Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 15.2 Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Θέμα: Ριγκατόνι Ριβιέρα (Rigatoni Riviera) 1
ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο μαθητής / τρια να είναι σε θέση να: 1.Ονομάζει τα βασικά υλικά παρασκευής των ορεκτικών. 2.Παρασκευάζει τα καθορισμένα εδέσματα σύμφωνα με την πρότυπη συνταγή. 3.Διακρίνει τον ακριβή χρόνο προσθήκης του κάθε υλικού. 4.Ετοιμάζει το εστιατόριο για παράθεση και να παραθέτει τα εδέσματα που παρασκευάζει. Παρασκευές: Ριγκατόνι Ριβιέρα (Rigatoni Riviera). 2
Προετοιμασία εστιατορίου: Καθάρισμα, στρώσιμο εστιατορίου. Ετοιμασία τρόλεϊ. Παρασκευές: Ριγκατόνι Ριβιέρα (Rigatoni Riviera) 3
Ριγκατόνι Ριβιέρα (Rigatoni Riviera) Υλικά για δύο άτομα 150 γρ. Ριγαρισμένα κοντά μακαρόνια. 20γρ. Μπέικον. 20 γρ. Χαμ. 80 γρ. Μανιτάρια. 100 γρ. Ντομάτες κονκασέ. 1 κτλσ Βούτυρο. 40 ml Κόκκινο κρασί. 40 ml Μπράντι. 40 ml Κρέμα γάλακτος. Αλάτι, Ψιλοκομμένο μαϊντανό. 60 γρ. Παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο. Εξοπλισμός 1 Τρόλεϊ 1 Τηγάνι 2 Λαβίδες (κουτάλια, πιρούνια). 1 Πιάτο κρύο για λαβίδες. 2 Ζεστά πιάτα (ξέβαθα, σούπας). 1 Καθαρή πετσέτα. 1 Σοσιέρα με τη κουτάλα της. 1 Μύλο πιπεριού. 2 Τυριέρες. Προετοιμασία στην κουζίνα 1.Ψήνετε τα μακαρόνια. 2.Κόβετε το Χαμ και το μπέικον ζουλιέν. 3.Κόβετε τα μανιτάρια σε φέτες και τις ψημένες ντομάτες σε κύβους (κονκασέ). 4.Τρίβετε το τυρί. Μέθοδος παρασκευής 1.Τοποθετείτε το τηγάνι στη φωτιά μαζί με το βούτυρο. 2. Με τη λαβίδα βάζετε το χαμ και το μπέικον. Προσθέτετε τα μανιτάρια. 3.Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε γρήγορα ανακατεύοντας. 4.Προσθέτετε το κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. 5.Ανάβετε με το μπράντι. Όταν σβήσει η φωτιά συμπληρώνεται με ντομάτες κονκασέ. 6.Προσθέτετε τα μακαρόνια, χαμηλώνετε τη φωτιά. Περιχύνετε με φρέσκα κρέμα. Ανακατεύετε με τη λαβίδα. 7.Σβήνετε τη φωτιά, γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε. 4
ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ 1.Ονομάστε τα βασικά υλικά παρασκευής για Ριγκατόνι Ριβιέρα. 2.Αναφέρετε την πρότυπη συνταγή για Ριγκατόνι Ριβιέρα (Rigatoni Riviera) αναφέροντας και τον ακριβή χρόνο προσθήκης του κάθε υλικού. 5