Από τη μαθήτρια της Στ τάξης Νικολέτα Λάρκου !!!!!!!!!

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η φύλαξη των ανατολικών συνόρων και οι Ακρίτες
Advertisements

Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
Η καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο στα χρόνια των Ισαύρων και των Μακεδόνων
Μια ιστορία που γράφτηκε
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος Εργασία από τον Εμμανουήλ Βαμβατσούλη
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ..
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Είμαστε οι μαθητές της Γ1΄ τάξης του 4ου Δημ. Σχολείου Ωραιοκάστρου.
Λευκωσία ( ή αλλιώς Λήδρα)
ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΜΑΣΟΓΕΙΟΥ..
Γιαννης Πουρσανιδης Ε’1
Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
H KATEXOMENH AMMOXΩΣΤΟΣ
ΦΛΑΜΟΥΔΙ.
ΒΑΤΥΛΗ.
ΑΣΣΙΑ ΑΝΝΑ ΜΙΧΑΗΛ Ε΄1.
Το κάστρο της Καντάρας Από την ομάδα Μάρκο Πόλο της ΣΤ’
ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 1974 εργασία στο μάθημα της Ιστορίας της μαθήτριας Αθηνάς Κοντοκώστα.
Ιστορία Μετά την ήττα των Φράγκων στη μάχη της Πελαγονίας το 1259, το κάστρο του Μυστρά παραχωρήθηκε στο Βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο. Από.
ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ..
Πεπόνι, πεπόνι ΄Ενας μανάβης στη λαϊκή αγορά φωνάζει για να πωλήσει τα φρούτα και τα λαχανικά του. «Εδώ τα ωραία πεπόνια» Μαζεμένος κόσμος (γονείς , παιδιά)
H εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς
To Ιράν!!! 1ο μέρος Νικολέτα Ιωάννα Άννα.
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα!!!
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ Η μητέρα μου κατάγεται από τον Άγιο Μέμνωνα από την πλευρά του πατέρα της και από την Ακανθού από την πλευρά της μητέρας της. Ο πατέρας.
Η ΚΥΠΡΟΣ (1/2) Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΉ ΤΗΣ ΘΕΣΗ
Ιστορία Κατά την Αγγλοκρατία ήταν το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, για αυτό οι Βρετανοί το ανακήρυξαν δήμο το Νωρίτερα το1938 είχε αποκτήσει γυμνάσιο.
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ (πληροφορίες από τη γιαγιά)
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
Εργασία από τους μαθητές της Δ΄ τάξης:
Κερύνεια Σοφία Στόικα.
Το κατεχόμενο χωριό μου
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
Μονή Κύκκου.
ΡΑΦΑΗΛ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΣΙΟΣ ΧΑΡΗΣ ΑΛΕΤΡΑΡΗΣ
Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ κεφ.20
(Παλιά εποχή της πέτρας)
Η καθημερινή ζωή των Ρωμαίων
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Παραδοσιακές φωνές και τραγούδια της κατεχόμενης γης μας, πριν και μετά από την εισβολή Αντώνης Ευαγγέλου Α΄5, Κάλια Σουτζιή Α΄5 Μάγια Ψύλλου Α΄5, Ορθοδοξία.
Επιμέλεια εργασίας Α. Α. Π. Α. Μ. Β. Δ. Γ. Σ. Γ.
Όταν ο άνθρωπος έγινε γεωργός και κτηνοτρόφος
Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
Χαβάνα –Άρτεμις Αχιλλέως
Από τον Ειρηναίο Κωνσταντίνου
Η γιορτή του πορτοκαλιού
Μελετώ μια κοινότητα της Κύπρου
Καστανεωνασ-λιβαδι Θεσσαλονικησ
O ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΙΚΟΣ
ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την.
Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. 2 3 Εικόνες από την Αμμόχωστο Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν.
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ –ΖΩ-ΥΠΑΡΧΩ
Ζώδια Ελένη Πατσαλίδου
ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΦΡΕΝΑΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΦΑ, ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ.
ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΚΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΟΡΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΝΤΡΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ
ΕργασΙα με θεμα: «ολλανδια»
5. Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη.
Ένα κατεχόμενο χωριό Το χωριό Ζώδια χωριζόταν σε πάνω και κάτω Ζώδια. Αποτελείται από δυο κοινότητες . Το όνομα της σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση.
Απο την λουκια μαρια τσολακη Ταξη ε’1
Όταν ο άνθρωπος έγινε γεωργός και κτηνοτρόφος
Β’ δημοτικό σχολειό ιδαλιου
4. Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Από τη μαθήτρια της Στ τάξης Νικολέτα Λάρκου !!!!!!!!! ΖΩΔΙΑ Από τη μαθήτρια της Στ τάξης Νικολέτα Λάρκου !!!!!!!!!

Λίγα λόγια για το χωριό Ζώδια Η Ζώδια είναι χωριό στην περιοχή Μόρφου    της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο.  Βρίσκεται περίπου 30 χλμ δυτικά της πόλης της Λευκωσίας και 4 χλμ νότια της κωμόπολης της Μόρφου,  σε υψόμετρο 90M. Αποτελείται από δυο χωριά την Πάνω Ζώδια(στα νότια) και την Κάτω Ζώδια (στα βόρεια). Είναι σήμερα κατεχόμενη από τους Τούρκους εισβολείς. Κατά την Τουρκική εισβολή του 1974 είχε 8.000 Ελληνοκύπριους κατοίκους. Η Ζώδια φημιζόταν για τα εξαιρετικά σε γεύση και γλυκάδα καρπούζια και πεπόνια. Ήταν επίσης γνωστή για τη μεγάλη (ίσως τη μεγαλύτερη της Κύπρου) ζωεμποροπανήγυρη στη γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Πάνω Ζώδια(στις 8 Νοεμβρίου), που διαρκούσε μια εβδομάδα.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΖΩΔΙΑ Για το χωριό Ζώδια υπάρχουν διάφορες εκδοχές από πού έχει πάρει το όνομά του. Σύμφωνα με τον Νέαρχο Κληρίδη στο βιβλίο του Χωριά και Πολιτείες της Κύπρου το χωριό Ζώδκια και Ζώδκιες –επειδή πρόκειται περί δύο χωριών, της Πάνω και Κάτω Ζώδιας- αρχικά στα χρόνια της Φραγκοκρατίας το χωριό αυτό υπήρχε με το όνομα Ζωτία. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι το χωριό τους ονομάστηκε Ζώδια, γιατί στα παλιά χρόνια βρίσκονταν εκεί πολλά φαντάσματα τα οποία στήν Κυπριακή λέγονται Ζώδκια και Ζώδκιον . Όταν κτίστηκε το χωριό, οι άνθρωποι έλεγαν –είμαι από τα Ζώδκια- και αργότερα με την πάροδο του χρόνου έλεγαν είμαι από τη Ζώδκιαν. Όμως τώρα τη λέμε Ζώδια.

ΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ Μια τοπική παράδοση για την ονομασία του χωρίου, που έχει διασωθεί αναφέρεται σε μια ωραία Ρήγαινα η οποία κατοικούσε στη Μόρφου η οποία ήταν κατάξερη λόγω της ελλείψεως νερού και κάποιον Ρήγα ο οποίος κατοικούσε στην ανθισμένη Περιστερώνα που το νερό υπήρχε άφθονο. Ο Ρήγας ζήτησε να νυμφευθεί την ωραία Ρήγαινα, αλλά εκείνη του ζήτησε για να τον παντρευτεί να ανοίξει έναν αυλάκι από το οποίο θα της παραχωρούσε ποσότητα νερού ικανό να παρασύρει ένα φορτίο από ακανθώδεις θάμνους (παλλούρες). Έτσι και έγινε. Το αυλάκι ανοίχθηκε και το νερό έτρεξε μέχρι το παλάτι της Ρήγαινας. Αλλά το φορτίο με τις παλλούρες σκάλωσε σε κάποια στροφή του αυλακιού στη Ζώδια. Τότε ο Ρήγας και η Ρήγαινα θεώρησαν ότι το μέρος που σκάλωσαν οι παλλούρες ήταν σημάδι για να κτιστεί το παλάτι τους, για να μπορούν να επιβλέπει η Ρήγαινα τα κτήματα της προς τη Μόρφου και ο Ρήγας προς την Περιστερώνα. Εκεί έκτισαν το ξωκλήσι τ’ Αϊ-Γιώρκη των Ξαλώνων.

ΤΟ ΛΙΝΑΡΙ ΤΗΣ ΖΩΔΙΑΣ Το λινάρι είχε τόσες φροντίδες και ταλαιπωρίες για την προετοιμασία και κατεργασία του, που όταν παρενέβαλλαν δυσκολίες σε κάποιον για κάποια δουλειά του έλεγε: «Εκάμαν μου τα κακά του λιναρκού». Στα 1923 ιδρύθηκε στη Ζώδια το μοναδικό στην Κύπρο «Εργοστάσιο Λίνου», που χρησιμοποιούσε νέες μεθόδους για την επεξεργασία του λιναριού, αλλά έκλεισε το 1935. Τα λινά της Ζώδιας ήταν τα καλύτερα λινά. Μ’ αυτά έκαναν τα λευκαρίτικα κεντήματα. Επίσης το λινάρι είναι και ένα από τα ξακουστά λιπάσματα.

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗ ΖΩΔΙΑ Η βροχόπτωση είναι η χαμηλότερη απ’ όλες τις περιοχές της Κύπρου. Γι’ αυτό και οι Ζωδιάτες, γεωργοί οι περισσότεροι, ήταν υποχρεωμένοι να καταγίνονται με την ξηροκαλλιέργεια. Καλλιεργούσαν δηλαδή προϊόντα που αρκούνταν με τα νερά της βροχής κι ένα δυο ποτίσματα από το νερό του ποταμού ή από τα τρεξιμιά νερά της Περιστερώνας. Φύτευαν δημητριακά, όσπρια, καρπούζια, πεπόνια, αλλά και λινάρι, αρτυσιά, γλυκάνισο . Η Ζώδια φημιζόταν για τα εξαιρετικά σε γεύση και γλυκάδα καρπούζια και πεπόνια της . Η αρτυσιά ήθελε πολλά ξεχορτίσματα, προσεκτικό ξερίζωμα, κουπάνισμα ή αλώνισμα και σχολαστικότατο κοσκίνισμα .

Η ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Στα νεότερα χρόνια η Ζώδια άρχισε να ευημερεί, ύστερα από την ανόρυξη γεωτρήσεων που έφεραν στην επιφάνεια άφθονα νερά. Οι γυμνοί κάμποι μεταβλήθηκαν σε καταπράσινους κήπους με πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές και γκρέιπφρουτ. Άρχισαν επίσης να καλλιεργούν νέα προσοδοφόρα προϊόντα· πατάτες, φασόλια, καρότα. Οι Ζωδιάτες έκτιζαν σπίτια που τα ζήλευαν κι αυτές οι πόλεις. Την πρόοδο και την ευημερία όμως ήρθε ν’ ανακόψει η επάρατη τουρκική εισβολή. Έτσι σήμερα τα σπίτια, τα νερά, τα περβόλια και τα χωράφια τα εκμεταλλεύονται οι κουβαλητοί Τούρκοι.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ , ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΝΑΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ