Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΟΣΧΟΡΗ ΦΑΝΗ Σταύρου Παναγιώτα Σαρανταένα Σοφία Α’5.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΟΣΧΟΡΗ ΦΑΝΗ Σταύρου Παναγιώτα Σαρανταένα Σοφία Α’5."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΟΣΧΟΡΗ ΦΑΝΗ Σταύρου Παναγιώτα Σαρανταένα Σοφία Α’5

3

4 Γενικές πληροφορίες Οι κυριότερες φυλές που κατοικούν στη Ρουάντα είναι οι Χούτου σε ποσοστό 90%, εγκαταστάθηκε τον 14 ο αιώνα οι Τούτσοι 8% τον 15 ο και οι πυγμαίοι Τουά 2%.. Για 500 περίπου χρόνια οι Τούτσι ήταν οι πολιτικά κυρίαρχοι στην χώρα και καταπίεζαν τους Χούτου.. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 10.186.063 κάτοικοι. Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 2,782% (εκτίμηση 2009). Ρυθμός γεννήσεων 39,67 γεννήσεις/1000 πληθυσμού (εκτ. 2009) και θανάτου 14,46 θάνατοι/1000 πληθυσμού (εκτίμηση 2008). Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα50,52 χρόνια (49,25 χρόνια οι άνδρες και 51,83 οι γυναίκες).

5 Αίτια Από το 1980 αρχικά οι Γερμανοί και μετά οι Βέλγοι έκαναν την χώρα αποικία τους μέχρι το 1962 οπότε και η Ρουάντα έγινε ανεξάρτητο κράτος. Η χρησιμοποίηση της μειονότητας των Τούτσοι από τους αποικιοκράτες ως άρχουσα τάξη της χώρας και η καταπίεση της πλειοψηφίας των Χούτου αυτούς ήταν ακόμα ένας λόγος της διαμάχης μεταξύ των δύο φυλών. Από το 1959 υπάρχει ένοπλη διαμάχη μεταξύ τους.. Τον Απρίλιο του 1994, η κατάρριψη του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρόεδρο της Ρουάντα, Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, που προερχόταν από τη φυλή των Χούτου, και τον ομόλογό του από το Μπουρούντι, έδωσε το έναυσμα για τη γενοκτονία των Τούτσι. Λόγω των ταραχών εκατομμύρια κάτοικοι εγκατέλειψαν την χώρα. Το γεγονός αυτό έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως γενοκτονία. Σε διάστημα εκατό ημερών, 800 χιλιάδες Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου σφαγιάσθηκαν. Δέκα χρόνια μετά, οι μνήμες και οι συνέπειες των εκατό εκείνων ημερών, παραμένουν το ίδιο έντονα εφιαλτικές, όπως αποτυπώνεται στα λόγια του 15χρονου τότε Ντιντιέ Σαγκασάι, φοιτητή σήμερα στην πρωτεύουσα Κιγκάλι.

6 Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ρουάντα από το 1973 έως το 1994. Ο Πολ Καγκάμε είναι Πρόεδρος της Ρουάντα από τις 24 Μαρτίου του 2000, ιδρυτής του Πατριωτικού Μετώπου της Ρουάντα.

7 Αποτελέσματα Οικονομία Λόγω του εμφυλίου πολέμου οι οικονομία της χώρας έχει υποστεί καταστροφή. Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 20% των κατοίκων των πόλεων έχουν οικιακό ηλεκτρισμό. Το ΑΕΠ της χώρας είναι 10,6 δις $ (εκτίμηση 2009). Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι 7,5% (εκτίμηση 2009). Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 1.087 $ (εκτίμηση 2009). Διεθνείς σχέσεις Στις 29 Νοεμβρίου 2009 η χώρα αποκατέστησε τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Γαλλία, έπειτα από τρία χρόνια. Ο αστεροειδής 1638 Ρουάντα ονομάστηκε προς τιμή της χώρας. Επίσης καθόρισαν τις εξελίξεις στην κεντρική Αφρική: Τα κυριότερα προβλήματα της σημερινής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό πηγάζουν από τα αποτελέσματα της γενοκτονίας. »Οι Τούτσι από τη Ρουάντα, που στο μεταξύ είχαν καταλάβει την εξουσία, επιτέθηκαν εναντίον τους προκαλώντας και την πτώση του διεφθαρμένου καθεστώτος του Μομπούτου, το Μάιο του 1997. Ο Λοράν Καμπιλά ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Ζαΐρ, που τότε πήρε τη σημερινή του ονομασία, όμως η πολιτική του δεν ικανοποίησε τους Τούτσι. Έτσι τον Αύγουστο του '98 ξέσπασε ο πόλεμος με τη συμμετοχή πολλών κρατών. Ανγκόλα, Ναμίμπια και Ζιμπάμπουε στο πλευρό του Καμπιλά, Ρουάντα, Ουγκάντα και Μπουρούντι εναντίον του. Ο πόλεμος έληξε επισήμως το 2002, η ειρήνη όμως δεν έχει διασφαλιστεί. Η πολυσυλλεκτική μεταβατική κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, υπό το γιο του δολοφονηθέντος Λοράν Καμπιλά, Τζόσεφ, δεν έχει εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα». Το ίδιο ασταθής είναι και η μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας Χούτου και Τούτσι στο Μπουρούντι. Η ενέργεια αυτή έχει οξύνει επικίνδυνα την κατάσταση στην περιοχή, καθώς Ρουάντα και Μπουρούντι απειλούν με εισβολή στο κογκολέζικο έδαφος, όπου βρίσκεται το ορμητήριο των ανταρτών, όπως ακριβώς το 1997 και το '98.

8

9

10

11

12

13

14

15

16 ……………….ΤΕΛΟΣ……………… …..


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΟΣΧΟΡΗ ΦΑΝΗ Σταύρου Παναγιώτα Σαρανταένα Σοφία Α’5."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google