Μια διαγραμματική παρουσίαση των όρων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Advertisements

Ελπιδοφόρα Μηνύματα από την Αναμόρφωση του Τομέα ‘Κοινωνιολογίας, Οικονομίας και Πολιτικής της Εκπαίδευσης και Σπουδών Φύλου’ σχετικά με τη Διάρθρωση Σπουδών.
ΤΟ «ΝΕΟ» ΛΥΚΕΙΟ. 1.Το σχολείο πρέπει να μεταδίδει γνώση λειτουργική και όχι μνημονική. 2.Η γνώση δε μεταβιβάζεται αλλά χτίζεται με ενεργητικές διαδικασίες.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Χαλκίδα 27 Φεβρουαρίου 2011.
ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (Σύμφωνα με το νόμο 4186/ ) ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηρακλείου Δρ. Αντωνίου Θεόδωρος.
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008 E - learning.
Α’ Λυκείου Ερευνητική εργασία
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
“Θα πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε ένα σχολείο όπου είναι εύκολο στους δασκάλους να διδάξουν και σε ένα σχολείο εύκολο στα παιδιά να μάθουν…” Λέων Τολστόι.
Διασύνδεση των σχολικών μονάδων με τις τοπικές κοινωνίες.
Αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την CRE Χρονικό πλαίσιο αξιολόγησης Αυτοαξιολόγηση: Αξιολόγηση από CRE: Δημοσίευση εκθέσεων:
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Ο Ρόλος των ΣΔΕ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων
“Προετοιμασία του Δασκάλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αρχική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας” Πρόταση.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Ενότητα 1.2 Μοντέλα εισαγωγής ΤΠΕ στην εκπαίδευση ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΙΣ Τ.Π.Ε. – ΠΕ03 Γιώργος Γεωργιόπουλος Μαθηματικός M.Sc., M.Ed.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Ανάδειξη της σχέσης Κοινωνίας, Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
TEXNH Γιάννης Παπαδόπουλος – Ζωή Ζαφειροπούλου Φιλόλογοι.
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ Λυκείου
Παιδεία.
ΠΑΙΔΕΙΑ. Προϋποθέσεις σύγχρονης εκπαίδευσης  εκπαιδευτικοί με υψηλή επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση  σύγχρονο περιεχόμενο σπουδών  κατάλληλη.
Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
Διαγραμματική θεώρηση της έννοιας
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Μια περιεκτική πρόταση για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Σταμάτης Παλαιοκρασάς (Σεπτέμβριος 2005)
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗMΑ
Πρόγραμμα Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης στις ΤΠΕ ΝΤ και Εκπαίδευση Μάινας Διονύσιος Επιμορφωτής ΠΕ2.
Τ Ο «Ν ΕΟ Λ ΥΚΕΙΟ Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
Επιλογή του τομέα σπουδών της Βιβλιοθηκονομίας – Πληροφόρησης : Μία συστηματική βιβλιογραφική επισκόπηση των πρόσφατων ερευνητικών μελετών Βαλεντίνη Μονιάρου-
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΑΧΟΥ-ΗΛΙΑΔΟΥ Καραντάκη Μαργαρίτα Α.Ε.Μ.: 3141.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
John Dewey
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ.
 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
«Διδακτικές Διαδρομές στο Σημερινό Σχολείο»
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης
1η Θεματική Ενότητα: Παιδεία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μια διαγραμματική παρουσίαση των όρων ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Μια διαγραμματική παρουσίαση των όρων Γιάννης Παπαδόπουλος Ζωή Ζαφειροπούλου ΠΕ02

Ορισμοί Παιδεία: είναι η μόρφωση, η ευρύτερη καλλιέργεια, πνευματική, ψυχική και κοινωνική, του ανθρώπου Εκπαίδευση: πρόκειται για τη θεσμοθετημένη απ’ το κράτος λειτουργία που στόχο έχει τη μετάδοση συγκεκριμένων γνώσεων και την καλλιέργεια των διανοητικών και σωματικών δυνατοτήτων του ατόμου σε ειδικά ιδρύματα (σχολεία, πανεπιστήμια κλπ). Είναι ο δυναμικότερος φορέας της παιδείας, και αυτό εξηγεί γιατί πολλές φορές η εκπαίδευση εξομοιώνεται με την έννοια της παιδείας, η οποία όμως είναι ευρύτερη.

Τεχνοκρατική εκπαίδευση ανθρωπιστική παιδεία: είναι η εκπαίδευση που στο κέντρο της έχει την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την έμφαση στα ποσοτικά και μετρήσιμα στοιχεία των επιστημών. Αντιδιαστέλλεται συνήθως με την ανθρωπιστική παιδεία που στόχο έχει την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου με βάση τις ανθρωπιστικές αξίες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, του μέτρου, της ανθρωπιάς, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης. Διά βίου εκπαίδευση: πρόκειται για συνεχή προσπάθεια του ατόμου για απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων προκριμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Παράγοντες – φορείς Παιδείας Οικογένεια Εκπαιδευτικό σύστημα Θρησκεία Μ.Μ.Ε. Τέχνη και επιστήμη Νόμοι και θεσμοί της πολιτείας Επαγγέλματα Κοινωνικό περιβάλλον

αξία – οφέλη της Παιδείας συντείνει στην πνευματική καλλιέργεια και αυτονομία του ανθρώπου. διαμορφώνει την αισθητική και ενισχύει την ευαισθησία του ατόμου. ολοκληρώνει ηθικά τον άνθρωπο ενισχύει την κοινωνική φύση και την κοινωνική συνείδηση του ατόμου. αναπτύσσει την πολιτική συνείδηση και τη δημοκρατική συμπεριφορά του ανθρώπου. φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με τα πολιτιστικά επιτεύγματα. προετοιμάζει τον νέο για την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Εκπαίδευση - προβλήματα Υποχρηματοδότηση: έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και τεχνολογικών μέσων. Απουσία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και οργάνωσης. Έλλειψη οργανωμένου σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού. Υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών και μονομερής προσανατολισμός στην απόκτηση δεξιοτήτων και όχι στην παροχή ολόπλευρης εκπαίδευσης και ανθρωπιστικής παιδείας. Εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του εκπαιδευτικού συστήματος με έμφαση στη χρησιμοθηρία, τον ανταγωνισμό και τη βαθμοθηρία Μηχανική αποστήθιση μερικών γνώσεων και απουσία της κριτικής ικανότητας.

Εκπαίδευση - προβλήματα Μεταλλαγή του Λυκείου σε «προθάλαμο» των Πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα να απολέσει τον αυτοτελή του ρόλο ως βαθμίδας της γενικής παιδείας. Υπερεκτίμηση του εργαλείου των νέων τεχνολογιών και επιφανειακή γνώση και εξέταση θεμάτων μέσω της δήθεν έρευνας στο διαδίκτυο, κατά την οποία οι μαθητές και οι φοιτητές περιορίζονται στην αντιγραφή και επικόλληση γνώσεων που ούτε καν διαβάζουν.

Εκπαίδευση - προτάσεις βελτίωσης Εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στο σχολείο με προσοχή ώστε να μην υπερεκτιμώνται οι δυνατότητες που παρέχουν και ορθή χρήση τους ώστε να βοηθούν πραγματικά στην επίτευξη των γενικών στόχων της εκπαίδευσης, οι οποίοι πρέπει να συνίστανται στην ολόπλευρη ανάπτυξη των διανοητικών, ψυχικών και σωματικών δυνατοτήτων του μαθητή. Ουσιαστική και ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, ώστε να ενημερώνονται για τις εξελίξεις της επιστήμης τους αλλά και να ασκούνται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους. Απαγκίστρωση του σχολείου από τη χρησιμοθηρία, την στείρα απομνημόνευση και εξετασιοκεντρικό σύστημα. Έμφαση στη βιωματική μάθηση. Σύνδεση του σχολείου και του πανεπιστημίου με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Διαμόρφωση πολυπολιτισμικής συνείδησης.