Η πορεία προς την ανεξαρτησία...

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Χρίστος Παπαριστοδήμου Λάουρα Παπέλ
Advertisements

Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
Νησί γλυκό, νησί πικρό, νησί βασανισμένο….
Παγκόσμια ημέρα του παιδιού
Η Τρίτη Εθνική Συνέλευση Μπαλάσης Γιάννης Παπαγεωργίου Άλκης Γ1 γυμνασίου.
Λευκωσία ( ή αλλιώς Λήδρα)
Νhσος Κyπρος δια μέσου των αιώνων….
ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΜΑΣΟΓΕΙΟΥ..
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 1974 εργασία στο μάθημα της Ιστορίας της μαθήτριας Αθηνάς Κοντοκώστα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΗΚΑΣ ΣΤ’2 ΤΑΞΗ. ΔΙΚΑΣΤ ΙΚΗ ΚΡΑΤΟΣ ΛΑΟΣ ΕΔΑΦΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕ ΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕ ΣΤΚΗ.
Σχέδιο μαθήματος Μάθημα: Ιστορία Τάξη: Γ΄ Γυμνασίου
Κυπριακή Παιδοβουλή Έτος ίδρυσης 2000 Προοίμιο Με γνώμονα την βεβαιότητα πως σε ένα δημοκρατικό κράτος πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες.
Ένταση στα Βαλκάνια..
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΟΣΧΟΡΗ ΦΑΝΗ Σταύρου Παναγιώτα Σαρανταένα Σοφία Α’5.
Οι δυο εμφύλιοι πόλεμοι.  Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ξέσπασαν οι πρώτες βίαιες συγκρούσεις, λίγο μετά την απόφαση για την ανεξαρτησία του Σουδάν,
ΚΥΠΡΟΣ CYPRUS ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Κυπριακή Δημοκρατία
Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που.
Θέλετε να μάθετε τα στοιχεία του εκπαιδευόμενου;
Εκατομμυριούχος Ποιος θεωρείται προστάτης της Εκκλησίας της Κύπρου; Ο Απόστολος Παύλος Ο Απόστολος Βαρνάβας.
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
Μακάριος Γ΄ Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1913 στο χωριό Άνω Παναγιά της Πάφου . Πατέρας του ήταν ο Χριστόδουλος Μούσκος και μητέρα του η Ελένη.
Η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων
Η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα
Η ΚΥΠΡΟΣ (1/2) Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΉ ΤΗΣ ΘΕΣΗ
: Οθωμανική κατοχή 1571H Λευκωσία πέφτει στον Oθωμανικό ζυγό.
ΧΡΟΝΙΑ ΗΡΩΙΚΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ο δρόμος της Ελλάδας προς την Ενωμένη Ευρώπη ξεκινά στις 8 Ιουνίου του 1959 με την υποβολή της αίτησης για σύνδεση με την νεοϊδρυθείσα τότε στην Ευρωπαϊκή.
Η Ελλάδα το 1830 Σύνορα Αμβρακικού-Παγασητικού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΧΡΌΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΉΣ ΤΟΥ Γεννήθηκε το 1793 στα Ψαρά. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και έτσι άρχισε να δουλεύει σε πλοία συγγενών.
ΚΥΠΡΟΣ. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ Πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ο πληθυσμός της Κύπρου είχε ως εξής: 82% Έλληνες και 18% Τούρκοι. Λόγω αυτής της συνοίκησης.
Κερύνεια Σοφία Στόικα.
Ζητούμε:  Να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι από τη γη μας και τα σπίτια μας.  Ελευθερία στην κατεχόμενη Κύπρο, επανένωση του νησιού και.
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
ΙΜΒΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΜΠΙΝΙΩΡΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
ΚΥΠΡΟΣ.
Βιογραφικό σημείωμα του Μακαρίου Γ’
ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ο Γ΄ Ναθαλία Κλεάνθους Σχολικό έτος: Τάξη: Στ΄ Δασκάλα: Μαρία Χ’’ Ιωάννου.
ΚΥΠΡΟΣ.
ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντρέας Αντωνίου.  Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1932 στη Λευκωσία. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στην ΟΧΕΝ (Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νέων) Λευκωσίας η.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.
Ασφάλεια και σιγουριά για όλους τους πολίτες
H Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955.
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Μια εργασία του: Παντελή Μάρη Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου
Ο Αγώνας για την Μακεδονία
H ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
Ο Αγώνας του Η πατρίδα μας η Κύπρος, το νησί με την ελληνική καταγωγή, γνώρισε πολλούς κατακτητές στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της: Βαβυλώνιοι,
Ημέρα Μνήμης Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ 19 Ιανουαρίου
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 1ησ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Κωνσταντίνα Πάιους Ελευθερία Πετράκου Αναστασία Συνοδινού
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΟΥΝΝΑΣ Ε’1.
ΈΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ Η ιστορία του Ελληνισμού στον Πόντο έχει ως επίσημη αφετηρία την ίδρυση της Σινώπης στα βόρεια παράλια της Μ. Ασίας από Ίωνες ναυτικούς.
5ο Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντίνα Σελβίδου Χριστίνα Ποπονίδου Κιλκίς.
5Ο Δημοτικό Σχολείο Χρήστος Λασκάκης Χάρης Φιλιππίδης Κιλκίς.
5ο Δημοτικό Σχολείο Ορέστης Κιλκίς.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η πορεία προς την ανεξαρτησία... 1η Οκτωβρίου 1960 Η πορεία προς την ανεξαρτησία...

1571-1578 : Οθωμανική κατοχή 1571 H Λευκωσία πέφτει στον Oθωμανικό ζυγό. 1821 O Aρχιεπίσκοπος, επίσκοποι και διακεκριμένοι Kύπριοι κατηγορούνται για σχέδια συμμετοχής στην Eλληνική Eπανάσταση ενάντια στην Oθωμανική Aυτοκρατορία και εκτελούνται. .

1578 – 1959: Η Κύπρος στην κατοχή των Άγγλων 1878 H Kύπρος ενοικιάζεται από την Tουρκία στη Bρετανία Oι Άγγλοι καταφθάνουν στην Κύπρο και υψώνουν τη σημαία τους στο κυβερνείο

1960 Η Κυπρος ανεξαρτητο κρατος 1960 Η Κυπρος ανεξαρτητο κρατος Το 1955 ξεσπά ο αγώνας της ΕΟΚΑ, με πολιτικό αρχηγό το Μακάριο Γ΄ και στρατιωτικό το Γεώργιο Γρίβα Διγενή. Μετά από 4 χρόνια σκληρού αγώνα η Αγγλία αποφασίζει να παραχωρήσει στην Κύπρο την ανεξαρτησία της.

Υπογραφή Συνθήκης Ζυρίχης- Λονδίνου Το Φλεβάρη του 1959 οι πρωθυπουργοί της Αγγλίας,της Ελλαδας και της Τουρκίας,ο Αρχιεπισκοπος Μακάριος σαν εκπρόσωπος των Ελλήνων της Κύπρου και ο Δρ.Κουτσιούκ σαν εκπρόσωπος των Τουρκων,υπέγραψαν στο Λονδινο τις συμφωνίες «Ζυριχής - Λονδίνου».Η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος και σταμάτισε ο ένοπλος αγώνας.Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Αρχιεπισκοπος Μακάριος ο Γ‘ και αντιπρόεδρος των Τουρκοκυπρίων ο Δρ.Κουτσιουκ.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία ως εγγυήτριες δυνάμεις Τουρκία Αγγλία Eλλάδα

Η Κυπριακή Δημοκρατία Με τις συμφωνίες αυτές η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος το οποίο συναποτελείται από δύο κοινότητες. Τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Το πρωί της 16ης Αυγούστου του 1960, υψωνόταν σε όλα τα δημόσια κτίρια της Κύπρου η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας . Ταυτόχρονα στη Λευκωσία ο μέχρι τότε Βρεττανός Κυβερνήτης, σερ Χιου Φουτ, παρέδινε την εξουσία στον πρώτο εκλελεγμένο Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας , Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄, στην παρουσία του εκλελεγμένου Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας Δρ. Κουτσιούκ.  Αργότερα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ορίστηκε σαν ημέρα γιορτασμού της Ανεξαρτησίας της Κύπρου η 1η του Οκτώβρη.

Τα σύμβολα της Κυπριακής Δημοκρατίας Η σημαία Το έμβλημα

Πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ψηφίστηκε από τους Ελληνοκύπριους, με συντριπτική πλειοψηφία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄. Ο Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο από την εξορία στις Σευχέλλας , και έγινε δεκτός με μεγάλους πανηγυρισμούς. Ως πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις και οργάνωσε το νέο κράτος.

Οι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 μέχρι σήμερα Αρχιεπισκοπος Μακαριος Γλαυκος Κληρίδης Σ.Κυπριανού Τ.Παπαδόπουλος Γ.Βασιλείου

Τουρκική Εισβολή 1974 Οι συμφωνίες της Ζυρίχης - Λονδίνου έδιναν στους Τούρκους υπερβολικά δικαιώματα , έτσι που η λειτουργία της νεοσύστατης Δημοκρατίας αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Κατά καιρούς γίνονταν ταραχές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και η Τουρκία απειλούσε να κάνει εισβολή στην Κύπρο, για να “ προστατέψει τους Τουρκοκύπριους ” , όπως έλεγε. Και η αφορμή δόθηκε στην Τουρκία , όταν στις 15 Ιουλίου 1974 , η Χούντα των Αθηνών πραγματοποίησε πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Μακαρίου. Έτσι , στις 20 Ιουλίου 1974 , η Τουρκία έκανε εισβολή στην Κύπρο αποβιβάζοντας στην Κερύνεια σαράντα χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι άρχισαν τους σκοτωμούς , τις λεηλασίες και τις καταστροφές.

Συνέπειες της εισβολής Διχοτόμηση. 37% του εδάφους της Kυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται υπό κατοχή.

Νεκροί 3000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν

Πρόσφυγες 200.000 Eλληνοκύπριοι - το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού - εκτοπίσθηκαν από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα, όπου αποτελούσαν το 80% των κατοίκων, και κρατούνται μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ οι Tουρκοκύπριοι των ελεύθερων περιοχών μεταφέρθηκαν με τη βία από την ηγεσία τους στις κατεχόμενες περιοχές.

Αγνοούμενοι 1.619 άνθρωποι (μεταξύ τους 627 άμαχοι) είναι αγνοούμενοι, και η τουρκική πλευρά αρνείται κάθε συνεργασία για διακρίβωση της τύχης τους. Οι συγγενείς τους ακόμα του ς περιμένουν...

Εγκλωβισμένοι Mερικές μόνο εκατοντάδες εγκλωβισμένοι (από 20.000 στα τέλη του 1974) έχουν εναπομείνει στα κατεχόμενα χωριά τους και ζουν κάτω από συνθήκες καταπίεσης, εκφοβισμού και στερήσεων.

Η Κύπρος μέλος της Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να υπάρχει και ο Ελληνισμός της Κύπρου δημιουργεί και αναπτύσσεται. Το 2004 έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. δουλεύουμε για τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου αλλά και για τη λύση του εθνικού μας προβλήματος. Για τη μέρα που και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης θα φύγει από την Κύπρο.

Η επέτειος... Με ομιλίες και παρελάσεις, την 1η του Οκτώβρη τιμούμε την επέτειο της ανεξαρτησίας του νησιού μας και φέρνουμε στη μνήμη μας όλους όσους έπεσαν ή βοήθησαν για να γίνει η Κύπρος ελεύθερη και πραγματικά ανεξάρτητη.

ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ