Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

2 ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

3 ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Ν.Δ

4 Ιδρύεται το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Σημερινός αρχηγός και πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής. Κόμμα της Δεξιάς που βασίζεται στη φιλελεύθερη ιδεολογία. Πρώτο κόμμα που αναλαμβάνει την κυβέρνηση μετά τη δικτατορία. Διεξάγει δημοψήφισμα με το οποίο καταργείται η βασιλεία. Νομιμοποιεί το κουμουνιστικό κόμμα. Βάζει την Ελλάδα στην Ε.Ο.Κ και στο ΝΑΤΟ. Θέτει τις πρώτες βάσεις για το αθηναϊκό μετρό. Διεξάγει με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

5 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ – ΠΑ.ΣΟ.Κ

6 Ιδρύεται το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου
Σημερινός αρχηγός ο Γιώργος Παπανδρέου. Σοσιαλιστικό κόμμα. Γίνεται κυβέρνηση για πρώτη φορά το 1981. Ιδρύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ) και τα Τ.Ε.Ι (Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα). Θεσπίζει τον πολιτικό γάμο. Καταργεί τις στολές στα σχολεία. Σημαντικά έργα υποδομής για τους ολυμπιακούς Αγώνες (νέο αεροδρόμιο, Αττική οδός, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου κ.α.) Πολλές κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα. Σήμερα βρίσκεται σε ιδεολογική σύγχυση.

7 ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΚΕ

8 Ιδρύεται το 1918, νομιμοποιείται όμως μόλις το 1974.
Σημερινή αρχηγός η Αλέκα Παπαρήγα. Βασίζεται στη λενινιστική-μαρξιστική ιδεολογία. Ένα από τα πιο ισχυρά κουμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης και συγχρόνως ένα από τα πιο αδιάλλακτα αφού συνεχίζει να είναι εναντίον της Ε.Ε. Κατηγορήθηκε πολλές φορές για τη στάση του σε σημαντικά εθνικά θέματα, επειδή ακολουθούσε τυφλά τη γραμμή της Μόσχας. Π.χ. ήταν υπέρ μιας «Ανεξάρτητης Μακεδονίας», ενώ κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου προέτρεπε τους στρατιώτες να αφήσουν τα όπλα τους. Τον καιρό της γερμανικής κατοχής, οργανώνει σημαντικές αντιστασιακές ομάδες. Η λήξη του εμφυλίου βρίσκει πολλούς κομμουνιστές να εγκαταλείπουν τη χώρα για να ζήσουν σε κράτη που τελούσαν υπό κομμουνιστικό καθεστώς. Αναπτύσσει σημαντική δράση κατά της δικτατορίας, με πολλά μέλη του να εξορίζονται σε ερημονήσια και υφίστανται διώξεις.

9 ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

10 Συμμετέχει για 1η φορά με αυτό το όνομα στις εκλογές του 2007.
Σημερινός αρχηγός ο 34χρονος Αλέξης Τσίπρας. Ένα κουμμουνιστικό κόμμα στην πιο «light» του εκδοχή, αφού αποδέχεται την Ευρώπη. Μάχεται κατά του φιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης. Υπερασπίζεται θερμά τους μετανάστες. Απαιτεί το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Δίνει μεγάλη σημασία σε θέματα οικολογίας. Εναντιώνεται σε οτιδήποτε θεωρεί «εθνικιστικό» όπως π.χ. οι μαθητικές παρελάσεις. Διεκδικεί δωρεάν δημόσια υγεία για όλους. Κατηγορείται ωστόσο ότι προκαλεί επεισόδια βίας στις διαδηλώσεις.

11 ΛΑΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΛΑ.Ο.Σ

12 Ιδρύεται το 2000 από τον δημοσιογράφο Γιώργο Καρατζαφέρη.
Ακροδεξιές απόψεις. Περιορισμός του αριθμού των μεταναστών χάρη σε μια αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική. Κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε Ασυμβίβαστη στάση απέναντι στη FYROM που έχει βλέψεις στη Μακεδονία. Εθνική υπερηφάνεια και υπεράσπιση των ελληνικών, ορθόδοξων παραδόσεων.

13 ΓΑΛΑΖΙΕΣ – ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΧΩΡΑ ΝΕΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΒΗΜΑ ΕΘΝΟΣ

14 ΛΟΙΠΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (ΚΚΕ) ΑΥΓΗ (ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΣΥΡΙΖΑ)
ΕΣΤΙΑ (ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ-ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ)


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google