληρωτικά, και κανένα τους πάθημα δεν ήτανε σχετικό και μικρό.

27 Συμπεραίνοντας… Πώς συνδέεται η αιχμαλωσία των Αθηναίων και η εκτέλεση των στρατηγών τους με το σχήμα : «ύβρις –νέμεσις»;


Κατέβασμα ppt "Στα λατομεία των Συρακουσών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google