Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΛΑΙΔΗΣ 1ο Προτυπο πειραματικο Δημοτικό σχολειο θεσσαλονικησ

2 ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Ελλάδα αλλά ήταν δύσκολο να τη διοικήσουν για αυτό και πήραν σκληρά μέτρα. Ήθελαν οι Έλληνες να είναι διχασμένοι και να μην κάνουν συμμαχίες μεταξύ τους, εφάρμοσαν την τακτική του διαίρει και βασίλευε. Σε όσες πόλεις –κράτη συμμάχησαν μαζί τους και δεν αντιστάθηκαν στις λεγεώνες του έδωσαν ανεξαρτησία και αυτονομία και όρισαν να τους διοικούν φιλορωμαίοι Έλληνες. Σε όσες πόλεις κράτη αντιστάθηκαν φέρθηκαν ανελέητα. Τους γκρέμισαν τα τείχη, τους πήραν θησαυρούς και έργα τέχνης, επέβαλαν βαρύτατους φόρους, τους αφόπλισαν και τους αιχμαλώτισαν. Εγκατέστησαν μόνιμο στρατό και έβαλαν διοικητές Ρωμαίους αξιωματούχους. Οι Έλληνες επειδή είχαν μονιμά στρατό να τους επιβλέπει και να τους αρπάζει ότι καλλιεργούσαν αφήνουν τα χωριά τους και πάνε στις πόλεις οπού και εκεί υπάρχει ο φόβος και η φτώχια. Ήταν η πρώτη φορά που οι Έλληνες υποδουλώθηκαν από ξένο λαό.

3 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ
Οι Ρωμαίοι εντυπωσιάστηκαν από τον πολιτισμό των Ελλήνων, γοητευτήκαν από τους ωραίους ναούς , από τα αγάλματα θεών και ηρώων και από τα στάδια, τις τοπικές και πανελλήνιες γιορτές. Ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ από τον ελληνικό πολιτισμό που άλλαξαν τη σκληρή τους στάση απέναντι στους Έλληνες και ήθελαν να κάνουν παρόμοια έργα στη Ρώμη και σε όλη την αυτοκρατορία. Για αυτό και κάνουν τα ακόλουθα: Κτίζουν σπίτια και δημόσια κτίρια με ελληνικά σχέδια και τα στολίζουν με αγάλματα από Έλληνες τεχνητές. Μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα που τη μιλούσαν όλες οι κατεκτημένες χώρες της Ανατολής. Προτιμούν Έλληνες δασκάλους για τα παιδιά τους και συχνά πάνε για σπουδές στην Ελλάδα. Καλλιεργούν και τη δική τους γλώσσα, τα λατινικά, για να μεταφράζουν έργα από την ελληνική γλώσσα, ενώ παίζουν στα θέατρά τους ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες.

4 2η σελίδα 5. Φιλέλληνες Ρωμαίοι αυτοκράτορες και άρχοντες έδωσαν πολλά χρήματα για να γίνουν έργα στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές περιοχές. Όλα αυτά έφεραν πιο κοντά τους δύο πολιτισμούς, γνώρισαν καλύτερα ο ένας τον άλλον και έτσι δημιουργήθηκε ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός που έργα του βλέπουμε μέχρι και σήμερα.

5 Η ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι Ρωμαίοι μετά την κατάκτηση της Ελλάδας συνέχισαν για τρείς αιώνες να κατακτούν περιοχές στη Δύση στην Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Όλες αυτές οι χώρες ήταν γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα έγιναν ρωμαϊκές επαρχίες για αυτό και οι Ρωμαίοι την ονόμασαν περήφανα ''η θάλασσά μας''(mare nostrum). Στις αρχές του 1ου αιώνα μ.χ. είχαν κατακτήσει όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ο πληθυσμός ήταν πάνω από 50 εκατομμύρια, έγιναν δηλαδή κοσμοκράτορες. Μέσα στο τεράστιο αυτό κράτος ζούσαν πολλοί άνθρωποι που από διαφορετικές φυλές με διαφορετικό τρόπο ζωής, που ήταν δύσκολο να τους διοικήσουν και γι αυτό πήραν τα παρακάτω μέτρα: Όρισαν τον αυτοκράτορα πρώτο πολίτη της χώρας και όλοι έπρεπε να τον υπακούουν. Έδωσαν τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτη σε όσους παραδέχτηκαν τη ρωμαϊκή κυριαρχία. Οργάνωσαν στρατό για τη φύλαξη των συνόρων και τη διατήρηση της τάξης και της ειρήνης.

6 2η σελίδα IV. Έβαλαν ανώτερους Ρωμαίους ανώτερους άρχοντες , τους ανθύπατους να επιβλέπουν του τοπικούς άρχοντες και να ενημερώνουν τον αυτοκράτορα. v. Μείωσαν του φόρους και βρήκαν τρόπους να τους εισπράττουν πιο εύκολα. VI. Ψήφισαν πιο δίκαιους νόμους και φρόντισαν να τους τηρούν όλοι. Όλα αυτά τα μέτρα βοήθησαν να επικρατήσει για διακόσια χρόνια τάξη και ειρήνη και μέσα σε αυτά τα χρόνια αναπτύχθηκαν η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία και η βιοτεχνία. Αυτή η περίοδοσ της ρωμαϊκής ειρήνης ονομάστηκε pax romana.

7 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙ ΡΩΜΗ
Η Ρώμη ήταν η έδρα του αυτοκράτορα και η καρδιά της αυτοκρατορίας. Ήταν χτισμένη πλάι στον ποταμό Τίβερη και στολισμένη με ωραία κτίρια. Στην ακμή της αυτοκρατορίας με τους δούλους και με τους ξένους ήταν ενάμισι εκατομμύριο. Οι πιο πολλοί κάτοικοι ζούσαν σε πολυκατοικίες και οι πιο πλούσιοι σε μονοκατοικίες. Στον Παλατίνο λόφο ήταν χτισμένο το παλάτι του αυτοκράτορα. Οι κάτοικοι της υπαίθρου ήταν γεωργοί, βοσκοί, τεχνίτες και μικροέμποροι. Οι αγρότες που είχαν πολλά και γόνιμα κτήματα είχαν τα σπίτια τους μέσα στα κτήματα όπου υπήρχαν ακόμη αποθήκες, που έβαζαν τις ζωοτροφές και τους καρπούς, ορνιθώνες και στάβλοι. Οι δούλοι τα φρόντιζαν όλα αυτά και έμεναν μόνιμα εκεί. Οι αγρότες που είχαν λίγα κτήματα τα καλλιεργούσαν μόνοι τους και έτρωγαν ότι του έδινε η γη τους. Τα παιδιά τους για να βρουν καλύτερη τύχη έφευγαν από την ύπαιθρο και πήγαιναν στο στρατό, στην πόλη στις τέχνες και στα δημόσια έργα. Τέλος όλοι, πλούσιοι και φτωχοί πήγαιναν συχνά στη Ρώμη για παρακολουθήσουν γιορτές και αγώνες που γίνονταν εκεί.

8 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

9 ΤΕΛΟΣ

10 ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΛΑΙΔΗΣ 1ο Προτυπο πειραματικο Δημοτικό σχολειο θεσσαλονικησ


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google