Σημαντικοί άξονες του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος (ΠΕ02)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Αξιολόγηση σεναρίου Νότα Σεφερλή
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Ιωάννα Παπαβασιλείου-Χαραλαμπάκη
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ίδρυμα Ευγενίδη, Καφενείο της επιστήμης, Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών Παιδαγωγική αξιοποίηση Τ. Α. Μικρόπουλος.
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Θεωρητικό πλαίσιο 1ου και 2ου κύκλου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ.
Ερευνητικές εργασίες Πλαίσιο εφαρμογής – Επιλογή θέματος.
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
… ένα σχολείο για όλους… μαθητές, γονείς, κοινότητα Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος Περιφερειακή Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Πρόγραμμα Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης στις ΤΠΕ ΝΤ και Εκπαίδευση Μάινας Διονύσιος Επιμορφωτής ΠΕ2.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
Ιχνηλατώντας το «καινούριο» στο σύγχρονο σχολείο.
7o Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Εκπαιδευτικό Σενάριο : “ Μαθαίνω για το κακόβουλο λογισμικό και προστατεύομαι ” Ζαμπέτογλου Γεώργιος ΕκπαιδευτικόςΠληροφορικής ΠΕ.
1 Σχέδια Εργασίας & Φυσική Αγωγή. 2 Σκοπός της συνάντησης η παρουσίαση, ανάπτυξη & εφαρμογή της μεθόδου διδασκαλίας με σχέδια εργασίας στη Φυσική Αγωγή.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
Η ταυτότητα και η δράση του Εκπαιδευτικού οργανισμού Φωτόγραμμα
Αξιοποίηση της μεικτής μάθησης με το LAMS στο Λύκειο Τσέχωφ: Αυτός ο πασίγνωστος- άγνωστος Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού & Εκπαιδευτικής.
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Ενδοσχολική ΕΕΓΛ Σέρρες 16/6/2017.
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικής έρευνας δράσης
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ 2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωής
«Ενισχύοντας τη "φωνή" εκπαιδευτικών - μαθητών - γονέων στη διαμόρφωση θετικής σχολικής ζωής μέσω του Δικτύου Εκπαιδευτικών: “Σημερινός Μαθητής – Αυριανός.
«Καλές πρακτικές και αξιοποίηση του υλικού του προγράμματος T4E»
2η επιμορφωτική συνάντηση 27 Φεβρουαρίου 2014
Διεθνείς έρευνες (PISA) και κυπριακό εκπαιδευτικό σύστηµα: δεδοµένα και προβληµατισµοί Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Διαφοροποιημένη διδασκαλία και εναλλακτική αξιολόγηση
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Project.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σημαντικοί άξονες του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος (ΠΕ02)

Το Νέο Σχολείο και οι στόχοι του Οι άξονες αυτοί σηματοδοτούν κύριους στόχους και βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Νέου Σχολείου. 2

Ο εκπαιδευτικός ως «δημιουργός» της γνώσης Στηρίζεται στα θεσμικά κείμενα (ΑΠΣ και ΔΕΠΠΣ, βιβλία μαθητή, βιβλία εκπαιδευτικού, επίσημα λογισμικά), αλλά ταυτόχρονα συν-διαμορφώνει το εκπαιδευτικό υλικό. Προσαρμόζει το εκπαιδευτικό υλικό. Αξιοποιεί βιώματα και εμπειρίες των μαθητών. Διερευνά και ανακαλύπτει τη γνώση μαζί με τους μαθητές  γίνεται πρότυπο και για τους μαθητές ως «δημιουργούς» της γνώσης. 3

Ευρεία επιλογή εκπαιδευτικών μεθόδων από τον εκπαιδευτικό Εντάσσει στο σχεδιασμό και αξιοποιεί ποικιλία εκπαιδευτικών μεθόδων: εργασία σε ομάδες, δραματοποιήσεις, παιχνίδια ρόλων, μεγαλύτερης διάρκειας ομαδικό έργο (project), κ.ά. Καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα, τη συνεργασία και την ανάληψη προσωπικής ευθύνης. Μαθαίνει στους μαθητές πώς να μαθαίνουν, πώς να δρουν, πώς να συνεργάζονται, πώς να υπάρχουν. 4

Ενσωμάτωση εγκαρσίων δράσεων Ενσωματώνει στο διδακτικό σχεδιασμό τις δυνατότητες των ΤΠΕ, τον πολιτισμό και τις τέχνες (ζωγραφική, μουσική, θέατρο, κινηματογράφο), την ευαισθησία για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο, τη διαφύλαξη και ανάπτυξη της σωματικής και ψυχικής υγείας. 5

Αξιοποίηση των σχέσεων και της δυναμικής της ομάδας Ο Εκπαιδευτικός ενεργεί με γνώμονα τη σημασία των σχέσεων. Καλλιεργεί ασφαλές συγκινησιακό κλίμα και ομαδικό συνεργατικό πνεύμα. Μεριμνά για την ανάπτυξη εκπαιδευτικής διαδικασίας σύμφωνα με την αρχή «η μάθηση βασίζεται στη σχέση». 6

Καλλιέργεια ολιστικής προσέγγισης Ο εκπαιδευτικός αναπτύσσει ο ίδιος και καλλιεργεί στα παιδιά όσο το δυνατόν πιο «ολιστική προσέγγιση», έτσι ώστε να επιτρέπει: τη θεώρηση κάθε εκπαιδευτικής εμπειρίας ως συνέχειας και ως μέρους μιας αλληλουχίας γεγονότων, τη διαθεματική και συναδελφική προσέγγιση κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, την αξιοποίηση των διεργασιών που εξελίσσονται στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας από το επίπεδο του ατόμου και της ομάδας εργασίας μέχρι το επίπεδο της ευρύτερης κοινότητας. 7

Αξιοποίηση της μικρής ομάδα Αξιοποίηση της μικρής ομάδας Ο εκπαιδευτικός οικοδομεί την εκπαιδευτική διαδικασία με εναλλαγή της εργασίας μεταξύ ατόμου, μικρής ομάδας και ολομέλειας, έτσι ώστε το ένα επίπεδο να ανατροφοδοτεί το άλλο. Καλλιεργεί την αίσθηση και την ευθύνη του «ανήκειν» σε ένα μεγαλύτερο σύνολο. 8

Αξιοποίηση της διαφορετικότητας Ο εκπαιδευτικός αναγνωρίζει και σέβεται τη διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητα. Αξιοποιεί «όλες τις φωνές» (μέσα στο άτομο, την ομάδα, την κοινότητα). Αυτή είναι η βασική αρχή για τη δημιουργία καλού συγκινησιακού κλίματος. 9

Σύνδεση με την κοινωνία και την εποχή Ο εκπαιδευτικός πρέπει να διατηρεί επαφή με την κοινότητα και την επικαιρότητα. Να εντάσσει στο σχεδιασμό ερεθίσματα που απασχολούν την ευρύτερη και τοπική κοινωνία. Να αξιοποιεί τον πολιτιστικό και τον περιβαλ- λοντικό πλούτο της περιοχής αλλά και της ιδιαίτερης σύνθεσης του πληθυσμού του σχολείου. 10

Για το Νέο Σχολείο Δεν είμαστε σε φάση εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά σε προσπάθεια εμπλουτισμού και διεύρυνσης των ήδη ΑΠΣ και ΔΕΠΠΣ. Τα σχολικά εγχειρίδια δεν αλλάζουν. Τα ΑΠΣ και ΔΕΠΠΣ δεν θα καταργηθούν. Το Νέο Σχολείο δεν βάζει ως προτεραιότητα τον αριθμό των σελίδων της ύλης και των κειμένων, αλλά το μαθητή. Ο εκπαιδευτικός θα έχει άνεση, ευχέρεια και ευελιξία στη διαμόρφωση της ύλης. Αυτό που ενδιαφέρει είναι: αν οι μαθητές έμαθαν να σκέφτονται, να συνεργάζονται, να κρίνουν, να δημιουργούν. 11

Τέλος Παρουσίασης Ευχαριστώ! 12