Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1η Θεματική Ενότητα: Παιδεία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1η Θεματική Ενότητα: Παιδεία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 η Θεματική Ενότητα

2 ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ " ΠΑΙΔΕΙΑ " - " ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ " Παιδεία : Το σύνολο των διαδικασιών με τις οποίες επιτυγχάνεται η πνευματική, ηθική και κοινωνική ολοκλήρωση του ατόμου. Επεκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΑΜΕΣΟΙ : Η οικογένεια, το σχολείο, το κοινωνικό περιβάλλον, η εκκλησία, η πολιτεία. ΕΜΜΕΣΟΙ : Τα ΜΜΕ, η επαγγελματική ομάδα, οι τέχνες, ο ελεύθερος χρόνος. Εκπαίδευση : Η θεσμοθετημένη από την πολιτεία έκφραση της παιδείας που έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα και περιορίζεται χρονικά και τοπικά.

3 ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ / ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Ανθρωπιστική παιδεία : Η παιδεία που αποσκοπεί στην ολόπλευρη καλλιέργεια των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων των ανθρώπων, την ηθικοπνευματική του τελείωση και δεν περιορίζεται στην παροχή στείρων γνώσεων. Κυρίαρχη θέση μέσα σ ' αυτή κατέχει ο άνθρωπος. Τεχνοκρατική παδεία : Η παιδεία που αποσκοπεί στην αξιοποίηση των δημιουργικών και παραγωγικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, καθώς και στην εξειδίκευσή του με σκοπό να ενταχθεί επιτυχώς στην παραγωγική διαδικασία. Ενδεδειγμένη στάση : Δεν θα πρέπει να κρατήσουμε μια στάση έτσι ώστε να παραγκωνίσουμε την τεχνοκρατική εκπαίδευση, που είναι απαραίτητη στη συνεχώς και ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογικά εποχή μας, αλλά να συνδυάσουμε την ειδίκευση με τη σφαιρική μόρφωση και την πολύπλευρη καλλιέργεια. Να επιτευχθεί δηλαδή η αρμονική σύζευξη ανθρωπιστικής και τεχνοκρατικής παιδείας. Μέσω της πρώτης ο άνθρωπος καλλιεργείται ευρύτερα και μέσω της δεύτερης προετοιμάζεται για την είσοδό του σε μια κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται τεχνολογικά.

4 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΤΙ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ Η ΛΗΨΗ ΣΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ; ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ; ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ; ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.

5 ΘΕΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : Η σημασία της παιδείας στη σημερινή εποχή είναι τεράστια, γιατί αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς ανάπτυξης και ολοκλήρωσης του ανθρώπου με πρωταρχική λειτουργία τη μεταβίβαση στους νέους της υλικής, πνευματικής, ηθικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Με βάση τα παραπάνω να αποστείλετε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας απαντώντας στα ακόλουθα ερωτήματα : α ) Πιστεύετε ότι η παιδεία που δέχεται σήμερα το άτομο είναι η πλέον κατάλληλη ; β ) Πώς οραματίζεσαι το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, προκειμένου να διαμορφώσει προσωπικότητες άξιες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών ; Δεδομένα: Ζητούμενα: Επικοινωνιακό πλαίσιο:

6 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών /Dead Poets Society (1989) Ασυμβίβαστη γενιά / Dangerous minds (1995) Ελέφαντας / Elephant (2003) Τα Παιδιά της Χορωδίας / Les Choristes (2004) Οι συγγραφείς της ελευθερίας / Freedom writers (2007) Το Κύμα / Die Welle (2008)


Κατέβασμα ppt "1η Θεματική Ενότητα: Παιδεία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google