Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αντρέας Αντωνίου.  Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1932 στη Λευκωσία. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στην ΟΧΕΝ (Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νέων) Λευκωσίας η.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αντρέας Αντωνίου.  Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1932 στη Λευκωσία. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στην ΟΧΕΝ (Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νέων) Λευκωσίας η."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αντρέας Αντωνίου

2  Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1932 στη Λευκωσία. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στην ΟΧΕΝ (Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νέων) Λευκωσίας η οποία ήταν το φυτώριο των αγωνιστών τηs ΕΟΚΑ. Ανέλαβε αρχηγός ομάδας με το ψευδώνυμο Λυκούργος και Μαβίλλης, η οποία πέτυχε αξιόλογες και επιτυχημένες επιθέσεις εναντίον των Βρετανών.

3  Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933 και πέθανε στις 10 του Μάη 1956. Εντάχθηκε στη Ε.Ο.Κ.Α. πολύ πριν από την 1 η Απριλίου 1955 και ήταν μέλος της ομάδας του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη.  Στις 28 Αυγούστου 1955 ανέλαβε μαζί με το συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου την δολοφονία του αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλλή. Η απόπειρα πέτυχε. Ο Παναγιώτου διέφυγε ενώ ο Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα από τις αγγλικές δυνάμεις.  Καταδικάστηκε σε θάνατο στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Ο Διγενής σε πολλά μηνύματα του έγραφε: «κάντε το αδύνατο δυνατό, ελευθερώστε τον Καραολή».

4  Γεννήθηκε το 1932 στα Χανδριά στους πρόποδες της Μαδαρής. Εντάχθηκε στην ΟΧΕΝ το 1947. Συνδέθηκε με την ΕΟΚΑ από πολύ νωρίς και συγκεκριμένα με την ομάδα Αυξεντίου, ειδικεύτηκε στην κατασκευή βομβών γι’ αυτό και οι Βρετανοί του είχαν προσδώσει το παρατσούκλι ο Κρουπ της Κύπρου. Τα ξημερώματα της 18 Φεβρουαρίου του 1957 στο Πελένδρι Λεμεσού δόθηκε μάχη με πολυάριθμο στρατό κατοχής όπου και τραυματίστηκε. Έμεινε σε νοσοκομείο 39 ημέρες όπου περισσότερο βασανίστηκε παρά νοσηλεύτηκε. Απεβίωσε το απόγευμα της 28 ης Μαρτίου του 1957 στα χέρια του πατέρα του σε ηλικία 24 ετών. Οι Βρετανοί αρνήθηκαν να δώσουν την σωρό στην οικογένειά του να κηδευτεί για να μην ξεσπάσουν ταραχές. Κηδεύτηκε στα Φυλακισμένα Τμήματα.

5  Γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουλίου 1934. Με την έναρξη του αγώνα κατατάχθηκε σε ομάδες ρίψης βομβών και αργότερα στο εκτελεστικό Λευκωσίας. Στις 23 Απριλίου 1956 ανέλαβε με τον συναγωνιστή του Γεώργιο Παλαιολόγο την εκτέλεση ενός προδότη αστυνομικού. Η προσπάθεια απέτυχε και ο Ιάκωβος, που έπεσε από το ποδήλατό του βρέθηκε στο στόχαστρο Τούρκου ειδικού χωροφύλακα. Δεύτερος Τούρκος αστυνομικός, ο Νιχάτ Βασίφ, άρπαξε τον Ιάκωβο, οπότε ο Παλαιολόγος πυροβόλησε θανάσιμα τον Νιχάτ και τον ελευθέρωσε. Στη συνέχεια όμως το πλήθος των Τουρκοκυπρίων που προσέτρεξε τον ακινητοποίησε και συνελήφθη. Πατάτσος κατηγορήθηκε για την εκτέλεση του Νιχάτ και οδηγήθηκε στην αγχόνη. `

6  Γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1926 στο χωριό Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου. Έγινε μέλος της ΕΟΚΑ από πολύ νωρίς και επιδόθηκε στη στρατολόγηση ανδρών και ήταν ο διοργανωτής της ΕΟΚΑ στην Αυγόρου. Συνελήφθη αρκετές φορές και όταν ήταν κρατούμενος στα κρατητήρια Πύλας απέδρασε με το συγκρατούμενό του Φώτη Πίττα. Τον Αύγουστο του 1958 ο Αντρέας Κάρυος μαζί με τους Φώτη Πίττα, Ηλία Παπακυριακού και Χρήστο Σαμαρά βρίσκονταν στο Λιοπέτρι μετά από εντολή για να εκπαιδεύσουν τα μέλη της ΕΟΚΑ στην περιοχή. Στις 2 Σεπτεμβρίου το χωριό περικυκλώθηκε από Άγγλους στρατιώτες. Οι τέσσερις αγωνιστές προσπάθησαν να διαφύγουν αρχικώς με ένα αυτοκίνητο χωρίς να τα καταφέρουν. Κατέφυγαν έτσι σε παρακείμενο αχυρώνα του Παναγιώτη Καλλή για προστατευτούν. Στις 2 Σεπτεμβρίου, μετά από σκληρή μάχη με τους Άγγλους στρατιώτες, οι τέσσερις αγωνιστές σκοτώνονται από τα πυρά των Άγγλων αφού πραγματοποιούν έξοδο από τον φλεγόμενο αχυρώνα. Στο σημείο της μάχης έχουν στηθεί οι ανδριάντες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

7


Κατέβασμα ppt "Αντρέας Αντωνίου.  Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1932 στη Λευκωσία. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στην ΟΧΕΝ (Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νέων) Λευκωσίας η."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google