Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

5. Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "5. Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 5. Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη

2 Όταν ο Οδυσσέας ξύπνησε, επειδή υπήρχε ομίχλη γύρω του, δεν κατάλαβε ότι ήταν στην Ιθάκη. Τότε εμφανίστηκε η θεά Αθηνά και σκόρπισε την ομίχλη.

3 Όταν κατάλαβε πού βρισκόταν, έπεσε στα γόνατα και φιλούσε το χώμα.

4 Η Αθηνά του εξήγησε τι συνέβαινε στο παλάτι.
Μνηστήρες είχαν πάει εκεί, κάθε μέρα έτρωγαν κι έπιναν, ήθελαν να παντρευτούν την Πηνελόπη και να γίνουν βασιλιάδες της Ιθάκης. Η Πηνελόπη έκλαιγε συνέχεια και τον περίμενε να γυρίσει. Έτσι, τον συμβούλεψε να συναντήσει τον πιστό βοσκό του τον Εύμαιο και να περιμένει εκεί τον γιο του, τον Τηλέμαχο, που είχε πάει να μάθει νέα του από τον Μενέλαο και τον γέρο Νέστορα.

5 Η Αθηνά τον μεταμόρφωσε σε ζητιάνο και πήγε στην καλύβα του Εύμαιου
Η Αθηνά τον μεταμόρφωσε σε ζητιάνο και πήγε στην καλύβα του Εύμαιου. Εκείνος δεν τον γνώρισε, όμως τον φιλοξένησε για τη νύχτα.

6 Την επόμενη μέρα επέστρεψε ο Τηλέμαχος
Την επόμενη μέρα επέστρεψε ο Τηλέμαχος. Όταν έφυγε ο Εύμαιος, η Αθηνά έδωσε στον Οδυσσέα την κανονική του μορφή. Αποκάλυψε ποιος ήταν, αγκαλιάστηκαν κι έκλαιγαν για πολλή ώρα. Έπειτα, κατέστρωσαν ένα σχέδιο για να εξοντώσουν τους μνηστήρες και η Αθηνά έκανε και πάλι τον Οδυσσέα ζητιάνο.

7 Το επόμενο πρωί πήγαν στο παλάτι
Το επόμενο πρωί πήγαν στο παλάτι. Κανένας δεν τον γνώρισε, εκτός από το πιστό σκυλί του, τον Άργο, που είχε πια γεράσει. Ο Οδυσσέας δακρυσμένος τον χάιδεψε, ο σκύλος κούνησε χαρούμενος την ουρά του κι ύστερα από λίγο ξεψύχησε.

8 Βρήκε τους μνηστήρες στο σπίτι του να τρώνε και να πίνουν.
Οι μνηστήρες τον κορόιδευαν, τον χτυπούσαν και του έλεγαν να φύγει.

9 Η Πηνελόπη άκουσε πως ένας ζητιάνος ήρθε από μακριά και ήθελε να δει αν έχει νέα για τον Οδυσσέα. Ζήτησε από την Ευρύκλεια να του πλύνει τα πόδια. Εκείνη τον γνώρισε από ένα σημάδι που είχε στο πόδι του. Πήγε να φωνάξει, όμως ο Οδυσσέας της έκλεισε το στόμα και της είπε να μην το κάνει.

10 Έπειτα μίλησε με την Πηνελόπη αλλά δεν της φανερώθηκε
Έπειτα μίλησε με την Πηνελόπη αλλά δεν της φανερώθηκε. Της είπε μόνο ότι ο Οδυσσέας θα ερχόταν σύντομα.


Κατέβασμα ppt "5. Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google